Ο χειμώνας δημιουργεί ούτως ή άλλως με την έλευση του κάποια καινούργια δεδομένα που πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του κατά την οδήγηση. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για έντονα καιρικά φαινόμενα. Εν όψει και των γιορτών, που η κίνηση στους δρόμους εντός και εκτός αστικού ιστού αυξάνεται, καλό είναι να θυμηθούμε κάποιες βασικές αρχές που κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη.
Η γνώση είναι δύναμη: φροντίστε να ενημερωθείτε για τον καιρό, την εξέλιξη των φαινομένων, τον άνεμο και τη θερμοκρασία, την πιθανή έντονη βροχή ή τη χιονόπτωση για να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο – συμπεριλαμβανομένου του παγετού. Φροντίστε επίσης να γνωρίζετε την κατάσταση (και την κυκλοφοριακή) του οδικού δικτύου στις περιοχές που θα κινηθείτε και συμμορφωθείτε με τις οδηγίες της Τροχαίας και των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.
Σωστή προετοιμασία
Με βάση αυτήν την πληροφόρηση, τροποποιήστε το πρόγραμμα και τη διαδρομή σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αποφύγετε να οδηγήσετε τις νυχτερινές ώρες. Προτιμήστε να μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, που έχετε συγκριτικά καλύτερη ορατότητα, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους που θα κλείσουν πιο δύσκολα, καθώς οι όποιες προσπάθειες εκχιονισμού ξεκινούν από αυτές. Ενώ δεν βλάπτει να ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε, εφόσον αποφασίσετε να μετκινηθείτε υπό κακές καιρικές συνθήκες.
Εφόσον αναμένεται χιονόπτωση μην ξεκινήσετε αν δεν βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες (ή κάποιο άλλο βοήθημα, όπως οι λεγόμενες «κουβέρτες») – τις οποίες όπως έχουμε πει είναι υποχρεωτικό να έχετε εφόσον υπάρχει αναγγελία έντονων καιρικών φαινομένων. Φροντίστε επίσης να έχετε κάνει κάποια πρόβα για την τοποθέτησή τους σε άλλο χρόνο, υπό καλές συνθήκες, ώστε να μην ψάχνεστε όταν η χιονοθύελλα σας μαστιγώνει αλύπητα. Ένα αδιάβροχο (αλλά και ζεστά ρούχα), ένα σετ γάντια εργασίας και ένας φακός πρέπει να περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό που έχετε μαζί σας.
Προσπαθήστε να έχετε το ρεζερβουάρ σας γεμάτο καύσιμα: αν τυχόν εγκλωβιστείτε (κάτι που όπως είδαμε πέρυσι μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στην πόλη), θα έχετε τουλάχιστον θέρμανση για αρκετές ώρες και δεν θα παγώσετε. Εννοείται, ότι πρέπει να έχετε μεριμνήσει εκ των προτέρων ώστε όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου σας να λειτουργούν άψογα – μεταξύ των οποίων και το σύστημα πλύσης του παρμπρίζ, που θα πρέπει να είναι γεμάτο με πλυστικό υγρό.
Σωστή και ασφαλής οδήγηση στη βροχή…
Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης στις συνθήκες που επικρατούν και στην κατάσταση του οδοστρώματος. Να θυμάστε ότι ο δρόμος γλιστράει περισσότερο την ώρα που αρχίζει να ψιχαλίζει, καθώς τότε σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα λάσπης, που αργότερα, όταν πέσει περισσότερη βροχή, θα ξεπλυθεί.
Όταν βρέχει για τα καλά, και το νερό σκεπάζει το οδόστρωμα, το φαινόμενο της υδρολίσθησης δεν αργεί να εμφανιστεί – ιδιαίτερα στις ψηλές ταχύτητες. Τότε είναι εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο ακόμα και με λίγο νερό (κάποια «μικρολινμνούλα» στην άσφαλτο).
Αποφεύγετε τα σημεία που φαίνεται ότι λιμνάζει το νερό και δεν γνωρίζετε τι κρύβεται από κάτω. Όταν αντιμετωπίζετε «ποτάμια» ή «λίμνες» που δεν μπορείτε να αποφύγετε, κινηθείτε με χαμηλή ταχύτητα, με πρώτη στο κιβώτιο ταχυτήτων και τον κινητήρα να λειτουργεί σε ψηλές στροφές, για να μην «μείνετε». Αν μετά από κάποια «λίμνη» νοιώσετε ότι τα φρένα σας δεν πιάνουν καλά μην τρομάξετε, πατήστε το φρένο δυο-τρεις φορές συνεχόμενα ώστε να απομακρυνθεί το νερό που μάζεψαν. Αν βρέχει πολύ και η ορατότητα έχει μειωθεί, ανάψτε τη μεσαία σκάλα ώστε να σας αντιλαμβάνονται έγκαιρα οι άλλοι οδηγοί.
…και στο χιόνι
Σε συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού, αλλά και γενικότερα εφόσον αντιμετωπίζετε ολισθηρό οδόστρωμα, οδηγείτε όσο πιο «γλυκά» μπορείτε. Κατά την εκκίνηση, σε περίπτωση που δείτε ότι το αυτοκίνητο γλιστράει δεξιά-αριστερά μειώστε το γκάζι. Στον πάγο μπορεί να είναι καλύτερα να ξεκινάμε με 2α και όχι με 1η ταχύτητα, για να μην σπινάρουν οι τροχοί. Πατάτε όσο γίνεται πιο ελαφρά το γκάζι και το φρένο, μην κάνετε τιμονιές και ελαττώστε την ταχύτητά σας στις στροφές. Χρησιμοποιείστε το φρενάρισμα με τον κινητήρα.
Έχετε υπόψη ότι οι αλυσίδες δεν είναι πανάκεια: Μειώστε την ταχύτητά σας και – οπωσδήποτε - αυξήστε την απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο. Ακόμα και αν έχετε τοποθετήσει αλυσίδες στους τροχούς του αυτοκινήτου σας, χρειάζεστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση για να σταματήσετε.
Αν στο αυτοκίνητό σας έχετε τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά (τακτική που ακολουθούν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της βόρειας Ελλάδας), είναι βέβαιο ότι θα μπορέσετε να κινηθείτε για κάποιο διάστημα χωρίς αλυσίδες, αφού αυτά συμπεριφέρονται σε τέτοιες συνθήκες πολύ καλύτερα από τα συμβατικά. Ωστόσο και αυτά δεν είναι πανάκεια – και πάλι θα πρέπει να οδηγείτε πιο «μαλακά» και πιο προνοητικά. Ενώ τις αλυσίδες πρέπει ούτως ή άλλως να τις έχετε μαζί σας, γιατί ενδέχεται σε κάποιο σημείο να μην σας επιτρέψει η Τροχαία να συνεχίσετε την πορεία σας.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν δεν υπολογίσετε σωστά το ύψος του χιονιού και κολλήσετε, περιμένετε λίγο με αναμμένη τη μηχανή να λιώσει λίγο χιόνι κάτω από το αυτοκίνητο (από τη θερμότητα του κινητήρα). Αν παρόλα αυτά ακινητοποιηθεί τελικά το όχημά σας, ειδοποιήστε αμέσως τις αρχές (καλέστε τον εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, που πλέον λειτουργεί στη χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) και παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας, θέτοντας σε λειτουργία – κατά διαστήματα – τον κινητήρα για να ζεσταθείτε.