Η φάση των ομίλων του EURO 2020 ολοκληρώθηκε και τώρα αρχίζει η νοκ άουτ φάση του τουρνουά. Ενας διαφορετικός κόσμος, «μια καινούρια διοργάνωση» όπως την χαρακτήρισε ο προπονητής της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν. Εκεί πλέον δεν μετράει τόσο πολύ η ποιότητα, αλλά η αποτελεσματικότητα. Οι πρώτες 12 μέρες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν συναρπαστικές από πολλές απόψεις: να εξακριβωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ομάδες και οι αστέρες τους, να δούμε τον τρόπο παιχνιδιού τους, αλλά και για το πλασάρισμα που θα έπαιρναν ώστε να διαμορφωθούν τα ζευγάρια των «16». Εκπλήξεις, τελικά, έγιναν λίγες. Η Τουρκία απογοήτευσε, ενώ αποκλείστηκε και η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Από εκεί κι έπειτα, όλες οι «μεγάλες» είναι... μέσα. Οπότε τί να περιμένουμε;
Η αλήθεια είναι πως από πλευράς θεάματος δεν έχουμε παρακολουθήσει κάτι το πραγματικά ξεχωριστό, αλλά δεδομένων των συνθηκών είναι ικανοποιητικό. Ισως κι αναπάντεχο. Οι ποδοσφαιριστές προέρχονται από μια σεζόν που ήταν μαραθώνιος σε ρυθμό σπριντ. Ευτυχώς που αποφεύχθηκαν και τα χειρότερα στην περίπτωση του άσου της Δανίας Κρίστιαν Ερικσεν. Επιπλέον, με τα νοκ άουτ να είναι... μια κι έξω δεν υπάρχει περιθώριο διόρθωσης οποιουδήποτε λάθους. Οι ομάδες θα είναι πιο προσεκτικές στην προσέγγισή τους.
Τα φαβορί παραμένουν τα ίδια: Βέλγιο, Γαλλία και Αγγλία με την Ιταλία να έχει ανέβει... σκαλοπάτι και να έχει περάσει από την κατηγορία με αουτσάιντερ σ' αυτές που έχουν καλύτερες πιθανότητες. Ενα σκαλοπάτι πίσω τους, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Ισπανία με τη Γερμανία να βρίσκεται στην λίστα επειδή είναι η... Γερμανία.
Ουαλία – Δανία (26/6, 19:00, ANT1, «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», Αμστερνταμ)
Εχουν αντίθετη ποδοσφαιρική λογική. Η Ουαλία βασίζεται στην άμυνά της και η Δανία προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο με περισσότερες συνεργασίες, αναλαμβάνοντας την επιθετική πρωτοβουλία. Οι «δράκοι» διαθέτουν ορισμένες μονάδες που ξεπερνούν σε ποιότητα τους Δανούς. Βέβαια εκείνοι έχουν να παρατάξουν τον Μίκελ Ντάμσγκααρντ, τον πολλά υποσχόμενο μεσοεπιθετικό της Σαμπντόρια. Αμφίρροπη εξέλιξη.
Ιταλία – Αυστρία (26/6, 22:00, ANT1, «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο)
Η Ιταλία φυσικά κι έχει τον πρώτο λόγο για να περάσει στην επόμενη φάση, αλλά η Αυστρία δεν είναι τόσο εύκολη αντίπαλος όσο φαίνεται. Διαθέτει παίκτες που τις προσφέρουν τη δυνατότητα να εφαρμόζει διαφορετικές τακτικές και να προσαρμόζεται πάνω στο παιχνίδι της καλύτερης ομάδας. Περιμένουμε την «σκουάντρα ατζούρα» να δοκιμαστεί περισσότερο σε σύγκριση με τη φάση των ομίλων.
Ολλανδία – Τσεχία (27/6, 19:00, ANT1, «Πούσκας Αρένα», Βουδαπέστη)
Η πορεία της Ολλανδίας στη φάση των ομίλων ήταν εντυπωσιακή. Επιθετικά εξαιρετική και αποτελεσματική, ενώ αμυντικά βελτιώθηκε από το δεύτερο ματς με την επιστροφή του Ματάις ντε Λιχτ. Ξαφνικά, γέμισε με ελπίδες διάκρισης. Η Τσεχία είναι μια ομάδα που βασίζεται στα αθλητικά της προσόντα, στην ενέργειά της και στον Πάτρικ Σικ που είναι φορμαρισμένος. Ωστόσο, δυσκολεύεται να περιορίσει ομάδες που έχουν την κατοχή της μπάλας.
Βέλγιο – Πορτογαλία (27/6, 22:00, ANT1, «Λα Καρτούχα», Σεβίλλη)
Το Βέλγιο έκανε το... αναμενόμενο στη φάση των ομίλων. Εδειξε το τεράστιο επιθετικό ταλέντο των παικτών του και την ικανότητά του να κυριαρχεί στους αγώνες. Είναι από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Το ματς με την Πορτογαλία, όμως, είναι υψηλό εμπόδιο για πολλούς λόγους: αφενός έχουν κουράσει τους παίκτες του τα πολλά ταξίδια, έπειτα, ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου στην Σεβίλλη δεν βοηθάει τις ομάδες που βάζουν κάτω τη μπάλα. Επιπλέον, η Πορτογαλία θα βρει χώρους να τρέξει και να κάνει το παιχνίδι που της αρέσει περισσότερο.
Κροατία – Ισπανία (28/6, 19:00, ANT1, «Πάρκεν», Κοπεγχάγη)
Τόσο η Κροατία όπως και η Ισπανία βελτιώθηκαν από παιχνίδι σε παιχνίδι μέχρι που στην τελευταία αγωνιστική έδειξαν την καλύτερη εκδοχή τους, αλλά κόντρα στις πιο αδύναμες ομάδες του γκρουπ τους, είναι η αλήθεια. Υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά και αμφιβολίες για το επίπεδο στο οποίο μπορούν να φτάσουν. Αμφότερες νιώθουν καλύτερα όταν έχουν την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του ρυθμού. Ανώτεροι σ' αυτό οι Ισπανοί, θα έχει ενδιαφέρον το πως θα προσαρμοστούν οι Κροάτες.
Γαλλία – Ελβετία (28/6, 22:00, ANT1, «Αρένα Νατσιονάλα», Βουκουρέστι)
Η Γαλλία δεν έπαιξε καλά στη φάση των ομίλων. Η ποιότητα των παικτών της, πάντως, της έφτασε για να τερματίσει στην πρώτη θέση. Κόντρα στην Ελβετία δεν θα βρει πολλούς χώρους για να κάνει αντεπιθέσεις. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι και το αγαπημένο παιχνίδι των Ελβετών. Ο κόουτς των «τρικολόρ», Ντιντιέ Ντεσάν, στο μεταξύ θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κάνει πιο επιδραστικό τον Κιλιάν Εμπαπέ και παράλληλα να καλύψει τα προβλήματα που υπάρχουν στην αριστερή πλευρά της άμυνας.
Αγγλία – Γερμανία (29/6, 19:00, ANT1, «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο)
Μια από τις σπάνιες φορές που η Αγγλία παίζει με τη Γερμανία και έχει το χαρακτηρισμό του φαβορί. Τα «τρία λιοντάρια» έχουν τρία πλεονεκτήματα: α) παίζουν στην έδρα τους και δεν έχουν κάνει ούτε ένα ταξίδι, β) διαθέτουν καλύτερους παίκτες με εξαίρεση τέσσερις (Νόιερ, Γκιντογάν, Κρόοζ, Κίμιχ) γ) έχουν εξαιρετική άμυνα. Η Αγγλία μπορεί να μην σκοράρει, αλλά όχι μόνο δεν δέχεται γκολ, αλλά επιτρέπει ελάχιστες φάσεις. Σε αντίθεση με τη Γερμανία...
Σουηδία – Ουκρανία (29/6, 22:00, ANT1, «Χάμπντεν Παρκ», Γλασκώβη)
Από τις θεωρητικά αδύναμες που έδειξαν το καλύτερο πρόσωπο στη φάση των ομίλων. Η Σουηδία ήταν πολύ σταθερή και διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά κόντρα σε ομάδες του βεληνεκούς της (Φόρσμπεργκ, Ισάκ, Κουλουσέφσκι). Πιο... περιπετειώδης και επιθετική η Ουκρανία, αλλά και λιγότερο προσηλωμένη στα αμυντικά της καθήκοντα. Ισορροπημένο ζευγάρι και με μεγάλο ενδιαφέρον.