- Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης; Οι δανειστές έχουν θέσει τους όρους τους και περιμένουν την Ελλάδα να κάνει την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα. Οι υπεραισιόδοξοι την Παρασκευή έβλεπαν πιθανό το σενάριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να έχουμε ψηφοφορία στη βουλή για τα πρώτα μέτρα. Οι πιο συντηρητικοί πιστεύουν πως τελικά ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να σύρει την κατάσταση. Προς το παρόν η 20η Φεβρουαρίου χάθηκε και οι προσδοκίες μεταφέρονται για Μάρτιο-Απρίλιο.
-Το πρόβλημα είναι ότι αν πάμε Μάρτιο-Απρίλιο, η συμφωνία με τους δανειστές θα γίνει σε συνθήκες κρίσης. Η Κυβέρνηση δείχνει να σκληραίνει τη στάση της στη διαπραγμάτευση, εκτός κι αν η τακτική αυτή απευθύνεται στο κομματικό της ακροατήριο. Στις 20 Φεβρουαρίου πάντως φθάνει στην Ευρώπη ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και θα έχει τις πρώτες επαφές με την ΕΕ, οπότε θα λυθεί και ο γρίφος της στάσης των ΗΠΑ και του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα. Το πιθανότερο σενάριο πάντως παραμένει το ίδιο και είναι η κλασική συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιολόγηση θα κλείσει, αλλά με καθυστέρηση και πάνω στο νήμα.
- Ωστόσο, όταν και όποτε κλείσει, οι μεγαλύτερες αλλαγές που θα φέρει στην αγορά θα αφορούν τον ενεργειακό τομέα και δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη Δ.Ε.Η. Περιττό να αναφέρουμε πως αν φανεί ότι κλείνει η αξιολόγηση, θα εκδηλωθεί μεγάλο ράλι στις ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
- Όσο περνούν οι μέρες το κουβάρι με τις διοικητικές εκκρεμότητες στην Τράπεζα Πειραιώς αντί για να ξετυλίγεται, μπερδεύεται περισσότερο. Το κομβικό σημείο προς το παρόν φαίνεται ότι είναι οι αλλαγές προσώπων στο ΔΣ, το οποίο πρέπει ως την 1η Μαρτίου να έχει νέα σύνθεση. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι η μεγάλη καθυστέρηση και η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας έχουν προκαλέσει την οργή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αισθάνεται εκτεθειμένος επειδή η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα αδυνατεί πάνω από έναν χρόνο να επιλέξει νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Για την Κυβέρνηση δεν χρειάζεται καν να το αναφέρουμε. Φυσικά και "είναι στα κάγκελα" με τη στάση του Πόλσον, αλλά αυτοί δεν μετράνε γιατί επισήμως και πάνω στο τραπέζι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Αντίθετα, ανεπισήμως και κάτω από το τραπέζι μπορούν να κάνουν και πολλά και σοβαρά. Αυτά πληροφορούνται οι... πολιτισμένοι υποψήφιοι από Λονδίνο κλπ. και λένε "άσε καλύτερα, δεν θα πάρω". Όσον αφορά τους εγχώριους, αυτοί έχουν επίγνωση της κατάστασης. Στο μεταξύ ο Πόλσον συνεχίζει να ψάχνει και σε αντιπροεδρία και Μαξίμου συνεχίζουν να... βράζουν.
- Νέα επιχείρηση δημόσιου παραδειγματισμού ετοιμάζεται από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Ετοιμαστείτε το επόμενο διάστημα να ζήσουμε τα παλιά καθώς οργανώνεται νέα παρέλαση επωνύμων φοροφυγάδων με χειροπέδες μπροστά από τις κάμερες. Οι πληροφορίες θέλουν να έχει φτιαχτεί ένας κατάλογος με ονόματα καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κλπ. που είναι γνωστοί στη κοινή γνώμη και θα ληφθούν μέτρα σε βάρος τους. Ο κατάλογος λέγεται ότι περιλαμβάνει περίπου 2.000 πρόσωπα. Το νούμερο ακούγεται υπερβολικό, αλλά όταν ένας στους δύο έλληνες χρωστάει στην εφορία δεν είναι δύσκολο να βρεθούν 2.000 επώνυμοι οφειλέτες.
- Ό,τι θέλει διαδίδει ο καθένας στην αγορά. Τελευταία κυκλοφορούν φήμες για στέλεχος τράπεζας που απέκτησε λόγω θέσης στοιχεία για διάφορες επιχειρήσεις και τώρα που δεν έχει δεσμεύσεις, τριγυρνά σε επιχειρηματίες προτείνοντάς deals.
- Πυκνώνουν οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Αν πράγματι αποφασίσουν να κάνουν το βήμα, θα εμφανιστούν αρκετοί ενδιαφερόμενοι.
- Έξαλλος ακούω ότι είναι ο Φώτης Μπόμπολας με το τελεσίγραφο της Digea που ζητάει μέχρι την Πέμπτη να υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση εξόφλησης οφειλών του Mega και μάλιστα εγγυημένη από τις πιστώτριες τράπεζες, για να μην θολώσουν το σήμα του Μega. Συμφωνία με τις τράπεζες προς το παρόν δεν υπάρχει. Υπάρχουν πολλά λόγια, όχι όμως συμφωνία. Επιπλέον η συμφωνία Μπόμπολα -Βαρδινογιάννη είναι σε αρχικό στάδιο και με πολλά κενά. Τα νεύρα λένε πως είναι πολλά άλλα, το ερώτημα εξακολουθεί να είναι το ίδιο: Ποιός θα βάλει το χέρι στην τσέπη;
- Πολύ έχουν προβληματιστεί στις τράπεζες για το νέο κύμα διαρροής καταθέσεων. Γύρω στο 1,5 δις είναι η απώλεια του Ιανουαρίου καθώς η αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης οδήγησε στο εξωτερικό το λεγόμενο "νέο χρήμα". Ο προβληματισμός είναι έντονος, γιατί οι εκροές δεν έχουν κοπάσει.