-Σημαντικές εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν τη Vivartia σε μια καλύτερη ημέρα δρομολογούν οι πιστώτριες τράπεζες. Ο προβληματισμός πηγάζει από το γεγονός ότι η Vivartia, μια βιομηχανία που ήταν για χρόνια στην πρωτοπορία με κυρίαρχο ρόλο στην αγορά γαλακτοκομικών είναι πλέον σε ένα ιδιότυπο καθεστώς πολιορκίας, που έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο η θέση της στην αγορά να αδυνατίζει.
-Πολιορκία που προκύπτει από το γεγονός ότι η Vivartia ή θα έπρεπε να «γεννά» η ίδια το απαραίτητο cash flow για να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της ή ο μέτοχος της θα έπρεπε να διοχετεύσει φρέσκο χρήμα ή να λάβει νέα δάνεια. Μια άλλη λύση, ενδεχομένως θα ήταν να πουλήσει η Vivartia κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Παρά όμως το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Μπάρμπα Στάθης, ή και για τη ΔΕΛΤΑ ή και παλιότερα και για τα εστιατόρια, όλες οι προτάσεις εξαγοράς απορρίφθηκαν.
-Ταυτόχρονα οι τράπεζες, από τη στιγμή που δεν μειώνεται ο δανεισμός με την πώληση κάποιου περιουσιακού στοιχείου, απορρίπτουν τα νέα αιτήματα που δέχονται για δανεισμό, όπως πχ το πιο πρόσφατο για δανειοδότηση με 20 εκατ. ευρώ. Η Εθνική που έχει προς τη Vivartia 110 εκατ. δάνεια, έχει ήδη δώσει ή είναι έτοιμη να δώσει -δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη- mandate στην AXIA για την πώληση του δανείου των 110 εκατ.
-Το ζήτημα εξετάζει τώρα και η Eurobank που έχει άλλα 80 εκατ. δάνεια προς τη Vivartia και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αποφασίσει. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που θα τρέξει μια διαδικασία για τα 110 εκατ. της ΕΤΕ, στη Eurobank εξετάζουν το ενδεχόμενο πάνω στην ίδια διαδικασία να βάλουν προς πώληση και τα δικά τους 80 εκατ.
-Η πώληση των 190 εκατ. δανείων, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων της Vivartia, ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Vivartia με την αναδιάρθρωση του δανεισμού. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προς όφελος της οικονομίας γενικότερα αλλά και της Vivartia ειδικότερα που θα εξυγιανθεί από τον μεγάλο όγκο των δανείων που την πνίγει τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης είναι προς όφελος της ΟΛΥΜΠΟΣ και όποιων άλλων ανταγωνιστών της.
-Αρκετά υποτιμημένη χαρακτηρίζει η Wood τη μετοχή της Μυτιληναίος, την οποία όπως επισημαίνει, η αγορά βλέπει σαν ένα ευμετάβλητο trade στον κλάδο των εμπορευμάτων χωρίς να υπολογίζει τα τέσσερα πολύ σημαντικά "όπλα" που διαθέτει και είναι: 1) Η ισχυρή βελτίωση της κερδοφορίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, 2) η μεγάλη εκτιμώμενη αύξηση στα κέρδη μετά το 2022 με την έναρξη του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο. 3) Η αποτελεσματική δραστηριότητα στον κλάδο του αλουμινίου με σταθερή κερδοφορία, ακόμη και σε περιβάλλον χαμηλών τιμών και 4) οι σταθερές λειτουργικές ταμειακές ροές και το χαμηλό καθαρό χρέος προς το EBITDA. Αυτά βλέπει η Wood και μιλά για εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση και δίνει σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 12 ευρώ.