Black Box: Mπάλα στην Amazon - Το δίκιο Σκυλακάκη, βλέμματα στον Κόκκαλη, ο Τσαμάζ, η Φουρλής και η ABBank

Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει,  ο Θόδωρος Σκυλακάκης είχε δίκιο: Αν κανείς είχε να επιλέξει μεταξύ της μείωσης του φόρου στην βενζίνη και στο ηλεκτρικό, θα διάλεγε το δεύτερο. Επειδή οι φτωχοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από το ρεύμα απ' ότι από την βενζίνη. Είπαμε: Μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό λένε οι στατιστικές. Αν τώρα θέλουμε σώνει και καλά να κρεμάσουμε τον Σκυλακάκη στα μανταλάκια, τότε και τις στατιστικές αγνοούμε και την κοινή λογική. Ότι η διατύπωση δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, δεν γεννάται θέμα. Αλλά από αυτό μέχρι το σημείο να ακολουθούν κάποιοι γκαιμπελικές λογικές, υπάρχει απόσταση. Kαι ασφαλώς δεν ήταν τυχαία η επίθεση...

---

 Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ανακοινώθηκε η σημαντική επένδυση της Amazon Web Services. Από τότε έχουν περάσει μόλις δύο μήνες. Και όμως όπως πληροφορείται η στήλη το προσεχές διάστημα θα είναι ανακοινώσεων. Ειδικότερα το επόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για την επένδυση έως 200 εκατ. ευρώ με τις πρόδρομες εργασίες να ξεκινούν άμεσα. Η επένδυση αποτελεί την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ και η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που προτιμήθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό.

Η εταιρεία ήδη προχωρά μαζικά σε προσλήψεις σε ειδικότητες που είναι άμεσα συνυφασμένες με την επένδυση που σχεδιάζει. Ο χρόνος δηλαδή μετρά αντίστροφα.

---

Οι τοπικές ζώνες αποτελούν στην ουσία υποδομές cloud και μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

 Οι τοπικές ζώνες της Amazon Web Services επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.

---

Δεν έχει περάσει μια βδομάδα από την ανακοίνωση της S&P Global Ratings  με την οποία επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση πέντε ελληνικών τραπεζών και οι πληροφορίες θέλουν μία εξ’ αυτών, την μικρότερη, να έχει αποκτήσει πλέον «κρίσιμη μάζα». Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς εξηγούν ότι καθώς κατά τη χρήση του 2021 το ενεργητικό της Aegean Baltic Bank SA (ABBank) ξεπέρασε το ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το καθαρό επιτοκιακό της κέρδος άγγιξε τα 18 εκατομμύρια, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων έφτασε  το 7,8% , τα  μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έκλεισαν μόλις στο 1,9% και η κεφαλαιακή επάρκεια (core tier I) βρίσκεται στο 16%, είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να προσελκύει σοβαρή  προσοχή ένθεν και ένθεν των ελληνικών συνόρων...

---                                                                                                                                                                          

 Θυμίζουμε πως η ABBank που κατά τις δυο προηγούμενες δεκαετίες διακρίθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, έχει πλέον στραφεί και στη στεριά διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της με χορηγήσεις και προς την αγορά εμπορικών ακινήτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τεχνολογίας. Το χαρτοφυλάκιο δανείων της ABBank αποτελείται σήμερα κατά 88% περίπου από ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις και κατά 12% από μη ναυτιλιακές με το business plan να θέλει τις τελευταίες να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα στο 30%, παράλληλα με την ευρύτερη μεγέθυνση του ισολογισμού  της .

---

Η σημερινή αναφορά στον ΟΤΕ δεν θα είναι για το δυναμικό επενδυτικό του πλάνο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας. Ούτε βέβαια για τα έργα που υλοποιεί και δρομολογεί που οδηγούν τη χώρα στη νέα ψηφιακή εποχή. Ο ΟΤΕ και ο Μιχάλης Τσαμάζ έδωσαν σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων υποτροφίες και πλέον οι συνολικές που έχουν δοθεί ξεπερνούν τις 750. Πρόκειται για το μακροβιότερο πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς της Cosmote, με είκοσι χρόνια ζωής και σε αξία ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ. Ο Μιχάλης Τσαμάζ θα συνεχίσει να επενδύει στη νέα γενιά, η οποία όπως δήλωσε «με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, δε μένει στις δυσκολίες αλλά αντιμετωπίζει τα εμπόδια ως ευκαιρία εξέλιξης».

---

Τραβάει επενδυτικά βλέμματα το τελευταίο διάστημα ο όμιλος των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη, τουλάχιστον εκείνων των επενδυτών που κοιτάζουν και τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Από τη μία η αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, με μεγάλα σχέδια ανάπτυξης σε ΑΠΕ και κατασκευές με πρωτομάστορα τον Πέτρο Σουρέτη , από την άλλη η Intralot  με την προοπτική εισόδου στη Νέα Υόρκη της αμερικανικής θυγατρικής, μετά και την πετυχημένη αναδιάρθρωση κεφαλαίου, έχουν φέρει και πάλι τον όμιλο στο επίκεντρο.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής παρατηρήθηκε μεγάλος όγκος και σημαντική άνοδος στην τιμή της μετοχής της Intracom, η οποία έχει μετά τις πρόσφατες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχει υψηλή ρευστότητα κοντά στα 250 εκατ. ευρώ και δυνατά ταμειακά διαθέσιμα.  Συνολικά πάντως η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο έχουν την προσωπική υπογραφή του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος ανέλαβε εγκαίρως τα ηνία και έδωσε κατευθύνσεις για αλλαγή πλεύσης. Πρώτα έγιναν κινήσεις συμμαζέματος, επιλεκτικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, αναδιάρθρωση δανείων και στροφή σε κλάδους που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές έχουν μέλλον στην Ελλάδα. Για να δει κάποιος, τι ακριβώς έχουν πετύχει οι μετοχές του ομίλου, αρκεί να δει την πορεία τους από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020, όταν δηλαδή είχε αποτυπωθεί το ξέσπασμα της πανδημίας στο χρηματιστήριο. Η Intracom από 0,30 ευρώ είναι πάνω από τα 1,80 ευρώ, η Intralot από 0,08 ευρώ είναι στα 0,60 ευρώ και η Intrakat από 0,60 ευρώ είναι στα 2,20 ευρώ.

 ---

Έχει προοπτικές να είναι μία από τις μετοχές που θα ξεχωρίσουν το 2022 η Fourlis; Φαίνεται πως έχει, γιατί παρά τις ελλείψεις προϊόντων, τα αυξημένα κόστη και όσα έχουν συμβεί γενικά στην αγορά λόγω της πανδημίας, μετά από καιρό στο χρηματιστήριο ο τίτλος συμπεριφέρεται πολύ καλά. Σε αυτό βοήθησε και η αποχώρηση κάποιων ξένων που για καιρό ταλαιπωρούσαν τη μετοχή και η είσοδος νέων που πιστεύουν στον όμιλο. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Trade Estate προχωράει και στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η εισαγωγή της στο ΧΑ. Από την άλλη η εκτίμηση που έχει κάνει η διοίκηση για κέρδη προ φόρων και τόκων το 2021 περισσότερα κατά 20 εκατ. ευρώ από αυτά του 2020 φαίνεται πως επιτυγχάνεται, ενώ οι κάτοχοι μετοχών θα πρέπει να περιμένουν και μέρισμα για τη χρήση που έληξε. Η μετοχή από την αρχή του έτους  έχει άνοδο πάνω από 14% και βρίσκεται σε επίπεδα που μπορούν  να χαρακτηριστούν και κρίσιμα, αφού από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει πάνω από την περιοχή των 4,40-4,70 ευρώ.

---

Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, επί καθημερινής βάσεως, ασφαλώς και στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, έγιναν μάρτυρες της σκληρής μάχης που έγινε για την κατάληψη της 5ης θέσης στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., μεταξύ Εθνικής (κεφαλαιοποίηση 3,329 δισ. ευρώ), ΔΕΗ (3,327 δισ. ευρώ ) και Alpha Bank (3,1 δισ. ευρώ) και με τον νικητή να αναδεικνύεται μετά τις τελικές δημοπρασίες και με την βοήθεια του «φώτο φίνις». Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021, η Alpha Bank προχώρησε σε Α.Μ.Κ. 800 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η ΔΕΗ σε Α.Μ.Κ. 1,35 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πάρα πολλά θα κριθούν στις 9/2, όταν θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στον MSCI Greece Standard.

---

Η κινητικότητα σε διάφορα επίπεδα δημιουργεί ανοίγματα σε αξιόλογες θέσεις στην αγορά: Η αναβάθμιση του κ. Βασίλη Τσάιτα σε CFO άφησε «ορφανή» την θέση του υπεύθυνου επενδυτικών σχέσεων των Ελληνικών Πετρελαίων. Αναλυτές μετοχών ψάχνουν στην Alpha Finance. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναζητά Γενικ-ό/ή Διευθυντ-ή/ρια με ελληνική υπηκοότητα που να έχει 10ετή εμπειρία σε θέματα Κεφαλαιαγοράς, να ξέρει καλά Αγγλικά και να έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ξεκινάει από σήμερα και ολοκληρώνεται στις 21 Φεβρουαρίου.

--

Το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης ο MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους βασικούς δείκτες. Η Societe στο καθιερωμένο της report για τις πιθανές αλλαγές δίνει φαβορί την Εθνική Τράπεζα για να συμπεριληφθεί στον βασικό δείκτη και την Jumbo να διαγράφεται. Μην περιμένετε αλλαγές.

---

To 2000 η Google είχε έσοδα 20 εκατ. δολάρια. Το 2021 έκλεισε με έσοδα 258 δισ. δολάρια. Στην Δημόσια Προσφορά μετοχών στις 19 Αυγούστου του 2004 για την εισαγωγή της στον Nasdaq, έξι χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρίας, η εταιρία πήρε κεφαλαιοποίηση 23 δις δολάρια στην τιμή των 85 δολ/μετοχή έχοντας έσοδα 3,2 δις δολάρια, είχε δηλαδή μια αποτίμηση 7,1 φορές τις πωλήσεις της. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι 1,9 τρις δολάρια, διαπραγματεύεται δηλαδή πάλι κοντά στις 7,1 φορές τις πωλήσεις της. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι απλό: Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς πόσες φορές μέσα στην ημέρα χρησιμοποιεί τις εφαρμογές της εταιρίας (αναζήτηση, χάρτες, mail, μετάφραση κλπ). Μετά την διανομή των δωρεάν μετοχών (20 νέες για 1 παλιά) η μετοχή εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί στην σύνθεση του Dow Jones.

---

Η μείωση της κεφαλαιοποίησης της Facebook κατά 252 δις. δολάρια την περασμένη Πέμπτη συνιστά την μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών σε αξία. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε η Apple με 160 δις δολάρια στην συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου του 2020. Η Facebook πραγματοποίησε συναλλαγές 48 δις δολαρίων την Πέμπτη. Όσο κάνει το ΧΑ σε τρία χρόνια λειτουργίας.

---

Ικανοποιητικά έκλεισε ο Ιανουάριος για τα διυλιστήρια διατηρώντας τα καλά περιθώρια που σημειώθηκαν στο δ’ τρίμηνο του 2021. (7-8 $/βαρέλι). Παράλληλά παρατηρήθηκε μείωση της διαφοράς των μιγμάτων αργών υπέρ των τοπικών διυλιστηρίων με την ψαλίδα να κλείνει στα ελαφρά ρωσικά αργά και να ανοίγει με τα βαριά αραβικά μίγματα. Η βελτίωση των περιθωρίων αποδίδεται περισσότερο στην αύξηση των τιμών του Diesel το οποίο προσεγγίζει τα 18 $/βαρέλι γεγονός που ευνοεί και τις δύο εισηγμένες εταιρίες, οι οποίες έχουν απόδοση 40% -50% διυλησμένο ντίζελ από ένα βαρέλι αργό. Από τα μέσα Ιανουαρίου οι τιμές έχουν προσεγγίσει τους μέσους όρους  πενταετίας τόσο στην βενζίνη όσο και στο ντίζελ, ενώ τα αεροπορικά καύσιμα κινούνται αισθητά ψηλότερα από το 2021. Στα θετικά της συγκυρίας είναι η άνοδος του δολαρίου πάνω στην οποία γίνεται η μετάφραση των περιθωρίων ενώ στον αντίποδα το αυξημένο ενεργειακό κόστος αναμένεται να «κόψει» μέρος από τα λειτουργικά κέρδη.

---

Η Motor oil αναμένεται να εμφανίσει και τις ωφέλειες των συμμετοχών στην ενέργεια ενώ στην φετινή χρονιά δεν έχει κάποια προγραμματισμένη συντήρηση. Η ως τώρα εικόνα χαρακτηρίζεται υποστηρικτική για την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές και είναι σημαντικά καλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ανοίγοντας την χρονιά με θετικό τρόπο για τον κλάδο διύλισης. Μπόνους τα κέρδη των αποθεμάτων καθώς η τιμή του αργού κινείται σε επίπεδα ρεκόρ μετά τον Οκτώβριο του 2014.

---

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με μελέτη της Eurοstat to 69% των Ελλήνων χρηστών του internet έκαναν τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το 2021. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 59% το 2020 και 51% το 2019. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 74%.  Ευνοημένες εκτός από τις εταιρίες διαχείρισης ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι εταιρίες μεταφορών.

---

Την ερχόμενη Πέμπτη η Coca Cola (KO) ανακοινώνει αποτελέσματα στην Wall Street δίνοντας έτσι ένα στίγμα στο τι να περιμένουμε στα αποτελέσματα της «Ελληνικής Coca Cola» στις 22 Φεβρουαρίου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν το κόστος των πρώτων υλών (αλουμίνιο, ζάχαρη, ενέργεια), η τιμολόγηση των προϊόντων καθώς και η προοπτική της φετινής χρονιάς που σίγουρα θα έχει αντανάκλαση και στην Coca Cola HBC. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για την CCHBC αναμένουν για το 2021 καθαρή κερδοφορία 528,7 εκατ. ευρώ (+22,6%)  και μέρισμα 70 λεπτών ανά μετοχή (2020: €0,64). Επισημαίνεται ότι η συνεισφορά της Ρωσίας στην κερδοφορία της CCHBC είναι 7%.

---

Επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών από τις ελληνικές τράπεζες, για τις ηλεκτρονικές απάτες στις συναλλαγές «μία παύση αρκεί…». Η παύση δεν κατάφερε να παύσει τις απάτες μεν, αλλά τις μείωσε σημαντικά, έως και 10% υπολογίζουν οι τράπεζες.

Το γεγονός είναι ευχάριστο και αποτιμήθηκε από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε μία στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και πρέπει να προχωρήσουν μπροστά. Αλλά αυτή η μετάβαση έχει τα δικά της ρίσκα και καθώς με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις κάρτες τελειώνει η εποχή των ληστειών με τα κουμπούρια, όπως τις ξέραμε, μπαίνουμε όμως σε μία άλλη εποχή όπου το έγκλημα γίνεται με άλλα μέσα και η ηλεκτρονική εξαπάτηση είναι η νέα απειλή.

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν λαμβάνονται μέτρα κι ασκούνται σε όλες τις τράπεζες και στις ελληνικές, πιέσεις από την EBA και την ΕΚΤ, να ενημερωθούν και να προστατευθούν οι πελάτες των Τραπεζών και καταναλωτές.

Δεν είναι τυχαία η νέα σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή των Τραπεζών, ούτε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού. Παράλληλα, έρχεται και άλλου τύπου ενημέρωση για παραπλανητικούς συνδέσμους (links) ή για mail με παραπλανητικά μηνύματα.

Να σημειωθεί ότι οι απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με υφαρπαγή των κωδικών φθάνουν περί τα 12 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά αν προστεθούν και οι απάτες όπου οι καταναλωτές περιηγούμενοι στο διαδίκτυο, δελεάζονται από ηλεκτρονικούς συνδέσμους ή mail τα οποία «μοιράζουν δωρεάν χρήμα και υπερκέρδη», τότε τα ποσά διπλασιάζονται. Και για αυτές τις περιπτώσεις θα ληφθούν μέτρα και θα γίνει ενημέρωση.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες ετοιμάζουν γραμμές προτεραιότητας, για να μπορούν οι πελάτες τους να αναγγείλουν απάτες και να προλαβαίνουν με ακύρωση κωδικών και καρτών τις απάτες

---

Ποιες είναι οι μοναδικές λέξεις που δεν βγαίνουν ποτέ από το στόμα του Αμερικανού προέδρου Joe Biden; Δεν σας κρατάμε σε αγωνία, είναι οι εξής: Tesla, Elon και Musk. Ναι, ο πρόεδρος δεν θέλει  να προφέρει το όνομα της πιο επιτυχημένης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και του ιδρυτή και βασικού μετόχου της. Το πρόβλημα επεκτείνεται και στον γραπτό λόγο, καθώς στις αναφορές του στις αμερικανικές πρωτοπόρες αυτοκινητοβιομηχανίες το πληκτρολόγιό του μπορεί να σχηματίσει μόνο τις λέξεις GM και Ford. Και, όπως ίσως έχετε φανταστεί, στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο δέχεται μόνο τους επικεφαλής των δύο εταιρειών, ενώ επισκέπτεται σχεδόν όλα τα εργοστάσια εκτός από αυτά της Tesla.

Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον Elon Musk, ο οποίος την έχει σχολιάσει πολλές φορές, και όχι με πολύ ευγενικό τρόπο. Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, μετά από ένα tweet του προέδρου στο οποίο εξέφραζε την ικανοποίησή του για την μεγάλη πρόοδο που σημειώνουν η GM και η Ford στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο Musk έκανε το δικό του tweet στο οποίο έλεγε «Είναι πολύ απλό, ξεκινάει με Τ, τελειώνει με Α και στη μέση έχει το ESL».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον πρόεδρο «μαριονέτα με ανθρώπινη μορφή» και δήλωσε πως αντιμετωπίζει τους Αμερικανούς πολίτες σαν χαζούς. Πού οφείλεται αυτή η αμοιβαία αντιπάθεια; Στην άρνηση του Elon Musk να δεχθεί την δημιουργία εργατικών ενώσεων μέσα στα εργοστάσια της εταιρείας. Είναι γνωστό πως δεν συμπαθεί γενικά τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία θεωρεί επιζήμια για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος είναι θερμός υποστηρικτής των εργατικών συνδικάτων, των οποίων η στήριξη ήταν πολύ σημαντική κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Και δεν είναι μόνο αυτό, στο τελευταίο νομοσχέδιό του, το οποίο δεν ξέρουμε βέβαια αν θα περάσει τελικά, προβλέπει ειδική επιδότηση για τα αυτοκίνητα που φτιάχνονται σε εργοστάσια των οποίων οι εργαζόμενοι είναι μέλη εργατικών συνδικάτων. Ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο η κατάσταση.

---

Η τιμή πετρελαίου Brent προβλέπεται  να αυξηθεί περαιτέρω στα 105 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, ωστόσο, η επίδραση της ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα γύρω στα 90 δολάρια δεν θα είναι τόσο σημαντική όσο ήταν το σκαρφάλωμα του στα 90 δολάρια τους τελευταίους μήνες, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs. Θεωρεί επίσης ότι οι περισσότερες από τις αιτίες των ρυθμών πληθωρισμού σήμερα είναι προσωρινές και οτι ο καθοριστικός παράγοντας για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια θα είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και πόσο αποφασιστικά και αποτελεσματικά θα τον αντιμετωπίσουν.

Ανοδικά βλέπει το πετρέλαιο και η UBS που εκτιμά οτι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Αναθεωρεί την τιμή-στόχο από τα 85 δολάρια το βαρέλι στα 90-100 δολάρια στα επόμενα τρίμηνα και συστήνει θέσεις σε συμβόλαια futures στο Brent. Mε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να μειώνεται, το αφήγημα στην αγορά πετρελαίου θα γυρίσει από το «ο OPEC+ ελέγχει την αγορά πετρελαίου» στο «χρειάζεται σχιστολιθικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ για να ισορροπήσει η αγορά». Αυτό όμως απαιτεί υψηλότερες τιμές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες