- Ξεκινά σήμερα μια «δεν ξέρω που θα καταλήξουμε» εβδομάδα. Κι η στήλη εξηγείται αμέσως παραθέτοντας τις πηγές της αβεβαιότητας: Τα νεότερα από το μέτωπο των κόκκινων δανείων δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Το καλύτερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να κατεβάσει λίγο τον πήχη, αφήνοντάς τον όμως στην «περιοχή» που προκαλεί τις αντιδράσεις των τραπεζών. Στο υπουργείο Οικονομικών αργά το απόγευμα της Παρασκευής έγινε σύσκεψη όπου και αποφάσισαν πως θα χειριστούν τον νέο νόμο Κατσέλη, ενώ όλο το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι διεργασίες και οι επαφές ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
- Σήμερα θα γίνει μία ύστατη συνάντηση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, επειδή το κείμενο του νέου νόμου θα παραδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στους θεσμούς. Ωστόσο, μην περιμένετε πολλά. Ο πρωθυπουργός επιμένει και έχει δώσει εντολές στους υπουργούς να προχωρήσουν στη ρύθμιση η οποία περιλαμβάνει και μεγάλα όρια για την κάλυψη της αξίας των ακινήτων και υποχρεωτικό κούρεμα δανείων και χαμηλό επιτόκιο και υψηλά εισοδηματικά όρια και τις πρώτες κατοικίες από επιχειρηματικά και άλλα δάνεια. Οι τράπεζες παίρνουν τα 200 εκατομμύρια που είναι το ύψος της συνολικής ετήσιας επιδότησης των δόσεων και... τέλος.
- Κρατάτε μικρά καλάθια και να ποντάρετε πως στην καλύτερη περίπτωση ίσως έχουμε κάποιες ήσσονος σημασίας υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά όχι κάτι που αλλάζει την γενική εικόνα. Το πιθανότερο είναι στον σημερινό κύκλο επαφών, ο Α. Τσίπρας να μαζέψει τις αντιδράσεις. Οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν δυναμικά με την κυβέρνηση γιατί εξαρτώνται από αυτήν για πολλά ζητήματα που περιμένουν να νομοθετήσει, από τα σχέδια για τα κόκκινα και τους τόκους των ομολόγων ως τη μεταφορά της αναβαλλόμενης φορολογίας, τους εταιρικούς μετασχηματισμούς κλπ. Και επειδή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι δύσκολα θα έχουμε σοβαρές εμπλοκές με τους θεσμούς ως τις ευρωεκλογές, δικαίως οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι η κυβέρνηση αυτό το διάστημα μπορεί να τους στριμώξει άσχημα.
- Πάρτε παράδειγμα τα capital controls. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ τραπεζών και Τράπεζας της Ελλάδος είχε έναν και μόνο στόχο: Να ασκήσει η ΤτΕ την επιρροή της για να προωθηθεί το σενάριο σταδιακής απελευθέρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών μέσα στο χρόνο. Ο λόγος είναι απλός: Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε και προχώρησε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος στην αύξηση του ορίου αναλήψεως στις 5.000 ευρώ και στη συνέχεια στην πλήρη απελευθέρωση του ορίου αναλήψεων από τα γκισέ, χωρίς οι τράπεζες να έχουν ενημέρωση.
Τους ήρθε ξαφνικό, γιατί το έμαθαν λίγο πριν ανακοινωθεί. Κι επειδή έχουν κακό προηγούμενο με δύο αιφνιδιασμούς, οι τραπεζίτες προσπάθησαν με τη σύσκεψη να θέσουν στην ΤτΕ τις απόψεις τους για σταδιακή και όχι μια και έξω άρση των capital controls, ειδικά τώρα που έχει γίνει όλη αυτή η φασαρία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
- Ο κ. Τσακαλώτος καίγεται να ξαναβγεί η Ελλάδα σύντομα στις αγορές. Στον ΣΥΡΙΖΑ δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την ιδέα να στρώσουν το έδαφος και να έρθει η επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον «διάδρομο απογείωσης» που εκείνοι θεωρούν ότι κατασκεύασαν. Έλα όμως που δεν υπάρχει περίπτωση να αναβαθμίσουν οι οίκοι αξιολόγησης μια χώρα στην οποία υπάρχουν κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τράπεζες. Οπότε η κυβέρνηση ήταν πιθανόν να προχωρήσει σε πλήρη άρση προκειμένου να αποσπάσει τα εύσημα των οίκων αξιολόγησης που θα βοηθήσουν την έξοδο στις αγορές.
- Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να προλάβουν με τη σύσκεψη. Ήρθε και η ψυχρολουσία της Παρασκευής από τη Fitch, η οποία δεν βελτίωσε την προοπτική της χώρας και η υπόθεση μπερδεύτηκε ακόμη περισσότερο. Για αυτό και η στήλη μιλάει για μια εβδομάδα με αυξημένη αβεβαιότητα που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχοντας θέσει τον πήχη ψηλότερα και από τον νόμο Κατσέλη, περιμένετε το δεύτερο γύρο που θα είναι η ένταση με τους θεσμούς όταν το κείμενο φτάσει στις Βρυξέλλες.
- Και σαν να μην έφταναν τα δικά μας, αργά σήμερα το βράδυ πρόκειται να ανακοινωθεί η τριμηνία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Προβλέψεις είναι αδύνατον να γίνουν για τις αλλαγές στους δείκτες που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για ενίσχυση του ειδικού βάρους των κινεζικών μετοχών, εξέλιξη που θα λειτουργήσει σε βάρος όλων των άλλων μετοχών. Οποιαδήποτε όμως πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.
- Εκτός συνόρων, σήμερα το σχέδιο της ΤτΕ παρουσιάζεται σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη και αύριο στην Ουάσινγκτον. Σήμερα επίσης έχουμε και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.