Τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Coca Cola στήριξαν χθες τη μετοχή, ενώ οι προοπτικές βελτιώνονται και η διοίκηση αύξησε λίγο τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης. Το καλοκαίρι πήγε καλά χάρη και στις πρωτοβουλίες και την εστίαση της εταιρείας. Στοχευμένες ανατιμήσεις, αλλά και αύξηση πωλήσεων τόσο στα ανθρακούχα, όσο και στα ενεργειακά ποτά αλλά και τον καφέ σημειώθηκε στο εξεταζόμενο διάστημα. Συνολικά τα έσοδα σε οργανική βάση αυξήθηκαν 13,9% στο τρίμηνο και 13,7% στο εννεάμηνο. Τα έσοδα ανήλθαν στα 3,05 δισ. ευρώ, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,95 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Η διοίκηση περιμένει τώρα οργανική αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 11% και 13% από 8-12% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και οργανική αύξηση κερδών προ φόρων και τόκων μεταξύ 10% και 12% από 7% έως 12%.
Η σκυτάλη της δημοσίευσης αποτελεσμάτων περνάει σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς και οι αναλυτές περιμένουν πολύ καλή πορεία. Τα αποτελέσματα θα δώσουν μία γεύση για το τι να περιμένουν οι επενδυτές για τις υπόλοιπες συστημικές. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τα καθαρά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο θα αυξηθούν 10% έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος και θα ανέλθουν στα 305 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο η αύξηση θα είναι 27% και η εκτίμηση είναι πως θα διαμορφωθούν στα 917 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι στα 522 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και στα 1,567 δισ. ευρώ στο εξάμηνο. Μάλιστα οι αναλυτές περιμένουν πως από το εννεάμηνο η Πειραιώς θα έχει πιάσει το στόχο της πιστωτικής επέκτασης με νέα δάνεια 1,6 δισ. ευρώ. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια εκτιμάται ότι θα είναι στα 7 δισ. ευρώ την ώρα που η αποτίμηση στο ταμπλό είναι στα 4,34 δισ. ευρώ, άρα διαμορφώνεται δείκτης P/TBV μόλις 0,62 φορές. Υψηλή και πάνω από την εκτίμηση της διοίκησης αναμένεται και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Επομένως οι αναλυτές περιμένουν μία επικαιροποίηση των εκτιμήσεων της διοίκησης για το σύνολο της χρήσης, ενώ το νέο business plan θα δημοσιευτεί αρχές του 2025.
Με έσοδα που θα υπερβούν ως το τέλος του 2024 το ένα δισ. ευρώ, η Lamda Development προετοιμάζεται για την πώληση νέων οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις μέσα στο 2025.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του mega project ο CEO του ομίλου διευκρίνισε ότι η κατασκευή θα προχωρήσει με χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια, με εξαίρεση τα malls.
Για τα έργα υποδομών ανέφερε ότι αυτά είχαν υπολογιστεί στα 1,5 δισ. και πλέον έχουν φθάσει τα 1,7 δισ. ευρώ και προστίθενται στο κόστος κτήσης της έκτασης, η οποία είναι στα 2,7 δισ. και όχι στο 1 δισ.ευρώ, όπως, λανθασμένα, αναφέρεται.
Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι ο όμιλος θα κάνει κι ένα πρωτοποριακό βήμα, δημιουργώντας μια εταιρεία facility management, που θα διαχειρίζεται, όχι μόνο ακίνητα και εγκαταστάσεις, αλλά και όλες τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με το χώρο του Ελληνικού, για όσους κατοικούν και για όσους το επισκέπτονται, ακόμη και για τα καταστήματα. Η δραστηριότητα αυτή θα αφορά στη διαχείριση εξωτερικών χώρων και «α λα καρτ» υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, στην έκταση, ανέφερε ότι ήδη έχουν πωληθεί 5 από αυτά σε εγχώριους και ξένους επενδυτές (Ten Brinke, BrookLane αλλά και Δ. Κούτρας κ.α.). Παράλληλα η διοίκηση της Lamda δήλωσε ευέλικτη στις συνθήκες και τις αλλαγές της αγοράς, τη διαμόρφωση του master plan, τη χρηματοδότηση, αλλά και για το ποια είναι η αντίληψη του κόσμου για το έργο.
Παρά τα όσα έχουν συμβεί φέτος στην Ερυθρά Θάλασσα και την αλλαγή των δρομολογίων των καραβιών, ο ΟΛΠ όχι μόνο έχει αντέξει, αλλά έχει καταγράψει και νέο ρεκόρ κερδοφορίας. Σε αυτό βοήθησε η δραστηριότητα της κρουαζιέρας και της διακίνησης αυτοκινήτων, οι οποίες υπερκάλυψαν την απώλεια κερδών από την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ. Τα έσοδα στο εννεάμηνο αυξήθηκαν 6,2% και τα EBITDA ανήλθαν στα 103,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 3,4%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 70,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 6,6%. Το πιο σημαντικό είναι πως τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 191 εκατ. ευρώ και υπερκάλυπταν τον δανεισμό, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα εύκολης χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ενισχύεται το δίκτυο της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του ομίλου Fourlis να προχωρήσει σε ίδρυση μικρών καταστημάτων, εμβαδού 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε διάφορες πόλεις της χώρας, παράλληλα με τη λειτουργία νέων καταστημάτων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται δεκατέσσερα χρόνια μετά τα εγκαίνια του τελευταίου μεγάλου καταστήματος IKEA και μετά την οικονομική κρίση και την περίοδο της πανδημίας, με την πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας του έκτου μεγάλου ΙΚΕΑ στην Πάτρα.
Το πλάνο του ομίλου Fourlis προβλέπει τη δημιουργία 10 μικρών ΙΚΕΑ την προσεχή τετραετία στην ελληνική περιφέρεια. Τα καταστήματα αυτά δεν θα μοιάζουν με τα μικρά ΙΚΕΑ που υπάρχουν στο The Mall Athens και στον Πειραιά, αλλά θα έχουν νέα μορφή. Τα νέα μικρά ΙΚΕΑ θα διαθέτουν περί τους 1.500 κωδικούς με τη δυνατότητα στους πελάτες να παραγγέλνουν τους υπόλοιπους κωδικούς.
Στόχος του ομίλου είναι τόσο το ΙΚΕΑ, όσο και συνολικά το εμπορικό πάρκο με τα υπόλοιπα καταστήματα στην Πάτρα να δημιουργήσουν μια αυξημένη κινητικότητα στο λιανεμπόριο της περιοχής. Παράλληλα, ο όμιλος Fourlis στοχεύει στη δημιουργία δύο τουλάχιστον ακόμη μεγάλων καταστημάτων ΙΚΕΑ τα επόμενα χρόνια -στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Ελληνικό.
Επίσης, προχωρά και η ανάπτυξη της αλυσίδας αθλητικών υποδημάτων «The Foot Locker». Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να λειτουργήσουν τρία καταστήματα στη Σόφια της Βουλγαρίας, εκεί όπου λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα τα καταστήματα Collective της Folli Follie.
Αύξηση πωλήσεων παρόμοια του εννεαμήνου περιμένει για το σύνολο του 2024, ήτοι 14%, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμική, Πάρης Κυριακόπουλος, όπως ανέφερε στην ενημέρωση των αναλυτών. Στο τελευταίο τρίμηνο θα πουληθεί και μέρος του στόλου της Sixt, καθώς υπήρξε όπως είπε μία χρονική υστέρηση γιατί και ο Οκτώβριος ήταν δυνατός μήνας για τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
Όμως ήδη έχουν κλειστεί οι συμφωνίες και τα έσοδα θα μειώσουν τον καθαρό δανεισμό και θα χρηματοδοτήσουν τις νέες αγορές οχημάτων. Περιμένει πολλά η διοίκηση από το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Porsche Macan που παρουσιάστηκε μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ καλή πορεία είχε και θα συνεχίσει να έχει η Yamaha. Σε επίπεδο κερδοφορίας το 2024 θα είναι οριακά καλύτερο του εννεαμήνου, αφού λόγω εποχικότητας το τελευταίο τρίμηνο έχει οριακή κερδοφορία.
Υψηλότερος από τον αναμενόμενο ήταν ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη. Σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε στο 2,0% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα και ήταν πάνω από τις προβλέψεις που τον έβλεπαν στο 1,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. O δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας παρέμεινε σταθερός στο 2,7%. Τα νέα στοιχεία ενισχύουν την άποψη των αξιωματούχων της ΕΚΤ που έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μεγάλες μειώσεις επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας των 20 χωρών του ευρώ. Στις αγορές οι επενδυτές έχουν μειώσει τα πονταρίσματα για μεγάλη κίνηση στα επιτόκια φέτος μετά από τα στοιχεία για την ανάπτυξη που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, καθώς έδειξαν ότι η Γερμανία απέφυγε την ύφεση.
Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Le Monde την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι ο στόχος του 2% είναι ορατός, αλλά «δεν θα σας πω ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο». Πάντως, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Fabio Panetta προειδοποίησε την Πέμπτη ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από το 2%. «Η νομισματική πολιτική παραμένει σφιχτή και είναι αναγκαίες νέες μειώσεις επιτοκίων. Χωρίς διατηρήσιμη ανάπτυξη υπάρχει ο κίνδυνος να πιεστεί ο πληθωρισμός πολύ κάτω από τον στόχο» είπε χαρακτηριστικά.
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για τις μετοχές των κινεζικών επιχειρήσεων του τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg από την προηγούμενη Παρασκευή, οι μετοχές του κλάδου ήταν από τις βασικές ανοδικές πρωταγωνίστριες στα χρηματιστήρια του Shenzhen, της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ.
Η Xinjiang Daqo New Energy (6883030 SHANGHAI) είχε σημειώσει την μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις μετοχές του δείκτη CSI 300, με περίπου 48%, ενώ η Trina Solar (688599 SHANGHAI) είχε ανεβεί κατά περίπου 35%. Στο Χονγκ Κονγκ, η Xinyi Solar (0968 HONG KONG) είχε σημειώσει την μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις μετοχές του δείκτη Hang Seng, με περίπου 32%. Η άνοδος αυτών των μετοχών δεν οφείλεται μόνο στο πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στα κινεζικά χρηματιστήρια από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και του χρηματιστηρίου από την ηγεσία της χώρας. Η έντονη ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας οφείλεται και στην αισιοδοξία που επικρατεί τελευταία σχετικά με την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που βασανίζει εδώ και καιρό όλες αυτές τις επιχειρήσεις: του πολέμου τιμών που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ τους και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την πλειοψηφία τους.
Ο πόλεμος τιμών είναι άμεσο αποτέλεσμα της υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου και της αδυναμίας της κινεζικής αλλά και της διεθνούς αγοράς να απορροφήσουν την μεγάλη προσφορά. Αυτό έχει φέρει μεγάλες ζημιές σε ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και έχει μειώσει δραστικά την κερδοφορία των υπολοίπων. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως κυκλοφόρησαν φήμες σχετικά με πιθανή παρέμβαση του υπουργείου βιομηχανίας της χώρας με σκοπό την μείωση της υπερβολικά μεγάλης παραγωγής πολυκρυσταλλικού πυριτίου (η βασική πρώτη ύλη των φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας).
Οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν, και αρκετοί χρηματιστηριακοί αναλυτές εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με το ζήτημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ginny Chong της Mondrian Investment Partners, η επένδυση στις μετοχές του κλάδου ακόμα ενέχει αρκετό κίνδυνο, ενώ η June Lui της Polen Capital παρατήρησε πως καμία από τις φήμες δεν μπορεί να αλλάξει την θεμελιώδη εικόνα της αγοράς, αφού η παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου εξακολουθεί να αυξάνεται παρά τα εμφανή προβλήματα. Η επιφυλακτική στάση των δύο αναλυτριών φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα οι μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό οι κυρίαρχες δυνάμεις της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως διαβάσαμε σε χθεσινό άρθρο του Bloomberg, η Longi Green Energy Technology (601012 SHANGHAI), μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου, ανακοίνωσε χθες ζημιογόνα αποτελέσματα για τέταρτο συνεχές ημερολογιακό τρίμηνο. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 1,26 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 177 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχε κέρδη περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων γιουάν. Ζημιές κατέγραψαν για το ίδιο διάστημα η Trina Solar και η Tongwei (600438 SHANGHAI). Η JA Solar Technology (002459 SHENZHEN) και η Jinko Solar (688223 SHANGHAI), δύο ακόμα μεγάλες εταιρείες του κλάδου, ανακοίνωσαν και αυτές πολύ μεγάλη μείωση της κερδοφορίας τους.
Παρά τα αρνητικά νέα που ανακοινώθηκαν χθες, οι μετοχές των εταιρειών σημείωσαν αξιόλογη άνοδο, μετά από τρεις αρνητικές συνεδριάσεις στις πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Ίσως γιατί οι επενδυτές ήδη γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα του κλάδου και αρχίζουν να προεξοφλούν είτε μία κρατική παρέμβαση που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της παραγωγής και θα τερματίσει τον πόλεμο τιμών είτε την σταδιακή απορρόφηση των αδύναμων «παικτών» του κλάδου από τους ισχυρούς είτε έναν συνδυασμό και των δύο. Το πιθανότερο είναι πως έχουν δίκιο. Σε αυτή την περίπτωση, οι μετοχές των ισχυρών του κλάδου μάλλον θα συνεχίσουν την άνοδό τους παρά το γεγονός πως ήδη έχουν απομακρυνθεί αρκετά από τα πολυετή χαμηλά που σημείωσαν στην αρχή του Σεπτεμβρίου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.