Black Box 3/4/2019

Black Box 3/4/2019

- Η ελληνική οικονομία αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο επιχειρηματικός χάρτης. Ο κλάδος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αναδιαρθρώθηκε ριζικά από αμερικανικά κεφάλαια που διαμόρφωσαν νέα πραγματικότητα και σήμερα μόνον το Ιατρικό Κέντρο παραμένει στα χέρια των παλιών μετόχων. Στις κατασκευές κεντρικό ρόλο έχουν επίσης ξένα κεφάλαια. Στις μεταφορές (ακτοπλοΐα, αερομεταφορές) κυοφορούνται μεγάλες αλλαγές. Καλές βιομηχανικές-εμπορικές εταιρείες (Κορρές, Apivita,Κανάκης κλπ.) ασχέτως μεγέθους αλλάζουν χέρια.

- Σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. στα super markets, οι αλλαγές έγιναν νωρίτερα. Μεγάλες αναδιαρθρώσεις έχουν ήδη γίνει και στον κλάδο των ξενοδοχείων. Ο κύκλος των ανακατατάξεων πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με την εντατικοποίηση της πώλησης των κόκκινων δανείων που προετοιμάζουν οι τράπεζες.

- Προχωρούν όλα ομαλά; Οι ελληνικές εταιρείες εξυγιαίνονται και αλλάζουν χέρια αναίμακτα; Όχι είναι η απάντηση. Άλλα deals προχωράνε κι άλλα χαλάνε. Το project της Pillarstone στην Ελλάδα δεν προχώρησε όπως αναμενόταν και φαίνεται ότι υπάρχουν αναταράξεις οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη.

- Τόσο με την περίπτωση της Famar, όσο και με αυτήν της Notos Com που είναι οι δύο μείζονες δουλειές που ανέλαβε η Pillarstone, υπάρχουν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε ούτε πως θα εξελιχθούν ούτε πως θα επηρεάσουν τα συγκεκριμένα project. Για το πρώτο, δηλαδή τη Famar λέγεται ότι έχουν ανακύψει νομικά προβλήματα με τους παλαιούς μετόχους, δηλαδή μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου, να στρέφονται κατά των πιστωτριών τραπεζών. Αλλά και η διάσωση της Notos Com είναι σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο με τη συμφωνία να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

- Κι αν αυτά δεν σας φτάνουν, θυμάστε τον Νηρέα και τη Σελόντα που πουλήθηκαν (υποτίθεται) πριν από ένα χρόνο; Ε, λοιπόν, δεν είναι μόνον η Επιτροπή Ανταγωνισμού η αιτία για την καθυστέρηση. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα και το πράγμα με τα ψάρια μπλέκεται και περιπλέκεται με όλα τα ενδεχόμενα δυνατά.

- Κινητικότητα με σενάρια πιθανής αποχώρησης μεγαλο-στελέχους από συστημική τράπεζα κυκλοφορούν εσχάτως στην πιάτσα.

Διαβάστε Περισσότερα