- Περιπλέκονται τα πράγματα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ENAE) μετά από την εκκωφαντική ανακοίνωση του επιχειρηματία Θεοφίλου Πριόβολου (NorthStar) για επένδυση ύψους 700 εκατομμυρίων στην υπό εξυγίανση προβληματική επιχείρηση. Προφανώς και, πέραν των νέων τεχνολογιών και της έρευνας και ανάπτυξης που ευαγγελίζεται, προσδοκά έργο και από το εκτεταμένο ναυπηγικό πρόγραμμα φρεγατών, κορβετών και αναβαθμίσεων παλαιότερων μονάδων του πολεμικού ναυτικού.
- Έτσι η ONEX συμφερόντων του Πάνου Ξενοκώστα, που συνεχίζει να προσπαθεί να βάλει σε διαδικασία εξυγίανσης τα ναυπηγεία Ελευσίνας, βρίσκει σοβαρό ανταγωνιστή στο διαγωνισμό για το Σκαραμαγκά. Αμφότεροι οι όμιλοι πάντως φαίνεται πως βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα την Lockheed Martin η οποία φέρεται ως ο επικρατέστερος προμηθευτής των τεσσάρων φρεγατών που θα αγοράσει το ΠΝ.
- Η Lockheed στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από δύο ανθρώπους, έναν για τον κάθε βραχίονα της: τον αεροπορικό και το ναυπηγικό. Φυσικά και γνωρίζονται μεταξύ τους παρά το ότι προς τα έξω εκπέμπουν εικόνα διακριτών συμφερόντων. Όμως επειδή το ενδεχόμενο εξοπλιστικό συμβόλαιο που θα λάβει το αμερικανικό Group (και φρεγάτες και F-35) είναι πολύ μεγάλο, το «παιχνίδι» γίνεται σε υψηλότερο επίπεδο, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.
- Πάντως οι «πονηροί» της πιάτσας διερωτώνται πως αφού ψωνίσαμε αεροπλάνα από τους Γάλλους και πλοία και αεροπλάνα από τους Αμερικανούς, κάτι θα πρέπει να πάρουμε και από τους Γερμανούς. Μικρότητες, θα μου απαντήσετε. Στρατιωτικά οχήματα. Λένε κάποιοι, αν το επιτρέψουν βέβαια οι ισραηλινοί, προσθέτουν…
- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιωνόταν στην επίσκεψη του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από υπουργούς και συμβούλους του. Όπως πληροφορούμαστε στο μενού των συζητήσεων έπεσε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε εύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει το 51% της προβληματικής εταιρείας. Ένα ακόμη θέμα, που έπεσε στο τραπέζι, είναι η δημιουργία ενός fund με κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα επενδύει σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποκτώντας φυσικά και ανάλογο μερίδιο στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
- Μετά την σημερινή λήξη των παραγώγων η συνέχεια προβλέπεται αρκετά φορτωμένη από νέα. Το απόγευμα μείνετε συντονισμένοι στους ιντερνετικούς δέκτες σας διότι η ΕΚΤ μπορεί να έχει κάτι να μας πει για μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη είναι προγραμματισμένο το Small Cap Event με την συμμετοχή τελικά 15 εισηγμένων εταιριών καθώς έχουμε ένα “last minute guest” από την Ικτίνος. Ωστόσο η ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες ημέρες σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις εννεαμήνου καθώς αναμένονται Τράπεζα Πειραιώς και η Ελλάκτωρ (23/11) ενώ την επόμενη το απόγευμα ακολουθούν Αεροπορία Αιγαίου, Φουρλής και Motor oil. Το ενδιαφέρον δεν θα είναι στα αποτελέσματα αλλά στις ανακοινώσεις και σε όσες εταιρείες από αυτές πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις. Στην Τράπεζα Πειραιώς εκτός από αποτελέσματα και Cocos θα υπάρχει και το ανανεωμένο επιχειρηματικό πλάνο. Την Τετάρτη ακολουθεί ο ΟΠΑΠ, η Quest και η Alpha Bank με την τηλεδιάσκεψη της Alpha Bank να επιφυλάσσει μάλλον φρέσκες ειδήσεις για την πώληση της Cepal. To βαρύ πρόγραμμα των αποτελεσμάτων της εβδομάδας ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την Lamda Development και την Τράπεζα Αττικής.
- «H παροχή υπηρεσιών επαναφόρτισης καθώς και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης προς χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, το χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων φόρτισης και αποθήκευσης ενέργεια ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ» μπαίνουν ως νέες δραστηριότητες στο καταστατικό της Μυτιληναίος. Η έκτακτη ψηφιακή Γενική Συνέλευση στις 18 Δεκεμβρίου συγκαλείται για να αποφασίσει για την επέκταση των νέων δραστηριοτήτων και την αλλαγή του καταστατικού. Αν δεν υπάρξει απαρτία στις 18, παραμονή Χριστουγέννων θα έχουμε την επόμενη επαναληπτική συνέλευση. Αν σας φαίνεται η ιδέα της ηλεκτροκίνησης φιλόδοξη, η Μ. Βρετανία προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα παύσει όλες τις πωλήσεις αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ στην επικράτεια της από το 2030. Σιγά σιγά όλα τα δυτικά κράτη θα προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες και όσοι έχουν κάνει πρώτοι το βήμα της φόρτισης στην ηλεκτροκίνηση θα έχουν και το πλεονέκτημα των μεριδίων της Αγοράς.
- Αν δεν φυσάει πολύ τις επόμενες ώρες το καλώδιο υψηλής τάσης (και οπτικών ινών) του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να «δέσει» στην Πελοπόννησο ολοκληρώνοντας το ταξίδι του από τα Χανιά. Το πρώτο ραντεβού της ζεύξης Κρήτης – Πελοποννήσου (στο λιμάνι της Νεάπολης) είναι προγραμματισμένο για σήμερα. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης σύνδεσης ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και την ταχύτερη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης. Η Τέρνα Ενεργειακή έχει αδειοδοτηθεί για 954MW και η εταιρία Σαρρας (συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου) έχει άδειες 1005MW.
- Η διοίκηση της επιπλοβιομηχανίας Βαράγκης ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της. Εκτιμά ότι αφού επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο, μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω διεύρυνση της διείσδυσης της στην αγορά του Περσικού Κόλπου. Έλληνες επενδυτές στα βάθη της Ανατολής αναζητούν την σωτηρία…
- Προβληματισμός για την εικόνα της μετοχής στο ταμπλό επικρατεί στην Ικτίνος, καθώς η αξία της είναι 67 εκατ. ευρώ. Όπως πληροφορούμαστε η εταιρεία βρίσκεται διαρκώς σε επαφές με επενδυτικά κεφάλαια τόσο για την πώληση του τουριστικού project (θυγατρικής Latirus) στο νομό Λασιθίου, όσο και για την διεύρυνση των θεσμικών χαρτοφυλακίων στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.
- Την επέκταση του προγράμματος Ηρακλής, εφόσον υπάρξει περαιτέρω ζήτηση του προγράμματος, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε σε τηλεδιάσκεψη με ξένους επενδυτές ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης. Το τρέχον πρόγραμμα, όπως είπε, προχωράει κανονικά και θα συμβάλει στον περιορισμό ΝPEs ύψους 35 δισ. ευρώ εντός του πρώτου 6μήνου του 2021 και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους 2-3 τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό ΝPEs.
- Την ίδια στιγμή η Lazard και η Αxia, ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης αξιολογούν την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank. «Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί με πιο τρόπο θα ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά», είπε ο Αλεξ Πατέλης.