Πάντα οι μετοχές που αντιδρούν πρώτες μετά από μία πίεση, δείχνουν ότι συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των επενδυτών και πως έχουν καλύτερα αντανακλαστικά. Η πίεση ήταν σημαντική το προηγούμενο διάστημα και κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την πτώση αυτή, οδηγώντας χθες επιλεγμένα βαριά χαρτιά σε δυνατή αντίδραση. Η αγορά εδώ και καιρό κινείται επιλεκτικά, αφού οι επενδυτές ποντάρουν στις προοπτικές και τα ισχυρά θεμελιώδη. Έτσι από τις τράπεζες χθες ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα, η οποία είχε βρεθεί να διαπραγματεύεται και κάτω από τα 8 ευρώ. Εξαιρετική η εικόνα και της ΔΕΗ, η οποία ήταν κάτω από τα 11 ευρώ και με μία αποτίμηση σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που θεωρούν δίκαιη οι αναλυτές.
Δυνατή και η Motor Oil, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα δώσει και το υπόλοιπο του μερίσματος δηλαδή 1,40 ευρώ. Η εκπρόσωπος του τουρισμού στον FTSE 25, η Aegean επίσης έβγαλε καλή αντίδραση και ακολούθησε και η Autohellas. Η πορεία του τουρισμού είναι εξαιρετική και οι δύο μετοχές είχαν πιεστεί σημαντικά και μάλλον αδικαιολόγητα το προηγούμενο διάστημα. Για να δούμε αν η αντίδραση θα έχει και συνέχεια.
Νέες εξαγορές μέσα στο 2024 μέσω της Streem Global θα πραγματοποιήσει η HIG Capital, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορευματικών μεταφορών και logistics.
Έτσι, μετά την εξαγορά της εταιρείας Nami, στη Σερβία, σκοπεύει να επεκταθεί περισσότερο δημιουργώντας ένα διάδρομο προς τη Γερμανία, με απώτερο σκοπό να μεταβάλει την Ελλάδα σε ένα μεταφορικό και logistics hub.
Η H.I.G τα τελευταία χρόνια μέσω του βασικού της partner στην Ελλάδα, της Inventio, και του Κωνσταντίνου Μπήτρου ιδρυτή και επικεφαλής της επενδύει στην ελληνική οικονομία με αιχμή τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τα logistics και τα ακίνητα. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1,5 δισ. ευρώ, με την HIG να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων ενεργών επενδυτών στην Ελλάδα.
Με όχημα της Streem Global έχει δημιουργηθεί ένας εθνικός πρωταθλητής στα logistics που διαχειρίζεται 400.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων με 2.500 εργαζόμενους και μερίδιο αγοράς 20% στην Ελλάδα. Σε αυτήν τη φάση είναι σε εξέλιξη η ενοποίηση των επί μέρους εταιρειών που έχουν εξαγοραστεί και συγκεκριμένα η Μακιός ΑΕ - Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης - Αθήνα (2021), ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ (2023), Unit Hellas AE & Unit Shipping AE (2023), Contrade AE (2023), Light Greece AE (2023), Instant Trans I.K.E. (2024), Nami D.o.o. (2024) Belgarde, Serbia.
Οι επόμενες αναπτυξιακές κινήσεις αναμένεται να γίνουν στις αγορές Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Πολωνίας και Γερμανίας, έτσι ώστε η Streem Global να καταστεί μία εταιρεία με παγκόσμια εμβέλεια.
Τα θετικά αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για το πρώτο τρίμηνο, υπενθύμισαν στους επενδυτές την ελκυστική τιμή με την οποία διαπραγματεύεται στο ταμπλό. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 0,08 ευρώ από 0,06 ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και αν πάμε με κυλιόμενη περίοδο τα κέρδη ανά μετοχή είναι 0,27 ευρώ (φετινό πρώτο τρίμηνο και τρία τελευταία από το 2023) την ώρα που η τιμή της μετοχής είναι στα 2,20 ευρώ. Μονοψήφιο επομένως το p/e για μία μετοχή που έχει τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα και σημαντικές συμμαχίες σε έργα διασύνδεσης εκτός Ελλάδος.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η Meridiam υπέγραψε με τον ΑΔΜΗΕ μνημόνιο για είσοδο στη μετοχική σύνθεση της Great Sea Interconnector που θα κάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η Meridiam διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια. Επιπλέον έχει ήδη συμφωνήσει με το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC να σταλούν άμεσα οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης (term sheet) του project, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων που είχε απευθύνει πρόσφατα στον Φορέα Υλοποίησης.
Την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου η μετοχή της Intercontinental International θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο συνολικό μέρισμα 2,21 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μία απόδοση 47%. Χθες η μετοχή έκανε μεγάλο όγκο συναλλαγών, αλλά θα πρέπει οι επενδυτές να γνωρίζουν πως η συγχώνευση με την BriQ θα γίνει με νέα αποτίμηση βάσει των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου. Κάποιοι επενδυτές αναρωτήθηκαν γιατί δεν ανέβηκε υψηλότερα η τιμή λόγω του μεγάλου μερίσματος; Ο λόγος είναι ακριβώς στη σχέση ανταλλαγής.
Πληροφορίες λένε πως η νέα σχέση θα είναι κοντά στις 1,3 μετοχές BriQ για κάθε μία της Intercontinental, από 1,4178 που ήταν η προηγούμενη. Έτσι έδειχνε και το ταμπλό χθες. Και οι δύο μετοχές είχαν όγκο χθες, καθώς κάποιοι που αγόραζαν ΙΝΤΕΡΚΟ έβρισκαν κάποιους ήδη μετόχους να θέλουν να πουλήσουν προκειμένου να αγοράσουν από τώρα ΜΠΡΙΚ με ένα μικρό discount.
Με πέντε ξενοδοχεία συνεχίζεται το πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων τον Ιούλιο. Στις 3 Ιουλίου πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός του ξενοδοχείου «Kassandra Mare» δυναμικότητας 72 δωματίων και 135 κλινών με τιμή εκκίνησης τα 2.200.000 ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται στο Δήμο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική.
Την ίδια ημέρα εκπλειστηριάζεται η ξενοδοχειακή μονάδα SKIONI MARE Α.Ε., με τιμή εκκίνησης 2.192.000 ευρώ, Πρόκειται για ξενοδοχείο τριών αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 40 δωματίων και 82 κλινών.
Επίσης, την ίδια ημέρα, με τιμή εκκίνησης τα 3,3 εκατ.ευρώ βγαίνει σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο Liknon που βρίσκεται στην Καλαμπάκα του νομού Τρικάλων. Το ξενοδοχείο, είναι τεσσάρων αστέρων και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχει δυναμικότητα 45 δωματίων τα οποία περιλαμβάνουν 92 κλίνες.
Στις 18 Ιουλίου βγαίνει σε πλειστηριασμό με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης, τα 13,93 εκατ.ευρώ το «Kinetta Beach». Το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 38.267,32 τ.μ., επί του οποίου έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στην θέση «Λάκκα Κινέττας» της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μεγαρέων. Ακόμη, στις 24 Ιουλίου εκλπειστηριάζεται το Lesse Hotel, ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, στον Δήμο Κασσάνδρας της Χαλκιδικής με τιμή εκκίνησης 2,73 εκατ. ευρώ.
Αναπτυξιακό χαρακτήρα θα έχει, πλέον, το Υπερταμείο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει αλλαγές με στόχο την αναδιάρθρωσή του, θα ιδρυθεί και ένα νέο Επενδυτικό Ταμείο.
Ακόμη προβλέπεται ένα πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης, δηλαδή μετονομασία και περιορισμό του ρόλου του εποπτικού συμβουλίου και μετατροπή του σε όργανο εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ αλλάζει η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου όπου θα μετέχει και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, αλλά και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αλλαγή ισορροπίας είναι υπέρ του διοικητικού συμβουλίου που συμμετέχουν μόνο Έλληνες, ενώ περιορίζεται το εποπτικό συμβούλιο.
Επίσης, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο θα προχωρήσει η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με συγχώνευση στο Υπερταμείο. Σημαντικό είναι ακόμη το σημείο που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου.
Μια ακόμη διαρθρωτική αλλαγή, στο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο, προβλέπει την εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τα ΕΛΤΑ, παρόμοιο με αυτό της ΔΕΗ.
Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για χαρτογράφηση ακινήτων Δημοσίου που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ και αναμένεται να αποτιμηθούν 6.000 ακίνητα εκ των οποίων 1.000 θα προτεραιοποιηθούν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη παρέμβασης μέσω αγορών γαλλικών ομολόγων καθώς το πρόσφατο sell off και η αναταραχή οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα και στο γεγονός ότι η πτώση δεν ήταν άτακτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane.
Οι γαλλικές αγορές βρέθηκαν υπό πίεση την προηγούμενη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές μείωναν την έκθεσή τους σε γαλλικά assets ενόψει πρόωρων εκλογών που μπορεί να φέρουν την ακροδεξιά στην εξουσία. Ο Lane, σε συνέντευξη του στο Reuters, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για παρέμβαση της ΕΚΤ είναι η άτακτη και ανεξέλεγκτη αύξηση στο πριμ ρίσκου, κάτι που δεν συνέβη στις γαλλικές αγορές.
«Αυτό που βλέπουμε στις αγορές είναι μία ανατιμολόγηση, αλλά αυτή δεν έχει εισέλθει σε φάση άτακτης πτώσης» σημείωσε. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο από πλευράς ΕΚΤ για έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων. Πάντως, ο νυν υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire έχει προειδοποιήσει ότι μία νίκη της ακροδεξιάς μπορεί να προκαλέσει χρηματοοικονομική κρίση.
Μία πολύ σημαντική επίσημη επίσκεψη ολοκληρώθηκε χθες στην Αυστραλία. Ο υψηλός επισκέπτης ήταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang ο οποίος πραγματοποίησε τετραήμερη περιοδεία στη χώρα. Η επίσκεψη του Li ήταν η πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο τα τελευταία επτά χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι σχέσεις της Κίνας και της Αυστραλίας πέρασαν μία πολύ δύσκολη περίοδο από το 2019 και μετά, κυρίως εξαιτίας των Αυστραλιανών αντιδράσεων στην άρνηση της Κίνας να δημοσιοποιήσει αρκετά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που ξεκίνησε η πανδημία.
Η Κίνα δεν είχε χαρεί καθόλου και αυτό είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών, κάτι που κόστισε αρκετά στην Αυστραλία η οποία εξάγει πάρα πολλά προϊόντα στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Πρώτες ύλες, κυρίως σιδηρομετάλλευμα, λίθιο και άνθρακας, κρασιά, σιτάρι και άλλα τρόφιμα είναι μερικά μόνο από αυτά. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Anthony Albanese και το Εργατικό του Κόμμα, τον Μάιο του 2022, και οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν εξομαλυνθεί αρκετά, με την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού να είναι μία σαφής απόδειξη της εξομάλυνσης.
Η περιοδεία του Li ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη στη Δυτική Αυστραλία, κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού εκεί βρίσκονται κάποια από τα πιο σημαντικά ορυχεία της χώρας. Πριν καταλήξει στο Περθ, τη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Αυστραλίας, ο Li επισκέφθηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου της Tianqi Lithium Energy Australia στην περιοχή Kwinana. Κατά το Bloomberg, η επιλογή αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς το εργοστάσιο αυτό είναι ένα joint venture μεταξύ της κινεζικής Tianqi Lithium (002466 SHENZEN, 9696 HONG KONG) και της αυστραλιανής IGO Limited (IGO SYDNEY) και η κινεζική ηγεσία θα ήθελε να δει αρκετές παρόμοιες συνεργασίες στον τομέα της εξόρυξης και επεξεργασίας πρώτων υλών.
Στην συνέχεια, ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αυστραλό ομόλογό του και ανώτατα στελέχη αυστραλιανών και κινεζικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, εκεί βρέθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των κορυφαίων εξορυκτικών επιχειρήσεων Fortescue Ltd (FMG SYDNEY), BHP (BHP LONDON, NYSE, SYDNEY) και Rio Tinto (RIO LONDON, NYSE, SYDNEY) και οι ομόλογοί τους από τις κορυφαίες κινεζικές τράπεζες China Development Bank και Bank of China (3988 HONG KONG).
Κατά το Bloomberg, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το ζήτημα της «ισότιμης πρόσβασης» των κινεζικών επιχειρήσεων στον μεταλλευτικό πλούτο της Αυστραλίας, η οποία κατέχει κορυφαία θέση παγκοσμίως στον τομέα του σιδηρομεταλλεύματος, του λιθίου και του άνθρακα ενώ είναι πολύ ισχυρή και σε άλλα μέταλλα και ορυκτά, όπως ο χαλκός και διάφορες σπάνιες γαίες.
Η Κίνα φοβάται πως οι στενές σχέσεις της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν τη μεγαλύτερη χώρα της Ωκεανίας σε μία αρνητική στάση απέναντι στις κινεζικές επιχειρήσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στα μέταλλα και ορυκτά που είναι απαραίτητα για τη μετάβαση προς την «πράσινη οικονομία».
Κάτι τέτοιο ανέφερε ο πρωθυπουργός Li κατά τη συνάντηση που είχε στην πρωτεύουσα Κανμπέρα με τον Αυστραλό ομόλογό του, καθώς ζήτησε «ένα δίκαιο και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις από τη χώρα του».
Όπως είναι αναμενόμενο, δεν μάθαμε πολλά πράγματα σχετικά με το τι ειπώθηκε για τα κρίσιμα ζητήματα, λογικά θα το καταλάβουμε στο μέλλον εκ του αποτελέσματος. Οι επίσημες συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και σε λιγότερο σημαντικά, όπως οι πολιτιστικές ανταλλαγές και η διεύρυνση της συνεργασίας σε επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά για τα πραγματικά κρίσιμα τηρήθηκε «σιγή ιχθύος».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.