- Ο σχεδιασμός που έχουν κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει πως αν δε συμβεί κάτι απρόοπτο που αλλάζει το χρονοδιάγραμμα, μέχρι και αύριο Πέμπτη η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει κυρωθεί από τη Βουλή. Αν κατατεθεί πρόταση μομφής τότε τα σχέδια πάνε πίσω για τρεις ημέρες και η συμφωνία θα ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής. Σημειώστε πως είτε στο ένα, είτε στο άλλο σενάριο η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει συγκεντρώνοντας 154 «ναι».
- Οπότε η Δευτέρα 28 Ιανουαρίου θα είναι μια άλλη ημέρα, όπως θα έλεγε και η Σκάρλετ Ο' Χάρα. Είναι η ημέρα που η Τιτάν θα ανακοινώνει το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς που τρέχει για να εγκαταλείψει το Χ.Α., αλλά αυτό ουδόλως μας ενδιαφέρει. Αν λοιπόν δεν γίνει πρόταση μομφής θα ξεκινήσει την Παρασκευή, αν γίνει τότε τη Δευτέρα θα έχουμε την εκκίνηση της επιχείρησης «Ξεχάστε τη Βόρειο Μακεδονία, έχουμε άλλα να ασχοληθούμε».
- Και κάπου εκεί γύρω, αναλόγως και του «καιρού» που θα κάνει στις αγορές θα ξεκινήσει η έξοδος στις αγορές για να μας θυμίσει και το… οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης. Για να χρησιμοποιήσουμε καθ' υπερβολή μια χαρτοπαικτική έκφραση «η τράπουλα είναι σημαδεμένη» και μοναδική περίπτωση να αναβληθεί η έξοδος είναι να καταστρέφονται οι αγορές. Άλλωστε το σχέδιο έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή και για αυτό τελευταία οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σταθερά αποκλιμακώνονται.
- Ο άνθρωπος πίσω από την έξοδο είναι ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και νυν στέλεχος της JP Morgan κ. Στέλιος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος επισκέπτεται συχνά το υπουργείο Οικονομικών, η σημερινή ηγεσία του ΟΔΔΗΧ ήταν στην παλιά του ομάδα και γενικότερα είναι ο άνθρωπος -που με λίγη βοήθεια και από τη Rothschild που συμβουλεύει το υπουργείο- συγκέντρωσε τα funds που θα αγοράσουν την έκδοση.
- Πάμε για μεγάλη επιτυχία. Τόσο που κάποιοι φαρμακόγλωσσοι στην αγορά υποστηρίζουν πως η έκδοση είναι κατανεμημένη πριν καν ανοίξει. Στο τέλος της ημέρας όλοι θα πανηγυρίζουν: Ο Τσακαλώτος ότι μας έβγαλε στις αγορές, Reuters και Bloomberg θα αναφέρονται στο μειωμένο επιτόκιο, ο Πολάκης θα γράφει κυβερνητικούς ύμνους στο facebook, οι ανάδοχοι θα βλέπουν τις επιταγές των προμηθειών και θα παραγγέλνουν σαμπάνιες και γενικότερα δεν θα υπάρχει κανείς δυσαρεστημένος.
- Βέβαια όπως σε όλες τις ιστορίες, κάπου παραφυλάει ένας δράκος. Σε αυτή την περίπτωση ο δράκος είναι το ύψος της έκδοσης: Μόλις 1,5 δισ. ευρώ για να πάμε στα σίγουρα. Άλλωστε στον ΟΔΔΗΧ μετά τα λάθη που έγιναν με το επταετές ομόλογο, θέλουν να κρατηθούν στην ασφαλή πλευρά.
- Το πρόβλημα όμως είναι ότι στις αγορές αποτελεί διεθνή πρακτική να μην παίρνουν σοβαρά και να μην υπολογίζουν εκδόσεις μικρότερες από 3 δισ. ευρώ. Τις θεωρούν εκδόσεις χαμηλής ρευστότητας που δεν μπορούν να αθροίζονται με άλλες για να σχηματίσουν καμπύλες επιτοκίων.
- Μην ανησυχείτε όμως γιατί το σχέδιο έχει και συνέχεια. Εφόσον ολοκληρώσουμε επιτυχώς με τα πενταετή ύψους 1,5 δισ. θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «καπάκι». Δηλαδή θα ακολουθήσει λίγες μέρες μετά, προφανώς τον Φεβρουάριο και δεύτερη έκδοση αναλόγου ύψους ώστε να φτάσουμε κι αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να ξεπεράσουμε τα επιθυμητά επίπεδα των ελάχιστων προδιαγραφών ρευστότητας για την έκδοση.
- Κι αν γίνουν όλα αυτά, τότε όλοι θα πρέπει να πειστούμε πολιτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει τις αγορές στα μάτια και μπορεί να κάνει με άνεση κινήσεις. Όπως και να έχει, μακάρι το σχέδιο της εξόδου σε δόσεις να δουλέψει όπως το έχουν σχεδιάσει, γιατί αν φτάσουμε Ιούνιο χωρίς να έχουμε βγει, έστω κι όπως –όπως, στις αγορές, το δεύτερο εξάμηνο θα είναι για όλους μας κόλαση.