Το ποσό των 0,25 ευρώ ανά μετοχή ή συνολική διανομή 90 εκατ. ευρώ θα δώσει η ΔΕΗ μετά από 10 χρόνια απουσίας από τον πίνακα των εταιρειών που διανέμουν μερίσματα στους μετόχους της. Η αποκοπή σύμφωνα με την απόφαση της χθεσινής γενικής συνέλευσης θα γίνει στις 22 Ιουλίου και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου.
Η διοίκηση ανέφερε πως διανέμει 35% των καθαρών κερδών και μέχρι το 2026 θα πάει το ποσοστό διανομής στο 55%, αφού θα αυξάνονται και τα καθαρά κέρδη. «Δίνουμε μέρισμα και παράλληλα έχουμε καλή χρηματοοικονομική θέση», είπε ο κ.Στάσσης.
Η γενική συνέλευση είχε μεγάλη απαρτία, πάνω από 67% με παρουσία περισσότερων από 383 μετόχων, ενώ ο κ.Στάσσης (CEO) είχε εξουσιοδότηση από 203 θεσμικούς επενδυτές.
Ο κ. Στάσσης στην ομιλία του έκανε λόγο για αλλαγή πορείας σε όλα τα επίπεδα και νέα εικόνα παντού. Η ΔΕΗ, όπως είπε, είναι σήμερα μία υγιής εταιρεία ικανή να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες. Έκανε ειδική αναφορά στις επενδύσεις ΑΠΕ και συγκεκριμένα στις συμφωνίες με RWE για 940 MW, στη συνεργασία με Intrakat για 2,7GW, αλλά και στη συνεργασία για 2 GW σε 4 χώρες με Metlen.
Στόχος της ΔΕΗ είναι όπως επανέλαβε ο κ.Στάσσης να γίνει ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, μετά και την εξαγορά της ENEL Romania, αλλά και τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Για το 2024 η ΔΕΗ περιμένει 1,8 δισ. ευρώ EBITDA, μία εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε στη Γ.Σ., παρά τη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας. Η Γ.Σ. ενέκρινε την απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής της ΔΕΗ και εισφοράς του στην 100% θυγατρική ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες (Fibergrid).
Η εταιρεία έχει δώσει εκτίμηση για να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2025 και σε 3 εκατ. το 2030 έχοντας 1 εκατ. πελάτες. Στο τέλος Μαρτίου είχε φτάσει σε 185 χιλ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η διοίκηση είπε πως αισθάνεται άνετα με την εκτίμηση αυτή, καθώς υπάρχουν 12 ανάδοχοι που έχουν αναλάβει έργα στην Ελλάδα.
Ακόμα πιο ψηλά ανέβασε την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα η Optima Bank, βάζοντας τον πήχη στα 10,84 ευρώ από 9,20 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή στόχος, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή. Λόγω της πρόσφατης διόρθωσης της μετοχής, αποτέλεσμα μίας γενικότερης κίνησης κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές, το περιθώριο ανόδου είναι σημαντικό και πάνω από 40%.
Η Optima Bank περιμένει υψηλότερη κερδοφορία και αναβάθμισε την εκτίμησή της για τα καθαρά κέρδη της περιόδου 2024-26. Η μετοχή, όπως σημειώνει, διαπραγματεύεται 0,9 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια που αντιστοιχεί σε discount 18% έναντι των ευρωπαϊκών, παρά το γεγονός πως έχει σημαντικά καλύτερη απόδοση κεφαλαίων. Στην τιμή στόχο η μετοχή θα έχει premium 16% έναντι των ευρωπαϊκών. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη 1,164 δισ. ευρώ που δίνουν p/e 6 φορές.
Το γεγονός ότι μετά την Covid η HelleniQ Energy λειτουργεί με «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, αλλά και στην «κλοπή» που γίνεται από το λαθρεμπόριο καυσίμων, σημείωσε ο Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Τα παράπονα μικρομετόχων για την έκτακτη εισφορά ήταν έντονα, με τον CEO να σημειώνει πως ήταν ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά για το 2023 δεν υπήρχε υποχρέωση. Μίλησε για δύο ομίλους (HelleniQ και Motor Oil) με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, που διαθέτουν δύο από τα καλύτερα διυλιστήρια της Ευρώπης, με μεγάλες επενδύσεις και πως είναι συλλέκτες φόρων (αποδίδουν στο κράτος μεγάλο μέρος της τιμής του καυσίμου που πουλάνε).
Ρώτησε πώς ορίζονται τα υπερκέρδη και πώς το 2020 θα έπρεπε λόγω ζημίας να πάνε ταμείο ανεργίας, αλλά αντί γι’ αυτό δεν πήραν κάτι και τώρα καλούνται να πληρώσουν. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο CEO είπε ότι με 35% δεν μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να πουλήσει, ενώ ικανοποιημένος εμφανίστηκε από την πορεία της Elpedison και από τη συνεργασία με την Edison, έστω και αν δεν έχει πάρει ποτέ μέρισμα. Όπως είπε ή θα πρέπει να αγοράσει και το υπόλοιπο 50% ή να πουλήσει. Από την άλλη ανέφερε πως σε 12-18 μήνες θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για τη γεώτρηση στις περιοχές της Κρήτης και τόνισε πως ο όμιλος κινήθηκε επιθετικά.
Επεκτείνεται η ήδη δυνατή παρουσία της ΑΒΑΞ στα μεγάλα ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εταιρεία υπέγραψε νέα συνεργασία με τη ΔΕΗ μέσω σύμβασης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 125 MW στη Μεγαλόπολη,.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 42,9 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στις θέσεις Καταρραχιά και Τριπόταμο του Δήμου Μεγαλόπολης. Επίσης, περιλαμβάνει σύνδεση σε υφιστάμενο υπαίθριου τύπου υποσταθμό και επέκτασή του με μία νέα πύλη.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΑΒΑΞ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη ΔΕΗ ολοκλήρωσε πρόσφατα τον φωτοβολταϊκό σταθμό Αγίου Χριστοφόρου δήμου Εορδαίας ονομαστικής ισχύος 65 MW.
Μείωση του χρέους για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες οικονομίες μικρότερων χωρών όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, βλέπει η Standard Poor’s σε πρόσφατη μελέτη της.
Η θετική αυτή εξέλιξη για τη χώρα μας οφείλεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που συχνά σχετίζονται με τον τουρισμό, το χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά και στις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η S&P τα χρέη των προαναφερόμενων χωρών μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2023, σε ένα διάστημα όπου οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες εμφάνισαν αύξηση χρέους κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η Γαλλία και η Ιταλία θα έπρεπε να βελτιώσουν το πρωτογενές ισοζύγιό τους πάνω από 2% του ΑΕΠ για να σταθεροποιήσουν το χρέος.
Όμως, η πανδημία του κορονοϊού και η ενεργειακή κρίση του 2022 οδήγησαν τις κυβερνήσεις να δανειστούν από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τα εμβόλια και τα μέτρα ανακούφισης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων.
Με την ποσοτική σύσφιξη, από πλευράς ΕΚΤ, το μέσο κόστος χρέους για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπαίνει σε μια περίοδο σταδιακής αύξησης. Παράλληλα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποστηρίζει την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της S&P να αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα είναι υψηλότερος από την αύξηση του κόστους χρέους, ακόμα και το 2027, σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Ιταλία.
Mε το «δάχτυλο στη σκανδάλη» είναι οι ιαπωνικές αρχές, έτοιμες να παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος μετά την κατρακύλα του γιεν σε νέο χαμηλό 38ετίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ένα δολάριο αγόραζε 160,45 γιεν την Πέμπτη, πολύ κοντά στο χαμηλό των 160,88 που σημειώθηκε την Τετάρτη. Το Τόκυο βρίσκεται υπό πίεση και πάλι, καθώς αντιμετωπίζει νέα σημαντική βουτιά του γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει εξασθενήσει 12% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος καθώς επηρεάζεται από τη μεγάλη απόκλιση στα επιτόκια ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Mizuho Securities, οι ιαπωνικές αρχές ανησυχούν όχι μόνο με την ταχύτητα της πτώσης, αλλά και με το επίπεδο όπου έχει υποχωρήσει η ισοτιμία. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση, υπάρχει κίνδυνος το γιεν να διολισθήσει προς τα 162 ανά δολάριο. Η Ιαπωνία ξόδεψε 9,8 τρισ. γιεν ($61 δισ.) παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος στο τέλος Απριλίου-αρχές Μαίου μετά τη βουτιά του γιεν σε χαμηλό 34ετίας στα 160,24 ανά δολάριο στις 29 Απρίλίου.
Η τιμή του κακάο στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων περνάει τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίων δύο ετών και, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022 φαίνεται πως θα σημειώσει αρνητική επίδοση σε ένα ημερολογιακό τρίμηνο, εκτός αν ανεβεί πολύ δυνατά στην σημερινή τελευταία συνεδρίαση του δεύτερου τριμήνου.
Ο λόγος για τον οποίον πέφτει η τιμή είναι πολύ απλός: υπάρχουν καλά νέα γύρω από τις καιρικές συνθήκες στις περιοχές της Αφρικής στις οποίες παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό κακάο στον κόσμο. Η τιμή του στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης βρίσκεται κάτω από τις 8.000 δολάρια/τόνο, αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχε βρεθεί στα μέσα του Απριλίου, όταν πλησίασε στις 12.000 δολάρια/τόνο.
Πολλοί αναρωτιούνται αν έχει έρθει το τέλος του μεγάλου ράλι που έφερε την τιμή από τις 2.500 δολάρια/τόνο την άνοιξη του 2022 κοντά στις 12.000. Σύμφωνα με τους αναλυτές της AMD Investor Services, οι πωλητές μάλλον βιάζονται καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ισοζυγίου προσφοράς - ζήτησης τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι και η άποψη της εταιρείας Andurand Capital Management, του επενδυτικού οχήματος του πολύ γνωστού trader εμπορευμάτων Pierre Andurand. Ο Andurand είναι πολύ γνωστός στις αγορές εδώ και χρόνια, κυρίως για τις επιτυχημένες προβλέψεις του στην αγορά πετρελαίου.
Φέτος, όμως, ο διάσημος trader εγκατέλειψε την αγορά πετρελαίου και τις προβλέψεις που είχε κάνει στις αρχές του 2023 για άνοδο της τιμής του προς τα 140 δολάρια/βαρέλι. Αντί για το πετρέλαιο, ο Andurand και η ομάδα του έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο κακάο και τον χαλκό.
Η Andurand Capital Management πιστεύει πως και τα δύο αυτά εμπορεύματα θα συνεχίσουν να δίνουν καλές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια λόγω της σημαντικής ανισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και την ζήτηση. Στην περίπτωση του κακάο, οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν πως η παραγωγή θα εξακολουθήσει να υπολείπεται της κατανάλωσης και μάλιστα προβλέπουν πως το 2024 το έλλειμμα θα ξεπεράσει τους 650.000 τόνους.
Η πρόβλεψη αυτή είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από την πρόβλεψη του παγκόσμιου οργανισμού κακάο (International Cocoa Organization, ICCO), ο οποίος στο τέλος του Μαΐου ανέβασε την δική του στους 439.000 τόνους από 374.000 που υπολόγιζε τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος ο Pierre Andurand έχει μιλήσει δημοσίως για την κατάσταση της αγοράς κακάο και νωρίτερα φέτος πρόβλεψε η τιμή του κακάο θα φτάσει στις 20.000 δολάρια/τόνο μέσα στο 2024.
Την εκτίμησή του αυτή τη βασίζει αφενός στο γεγονός πως η παραγωγή υπολείπεται της ζήτησης και τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται συνεχώς και αφετέρου στην πεποίθησή του πως οι αυξήσεις στην τελική τιμή της σοκολάτας και των άλλων προϊόντων που βασίζονται στο κακάο δεν θα σταθούν αρκετές να «σκοτώσουν» την ζήτηση από τους καταναλωτές. Όσο αφορά στο χαλκό, η Andurand Capital Management πιστεύει πως δεν υπάρχει αρκετός χαλκός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που δημιουργούν η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση και η πράσινη μετάβαση.
Ο διάσημος trader και οι αναλυτές του εκτιμούν πως η πρόσφατη άνοδος του χαλκού, ο οποίος ανέβηκε μέχρι τα 5,10 δολάρια/λίβρα στο αμερικανικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων νωρίτερα φέτος, θα έχει συνέχεια για πολλά χρόνια γιατί μόνο οι πολύ ψηλές τιμές θα καταφέρουν να προκαλέσουν την σημαντική αύξηση της παραγωγής που είναι απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες της επόμενης δεκαετίες. Μιλώντας στους Financial Times πριν μερικές εβδομάδες, ο Andurand εκτίμησε πως η τιμή του χαλκού θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και στα 18 δολάρια/λίβρα μέσα στην επόμενη πενταετία. Ομολογουμένως εντυπωσιακές οι προβλέψεις του Andurand αλλά θα περάσουν πολλοί μήνες, ίσως και χρόνια, για να μάθουμε αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.