Black Box 9/4/2019

Black Box 9/4/2019

- Η αγορά επιδεικνύει εξαιρετική συμπεριφορά. Μετά την έντονα ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής, βγαίνουν πωλήσεις που κατοχυρώνουν κέρδη, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα κατάρρευσης και επιπλέον δίνοντας την ευκαιρία να δημιουργηθεί υγιής βάση για την περαιτέρω κίνηση του γενικού δείκτη.

- Κι αν το Χρηματιστήριο είναι κατά τα φαινόμενα σε ανοδική τροχιά με βασικό καταλύτη τις εκλογές, το αξιοπερίεργο είναι ότι παραμένουν σταθερές οι θέσεις short στις τραπεζικές μετοχές. Οι πληροφορίες είναι ότι το Lansdowne Partners δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης και παραμένει σταθερό στις επενδυτικές εκτιμήσεις του. Το μέγεθος του fund, οι τιμές που πήρε τις θέσεις και το συνολικό «πακέτο» των θέσεων του στο ΧΑ φαίνεται πως αφήνουν μεγάλα περιθώρια για να επιμείνει στη στρατηγική του. Αντίθετα για το Oceanwood Capital Management δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο.

- Η πληροφορία δεν πρόκειται να σας εντυπωσιάσει, υποθέτω όλοι λίγο-πολύ το φανταζόμαστε, αλλά οι συνομιλητές του Τζον Πόλσον διαπιστώνουν ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος  στις συζητήσεις του εκφράζεται πολύ θετικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα.

- Η καταγγελία των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη είναι μόνον η αρχή. Τους επόμενους  μήνες οι πιέσεις στους δανειολήπτες, κυρίως από τον επιχειρηματικό χώρο θα ενταθούν σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Έχοντας αναλάβει τη δέσμευση στον SSM να μειώσουν τα δάνεια φέτος κατά 23,5 δισ. ευρώ, οι τράπεζες σχεδιάζουν και ήδη τρέχουν διάφορα project για τιτλοποιήσεις.

- Για να συγκροτηθεί ένα «πακέτο» δανείων προς τιτλοποίηση πρέπει να ενημερωθούν οι δανειολήπτες. Οι τράπεζες στέλνουν συνεχώς επιστολές που καλούν τους επιχειρηματίες να προσέλθουν για ρύθμιση. Όπου δεν υπάρξει ανταπόκριση  τα δάνεια «μπαίνουν στη γραμμή» για πώληση-τιτλοποίηση.

- Στις 15 Απριλίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα δ' τριμήνου και χρήσης 2018 της Ιntralot, τα οποία η αγορά περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές και την ανάληψη του πηδαλίου της Ιntralot από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Η Ιntralot είναι ούτως ή άλλως σε μια ευαίσθητη συγκυρία, ενώ υπάρχει και ο άγραφος νόμος της αγοράς που θέλει τη νέα διοίκηση να τα ρίχνει όλα στην προηγούμενη προκειμένου να ξεκινά από καλύτερη βάση.