Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2018 ο Ερντογάν γυρνούσε στις επαρχίες που σήμερα έχουν ισοπεδωθεί από τον σεισμό και παινευόταν ότι με τον...θεσμό της «οικοδομικής αμνηστίας» είχε λύσει το πρόβλημα πάνω από 140.000 ανθρώπων. Στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή που πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές, κυκλοφορεί βίντεο με αυτές τις δηλώσεις του από το όχι και τόσο μακρινό 2018.
Η οικοδομική αμνηστία ήταν το μέτρο που είχε επιλεγεί τότε για να μην κατεδαφιστούν κτίρια που δεν πληρούσαν καμία από τις προδιαγραφές του οικοδομικού και αντισεισμικού κανονισμού.
3,1 εκατομμύρια κτίρια έλαβαν αμνηστία πριν από τις γενικές εκλογές του 2018 τη στιγμή που το υπουργείο Πολεοδομίας αναγνώριζε ότι οι μισές κατασκευές στην Τουρκία δεν τηρούσαν τους σχετικούς κανονισμούς. Η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδίαζε να εκδώσει νέα αμνηστία για την οικοδόμηση πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
Αντίθετα, στην πόλη Ερζίν, στην επαρχία Χατάι (που ισοπεδώθηκε), έμεινε όρθια και δεν θρήνησαν νεκρούς από το σεισμό. Εκεί, ο δήμαρχος Οκές Ελμάσογλου πάλεψε με νύχια και με δόντια να μην επιτραπεί παράνομη δόμηση, συχνά ήρθε σε ρήξη με κατοίκους, έγινε δυσάρεστος στέλνοντας υποθέσεις στον Εισαγγελέα. Και οι πολίτες της Ερζίν επέζησαν.
Ας μην κρυβόμαστε. Η κατάσταση μας είναι πάρα πολύ οικεία. Ρέματα που έχουν μπαζωθεί και οικοδομηθεί, βίλες μέσα σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό. Κάθε λογής οικοδομική παρανομία που νομιμοποιείται προεκλογικά.
Και μετά στην πρώτη δυνατή βροχή έχουμε πλημμύρες (να θυμίσουμε τη Μάνδρα;), στην πρώτη φωτιά σπίτια που καίγονται και όλοι μαζί ως μέλη χορού σε αρχαία τραγωδία, έκπληκτοι να ουρλιάζουμε «που είναι το Κράτος;».
Μπορούμε ακόμα να φανταστούμε τι θα άκουσε ο κ. Ελμάσογλου στην προσπάθειά του να εφαρμοστούν οι πολεοδομικοί κανονισμοί: είναι εξαιρετικά πιθανόν να τον αποκαλούσαν «προδότη της Πατρίδας», ίσως να τον αποκαλούσαν «Έλληνα» για να τον προσβάλλουν. Μπορεί να τον έλεγαν «φιλελέφτ», «ευρωλιγούρη» και άλλα επίθετα από το υβρεολόγιο της αντίδρασης, είναι κοινό εδώ «στα μέρη Τύρου και Σιδώνος», ας μην πιστεύουμε ότι πρωτοτυπούμε.
Έχουν γίνει τόσα πολλά πλέον που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και για κανέναν. Η συνθήκη συνενοχής πολιτών και πολιτικού συστήματος είναι σε όλους μας, πλέον, γνωστή.
Τα γράφουμε αυτά γιατί κάπου πήρε το μάτι μας ένα σχόλιο ότι η κυβέρνηση, ενόψει εκλογών, ετοιμάζεται να «τακτοποιήσει» αυθαίρετα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η κτηνώδης συνενοχή στο έγκλημα έχει εκλογικευθεί: «Θα γεμίσουν ταμεία με τα πρόστιμα».
Μόνο που κάποια στιγμή έρχεται ο λογαριασμός και αυτόν δεν μπορεί να τον καλύψει κανένας. Γιατί είναι σε πτώματα.
[Τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το άρθρο τις αλιεύσαμε από το KReport της 13ης Φεβρουαρίου και από τα ρεπορτάζ του BBC από τη σεισμόπληκτη Τουρκία]