Η ΑΜΚ και η αλλαγή σελίδας στην Attica Bank, το upside των ελληνικών τραπεζών, το deal της Quest, χρεοκοπίες βλέπει η S&P, το μπαράζ πλειστηριασμών, η περίπτωση της Αλουμύλ, η JP Morgan για το ΧΑ και οι τσέχικες business

Γυρίζει σελίδα η Τράπεζα Αττικής και από το τέλος της σημερινής συνεδρίασης (15/10) ξεκινάει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, η οποία θα την ενισχύσει κεφαλαιακά, αλλά θα περάσει και η διοίκηση στα χέρια της Thrivest των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου. Έτσι δημιουργείται ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, χρήσιμος για την περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού αλλά και για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Συνολικά η αύξηση δύναται να φτάσει έως και τα 735 εκατ. ευρώ, αν καλυφθεί πλήρως και θα δημιουργήσει μία τράπεζα με ενεργητικό 7,2 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 821 εκατ. ευρώ από 452 εκατ. ευρώ. Οι υπολογισμοί είναι με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου σε pro forma αποτύπωση. Σήμερα οι μετοχές διαπραγματεύονται με τη σημερινή μορφή για τελευταία μέρα και μετά θα γίνει αναστολή προκειμένου να γίνει το reverse split, όπου οι 100 μετοχές θα γίνουν μία.

Στις 21 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, αλλά ταυτόχρονα θα έχει γίνει και η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου και η διαπραγμάτευση των εν λόγω δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν τελειώσει όλα τα βήματα, δηλαδή και η έκδοση νέων μετοχών με δικαίωμα και η έκδοση νέων μετοχών με warrants. 


Πριν από 14 περίπου χρόνια η εταιρεία Μπενρουμπή αποχωρούσε από το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας μέρος ενός μεγάλου κύματος εξόδου εταιρειών από την αγορά αξιών. Χθες, οι επενδυτές άκουσαν ξανά το όνομα της εταιρείας, αφού εξαγοράστηκε από την Quest. Είναι η πρώτη σημαντική κίνηση από την Quest Συμμετοχών, η οποία τα τελευταία χρόνια αναζητά ευκαιρίες για εξαγορά προκειμένου να ενισχύσει τα μεγέθη της.

H Quest αγόρασε το 70% έναντι 27,2 εκατ. ευρώ, με το τίμημα να δύναται να αυξηθεί κατά 2 εκατ. ευρώ, αν τα αποτελέσματα βελτιωθούν. Η εισηγμένη έχει δικαίωμα έως το 2027 να αγοράσει, όμως, και το υπόλοιπο ποσοστό. Η Μπερνουμπή είχε τζίρο το 2023 25 εκατ. ευρώ, EBITDA 5,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση είναι πως το 2024 θα βελτιωθούν περαιτέρω τα μεγέθη. Η μετοχή κατέγραψε αξιόλογη άνοδο στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά πηγές της στήλης αναφέρουν πως η άνοδος είχε και μία άλλη αιτία. Φαίνεται πως το θέμα της πώλησης της ACS που είχε ανακοινωθεί παλαιότερα προχωράει και ίσως υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την εταιρεία και τους μετόχους.


Διευκρινίσεις για μία ακόμη εξαγορά που έγινε την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν από την Έλτον. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως εξαγόρασε την Λέκος Χημικά, χωρίς όμως να πει λεπτομέρειες και μάλιστα την πιο σημαντική που είναι το τίμημα. Επανήλθε η εταιρεία λέγοντας πως στοίχισε η εξαγορά 6,3 εκατ. ευρώ. Η Λέκος Χημικά αναμένεται το 2024 να έχει τζίρο 12 εκατ. ευρώ.


Τακτοποιημένα είναι πλέον τα δάνεια της Αλουμύλ, αλλά για να δώσει μέρισμα θα πρέπει να πιάσει συγκεκριμένους στόχους. Ίσως αυτό να γίνει το 2025, όπως είπε ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος της εισηγμένης μιλώντας σε δημοσιογράφους. Τα περισσότερα δάνεια βρίσκονται σε servicers, αφού οι τράπεζες, ειδικά εκείνες που την εποχή των μνημονίων έφευγαν από τη χώρα, ζητούσαν τα λεφτά τους. Το 2020 κατάφερε να τακτοποιήσει τα δάνεια και να αυξήσει από τότε τα μεγέθη της. Σήμερα έχει πολύ χαμηλό δείκτη net debt/EBITDA και μπορούν οι εγκαταστάσεις της να υποστηρίξουν ακόμα και διπλάσιο τζίρο. Το 2024 αναμένεται τζίρος 430 εκατ. ευρώ, καθώς στο εννεάμηνο έχει κάνει τζίρο 328 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως αναμένεται είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον κλάδο χύτευσης και θα μειωθεί περαιτέρω ο δανεισμός.


Η S&P Global Ratings προβλέπει αύξηση στις κρατικές χρεοκοπίες που συνδέονται με χρέη σε ξένο νόμισμα για την επόμενη δεκαετία. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα χρέους των κρατών έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ το κόστος δανεισμού για χρέη σε σκληρά νομίσματα έχει επίσης αυξηθεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, οι χώρες που χρεοκόπησαν πρόσφατα είχαν δαπανήσει περίπου το 20% των κυβερνητικών εσόδων τους για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους πριν φτάσουν σε αδυναμία πληρωμής. Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν την κατάσταση περιλαμβάνουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την υποτίμηση των νομισμάτων τους, τις διαταραχές στο εμπόριο και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους τους ήταν σε ξένο νόμισμα.

Η αναλύτρια της S&P Global, Giulia Filocca, δήλωσε ότι οι περισσότερες χρεοκοπίες κατά την περίοδο 2000-2023 οφείλονταν σε αδύναμους θεσμικούς και δημοσιονομικούς παράγοντες, αλλά και στη σύνθεση του χρέους. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος ακριβής δείκτης που να προβλέπει αξιόπιστα τις χρεοκοπίες.

Επιπλέον, οι χώρες με υψηλά εξωτερικά χρέη σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία, έχουν αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας. Αντίθετα, τα κράτη που είναι καθαροί εξωτερικοί πιστωτές σπάνια βρίσκονται σε κίνδυνο.


Η Eurobank Equities ανακοίνωσε νέες, αυξημένες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς (buy) για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει. Συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος για την Alpha Bank αυξάνεται στα 2,56 ευρώ από τα 2,41, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,97 ευρώ από τα 10,37 και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,24 ευρώ από τα 5,78.

Η πρόσφατη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών αποδίδεται σε προσωρινούς παράγοντες, όπως η πώληση μετοχών από το ΤΧΣ, παρά την ανθεκτικότητα των κερδών και την αύξηση των μερισμάτων. Παράλληλα, η Eurobank Equities αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία των τραπεζών την περίοδο 2024-2026, αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή κατά 9%, 9% και 4% αντίστοιχα.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1% το 2024, με πτώση 5% το 2025 και 2% το 2026. Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να σημειώσουν μέση ετήσια άνοδο 9% έως το 2026, ενώ τα λειτουργικά έξοδα θα παραμείνουν ελεγχόμενα.

Η Eurobank Equities θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν την πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ, στοχεύοντας σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10-13% μετά το 2025, με την Τράπεζα Πειραιώς να αποτελεί την κορυφαία επιλογή λόγω της ισχυρής πορείας της.


Την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο για την προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν παραμέληση ή κακοποίηση συνεχίζει δυναμικά η Πειραιώς και το Σωματείο ΕΛΙΖΑ.

Πρόκειται για το καινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγών «Αναγνωρίζω – Προστατεύω» από το Σωματείο ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού», το οποίο υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία της Πειραιώς, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς προνηπιακής και νηπιακής φροντίδας, σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας και εστιάζει σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία προκειμένου να προστατεύσει το πιο ευάλωτο τμήμα της, που είναι τα μικρά παιδιά.

Μέσω του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής μαθαίνουν να εντοπίζουν περιστατικά με υποψία παιδικής παραμέλησης ή κακοποίησης και να δρουν αποτελεσματικά για την άμεση διαχείριση αλλά και εξάλειψή τους. Σημειώνεται ότι στον πρώτο κύκλο της πρωτοβουλίας αυτής επιμορφώθηκαν 1.423 νηπιαγωγοί σε όλη την Ελλάδα και συνολικά ολοκληρώθηκαν 21.345 ώρες εκπαίδευσης.


Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να φέρει μια σειρά από πλειστηριασμούς που αφορούν γνωστές επιχειρήσεις, οι οποίες κάποτε είχαν ισχυρή παρουσία στην αγορά αλλά πλέον αποτελούν παρελθόν. Ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα είναι η Ράδιο Κορασίδης, της οποίας το κτίριο στον Πειραιά θα βγει για πρώτη φορά σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αφού προηγούμενες προσπάθειες εκποίησης απέτυχαν. Το κτίριο αυτό, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.μ., θα διατεθεί σε τιμή εκκίνησης 6.834.000 ευρώ την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Ένας άλλος πλειστηριασμός αφορά την πτωχευμένη εταιρεία της οικογένειας Βάρδη, «Κέντρο Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων», με ακίνητο στην Κηφισιά. Ο επαναληπτικός πλειστηριασμός έχει οριστεί για την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, με τιμή εκκίνησης 3.071.000 ευρώ.

Επίσης, θα επαναληφθεί ο πλειστηριασμός ενός οικοπέδου στη Νέα Κηφισιά που ανήκει στις εταιρείες Προμότ και Ι.Ε. Λαϊνόπουλος, με τιμή εκκίνησης 564.000 ευρώ.


Πόσες ελληνικές εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για να ενταχθούν στον δείκτη αναπτυγμένων αγορών της FTSE Russell από τις 33 που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE αναδυόμενων αγορών; Θα μάθουμε περισσότερα για την πιθανή αναθεώρηση της Ελλάδας σε αναπτυγμένη αγορά τον Μάρτιο του 2025 σε νέα ενημέρωση του οίκου FTSE. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, από τις 33 εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE Emerging Markets θα επιλεγούν 29 για να ενταχθούν στον δείκτη FTSE Developed Markets. Από αυτές, 9 θα ενταχθούν στον δείκτη FTSE Developed Market Standard και 20 στον δείκτη FTSE Developed Market Small Cap.

H JP Morgan προβλέπει ότι θα υπάρξουν εκροές γύρω στα $1,83 δισ. από τον δείκτη FTSE EM από παθητικούς διαχειριστές (index trackers) και εισροές $1,75 δισ. από index trackers του δείκτη FTSE DM, δηλαδή καθαρή εκροή $75 εκατ. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών θα είναι στις 20 μονάδες βάσης (0,20%) από 0,52% που είναι η στάθμισή της σήμερα στον δείκτη των αναδυόμενων. Οι μετοχές που δεν θα συμμετέχουν στους δείκτες αναπτυγμένων αγορών προβλέπουν ότι θα είναι οι Ideal Holdings, EXAE, Intracom Holdings και Fourlis.   


Ένα από τα χαρακτηριστικά της περιόδου των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ξεκίνησαν μετά την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009 και τα προβλήματα της Ευρωζώνης λίγο αργότερα, ήταν η απόφαση πολλών κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο να επενδύουν μέρος των διαθεσίμων τους στις διεθνείς αγορές μετοχών και εμπορευμάτων. Παρά το γεγονός πως τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν ουσιαστικά σταματήσει επισήμως και το ότι τα επιτόκια έχουν απομακρυνθεί αρκετά από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν μέχρι το 2022, φαίνεται πως δεν έχει σταματήσει ακόμα οι αγορές μετοχών από την μεριά ορισμένων κεντρικών τραπεζών.

Όπως διαβάσαμε στο Barron’s, η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας είναι μία από αυτές. Με βάση τις επίσημες γνωστοποιήσεις προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαθαίνουμε πως στο χαρτοφυλάκιο μετοχών που κατείχε η τράπεζα την 30η Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται και μετοχές αξίας 9,920 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από το Barron’s, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που έγιναν μέσα στο τρίτο ημερολογιακό τρίμηνο του 2024 οι οποίες ξεχωρίζουν.

Ξεκινάμε από την αγορά 410.229 μετοχών της τεχνολογικής εταιρείας Palantir (PLTR NYSE). Ο Ed Lin που επιμελήθηκε το σχετικό άρθρο, εκτιμά πως οι αγορές αυτές πρέπει να έχουν σχέση με την είσοδο της μετοχής της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων που έχει στενές σχέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις πολλών κρατών ανά τον κόσμο, στον δείκτη S&P 500, ο οποίος αποτελεί τον δείκτη αναφοράς (benchmark) για τις επενδύσεις της Τράπεζας.

Κατά το ίδιο διάστημα, έγιναν αγορές 323.570 μετοχών της Nvidia (NVDA NASDAQ) και έτσι στις 30 Σεπτεμβρίου το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας περιείχε πέντε εκατομμύρια μετοχές της τεχνολογικής επιχείρησης. Αυτό σημαίνει πως η αξία των μετοχών της Nvidia ανερχόταν τουλάχιστον στο 6% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Μία άλλη ενδιαφέρουσα κίνηση είναι αυτή της αγοράς 350.505 μετοχών της Apple (AAPL NASDAQ).

Έτσι, η τράπεζα κατέχει περίπου 3,1 εκατομμύρια μετοχές της επιχείρησης, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 7% της αξίας του χαρτοφυλακίου. Ενδιαφέρον έχουν και οι αγορές 28.172 μετοχών της Berkshire Hathaway Class B (BRK-B NYSE), οι οποίες ανέβασαν την επενδυτική θέση στην «μικρή» μετοχή του Warren Buffett στις 373.154 μετοχές. Κοιτάζοντας και μόνοι μας τον κατάλογο των επενδύσεων μέσα στην επίσημη γνωστοποίηση της τράπεζας προς την SEC είδαμε πως οι μετοχές ανέρχονται στις 504, πράγμα που σημαίνει πως, κατά πάσα πιθανότητα, η τράπεζα λειτουργεί επενδυτικά σαν ένα παθητικό ETF που ακολουθεί τον δείκτη S&P 500.

Όμως η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας δεν επενδύει μόνο σε μετοχές. Σε μία συνέντευξη του διοικητή της, Aleš Michl, την οποία βρήκαμε στην ιστοσελίδα της τράπεζας, εντοπίσαμε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τα διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας και τον τόπο διαχείρισής του. Όπως ανέφερε ο διοικητής, τα διαθέσιμα της τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα ανέρχονται σε περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι σημαντικό να επενδύονται σε πολλά διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία.

Ένα από αυτά είναι ο χρυσός, σε συνεχείς αγορές του οποίου, χωρίς να ενδιαφέρεται για την τιμή, προχωρά σταθερά η τράπεζα, με στόχο να διπλασιάσει την τωρινή της θέση από 40 σε περίπου 80 τόνους, μέχρι την λήξη της θητείας του διοικητή της τον Ιούλιο του 2028. Στόχος του διοικητή είναι να δει την αξία των αποθεμάτων σε χρυσό να αντιστοιχούν τότε στο 5% της συνολικής αξίας των διαθεσίμων σε ξένο συνάλλαγμα. Αν όλες οι κεντρικές τράπεζες σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε πολύ για τους λόγους της συνεχούς ανόδου του κίτρινου μετάλλου αλλά και των διεθνών μετοχών.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.