- Για ριζικές αλλαγές στον κλάδο υγείας μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο έκανε λόγο ο Γ. Αποστολόπουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση του Ιατρικού Κέντρου. Ο Πρόεδρος της εταιρείας είπε ότι στην αγορά λέγεται ότι θα διαμορφωθούν δύο μεγάλοι όμιλοι και διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι το Ιατρικό θα είναι ο ένας όμιλος.
- Ο Γ. Αποστολόπουλος είναι ο καλύτερος γνώστης του κλάδου και των προβλημάτων του στην Ελλάδα και η δήλωση του απηχεί την κινητικότητα στον κλάδο. Μετά την εξαγορά Metropolitan από το CVC και την απώλεια του Α. Βγενόπουλου, ο κλάδος είναι στην αναζήτηση νέων ισορροπιών.
- Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες πως μετά την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο επόμενος στόχος της ΕΧΙΝ είναι να αποκτήσει νοσηλευτικές μονάδες. Παράλληλα το CVC ενδιαφέρεται να αγοράσει το Ντυνάν, ενώ για το ίδιο νοσοκομείο λέγεται τελευταία πως υπάρχει και εγχώριο ιδιωτικό ενδιαφέρον, που εκφράζεται από ομάδα γιατρών. Επιπλέον την Πειραιώς φέρεται να έχουν προσεγγίσει και funds, μέχρι και από τη Νορβηγία.
- Πάντως το νοσοκομείο είναι ενταγμένο στην μονάδα Piraeus Legacy Unit και αργά ή γρήγορα θα αλλάξει χέρια, με το CVC να δείχνει ως το επικρατέστερο, τουλάχιστον με σημερινά δεδομένα. Προφανώς αυτό είχε στο νου του ο Γ. Αποστολόπουλος όταν είπε ότι από τους δύο ομίλους που θα δημιουργηθούν, ο ένας θα είναι ελληνικός.
- Μπαλαντέρ που μπορεί να αναδιατάξει τις ισορροπίες στον κλάδο είναι ασφαλώς το ΥΓΕΙΑ, το οποίο προς το παρόν, δεν είναι στην αγορά για πώληση.
- Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια όμως δεν είναι η μοναδική business που είναι τελευταία στη μόδα. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ερωτευτεί τις Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Εκτός από τον Θ. Φέσσα, σχέδια για ίδρυση ΑΕΕΑΠ λέγεται πως έχει και ο όμιλος Στασινόπουλου όπως και η Αlpha Bank.
- Σήμερα στο Ξενοδοχείο Καστρί, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει καλέσει τα ανώτερα στελέχη για μια συζήτηση με τη διοίκηση. Το ενδιαφέρον τι άλλο θα ειπωθεί πέραν της Αgenda 2020.
- H Εθνική Τράπεζα είναι πράγματι σε πλεονεκτική θέση από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων. Η διοίκηση Φραγκιαδάκη παρά την καχυποψία και τις αμφιβολίες της αγοράς, κατάφερε σχεδόν να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας και πλέον δεν απομένει παρά η πώληση κάποιων θυγατρικών στα Βαλκάνια άνευ ιδιαίτερης σημασίας για τον όμιλο της ΕΤΕ και η θυγατρική στην Κύπρο.
- Οι πωλήσεις θυγατρικών και συμμετοχών όμως δεν είναι στρατηγική. Είναι τακτική που υπαγορεύτηκε σε όλες τις τράπεζες για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η Εθνική με την πώληση της Ασφαλιστικής ουσιαστικά απαλλάχθηκε από ένα προβληματικό παιδί που κατά καιρούς ζητούσε κεφαλαιακές ενισχύσεις. Με την πώληση του Αστέρα η ΕΤΕ έχασε το πιο εμβληματικό asset που είχε στα χαρτοφυλάκια της. Με την πώληση της Finansbank έχασε τη «μηχανή» που παρήγαγε κέρδη και στήριζε τον ισολογισμό της.
- Καλή η υψηλή ρευστότητα, καλά και τα επαρκή κεφάλαια. Τώρα όμως το πρόβλημα της Εθνικής είναι ότι χρειάζεται νέα στρατηγική. Μια στρατηγική που θα την επαναπροσδιορίσει στην αγορά και θα καθιερώσει το νέο ρόλο της και την οποία δεν μπορεί να αγοράσει έτοιμη από κάποιον σύμβουλο. Και αυτό είναι το σημείο που θα κριθεί και θα αποτιμηθεί η διοίκηση Φραγκιαδάκη.