-Ένας μεγάλος έλληνας επιχειρηματίας, από αυτούς που οι δημοσιογράφοι αποκαλούν, μαζί με τους συγγενείς τους, επιχειρηματική δυναστεία, έχει συλλάβει ένα φιλόδοξο σχέδιο που συνδέει τις δύο μεγάλες του αγάπες: Τις επιχειρήσεις και το Πολεμικό Ναυτικό.
-Το σχέδιο προβλέπει την συνένωση τριών μεγάλων ναυπηγικών μονάδων και συγκεκριμένα της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά και της Σύρου. Το νέο σχήμα αρχικά θα αναλάβει τη φροντίδα των πλοίων του πολεμικού ναυτικού και στη συνέχεια τη συντήρηση και επισκευή των πλοίων διαφόρων ελλήνων εφοπλιστών.
- Ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις ευλογίες της Κυβέρνησης. Επιπλέον θα πρέπει να ρυθμιστεί και σειρά άλλων θεμάτων, τεχνικών και μη, όπως άλλωστε και ζητημάτων που σχετίζονται με την άμυνα, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, το κόστος συντήρησης του στόλου.
-Η Κυβέρνηση, λένε οι πηγές της στήλης, δεν έχει ανάψει πράσινο φώς, αλλά ούτε και το κόκκινο. Πότε το σκέφτονται, πότε το συζητούν, πότε το εξετάζουν, πότε το μελετούν κ.ό.κ. Μάλιστα στην αγορά κυκλοφορεί ότι κάποιοι κυβερνητικοί -προφανώς σε κάποια παραλλαγή του παραπάνω επιχειρηματικού σχεδίου- βολιδοσκόπησαν την Cosco, αν είναι πρόθυμη τα χρήματα που έχει δεσμευτεί να διαθέσει για επενδύσεις στον ΟΛΠ, να διοχετευτούν για την υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου για συνένωση των ναυπηγείων.
-Μια δόση χρημάτων -κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ- έδωσαν οι τράπεζες στην εκτυπωτική μονάδα ΙΡΙΔΑ ,προφανώς γιατί φοβήθηκαν τα χειρότερα αφού στην ΙΡΙΔΑ τυπώνονται σχεδόν όλες οι εφημερίδες. Οι τράπεζες απελευθέρωσαν χρήματα και για τον ΔΟΛ κι έτσι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν -με καθυστέρηση - το δώρο του Πάσχα.
-Σήμερα Τρίτη, αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντα του ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Μπαίνει έτσι τέλος σε ένα διοικητικό κενό που διατηρείται από τον Ιανουάριο του 2016. Καλορίζικος.
-Εκτός απροόπτου προς το τέλος αυτής της εβδομάδας-αρχές της επομένης θα πρέπει να έχουμε μαντάτα από τη διαδικασία για νέο διευθύνοντα στο ΤΧΣ. Η στήλη διατυπώνει την παραπάνω εκτίμηση διατηρώντας αρκετές επιφυλάξεις, γιατί υπάρχουν πολλές δυσκολίες και τα απρόοπτα δεν πρέπει να αποκλείονται.
-Η Κυβέρνηση -παρά την πολυσυζητημένη συμφωνία της Μάλτας- κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα σχετικά με τις διαθέσεις του ΔΝΤ. Η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη και τα κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν για ξαφνικές ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Πιο σαφή εικόνα για τη συμφωνία και τα επόμενα βήματα θα έχουμε μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που πραγματοποιείται 21 με 23 Απριλίου. Αμέσως μετά έρχεται και η Τρόικα στην Αθήνα.
-Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM πραγματοποιεί ελέγχους στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά τις χορηγήσεις προς ναυτιλιακές εταιρίες.