Το πολυδαφημισμένο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ δεν αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Όσο και αν το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί να κλωτσάει το ντενεκεδάκι όλο και πιο μακριά, είναι η ίδια κυβέρνηση που θα το βρει μπροστά της. Οι τιτλοποιήσεις που συνοδεύουν τον Ηρακλή, κοστίζουν πολλά λεφτά σε κεφάλαια, τα οποία δεν περισσεύουν.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου της Τραπέζης Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου για κάθε 1 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που τιτλοποιούν οι τράπεζες, κατά μέσο όρο «καίνε» 200 εκατ. ευρώ κεφάλαια.
Αν τα βάλουμε κάτω προκύπτει ότι για τον Ηρακλή 1 (όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και για την Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank) όλες οι τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης της Eurobank) θα έχουν κάψει 6 δισ. ευρώ.
Αν η ίδια ισοδυναμία ισχύσει και στον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ (στο αισιόδοξο σενάριο καθώς η ποιότητα των ΝPLs θα είναι χειρότερη) τότε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κάψουν τουλάχιστον άλλα 6 δισ. ευρώ.
Συνολικά λοιπόν οι τράπεζες θα έχουν ξοδέψει περίπου 12 δισ. ευρώ κεφάλαια απο τα 20,9 δισ. που σήμερα διαθέτουν (τα υπόλοιπα 15,5 δισ. ευρώ αφορούν αναβαλλόμενο φόρο).
Με άλλα λόγια το 57% περίπου των κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης των τραπεζών βρίσκονται υπ ατμόν, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη χρηματιστηριακή τους κακοδαιμονία, αλλά και την επιμονή του κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα, να παραμείνει στο τραπέζι η λύση της Bad Bank.
Αν όχι τώρα που η κατάσταση είναι πιο «χαλαρή» από πλευράς εποπτείας, πότε θα δεήσουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα; Όταν οι συνθήκες επιδεινωθούν και οι τράπεζες γίνουν πραγματικά «ζόμπι» που θα τρέφονται από την αναβαλλόμενη φορολογία και δε θα τις πλησιάζει κανείς;
---
Πήγε λοιπόν που λέτε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή να παρουσιάσει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank, λέγοντας ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και γι αυτό είναι απαραίτητη η συγκεκριμένη λύση που διευθετεί και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου. Αφού τον άκουσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, τον ευχαρίστησε για την πρόταση αλλά δεν ξέχασε να προσθέσει ότι όποια λύση υιοθετηθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά τη χώρα.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» που λέει και το τραγούδι. Όσον αφορά στη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο, στην ΤτΕ πιστεύουν ότι η πρότασή τους θα περάσει από την DGComp (αν φτάσει ποτέ σε αυτή), έστω και με κάποιες προσαρμογές, τεχνικής κυρίως φύσεως. Άρα, η εφαρμογή ή όχι της bad bank στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την κρίση του υπουργείου Οικονομικών για το κατά πόσο επιβαρύνει δημοσιονομικά τη χώρα.
Ωραία όλα αυτά, όμως εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες λέμε και ακούμε συνεχώς τα ίδια. Γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων, παρουσιάσεις, οι τραπεζικές διοικήσεις προσπαθούν να μείνουν εκτός, λέγοντας ότι κάθε λύση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά τίποτα δεν προχωράει.
Για να μην κρυβόμαστε, όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Ζαββός είναι αρνητικός στην πρόταση της ΤτΕ κάτι που είναι απολύτως εμφανές από τον τρόπο που απαντά. Μέχρι και την Κομισιόν επικαλέστηκε, λέγοντας ότι απαιτεί να υπάρχει μεγάλος βαθμός ομοιογένειας στα δάνεια που εντάσσονται σε μια bad bank. Σαν να λέει ότι στην Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη…
Η στήλη θα σας εκμυστηρευτεί κάτι και μην το πείτε πουθενά. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα (γιατί σε αυτή τη χώρα ποτέ και για τίποτα δεν μπορείς και δεν πρέπει να είσαι σίγουρος) bad bank θα δούμε, αν δούμε, από το 2022 και μετά. Αφού έχει τρέξει και ο «Ηρακλής ΙΙ» και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι τιτλοποιήσεις και έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία
---
Μια και πιάσαμε τις τιτλοποιήσεις να σας ενημερώσουμε ότι καλά νέα αναμένουμε από την Alpha Bank. Πολύ πιθανόν και σήμερα να μπουν οι υπογραφές με την Davidson kempner για την πώλησης της Cepal και την τιτλοποίηση των 10,7 δισ.ευρώ, η μεγαλύτερη που προβλέπεται να ενταχθεί στο ΗΡΑΚΛΗ Ι. Η κεφαλαιακή επίπτωση από την ολοκλήρωση της συναλλαγής εκτιμάται στις 280 μονάδες βάσης, ενώ τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας θα μειωθούν στο 13% από 29% που είναι σήμερα. Το Αμερικανικό fund όπως σας είχαμε ενημερώσει και παλαιότερα θα αγοράσει με δανεισμό το 80% της Cepal.
---
Για την Πέμπτη 4 Μαρτίου προγραμματίζεται η εξ αναβολής (δις) Συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Μία ο κορονοϊός, μια ο χιονιάς, σημαντικές ανακοινώσεις πήγαν πίσω. Αλλά δεν έχει τόσο σημασία η αναβολή για μια ή για δύο εβδομάδες, όσο το να βρουν ευήκοα ώτα οι προτάσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Στη συνέντευξη τύπου θα ανακοινωθεί αναλυτικά ο επενδυτικός σχεδιασμός των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών για επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ. Το παρών θα δώσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο συμψηφισμός του clawback με παραγωγικές επενδύσεις του κλάδου, είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις νέες επενδύσεις.
---
Παράδειγμα προς μίμηση θα μπορούσε να θεωρηθεί η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίσης. Η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε καμία αναστολή σύμβασης εργασίας, ενώ εκπαιδεύει το προσωπικό της με συνεχή webinars. H εταιρεία προχωρά σε άμεσες πληρωμές αποζημιώσεων, ανάμεσά τους και για τη «Μήδεια». Επίσης, δίνει τριάντα ημέρες πίστωσης στους λήπτες της ασφάλειας προκειμένου να καταβάλλουν τα αναλογούντα ασφάλιστρα, με εξαίρεση τον κλάδο αυτοκινήτων, ενώ έχει δημιουργήσει online θυρίδα ασφαλούς παραλαβής και αποστολής εγγράφων σε συνεργάτες και πελάτες. Ας σημειωθεί πως η εισηγμένη δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή σε Κράτος, προμηθευτή ή συνεργάτη της.
---
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού για την Βαράγκης, η οποία βλέπει κατακόρυφη πτώση του τζίρου της, κάτι που προσθέτει νέους πονοκεφάλους στη διοίκηση η οποία τα έχει βρει σκούρα. Μαθαίνουμε πως η εταιρεία στηρίζεται σε έργα που έχει αναλάβει στη Μέση Ανατολή, τα οποία όμως «πάγωσαν» λόγω πανδημίας. Το θετικό είναι πως η εισηγμένη διαθέτει επαρκή αποθέματα ξυλείας. Σε ό,τι αφορά στην απόφαση του δικαστηρίου για την εξυγίανση της εταιρείας, αυτή αναμένεται μέσα στο 2021.
Πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών της Δάιος Πλαστικά διαμορφώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 όπου και αυξάνονται οι πωλήσεις της ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη, σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα χρηματοοικονομικά έξοδα κατανέμονται ισομερώς στις δύο περιόδους. Το 2020 η εταιρεία κατέγραψε ιστορικά αρνητικά επίπεδα εξαιτίας του σημαντικού περιορισμού της τουριστικής κίνησης. Για το 2021 η διοίκηση της εισηγμένης ευελπιστεί σε καλύτερα αποτελέσματα, αν και αναμένει πως θα απέχει πολύ από τα υψηλά του καλοκαιριού του 2019.
---
Σε προαγορές συναλλάγματος προχωρά η Έλλαστρον, προκειμένου να περιοριστεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος από τις αγορές αποθεμάτων. Μάλιστα για το σύνολο των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα, αλλά και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, έχουν πραγματοποιηθεί ισόποσες προαγορές συναλλάγματος. Στόχος είναι να διασφαλίζει τη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας της με σκοπό να παρέχονται ικανοποιητικές αποδόσεις στους μετόχους. Χωρίς βέβαια, να αποκλείονται αλλαγές στη μερισματική πολιτική…
Το 2020 έκλεισε θετικά για τη ΜΕΒΓΑΛ, η οποία είδε αύξηση του τζίρου της κατά 3% στα 117 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δεν εγκαταλείπει το επενδυτικό της πλάνο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης περιλαμβάνει επέκταση των εξαγωγών, οι οποίες καταγράφουν ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια και είσοδο σε νέες αγορές. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας, που περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της μονάδων αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και επέκταση της παραγωγής.