Black Box: Δύο Ολλανδοί φίλοι από τα παλιά συναντιούνται στην Ελλάκτωρ

Μπορεί το όνομα της Atlas Invest που επένδυσε στην Ελλάκτωρ 11,45 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 3,61% της εταιρείας, να μη λέει τίποτα σε πολλούς. Έλεγε όμως, πολλά στον Ολλανδό δισεκατομμυριούχο Dick Wessels της Reggeborgh ο οποίος πριν φύγει από τη ζωή το 2017 και «παραδώσει» της αυτοκρατορία του στον γαμπρό του Henry Holterman που σήμερα είναι το μεγάλο αφεντικό της Reggeborgh, έχει κάνει μεγάλες δουλειές και έχει συνεργαστεί στενά με τον συντοπίτη του ιδιοκτήτη της Atlas Invest, Marcel van Poecke.

Μια από τις πιο γνωστές συνεργασίες μεταξύ του Dick Wessels, η εταιρεία του οποίου ελέγχει σήμερα υψηλό ποσοστό στην Ελλάκτωρ, και του Marcel van Poecke που αποφάσισε και αυτός να επενδύσει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, ήταν η πώληση, το 2015, της πετρελαϊκής εταιρείας Argos προς 414 εκατ. δολάρια στη Varo Energy, με την οποία στη συνέχεια συγχωνεύτηκε.

Στην Argos το 50% των μετοχών ανήκε στην Atlas Invest του van Poecke και το υπόλοιπο 50% στην Reggeborgh του Dick Wessels.

Καθώς η συγκεκριμένη συναλλαγή έγινε μέσω ανταλλαγής μετοχών και μικρό τμήμα της σε μετρητά, οι δύο άνδρες μοιράστηκαν από 33% στη νέα εταιρεία Varo Energy και σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, πήραν σε μετρητά από 15,25 εκατ. δολάρια. Τρίτος μέτοχος με αντίστοιχο ποσοστό ήταν η εταιρεία Vitol.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Argos εκείνη την περίοδο αποτιμήθηκαν στα 948,1 εκατ. ευρώ. Αφαιρουμένων, των υποχρεώσεων ύψους 755,7 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Argos ήταν περίπου 192,4 εκατ. ευρώ. Παρολαυτά το premium της συναλλαγής ήταν εξαιρετικά υψηλό και το τίμημα ορίστηκε στα 414,1 εκατ. ευρώ.

Το deal αποδείχθηκε κερδοφόρο για τους δύο συνεργάτες ο ένας εκ των οποίων στη συνέχεια μεταβίβασε το ποσοστό του σε άλλη πολύ γνωστή εταιρεία που ο ίδιος δημιούργησε. Το 33% που μέχρι πρότινος ανήκε στην Atlas Invest του van Poecke, πέρασε στον έλεγχο της Carlyle International Energy Partners, ιδιοκτησίας του ιδίου και μέλους του γνωστού μας επενδυτικού ομίλου Carlyle Group.

H Varo Energy που με έδρα την Ελβετία δραστηριοποιείται στην παραγωγή τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών (κηροζίνη για αεροσκάφη, ναυτιλιακά καύσιμα, άσφαλτο για την κατασκευή οδικών έργων, LPG κ.α) είχε έσοδα 15 δισ. δολαρίων το 2019, EBITDA 480 εκατ. δολαρίων ενώ μοίρασε στους τρεις μετόχους της μερίσματα 605 εκατ. δολαρίων!

Φέτος, Reggeborgh και Marcel van Poecke ως δυο καλοί συνεργάτες στις business, αποφάσισαν να «χωρίσουν» από τη μια εταιρεία αλλά να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε μια άλλη.

Η Reggeborgh πούλησε στην Carlyle International Energy Partners το μερίδιό 33% που είχε στην Varo Energy, εισπράττοντας 400 εκατ. δολάρια και ο Marcel van Poecke απέκτησε την πλειοψηφία (66%) της Varo Energy.

Μερικούς μήνες μετά Reggeborhg και Marcel van Poecke  ξανασυναντιούνται στην Ελλάδα με επίκεντρο την εταιρεία Ελλάκτωρ.

Ο Marcel van Poecke «ενεργοποίησε» ξανά την επενδυτική εταιρεία Atlas Invest η οποία εμφανίστηκε ως «νέος επενδυτής» αποκτώντας 7.734.562 μετοχές της Ελλάκτωρ έναντι 11,45 εκατ. ευρώ και με τις «διαρροές» να λένε πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.

Βρισκόμαστε πιθανόν μπροστά σε μια νέα μετοχική συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών που διασυνδέονται από το παρελθόν και θέλουν να …συσφίξουν τη συνεργασία τους και στο μέλλον.

---

Και μιας και μιλάμε για την Ελλάκτωρ, μην απορήσετε αν δείτε τις επόμενες ώρες την εμφάνιση μεγάλης βρετανικής πολυεθνικής τράπεζας στο παιχνίδι.

---

Το μέλλον θα δείξει την αλήθεια για τη μετοχή της Alpha Bank ενόψει της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, αλλά την παρατήρηση η στήλη θα την επισημάνει. Δεκαέξι συνεδριάσεις από τότε που διέρρευσε η πληροφορία για την αύξηση κεφαλαίου έχει η μετοχή να κλείσει κάτω από το 1 ευρώ. Από το χαμηλό της 21ης Μαϊού (0,8680 ευρώ) έως και την Παρασκευή που βρέθηκε μέχρι τα 1,2030 ευρώ, η μετοχή έχει ανέβει 38%. Μιλάμε για την Alpha που σήμερα είναι ...τελευταία στον πίνακα κεφαλαιοποιήσεων των συστημικών τραπεζών με χρηματιστηριακή αξία στα 1,85 δισ. ευρώ.

---

Mε στόχο πελατολόγιο 100.000 επιχειρήσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τριπλασιασμό των εσόδων σε σχέση με το 2020 κινείται η Viva Wallet. To φιλόδοξο πλάνο περιλαμβάνει αύξηση των εσόδων στα 120 εκατ. ευρώ έναντι 44 εκατ. ευρώ το 2020 και ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό, καθώς εκτιμάται πως  η αύξηση του τζίρου θα έρθει από τις 23 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Σε ό,τι αφορά στα σενάρια για είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτά διαψεύδονται, ενώ έως τώρα έχουν επενδυθεί κεφάλαια στην εταιρεία ύψους 115 εκατ. ευρώ, με την τελευταία δράση να αφορά στην έκδοση ΜΟΔ 80 εκατ. ευρώ.

---

Προχωρά η επένδυση της Autostop στο Leskovac για την κατασκευή νέου εργοστασίου απέναντι από το υπάρχον εργοστάσιο. Στόχος είναι να δραστηριοποιηθεί στην επεξεργασία λυμάτων, τα οποία θα εξάγονται σε Αμερική , Ευρώπη και Αφρική. Για να ενημερωθεί για την πορεία του project,  ο Παναγιώτης Πίτσικος, ιδιοκτήτης της εταιρείας, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Leskovac, Igor Cvetanovic, με την εταιρεία να έχει παρουσία στην πόλη από το 2013 και απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους. Η εταιρεία έχει επίσης καταστήματα στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στο Leskovac παράγονται δερμάτινα καθίσματα και πατάκια για αεροπορικές εταιρείες.

---

Σιγά – σιγά η χώρα μας μπαίνει στην αγορά της διαστημικής τεχνολογίας. Έτσι λοιπόν η θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα, ESA BIC Greece, ανακοίνωσε ανοιχτή πρόσκληση υποβολής επιχειρηματικών σχεδίων, όπου με βάση τα business plans θα στηρίξει ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων με τη χρήση δεδομένων και υπηρεσιών που λαμβάνουμε από το Διάστημα. Ο κλάδος είναι πολλά υποσχόμενος και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, η οποία ήδη έχει ένα μικρό οικοσύστημα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των διαστημικών τεχνολογιών.

---

Οι mega επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ αρχίζουν και δρομολογούνται, καθώς στις 24 Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί ομολογιακό δάνειο 405 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή δυναμική του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος έως το 2030 θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 540 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και τη διαφοροποίησή σε ό,τι αφορά στην προμήθεια αερίου. Η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, όπως και η απολιγνιτοποίηση και η πράσινη μετάβαση αποτελούν κορυφαίους στόχους της εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.