- Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να πληροφορηθούμε το παρασκήνιο της βραδιάς των Ιμίων. Για παράδειγμα, πως εξερράγη ο Σημίτης και απέπεμψε από την αίθουσα δύο φορές τον ίδιο αξιωματικό κλπ. Το ίδιο φαίνεται πως θα συμβεί και τώρα γιατί πίσω από την Navtex για το Καστελόριζο και την μεγάλη ένταση με τους Τούρκους υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο.
- Κανονικά η Αγγέλα θα έπρεπε να είναι η πιο δημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα. Δυο φορές τα τελευταία χρόνια μας προφύλαξε από τα χειρότερα. Η κυβέρνηση έκανε πολυεπίπεδους και σύνθετους χειρισμούς οι οποίοι εκ των υστέρων εξηγούν αποφάσεις και ενέργειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα (συναντήσεις, αποφάσεις για οπλικά συστήματα κλπ) και δεν ήταν εύκολο να ερμηνευτούν.
- Δοκάρι κι έξω λοιπόν σε αυτή τη φάση, με το ματς να συνεχίζεται. Η εξέλιξη πάντως επέτρεψε στο Χρηματιστήριο να πάρει ανάσα και να αναζητήσει το χαμένο έδαφος.
- Τα νεώτερα από τη μάχη του Galaxy: Στο δεύτερο γύρο έχουμε τέσσερα σχήματα μεταξύ των οποίων Pimco, Elliot-Credito Fondiario και Cerved. Οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με κριτήρια την εμπειρία σε σύνθετες και απαιτητικές συναλλαγές ανάλογου μεγέθους, την αναπτυξιακή προοπτική της Cepal ως του μεγαλύτερου Servicer στην Ελλάδα και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών για ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσα στους επόμενους μήνες. Η Fortress δεν κατέθεσε τελικώς προσφορά, αλλά αποτελεί εταίρο της Alpha Bank καθώς προ ημερών ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Neptune.
- Οι εκτιμήσεις που διατυπώνουν στις τράπεζες είναι ότι από τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σήμερα σε μορατόρια -και υπερβαίνουν τα 20 δις. -μόνον το 20% με 25% θα καταλήξει μη εξυπηρετούμενο. Δηλαδή συζητάμε περίπου για 5 δις. ευρώ νέα NPLs.
- Αν οι παραπάνω εκτιμήσεις απηχούν την πραγματικότητα, τότε είμαστε πολύ καλά. Οι Financial Times παρουσίασαν έκθεση της Oliver Wyman, η οποία επεξεργάζεται σενάρια για τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την πανδημία του κορονοιού.
- Σύμφωνα με την Oliver Wyman αν η κατάσταση χειροτερέψει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα επόμενα τρία χρόνια θα χάσουν δάνεια 800 δις. και έσοδα 30 δις. Στο καλό σενάριο -αργή οικονομική ανάκαμψη με τις περισσότερες χώρες να αποφεύγουν ένα δεύτερο lockdown- τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν κατά 400 δισ. ευρώ.