Τι θα αποφανθεί η Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της Ελλάκτωρ είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα της ίδιας της Επιτροπής. Αλίμονο αν οι ανεξάρτητες αρχές έκαναν δημόσιες διαβουλεύσεις για την απόφασή τους για ένα οποιοδήποτε θέμα. Αν δηλαδή οι δικαστές και οι εισαγγελείς συζητούσαν με διαφόρους την ετυμηγορία τους για μια οποιαδήποτε απόφαση. Το ζητούμενο σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι να λειτουργούν οι θεσμοί. Να λειτουργεί το σύστημα. Να υπάρχει, δηλαδή, σύστημα που να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Στην υπόθεση της Ελλάκτωρ η απόφαση αναμένεται από τις αρχές του χρόνου. Και πέρασε ο Γενάρης, και έφυγε ο Φλεβάρης. Και ο Μάρτης ετοιμάζεται κι αυτός να μας αφήσει, αλλά απόφαση της Επιτροπής δεν υπάρχει. Να λέει τι συνέβη. Αν υπήρξε ή δεν υπήρξε κάτι μεμπτό. Να αποφανθεί με τρόπο τέτοιον που να δεσμεύονται και οι επόμενες διοικήσεις για ανάλογα θέματα. Και να γνωρίζουν οι επενδυτές πως πρέπει να κινούνται, αν συγκεκριμένες δράσεις τους μπορούν να χαρακτηριστούν ή όχι συντονισμένες. Φανταζόμαστε ότι η απόφαση θα είναι σύμφωνη με ό,τι ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φανταζόμαστε ακόμη ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί φέτος, το σωτήριο έτος 2022.
---
Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε τον διορισμό του Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας. Δημοκρατικός, ένθερμος υποστηρικτής του Ομπάμα, του Μπάιντεν και προσωπικός φίλος του Μενέντεζ, αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα να έρθει στην Αθήνα. Στην ουσία η Γερουσία ψήφισε την έγκριση της διαδικασίας, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς προθεσμίες στη νομοθεσία των ΗΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις για την έλευση του νέου πρέσβη. Τζέφρι Πάιατ και Τζορτζ Τσούνης βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του νέου πρέσβη. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν άνθρωποι με γνώση των συσχετισμών, η πολιτική και η στρατηγική στόχευση των ΗΠΑ δεν αλλάζει. Ο Τζορτζ Τσούνης αναμένεται να ενισχύσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας που βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο και βεβαίως να συμβάλλει στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας. Οι οποίες δεν θα είναι λίγες…
---
Έρχεται γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της διείσδυσης του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η στήλη μαθαίνει πως ήδη έχουν αρχίσει οι «αρχιτεκτονικές» ρυθμίσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης των βιομηχανιών για την εξισορρόπηση των πιέσεων που δέχονται εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Πρόκειται για μία απάντηση της κυβέρνησης στο διεθνές πρόβλημα της αύξησης των τιμών ενέργειας και έμπρακτη στήριξη στην αγορά. Το πρόγραμμα αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί, όχι όμως άμεσα.
Στην ουσία η κυβέρνηση θα δώσει απάντηση στο πάγιο αίτημα των βιομηχανιών, αρκετές εκ των οποίων θέλουν να επενδύσουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, ωστόσο τα οικονομικά τους μεγέθη δέχονται πιέσεις από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορικά. Έτσι δίνεται κίνητρο στις βιομηχανίες της χώρας να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν. Ο ενεργειακός συμψηφισμός Net Metering ισχύει σε πολλά κράτη του Εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Γερμανία.
---
Εξελίξεις στο θέμα των Ναυπηγείων φέρνει το επόμενο διάστημα, καθώς όσον αφορά στον Σκαραμαγκά έγινε την Παρασκευή η εκδίκαση στην ολομέλεια του ΣτΕ για τις αιτήσεις ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά των δυο διαγωνισμών για την πώληση των Ναυπηγείων και για την παραχώρηση της Προβλήτας 4. Πλέον αναμένεται η απόφαση με τον Δήμαρχο Χαιδαρίου να σημειώνει σε ανάρτησή του ότι «συμφωνεί με την πραγματοποίηση της ιδιωτικής επένδυσης και τη συνέχιση της λειτουργίας του Ναυπηγείων», ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρις ότου ληφθεί οριστική απόφαση που απαγορεύει την υπογραφή σύμβασης για τη μεταβίβαση του ακινήτου της ΕΤΑΔ στην εταιρεία ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Προκοπίου, έχει δημιουργήσει σοβαρή εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την πορεία της επένδυσης που σε συνδυασμό με την επίλυση του γρίφου της Ελευσίνας θα αποτελέσουν τη βάση για την αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
---
Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον εκπροσώπων της Κίνας για τη χώρα μας τόσο για επενδύσεις, με έμφαση στον τουρισμό, όσο και για μοναδικά εξαγώγιμα προϊόντα. Από τη μια οι επενδύσεις της Fosun Tourism, και από την άλλη το αυξημένο ενδιαφέρον για τον «λευκό χρυσό» της Ελλάδας, το μάρμαρο. Ένα ενδιαφέρον που εκφράζεται, τόσο στις παραγγελίες, όσο και στο επίπεδο των ειδήσεων καθώς σε λιγότερο από δύο μήνες η «σιδηρά κυρία» και εκπρόσωπος της χώρας μας του κλάδου των μαρμάρων, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ) και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε κ. Ιουλία Χαϊδά, έδωσε δύο σημαντικές συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα κινεζικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.
Πρόκειται για το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων XinHua και τον τηλεοπτικό σταθμό China Global Television Network (CGTN), όπου αναδείχθηκαν η διείσδυση του ελληνικού μαρμάρου στην κινεζική αγορά, καθώς τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Επίσης το 50% του εξαγώγιμου μαρμάρου της Ελλάδας πηγαίνει στην Κίνα, και το ποσοστό εκτοξεύεται στο 80% όταν πρόκειται για ακατέργαστο μάρμαρο. Το ελληνικό μάρμαρο σύμφωνα με την ίδια διακοσμεί την Όπερα της Σαγκάης στην Κίνα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι αυξημένο για το εξαιρετικά ποιοτικό ελληνικό μάρμαρο.
Η κ. Χαϊδά, που και μέσω της Ικτίνος έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια σημαντικές σχέσεις με την Κίνα, χαρακτηρίζει ελληνικό success story το μερίδιο της κινεζικής αγοράς που κατέχουν τα ελληνικά μάρμαρα και σημειώνει ότι το ελληνικό μάρμαρο στην Κίνα εξάγεται για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά τα μεγέθη ξεκίνησαν να αυξάνονται μετά το 2005, όταν η κινεζική κυβέρνηση άνοιξε περισσότερο την αγορά στον ελληνικό κλάδο μαρμάρων με κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και με αντίστοιχη άνοδο του κατασκευαστικού τομέα. Να σημειώσουμε δε ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται 670 ελληνικές εταιρείες που απασχολούν άμεσα 6.500 εργαζόμενους και έμμεσα 18.000 εργαζόμενους.
---
Σημαντική «ένεση» στο ανεκτέλεστο της Άβαξ αποτελεί το έργο 41 εκατ. ευρώ για τη σηματοδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Η ελληνική τεχνική εταιρία θα υλοποιήσει το έργο μαζί με την Alstom, τη γαλλική εταιρεία που, μέσω και της συγκεκριμένης σύμβασης ενδυναμώνει την μακροχρόνια παρουσία της στην χώρα μας. Για ορισμένους, η Ειδομένη ίσως να παραπέμπει στο χάος που είχε επικρατήσει το 2016 οπότε χιλιάδες πρόσφυγες είχαν ξαπλώσει στις γραμμές και η σιδηροδρομική σύνδεση είχε διακοπεί.
Ευτυχώς αυτές οι καταστάσεις φαίνονται να αποτελούν μακρινό παρελθόν και ο ελληνικός σιδηρόδρομος μπαίνει σε τροχιά εκσυγχρονισμού, έστω κάπως αργά. Το έργο λοιπόν, που θα υλοποιήσουν η Άβαξ με την Alstom θα επιτρέψει, σε ορίζοντα τριετίας, στη σιδηροδρομική γραμμή 70 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη στην Ειδομένη να κυκλοφορούν επιβατικές αμαξοστοιχίες με ταχύτητα που θα φτάνει τα 160 χιλ. ανά ώρα. Η σημασία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ, που συνδέει τη συμπρωτεύουσα με τη Βουδαπέστη.
Εκτός όμως, από τη συγκεκριμένη ελληνογαλλική συμμαχία για το Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και τα έξι σιδηροδρομικά έργα 4 δισ. ευρώ που συνδέουν μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα) με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για τα συγκεκριμένα projects που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων της χώρας ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της χώρας.
---
Με το μόνο αντίβαρο στην πιθανή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης λόγω πολέμου να είναι οι επενδύσεις, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν τα μεγάλα έργα με αναπτυξιακό αποτύπωμα. Ένα από αυτά για το οποίο τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις, δηλαδή θα έχουμε ανάδοχο αφορά το κέντρο καινοτομίας που θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ στις πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα.
Στο διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη επένδυση 100 εκατ. ευρώ έχουν συμμετάσχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας Found.ation και τη συμβουλευτική Mantis Business Innovation, η Dimand Real Estate με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, το σχήμα Intrakat με τη Factory International και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» με τη Reds, αμερικανικό συμβουλευτικό όμιλο, και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.
Το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος, ενώ, πριν από μερικές ημέρες, ιδιωτική εταιρία ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένου ασφαλιστικού συμβούλου, διαδικασία που απαιτείται στα ΣΔΙΤ. Θα πρέπει δηλαδή, να διαμορφωθούν οι όροι για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του αναδόχου, όπως αυτές θα αποτυπώνονται στη σχετική σύμβαση του έργου. Το κέντρο καινοτομίας αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εκκόλαψης και φιλοξενίας νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και η υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.
---
Πόσο ακριβά πληρώσαμε την Kwh τον Φεβρουάριο; Πάντως όχι πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους, στην πραγματικότητα είμαστε λίγο παραπάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης (27 κράτη). Η ακριβότερη πόλη είναι το Λονδίνο με 44,13 €/MWh και οι φθηνότερες το Βελιγράδι και το Κίεβο (8,10 και 5,4 €/MWh). Οι τιμές αφορούν τελικές τιμές ρεύματος μετά από επιδοτήσεις και ειδικές εκπτώσεις και δεν έχουν άλλες επιβαρύνσεις (δημοτικά τέλη, δίκτυο κλπ).
---
Έχουμε στατιστικά Χρηματιστηρίου για τον μήνα Φεβρουάριο: Οι ξένοι ήταν πωλητές με 32,7 εκατ. ευρώ ενώ και στο δίμηνο εμφανίζονται πλέον πωλητές με 11,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ οι πωλήσεις δεν προήλθαν από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση η οποία είχε εισροές 46,4 εκατ. ευρώ αλλά από την εξαγορά του μεριδίου της Verde από την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικής αξίας 97,7 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή είναι και ο λόγος που οι επενδυτές από τις ΗΠΑ εμφανίζονται πωλητές με 99,57 εκατ. ευρώ, ενώ σε εκροές ακολουθούν οι Γάλλοι με 11 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα η Γερμανία με εισροές 63,2 και το Ην Βασίλειο με 26,89 εκατ. ευρώ ήταν οι χώρες με το θετικότερο ισοζύγιο εισροών τον Φεβρουάριο. Σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς κεφαλαίων συναλλαγές είδαμε το Φεβρουάριο από το Καζακσταν, την Ζάμπια και την Ιορδανία. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε στο 66,28% από 65,85% τον Ιανουάριο.
Σε επίπεδο συμμετοχής στις συναλλαγές το καρπούζι ήταν κομμένο στην μέση: Το 50,2% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από αλλοδαπούς κωδικούς, ενώ οι ενεργοί κωδικοί ξεπέρασαν το φράγμα των 30.000 (31.533), αριθμός ικανοποιητικός για τα δεδομένα των συναλλαγών. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της τάσης ο Μάρτιος τείνει να εξελιχθεί ως ο καλύτερος μήνας σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές από το 2016 αφού τρέχει σχεδόν στο πρώτο μισό με 123 εκατ. ευρώ με αμέσως καλύτερο μήνα το Δεκέμβριο του 2015 (187,7 εκατ. ευρώ) όταν είχε λάβει χώρα η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μόλις μία συνεδρίαση τον Μάρτιο έχει σημειώσει τζίρο χαμηλότερο από 100 εκατ. ευρώ.
---
Στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων της περασμένης Πέμπτης ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στις πιθανές έμμεσες ή άμεσες επιπτώσεις που η Eurobank ενδέχεται να έχει από την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι άμεσες επιπτώσεις είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ οι έμμεσες συνδέονται κυρίως με τις τουριστικές εισροές που έχουν επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας. Αναφέρθηκε όμως και σε κάτι άλλο που αφορούσε την διάθεση αύξησης του ποσοστού στην κυπριακή συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα ,εφόσον υπάρξει επιθυμία εξόδου από κάποιο υφιστάμενο μέτοχο. Υπενθυμίζεται ότι το 20% ανήκει σε επενδυτικό σχήμα εκ Λευκορωσίας με το απίθανο όνομα «Wargaming Group», ενώ υπάρχει άλλη μία συμμετοχή της τάξεως του 5% με «γειτονική» ταυτότητα.
Πολλές ρωσικές εταιρίες ήδη έχουν ξεκινήσει την διαδικασία μετανάστευσης της έδρας ή των θυγατρικών τους στο Ντουμπάι προκειμένου να αποφύγουν τους περιορισμούς που μπαίνουν σε εταιρίες με βασικούς μετόχους ρωσικά κεφάλαια από χώρες της Ε.Ε.
Μένοντας λίγο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurobank η δημοσίευση δεν είχε τις καθυστερήσεις των 90 ημερών εγκαινιάζοντας πιθανότατα την πρακτική κατάργησης του συγκεκριμένου δείκτη. Στο γ’ τρίμηνο η κάλυψη των καθυστερήσεων αυτής της κατηγορίας προσέγγιζε το 99%. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs) καλύπτουν και με το παραπάνω την ενημέρωση των καθυστερήσεων στα χαρτοφυλάκια δανείων.
---
Οι τράπεζες και η Coca Cola είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση από τα ψηλά έτους και δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των εταιριών που αντέδρασαν από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου. Η μετοχή της Lamda που βρέθηκε στην τρίτη θέση κατέγραψε χαμηλό 52 εβδομάδων σε κλείσιμο ενώ πολύ κοντά σε αυτά βρέθηκαν οι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
---
Για να προστατεύσουν την περιουσία τους από το κύμα των δυτικών κυρώσεων οι πλούσιοι Ρώσοι αρχίζουν να μεταφέρουν τα assets τους στο Ντουμπάι. Το Ντουμπάι είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο του Κόλπου και αποτελεί μαγνήτη για τους πλούσιους του κόσμου καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν να πάρουν θέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η Μόσχα έχει δώσει το σήμα ότι τα λεφτά των πλούσιων Ρώσων είναι ασφαλή εκεί, σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες. Τα ΗΑΕ έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια και δεν ακολούθησαν τα βήματα της Δύσης και τις κυρώσεις που επέβαλε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κεντρική τους τράπεζα δεν έχει παρέμβει όσον αφορά στις δυτικές κυρώσεις. Οι πλούσιοι Ρώσοι μεταφέρουν χρήμα στο Ντουμπάι από το Λονδίνο και την Ελβετία, κέντρα που επέβαλαν κυρώσεις.
---
Οι εκτιμήσεις των επενδυτών στις αγορές κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά υψηλές, με το πρόσφατο παράδειγμα εταιρείας που μόλις λάνσαρε το προϊόν της, αύξησε την αξία της κατά $4 δισ. σε μόλις τέσσερις μήνες.
Η νέα αποτίμηση του blockchain startup StarkWare είναι τριπλάσια της προηγούμενης αποτίμησης των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τέσσερις μήνες, όταν η εταιρεία συγκέντρωσε 50 εκατομμύρια δολάρια σε έναν επενδυτικό κύκλο Series C με επικεφαλής τη Sequoia Capital.
Οι λύσεις που βασίζονται στο StarkWare περιλαμβάνουν δύο προϊόντα. Αυτά που στοχεύουν στην αύξηση της ταχύτητας και στη μείωση του κόστους των τελών συναλλαγών στο δίκτυο του Ethereum. Η εταιρεία πάντως δηλώνει ότι δεν είχε ανάγκη να σηκώσει χρήματα, ωστόσο αυτά τη βοηθούν να χτίσει, τόσο την τεχνολογία, αλλά και το οικοσύστημά της πολύ πιο γρήγορα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.