- Τα πράγματα μπήκαν σε μία τάξη και η σύγχυση που επικρατούσε για την bad bank λύθηκε ως διά μαγείας μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Το θέμα ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ που προφανώς ξέρει καλύτερα από όλους τι συμβαίνει. Απαντώντας λοιπόν στην ερώτηση γιατί αντιτίθενται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην δημιουργία μίας bad bank ως μέσο επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν αντιτίθεται και εξήγησε ότι για τις ελληνικές τράπεζες έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς την μείωση των κόκκινων δανείων αλλά υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο, το ποσοστό των NPLs παραμένει με απόσταση το υψηλότερο στην Ευρώπη.
- Με τις επιπτώσεις της πανδημίας, είπε, είτε η υποχώρηση του ΑΕΠ είναι στο 8% είτε μικρότερη ή μεγαλύτερη, θα υπάρχει επιδείνωση και το ποσοστό των κόκκινων δανείων θα αυξηθεί. Ενα μέρος της προόδου που σημειώθηκε θα αντιστραφεί και η δημιουργία μίας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι μία δυνατότητα που η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος την εισηγείται «και δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη την απορρίπτει». Θα πρέπει όμως -κατέληξε- να διαμορφωθεί κατά τρόπο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ειδικότερα με τους κανόνες που ρυθμίζουν τις κρατικές ενισχύσεις για να κλείσει την απάντηση του λέγοντας «γνωρίζω ότι η κεντρική τράπεζα από κοινού με την Κυβέρνηση θα υποβάλουν ένα σχέδιο στις αρχές ανταγωνισμού της Επιτροπής πολύ σύντομα».
- Την ίδια ώρα που ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε γιατί χρειάζεται μία bad bank, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη του σχεδίου το οποίο έχει τεθεί υπόψιν της κυβέρνησης και σύντομα θα τεθεί επισήμως για έγκριση στην DG Comp και στον SSM. Το σχέδιο έχουν σύνταξει ως προς όλα τα κρίσιμα και ευαίσθητα τμήματα που χρειάζονται την έγκριση των αρχών, οι Rothschild, Boston Consulting Group και Deloitte. Αυτοί υπογράφουν τις σχετικές εισηγήσεις και τα στελέχη τους, προφανώς μαζί με στελέχη της ΤτΕ και της Κυβέρνησης, θα κάνουν και τις σχετικές παρουσιάσεις στις Βρυξέλλες που θα χρειαστούν για να δοθεί το πράσινο φως.
- Επιπλέον σημειώστε ότι όπως μάθαμε και από την ομιλία του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη στο roadshow του Χρηματιστηρίου, το Μαξίμου είναι ενήμερο και παρακολουθεί, αν δεν συντονίζει, τον σχετικό σχεδιασμό. Συνεπώς μιλάμε για κυβερνητική πολιτική και τα μηνύματα έρχονται από τις πιο επίσημες πηγές. Συμπέρασμα: Η bad bank είναι προ των πυλών.
- Το κενό που άφησε ο Θεόδωρος Καλαντώνης στην Εurobank που παραιτήθηκε και ανέλαβε την do value Greece, αναπληρώνει η τράπεζα και για αυτό εντάσσει στο δυναμικό της τον κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο, γνωστό στην αγορά στέλεχος κυρίως από τη θητεία του στην Εθνική τράπεζα ως επικεφαλής λιανικής τραπεζικής. Ο κ. Αθανασοπουλος είχε εγκαταλείψει κάμποσα χρόνια τον τραπεζικό χώρο, αλλά και τα πατρώα εδάφη κατά την τελευταία διετία, και σταδιοδρομούσε ως στέλεχος της βρετανικής Dixon, απ’ όπου και αποχωρεί για να αναλάβει καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου στην Eurobank. Βέβαια όταν η τράπεζα εμπλουτίζει το ανώτατο management, σε μία περίοδο συρρίκνωσης δραστηριοτήτων και ενεργητικού για όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λογικό είναι στην αγορά να δημιουργούνται ποικίλες εντυπώσεις .
- Τι Pictet και Fidelity, τι Abu Dhabi Investment Authority και Putnam και τα άλλα 130 funds που πήραν μέρος στο 15ο roadshow του ΧΑ. Κοιτούν, αλλά δεν αγγίζουν και για αυτό συνεχίζεται ο προβληματισμός για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι ξένοι συνεχίζουν να κυριαρχούν στο ΧΑ πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, αλλά ταυτόχρονα τηρούν αποστάσεις αποφεύγοντας να ανοίξουν νέες θέσεις. Οι εκτιμήσεις των χρηματιστών είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε επιμέρους μετοχές οι οποίες για συγκεκριμένους λόγους παρουσιάζουν προοπτικές.
- Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην αγορά θεωρούν ότι η απόκτηση της Vivartia από το CVC είναι δεδομένη και το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή είναι διαδικαστικού και μόνον χαρακτήρα. Η πώληση της Vivartia προφανώς σηματοδοτεί το τέλος της ΜIG, όχι όμως και των Θυγατρικών της.
- Απολύτως κατανοητή η δύσκολη θέση ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη φυλακή και κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει την αποφυλάκιση του. Αλλά ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά το σκάνδαλο της Folli-Follie κατάφερε ακόμη περισσότερο να εξοργίσει και να προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Σε ένα ρεσιτάλ αναλγησίας που χρήζει άμεσης επιστημονικής παρακολούθησης μιλά για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών σαν να μη συνέβη τίποτα, σαν να είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα και απλά. Ταυτόχρονα προτείνει να μείνει στη φυλακή ο γιος του... που είναι νεότερος κι αντέχει!