Black Box: Κινεζικός ιός στις διεθνείς αγορές; Η «άνοιξη» των Ναυπηγείων, τι περιμένει ο Προκοπίου και το δράμα των Glou

Έτος «σταθμός» για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας θα είναι το 2022. Με την αυγή του νέου έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξυγίανση της Ελευσίνας που η συνολική επένδυση, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψη των χρεών και το κόστος των προγραμματισμένων επενδύσεων,  βάσει του σχεδίου εξυγίανσης, αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. 

Το σχέδιο εξυγίανσης που έχει εκπονηθεί και θα υλοποιηθεί από το σχήμα των Onex Elefsis Shipyards, Fincantieri, DFC στοχεύει στη δημιουργία του πλέον σύγχρονου και αρτιότερου ναυπηγείου στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Η ώθηση που χρειαζόταν για τις εξελίξεις ήρθε τις προηγούμενες μέρες από την πρόταση που κατέθεσε ο ιταλικός κολοσσός Fincantieri για τη διεκδίκηση της προμήθειας τεσσάρων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, συν τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων παλαιών φρεγατών, τύπου MEKO.  

Άλλωστε η δέσμευση που ανέλαβε η Fincantieri  μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων καθώς προβλέπει ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων κορβετών θα «χτιστούν» στην Ελλάδα στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Η πρώτη από τις τέσσερις κορβέτες θα γίνει στην Ιταλία για λόγους καθαρά πρακτικούς, μέχρι να προχωρήσει η εξυγίανση και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις στο ναυπηγείο. 

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται και το σχέδιο για την δημιουργία δύο ξεχωριστών πυλώνων στο ναυπηγείο έναν εμπορικό, αλλά και τον αμυντικό που μπορεί να υποστηριχθεί από τη συγκεκριμένη ανάληψη. Αν προχωρήσει. 

---

Από την άλλη η λύση και για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά λόγω της απόφασης της  Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην υπογραφεί η σύμβαση για την πώληση του ακινήτου της ΕΤΑΔ στο οποίο περιλαμβάνεται η Προβλήτα 4 στην εταιρεία ιδιοκτησίας του Γ. Προκοπίου, αναμένεται να επιλυθεί εντός του έτους. 

Η επαναφορά της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στους πρωταγωνιστές σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη λεκάνη της Μεσογείου είναι μια εθνική υπόθεση και η χρονιά που έρχεται θα κρίνει τις επόμενες δεκαετίες. Είναι σαφές ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τόσο ισχυρή ναυτιλία, τα ναυπηγεία μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς  μπορούν να επισκευάζονται και να ναυπηγούνται πλοία.  

 ---

O χρυσός έκλεισε τη χειρότερη χρονιά του από το 2015...  το 2021 με την τιμή του να χάνει 5%  μετά την ανάκαμψη των οικονομιών από το χτύπημα της πανδημίας. Τι να περιμένουμε για το 2022 όσον αφορά στον χρυσό;

Όπως επισημαίνει η UBS, είναι σπάνιο να μοιάζουν δύο συνεχή χρόνια μεταξύ τους. To δείχνει η αλλαγή στάσης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που θα περιορίσει την ποσοτική χαλάρωση και η παραδοχή της ότι ο πληθωρισμός τελικά θα αποδειχτεί πιο επίμονος.

Οι προβλέψεις για την πορεία του χρυσού το 2022 τον θέλουν στα $1,800 ανά ουγγιά προς το τέλος Μαρτίου, πριν υποχωρήσει στα $1,650 ανά ουγγιά στο τέλος του 2022. Ο ελβετικός οίκος προτείνει μείωση θέσεων και προστασία της στρατηγικής έκθεσης στο πολύτιμο μέταλλο.
Το ρίσκο ανοδικής έκπληξης από τον χρυσό τη νέα χρονιά συνδέεται με τις προοπτικές στασιμοπληθωρισμού και τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, που μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Τα καθοδικά ρίσκα ευθυγραμμίζονται περισσότερο με το βασικό σενάριο του ελβετικού οίκου για τον χρυσό το 2022, με κύριους παράγοντες την ανοδική προσαρμογή των ονομαστικών αποδόσεων στα 10ετη ομόλογα και τα πραγματικά επιτόκια και τις επενδυτικές εκροές.
 Ο σύντομος απολογισμός του 2021 είναι ότι η έκπληξη του πληθωρισμού πίεσε τα πραγματικά επιτόκια χαμηλότερα και τόνωσε τη ζήτηση για επενδύσεις. Τα οφέλη διαφοροποίησης που προσφέρει η έκθεση στον χρυσό αντιστάθμισαν τους μετωπικούς ανέμους από την ενδυνάμωση του δολαρίου. 

Το επίπεδο των $1.800 φαίνεται να λειτουργεί σαν μαγνήτης στην αγορά με αγορές κάτω από αυτή την περιοχή καθώς ανοίγονται νέες θέσεις, αλλά και πωλήσεις όταν την υπερβαίνει λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου. Ενώ τα $1.814 δείχνουν να είναι η τεχνική αντίσταση βραχυπρόθεσμα, το επόμενο σημαντικό επίπεδο θα είναι τα $1.835 ανά ουγγιά.

---

Κακό ποδαρικό φαίνεται πως κάνει η Κίνα στο 2022. Από τη μία έχουμε τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην αγορά ακινήτων, με τα πολύ γνωστά προβλήματα της Evergrande και άλλων παρόμοιων εταιρειών. Τις τελευταίες μέρες του 2021 μάθαμε πως η περίφημη πλέον εταιρεία δυσκολεύεται και πάλι να πληρώσει τους ομολογιούχους της. Έχοντας στο νου μας και τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης για τον κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει το 1/3 των συναδέλφων (εταιρειών real estate)της Evergrande, ελπίζουμε πως οι αρχές της χώρας θα καταφέρουν για μία άλλη φορά να προλάβουν τα χειρότερα.

Από την άλλη, ξαφνικά βλέπουμε και πάλι, ύστερα από πολύ καιρό, το όνομα της Κίνας να ακούγεται στα νέα για την εξέλιξη της πανδημίας. Χωρίς μεγάλο αριθμό κρουσμάτων προς το παρόν, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις περισσότερες άλλες χώρες, αλλά με αυστηρά μέτρα και ουσιαστικό αποκλεισμό μεγάλων πόλεων όπως η Σιάν. Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες περί αδυναμίας ενός εκ των βασικών κινεζικών εμβολίων να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον, οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας αρχίζουν να μεγαλώνουν, γνωρίζοντας την ευκολία με την οποία οι αρχές αποφασίζουν μέτρα τύπου lockdown όταν κρίνουν πως χρειάζεται. 
---
Μιλώντας για την Σιάν, δύο μεγάλες εταιρείες παραγωγής microchips για μνήμες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, η Micron και η Samsung, ενημέρωσαν τους επενδυτές πως τα εργοστάσιά τους στην μεγάλη κινεζική πόλη υπολειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων και πως δεν μπορούν να αποκλείσουν την εμφάνιση καθυστερήσεων στην παράδοση των προϊόντων στους πελάτες.

Αν λάβουμε υπόψη μας και την επικείμενη έξοδο των κινεζικών εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, νοιώθουμε μία μικρή ανησυχία κοιτάζοντας προς Ανατολάς. Ας ελπίσουμε πως από τις αρχές του Φεβρουαρίου, που ξεκινούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου και η κινεζική χρονιά της Τίγρης τα πράγματα θα αλλάξουν, μία νέα χρονιά αγωνίας είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε.

---

Tο 2021 δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά για τον Αντώνη και την Μελίνα Γλου, καθώς το σπίτι τους στην Καστέλα, άλλαξε χέρια, μέσω πλειστηριασμού, για 950 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για μια τετραώροφη διατηρητέα κατοικία η οποία, μετά βεβαιότητας σε μερικά χρόνια θα αξίζει πολύ περισσότερα λεφτά. Αλλά δυστυχώς η επιχειρηματικότητα ίσως να έχει περισσότερους ολέθρους από θριάμβους, με αποτέλεσμα ο όμιλος Γλου να διαλυθεί. Στο λιμάνι το όνομα Γλου έχει ειδικό βάρος. Εκεί έφτασε ο παππούς του Γιώργου και Αντώνη (Άκη) κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και στις πειραϊκές συνοικίες ο πατέρας τους Δημήτρης για να εξασφαλίσει τα προς το ζην εργάστηκε αρχικά ως πλανόδιος πωλητής εποχικών φρούτων. Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Ήδη εδώ και δέκα χρόνια ο Γιώργος Γλου έχει κάνει στροφή, επενδύοντας στο χώρο της εστίασης και του φθηνού φαγητού έχοντας ανοίξει με συνεταίρους την αλυσίδα πίτσα Pizzoteca.

---

Δεν πείθει τους Τούρκους πολίτες και επιχειρηματίες ο Ερντογάν με την πολιτική του. Τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας δείχνουν ότι ο χρυσός και τα δολάρια των ιδιωτών αυξήθηκαν σε ύψος ρεκόρ την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το Reuters ανέφερε, ότι τα assets ιδιωτών σε χρυσό και δολάριο αυξήθηκαν σε ύψος ρεκόρ στα 238,97 δις δολάρια την παραμονή των Χριστουγέννων από 237,79 δις. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια μέρα τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα έπεσαν στα 72,56 δις δολάρια από 78,37 δις δολάρια μία εβδομάδα νωρίτερα… Η λίρα χτύπησε ιστορικό χαμηλό στις 20 Δεκεμβρίου με 18,4 λίρες να αγοράζουν ένα δολάριο. Στο rebound έφθασε μέχρι τις 10,25 λίρες για ένα δολάριο, έως τις 23 Δεκεμβρίου. Ακολούθησε η νέα πτώση…

---

 Aδιαμφισβήτητα, μια από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές για το 2022 είναι η μετοχή της ΔΕΗ. Το 2021 είναι χρονιά-σταθμός για την εταιρεία, αφενός λόγω της εξαιρετικού τιμήματος εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αφετέρου λόγω της πελώριας ΑΜΚ της, με... δωράκι τον cornerstone investor CVC.  Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγα χρόνια, οι αναλυτές της έδιναν πιθανότητα πτώχευσης (!) με την αποτίμηση να ακουμπούσε τα 400 εκατ. ευρώ. Και από το 1,5 ευρώ στην τιμή της μετοχής 18 μήνες πριν, προσέγγισε τα 11 ευρώ το Νοέμβριο. Και βεβαίως πήρε επάξια και τη θέση της στον MSCI Global Standard, εξασφαλίζοντας τις ξένες επενδυτικές ματιές.

Πλέον, με πολλά μετρητά τα χέρια, χαμηλότερο και φθηνότερο δανεισμό, τεχνογνωσία και επιθετική διοίκηση, πάει να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο ενός εξαιρετικά κερδοφόρου χώρου, ο οποίος ακόμα δεν έχει καλυφθεί ούτε στο 1/3.

Στα 15 ευρώ δεν θα μας φανεί καθόλου ακριβή. Οι προοπτικές της είναι τεράστιες σε βάθος χρόνου, και αν αποτύχει να δώσει κέρδη στους μετόχους της για οποιονδήποτε λόγο, θα έχουν αποτύχει και όλες οι υπόλοιπες στο ταμπλό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην αποτελέσει βασικό πρωταγωνιστή σε ένα χαρτοφυλάκιο.