- Χθες το απόγευμα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έγινε η αναγόρευση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου Mytilineos, Ευαγγέλου Γ. Μυτιληναίου, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τον κ. Μυτιληναίο προσφώνησαν ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Αγ. Κότιος, ενώ το έργο του παρουσίασε ο καθηγητής Αθ. Κουρεμένος. Μετά την τελετή αναγόρευσης ακολούθησε ομιλία του Ευ. Μυτιληναίου.
- Τα νέα που έρχονται από τη Νέα Υόρκη και το 21ο επενδυτικό Forum της Capital Link: Σε δείπνο που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Forum βραβεύτηκε ο Τζον Πόλσον, προφανώς… ως μεγάλος χορηγός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
- Όσον αφορά τα σοβαρά, το πλέον σημαντικό γεγονός του Forum ήταν ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γ. Ρος μας την είπε κανονικότατα για την Cosco στην ομιλία του. Δεν ανέφερε ονόματα, αλλά μίλησε για «γεωπολιτικά κατευθυνόμενο χρήμα» που συνδέεται με διάφορους κινδύνους ενώ έκανε και αναφορά σε λιμάνια που μπορεί να μετατραπούν σε βάσεις.
- Κατά τα λοιπά, το πάνελ που έκανε περισσότερη αίσθηση ήταν αυτό της ναυτιλίας με τον Ν. Τσάκο να ξεχωρίζει. Από τους τραπεζίτες μακράν καλύτερη εντύπωση έκανε ο CEO της Alpha Bank Β. Ψάλτης με παρουσίαση που είχε αρχή μέσον και τέλος. Από την κυβερνητική αποστολή (4 υπουργοί, 3 υφυπουργοί) ξεχώρισε ο Χρ. Σταϊκούρας καθώς εμφανίστηκε σοβαρός, μετρημένος και ενημερωμένος.
- Το Forum φέτος είχε περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι και συμμετοχές πιο ποιοτικές, αν και το 90% των παρευρισκόμενων μιλούσε ελληνικά. Το γενικότερο κλίμα ήταν σχεδόν πανηγυρικό για τη νέα κυβέρνηση, ενώ κυκλοφορούσαν και αρκετές εντυπωσιακές παρουσίες.
- Praxia Bank: Κανείς δεν θέλει στην παρούσα συγκυρία να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα resolution τράπεζας. Για αυτό κινητοποιούνται διάφορες δυνάμεις και προς διάφορες κατευθύνσεις για να βρεθεί επενδυτής- από μηχανής θεός. Επίσης, από Δευτέρα λόγω της περίστασης ξεκινά πρόγραμμα περιστολής κόστους που περιλαμβάνει και απολύσεις.
- Φαινόταν το «τρακάρισμα» της Praxia bank; Ναι. Ο Ρόμπερτ Ντάιμοντ το 2013 είχε ιδρύσει την Αtlas Mara που ελέγχει 7 τράπεζες στην Yποσαχάρια Αφρική. Η μετοχή το 2018 είχε υποχωρήσει ως και 77% και η εταιρία πιεζόταν, όταν εμφανίστηκε ο Πρεμ Γουάτσα που ως γνωστόν παίρνει ένα αεροπλάνο και αναζητεί distress επενδύσεις ανά τον κόσμο. Ο Γουάτσα δια της Fairfax Africa επένδυσε στην Αtlas Mara. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το dilution που υπέστη ο Ντάιμοντ. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο Γουάτσα δήλωνε «πιστεύουμε απόλυτα στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη καλών επιχειρήσεων στην Αφρική», ενώ ο Ντάιμοντ συμμετέχει στο ΔΣ με την ιδιότητα «ιδρυτής-μη εκτελεστικός διευθυντής».