Τα της Τουρκίας τα διαβάζουμε κι εμείς από τους ειδικούς μας, εδώ στο Liberal που τα αναλύουν σχεδόν καθημερινά. Μας έχει γίνει σαφές λοιπόν ότι μιλώντας, όπως πάντα σε αυτή τη στήλη, από τη σκοπιά της Επικοινωνίας, η ρητορική Ερντογάν για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ορίζεται στρατηγικά από δύο παραμέτρους.
Η πρώτη αφορά την ίδια την Ελλάδα. Ο Ερντογάν και οι τουρκικές κυβερνήσεις διαχρονικά κάνουν δηλώσεις αποκλειστικά για την ελληνική κοινή γνώμη. Όπως μας έχουν διαβεβαιώσει Έλληνες δημοσιογράφοι που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία, οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας και μάλιστα οι απειλητικές, σε βάρος της Ελλάδας σπάνια «παίζουν» στα τουρκικά ΜΜΕ.
Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά ξέρει ότι ακριβώς επειδή στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και διαλεγόμαστε ελεύθερα για όλα τα ζητήματα και επειδή βέβαια αντιλαμβανόμαστε την πολιτική συζήτηση ως σφοδρή σύγκρουση,
ακόμα και στα Ελληνοτουρκικά υπάρχουν πολλές απόψεις και καλώς συμβαίνει αυτό. Γι αυτό λοιπόν, φροντίζει να τροφοδοτεί τη σύγκρουσιακή στάση που κρατάμε απέναντι στα πάντα.
Τα καταφέρνει; Συχνά ναι. Γιατί τόσο στα δεξιά όσο και στ'αριστερά υπάρχουν ομάδες που ενώ επικαλούνται το εθνικό συμφέρον, αυτό είναι το τελευταίο που θέλουν να υπερασπιστούν. Αντιθέτως, χωρίς αιδώ, καιροσκοπικά, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την επιθετική ρητορική της Τουρκίας ως όπλο για να κατηγορήσουν αυτούς που έχουν ορίσει ως αντιπάλους ως προδότες. Είναι εντυπωσιακό ότι το φαινόμενο παρατηρείται τόσο στα δεξιά όσο και στ'αριστερά του πολιτικού φάσματος, ίσως γιατί στα άκρα συγκεντρώνονται σταθερά οι ανεύθυνοι.
Μεταξύ μας μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε και να συζητάμε τους τρόπους που πρέπει να διαχειριζόμαστε τα διάφορα ζητήματα. Όταν όμως κάποιοι προσπαθούν να ταυτίσουν κάθε άποψη με αυτή του Ερντογάν για να δαιμονοποιήσουν αυτόν που αντιλαμβάνονται ως αντίπαλο τότε αυτοί είναι που παίζουν το παιχνίδι του Ερντογάν και υπονομεύουν το Έθνος δηλαδή την οργανωμένη δημοκρατική πολιτεία.
Η δεύτερη παράμετρος στη στρατηγική της ρητορικής Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα αφορά το εσωτερικό, εθνικιστικό ακροατήριο. Για τους Τούρκους εθνικιστές η έκφραση απειλών είναι δηλωτικό πολιτικής ταυτότητας, λειτουργεί ως σημείο αναφορά για τα ακροατήριά τους. Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί αναλυτές η συγκυρία των τουρκικών εκλογών σχεδόν επιβάλλει τη ρητορική σε βάρος της Ελλάδας.
Παρ'όλα αυτά όμως εμείς αναρωτιόμαστε αν η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, ενημερώνει την τουρκική κυβέρνηση ότι ο ελληνικός λαός κάθε φορά που ακούει τον πρόεδρο Ερντογάν να εκστομίζει, γρυλλίζοντας, τη φράση: «Θα έρθουμε βράδυ», σαρκάζει. Αυτό τον καιρό, το μόνο που φοβόμαστε οι Έλληνες μην έρθει αιφνιδιαστικά είτε το βράδυ είτε το πρωί είναι ένας μεγάλος σεισμός.
Του το έχουν εξηγήσει; Αν όχι, θα έπρεπε.