- Nα με συγχωρεί η χάρη σας, αλλά η κατάληξη του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ αποτελεί πρωτοφανή ξεφτίλα. Είναι δυνατόν να δουλεύεις ένα deal 1,3 δισ. και να μάθεις με τη λήξη της προθεσμίας ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος;
- Όποιος έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς με αυτές τις δουλειές γνωρίζει οι σύμβουλοι έχουν από κοντά τους ενδιαφερόμενους. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν είναι μόνον δύο οι υποψήφιοι. Τους τηλεφωνούν, τους συναντούν, τους λύνουν προβλήματα, τους διευκολύνουν. Είναι συνέχεια δίπλα και τους χτυπούν φιλικά στην πλάτη, για να έχουν άμεση εικόνα των ενεργειών και των προθέσεών τους.
- Είναι δυνατόν το Σαββατοκύριακο να μη γνώριζαν ότι ο διαγωνισμός θα καταλήξει άγονος; Περίμεναν να λήξει η προθεσμία των προσφορών για τα ΕΛΠΕ για να πληροφορηθούμε την αποτυχία;
- Για το φιάσκο υπάρχουν δύο εκδοχές: Ή το υπουργείο του κ. Σταθάκη ήξερε εγκαίρως και δέσμευσε τους συμβούλους ή η Goldman Sachs και η Εθνική Τράπεζα δεν το κυνήγησαν όσο έπρεπε. Διαλέγετε και παίρνετε. Γιατί όταν ξέρεις ότι ο διαγωνισμός θα αποτύχει προετοιμάζεις εγκαίρως την αγορά για την ψυχρολουσία.
- Είναι γεγονός ότι η πώληση των ΕΛΠΕ ήταν μια πολύ δύσκολη δουλειά. Είναι γεγονός ότι η αγορά δεν περίμενε λευκό καπνό. Οι προσδοκίες ήταν για δύσκολες προσφορές, υπό την έννοια ότι θα περιείχαν όρους, επιφυλάξεις, δεσμεύσεις και οικονομικά τιμήματα κάτω από τον πήχη που θα βάλτωναν τη διαδικασία ή θα οδηγούσαν σε έναν μακρόσυρτο δεύτερο γύρο.
- Τον Μάιο 2018, το (μόνον… επιτυχίες) ΤΑΙΠΕΔ μας είχε ανακοινώσει ότι φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ είχαν υποβάλλει πέντε επενδυτές και συγκεκριμένα Alrai Group Holdings Limited, Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία), Gupta Family Group Alliance, Glencore Energy UK LTD και Vitol Holding B.V.
- Οι πέντε αφού αξιολογήθηκαν από τους συμβούλους έγιναν δύο, οι Glencore και Vitol και μάλιστα βρήκαν και συνεταίρους με βαθιές τσέπες. Ήταν μάλιστα τόσο δραστήριοι στο data room και στις κατά καιρούς επισκέψεις τους, σε βαθμό που στα ΕΛΠΕ ανησύχησαν ότι θα πουληθούν.
- Και ξαφνικά, οι δύο έγιναν κανένας, μετά από μια διαδικασία που διήρκησε πάνω από ενάμιση χρόνο. Ξένοι επενδυτές αγοράζουν από δυάρια στα Εξάρχεια μέχρι την «Κρητών Άρτος», αλλά δεν καταδέχθηκαν ούτε μια λειψή προσφορά να καταθέσουν για ένα μαγαζί γωνία που έκανε ρεκόρ κερδοφορίας;
- Δικαιολογίες υπάρχουν: «Η Vitol ήταν ουσιαστικά εκτός του ματς για τα ΕΛΠΕ μετά τις εξελίξεις στην Αλγερία», «οι Financial Times έγραψαν για τα προβλήματα της Carlyle στην Ευρώπη», «προβλημάτισαν τα θέματα αποκλειστικής διαχείρισης της παραγωγής των πετρελαιοειδών προϊόντων» και τέλος δεν έχει. Μπορεί και η στήλη να προσθέσει μερικές ακόμη. Για παράδειγμα «ο στίβος ήταν βαρύς», «τα κοράκια πιασμένα», «εκλογές έρχονται» κλπ.
- Αλλά όλα αυτά δεν περιορίζουν το εύρος του φιάσκου. Δεν γνωρίζουμε πως χειρίστηκαν στο παρασκήνιο την κατάσταση η Εθνική και η Goldman Sachs. Επειδή όμως υπάρχει και το προηγούμενο της Εθνικής Ασφαλιστικής αν συνεχίσουν έτσι, κινδυνεύουν σε λίγο η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα που η Goldman Sachs δεν μπορεί να κάνει δουλειά.