Black Box 25/04/2016

Black Box 25/04/2016

- Η πορεία του Μega θυμίζει πλέον αεροπλάνο που  χάνει απότομα ύψος και  “έχει καρφώσει” το ρύγχος  στη Γή, ενώ το πλήρωμα,  πανικόβλητο κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες  να το διασώσει. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές που έχουν βαρύνοντα λόγο, ομολογούν πλέον στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι το κανάλι δεν σώζεται εύκολα. Ήδη από  επιχειρηματικής πλευράς βρίσκεται σε μία “νεκροζώντανη” κατάσταση.  Οι προθεσμίες πιέζουν δραματικά και από την 1 Μαΐου θα βρεθεί αντιμέτωπο με τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Οι πρωτοβουλίες διάσωσης και το νέο σχήμα μετόχων που ενδιαφέρθηκε, όπως εκτιμούν στην αγορά,  έχει πλέον ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια επιτυχίας.

-  Για τη δραματική κατάληξη του πάλαι ποτέ μεγάλου καναλιού, οι  ευθύνες ανήκουν και στην κυβέρνηση η οποία  μεθοδικά και συστηματικά κλείνει όλες τις  πιθανές διεξόδους. Η κυβέρνηση μέσα στον Μάιο θα έχει την πρώτη νίκη της στο μέτωπο της… διαπλοκής με την κατάρρευση του Mega. Αν επαληθευτεί μια τέτοια εξέλιξη, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες ή το πολύ μήνες, τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η πτώση του Mega στον ΔΟΛ  και στον Πήγασο, καθώς και οι δύο εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει μετοχές του αξιόπιστου και κερδοφόρου κατά το παρελθόν Μega, ως collateral για άλλα δάνεια που έχουν πάρει.

-  Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, αφού όμως καταρρεύσει το κανάλι, οι πιστώτριες τράπεζες να δώσουν τα κλειδιά σε κάποιον τρίτο, τον οποίο θα επιλέξει η Κυβέρνηση. Αλλά και πάλι οι πιθανότητες είναι λίγες, καθώς στο μεταξύ θα έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες με το μεγάλο κανάλι εκτός διαδικασίας.  Άλλωστε η συμμετοχή στο διαγωνισμό του κ. Νίκου Παππά, προϋποθέτει η ενδιαφερόμενη εταιρεία να είναι ενήμερη ως προς τα δάνεια της και το Μega  -όπως είναι γνωστό- δεν είναι.

- Προχωρεί το εγχείρημα για τη δημιουργία της έκτης τράπεζας. Η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά έχει δώσει το πράσινο φως, ενώ και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο κ. Ιωαν. Δραγασάκη. Ο λόγος για την Credicom της Credit Agricole, η οποία θα περάσει όπως όλα δείχνουν στον έλεγχο του κύριου Άνθιμου Θωμόπουλου και της κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου.

- Βασικός χρηματοδότης του εγχειρήματος είναι το Duet Group, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο και διαχειρίζεται 5,6 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής του, Ηenry Gabay είναι πρώην στέλεχος της Credit Suisse και έτσι εξηγείται η γνωριμία με την κ. Σακελλαρίου. Μάλιστα όταν δούλευε για την ελβετική τράπεζα ήταν υπεύθυνος για τις αναδυόμενες αγορές της ευρύτερης περιοχής μας και ειδικά της Τουρκίας και έτσι εξηγείται η γνωριμία με τον κ. Θωμόπουλο.  Με μικρότερα ποσά θα συμμετάσχουν ο Νίκος Πατέρας (στα γραφεία του επί της Β. Σοφίας γίνονται οι σχετικές συσκέψεις), ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Αναστ. Δαυίδ και πιθανόν ορισμένοι άλλοι, κυρίως εφοπλιστές. Στόχος η μετατροπή της Credicom σε πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων.

- Προβλήματα αντιμετωπίζει μεγάλη ιστορική εταιρία εμπορίας πετρελαίου. Οι πληροφορίες από την αγορά φέρουν την εταιρεία να βρίσκεται προ οικονομικής αδυναμίας και στάσης πληρωμών. Κρίμα, αν σκεφθεί κανείς ότι μόλις πριν λίγα χρόνια, όλοι ήθελαν να την εξαγοράσουν λόγω των προνομιακών εγκαταστάσεων της, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

- Σε απόγνωση φημολογείται στην αγορά ότι είναι η Cosco, καθώς η κυβέρνηση (βλέπε Θ. Δρίτσας) κυριολεκτικά στο παρά πέντε της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση, τροποποίησε  τον κανονισμό εργασίας, δημιουργώντας προβλήματα  στους σχεδιασμούς της κινεζικής εταιρείας.

- Στο Χίλτον, τεχνικά κλιμάκια και κυβέρνηση εργάζονται πυρετωδώς για να κλείσουν τη συμφωνία. Ετοιμάζονται κείμενα, γίνονται συσκέψεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές που έχουν απομείνει μεταξύ των δύο πλευρών και όλοι "τρέχουν" να προλάβουν τη σύγκλιση  έκτακτου Eurogroup μέσα στην εβδομάδα. Το μεγάλο αγκάθι  είναι τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ, καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης για γενικές και αόριστες  δεσμεύσεις έχουν πέσει στο κενό.

- Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πιει το πικρό ποτήρι. Οι επιλογές που έχει μπροστά της είναι δύσκολες πολιτικά επειδή οι προτάσεις που συζητούνται, αφορούν κυρίως στο δημόσιο και επικεντρώνονται είτε στην ενεργοποίηση συγκεκριμένου “κόφτη” για τις δαπάνες, είτε στην επιβολή οριζόντιας μείωσης 5% στις δαπάνες όλων των υπουργείων το 2017.