Επιμέλεια Κώστας Στούπας
Τα περιθώρια του Γ.Δ. για μια δυναμική επάνοδο και νέα υψηλά...
Στα ύψη εκτινάχθηκε η μεταβλητότητα την περασμένη εβδομάδα. Πάνω-κάτω οι αγορές λόγω των εξελίξεων που υπήρχαν κυρίως στο θέμα των δασμών.
Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων με βασικότερο καταλύτη τον Ντόναλντ Τραμπ και την ομάδα που έχει στείλει ο αμερικανικός λαός στο Λευκό Οίκο.
Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια τι μπορεί να αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μέσα στο ΣΚ εξήγγειλε την εξαίρεση των προϊόντων τεχνολογίας από τους δασμούς. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις εταιρείες και τις αγορές. Η εικόνα μπορεί να αλλάξει μια μερικές εβδομάδες ή μήνες αλλά όχι οριστικά και αμετάκλητα.
Στην ελληνική αγορά την Παρασκευή είχαμε καλύτερη συμπεριφορά.. Ίσως αυτή να αποδίδεται και στα εταιρικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί.
Οι επενδυτές κινούνται μεταξύ φόβου και απληστίας μπαίνοντας και βγαίνοντας στην αγορά ανάλογα με το χρώμα που ανάβουν οι φωτεινή σηματοδότες στις διεθνείς αγορές.
Αυτή είναι η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι η εικόνα μιας αγοράς που θα μπορούσε να συνεχίσει την ανοδική της κίνηση.
Αντιθέτως, αυτή είναι η διαγραμματική (S&P 500) εικόνα μιας αγοράς που μετά μια δοκιμή της των τεχνικών αντιστάσεων είναι πιθανότερο να συνεχίσει την διορθωτικής της κίνηση. Αυτό όμως θα μπορούσε να κρατήσει εβδομάδες ή μήνες...
Μικρότερες πιθανότητες φαίνεται να έχει ένα σενάριο κάθετης πτώσης. Στην περίπτωση αυτή, μια περίπτωση όπως της πτώσης της Άνοιξής του 2020 λόγω lock down τα δεδομένα αλλάζουν.
Το ερώτημα είναι αν ο ημέτερος Γ.Δ. μπορεί να αυτονομηθεί από το διεθνές περιβάλλον. Η εκτίμηση της στήλης παραμένει αρνητική.
Αν όμως ο S&P καταφέρει να κινηθεί για μερικούς μήνες μεταξύ 5 και 5.800-6.000 μονάδων ο Γ.Δ. έχει αρκετές πιθανότητες να κινηθεί ψηλότερα.
Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη, όπως αναφέρεται και παρακάτω, πως οι αμερικάνικες τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τις προβλέψεις για επισφάλειες. Αυτή είναι μια είδηση που έχει σημασία.
Ισχυροί οι ισολογισμοί του χθες: Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχουμε μέχρι σήμερα, απογοητεύσεις και οι περισσότερες εισηγμένες που καλύπτονται μάλιστα από αναλυτές έβγαλαν ανάλογα των εκτιμήσεων αποτελέσματα ή και καλύτερα. Μάλιστα ειδικά στο θέμα των μερισμάτων είχαμε αρκετές που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, όπως Titan, Aegean, Αεροδρόμιο Αθηνών, Quest κ.α..
Οι εκτιμήσεις λένε πως η καθαρή κερδοφορία θα ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ ακόμη και με μειωμένα δημοσιευμένα κέρδη κάποιων εταιρειών όπως ο κλάδος διύλισης που επηρεάστηκε και από την έκτακτη φορολογία.
Γιατί λοιπόν φοβάται η αγορά;
Η απάντηση είναι προφανής: Η αγορά είναι προεξοφλητικό μηχανισμός. Αυτό σημαίνει πως προσπαθεί να μαντέψει τα αποτελέσματα μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο.
Ποια θα είναι τα αποτελέσματα της ό Titan, Aegean, Αεροδρόμιο Αθηνών, Quest κλπ. αν οι δασμοί ή μια κρίση χρέους οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση και οι άνθρωποι μειώσουν τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις, τις κατασκευαστικές δραστηριότητες και τις αγορές iphone’ s;
Η εβδομάδα των ρεκόρ: Η 15η εβδομάδα του 2025 ήταν η καλύτερη ως τώρα σε τζίρο στο ΧΑ αφού οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε 295,6 εκατ. ευρώ. Επίσης είδαμε την 14η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών σε απώλειες μίας ημέρας (Δευτέρα 07/04 -7,43%) στην οποία χάθηκαν 7,96 δις ευρώ.
Εκροές που αυξάνουν τις πιέσεις: Χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα για να γυρίσει η χρονιά των μετοχικών αμοιβαίων εσωτερικού σε καθαρές εκροές. Συγκεκριμένα η προηγούμενη εβδομάδα είχε καθαρές εξαγορές μεριδίων ύψους 29,1 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να γυρίσει σε καθαρές εκροές η χρονιά κατά 10,8 εκατ. ευρώ. Η διαφορά του φόβου από τον ενθουσιασμό είναι ότι ο φόβος είναι πιο μεταδοτικό συναίσθημα.
ΑΔΜΗΕ: Οι εξελίξεις στο καλώδιο που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και μετά με το Ισραήλ, φαίνεται πως επηρεάζουν την πορεία της μετοχής. Όμως θα σας πούμε το εξής: Οι αγοραστές των προηγούμενων μηνών ήξεραν τον κίνδυνο και δεν περίμεναν πως η διασύνδεση θα γίνει εύκολα. Οι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή δεν είχαν κάποια εκτίμηση για κέρδη από αυτή τη διασύνδεση τα επόμενα χρόνια.
Αντιθέτως έχουν από άλλες που ολοκληρώνονται ή προχωρούν, όπως για παράδειγμα τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που θα αυξήσει από φέτος σημαντικά την περιουσιακή βάση. Επίσης η διοίκηση Μανουσάκη γνώριζε και αυτή το γεωπολιτικό κίνδυνο και έχει λάβει τα μέτρα της. Άρα κάποια σενάρια για απώλεια χρημάτων δεν έχουν και μεγάλη βάση. Έτσι δεν κατέρρευσε η μετοχή που ίσως κάποιοι να περίμεναν. Περιμένουμε και τα αποτελέσματα, τα οποία θα δείξουν την ελκυστικότητα της μετοχής. Ήδη φάνηκε από τα στοιχεία εννεαμήνου.
ΟΡΙΛΙΝΑ: Από τις μικρομεσαίες του Χ.Α., η Orilina ΑΕΕΑΠ έβγαλε ισχυρά αποτελέσματα από όποια σκοπιά και να τα δεις. Τόσο σε δημοσιευμένο επίπεδο όσο και σε προσαρμοσμένο, έχει χαμηλή αποτίμηση, αφού διαπραγματεύεται με discount περίπου 35% έναντι της εσωτερικής λογιστικής αξίας.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 19,3 εκατ. ευρώ το 2024 αυξημένα κατά 11,6% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Η εταιρεία έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό και υλοποιεί ένα σημαντικό έργο στο Ελληνικό, όπου ήδη έχει πουλήσει περισσότερες από τις μισές κατοικίες που κατασκευάζει.
ΕΒΡΟΦ: Η μικρή σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη εταιρεία, Εβροφάρμα, είχε μία πολύ καλή χρήση με κυριότερο επίτευγμα την απομόχλευση.
Κατάφερε να μειώσει αισθητά τον καθαρό δανεισμό στα 13,4 εκατ. ευρώ από 18,7 εκατ. ευρώ. Το σημειώνουμε γιατί υπήρχαν επενδυτές που την απέφευγαν γιατί θεωρούσαν υψηλό το δανεισμό για τον ισολογισμό της.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν λίγο και ανήλθαν στα 2,28 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγορές υπερδιπλασιάστηκαν. Για το 2025 έχει προγραμματίσει επενδύσεις 8,5 εκατ. ευρώ με τις περισσότερες να έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα δώσει μέρισμα 0,05 ευρώ. Με βάση την αποτίμηση έχει P/E 10 φορές.
Χρυσός vs Μετοχές: Η τιμή του χρυσού καταρρίπτει τις τελευταίες το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, εν μέσω ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και το ενδεχόμενο αύξηση του ρυθμού των χρεοκοπιών. Μακροπρόθεσμα η τιμή του χρυσού έχει μια αντίστροφο πορεία από αυτή των μετοχών. Ο λόγος της τιμής του S&P έναντι της τιμής του χρυσού αποτυπώνει αυτή την αντίστροφη σχέση.
Το 2000 π.χ. που η τιμή του χρυσού είχε πέσει περί τα 300 δολ. και ο S&P 500 ήταν πάνω από τις 1.500 μονάδες η σχέση αυτή ήταν στο 5. Δηλαδή, σχηματικά χρειαζόσουν 5 ουγκιές χρυσού για να αγοράσεις 1 S&P 500. Το 2010 χρειαζόσουν λίγο περισσότερα απ’ όσο κόστιζε μισή ουγκιά. Σήμερα με τον S&P 500 στις 5.300 μονάδες και το χρυσό στα 3.200 δολάρια χρειάζονται 1,65 ουγκιές.
Eldorado(EGO): Νέο υψηλό για τη μετοχή της εταιρείας που έχει σημαντική έκθεση στην δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς ο χρυσός συνεχίζει την υψηλή του πτήση. Οι εταιρείες ορυχείων αυτή την περίοδο ευνοούνται από άνοδο της τιμής του κίτρινου μετάλλου, την πτώση τα τιμής του πετρελαίου που μειώνει το κόστος εξόρυξης, την πτώση του δολαρίου γιατί ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια, την αναταραχή στην αγορά αμερικάνικων ομολόγων που τα εξασθενεί σαν ασφαλή καταφύγια κλπ.
ΜΟΗ: Στα 200 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν για το 2025 τα κεφάλαια που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις της Motor Oil.
Σύμφωνα με το όσα ανέφερε ο αναπληρωτής CEO της εταιρείας, κ. Π.Τζανετάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2024, το μεγαλύτερο μέρος από τα κεφάλαια αυτά αυτής αφορά τις εργασίες αποκατάστασης λειτουργίας της μονάδας διύλισης αργού λόγω του περιστατικού στις 17.09.2024.
Ο κ. Τζανετάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Όμιλος έχει οργανωθεί πολύ καλά και έτσι είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, γι’ αυτό και το επενδυτικό πλάνο θα προχωρήσει κανονικά, πέραν των όποιων δασμών. Ο Όμιλος της Motor Oil είναι σίγουρα προετοιμασμένος, καθώς τα πάνελ για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ τα παράγγειλε τον Ιανουάριο από την Κίνα, φοβούμενος το σενάριο των δασμών το οποίο είχε αρχίσει να συζητείται από τότε.
Οι δραστηριότητες και η κερδοφορίας του ομίλου έχουν έντονα κυκλικά χαρακτηριστικά που εξαρτώνται τόσο από το κόστος κτήσης των αποθεμάτων όσων και από τις τιμές των διυλισμένων προϊόντων.
ΑΤΕΚ: Με ένα +28% πανηγύρισε η μετοχή την αλλαγή του πλαφόν. Με όγκο περί τα 20.000 τεμάχια. Με τιμή πέριξ του 1 Ευρώ και κεφαλαιοποίηση περί τα 17 εκατ. σημαίνει πως με 20 χιλ. Ευρώ βελτίωσε την κεφαλαιοποίηση κατά 800 χιλ. Ευρώ.
Αύξηση προβλέψεων: Η JPMorgan πέτυχε έσοδα ρεκόρ από τις δραστηριότητες trading το πρώτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα αύξησε τα έσοδα από το trading μετοχών κατά 48% στα €3.35 δισ. πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και το δικό της ρεκόρ πριν τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon ήταν επιφυλακτικός για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ στα σχόλια του μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα.
Η JPMorgan αύξησε τις προβλέψεις για δανειακές επισφάλειες κατά €856.67 εκατ., σημάδι ότι οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για επιβράδυνση της οικονομίας.
Αυτή η αύξηση είναι μια είδηση που έχει αξία...
Όρια στις πωλήσεις: Τα κινεζικά χρηματιστήρια επέβαλαν ημερήσια όρια στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών από τα hedge funds και τους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές καθώς το Πεκίνο εντείνει τη στήριξη των χρηματιστηρίων του εν όψει του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το όριο για τις ημερήσιες ανοικτές πωλήσεις από hedge funds και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές -που εφαρμόζεται μέσω προφορικών ειδοποιήσεων από τις χρηματιστηριακές εταιρείες- έχει οριστεί στα 50 εκατομμύρια γουάν (6,83 εκατομμύρια δολάρια).
Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή των λογαριασμών συναλλαγών από τα χρηματιστήρια, τα οποία εξέδωσαν την οδηγία. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες επίσης κλήθηκαν να παρακολουθούν στενά τις συναλλαγές των hedge funds και των μεγάλων πελατών λιανικής, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά την Πέμπτη.
Το τρέχον ημερήσιο όριο των 50 εκατομμυρίων γουάν για τις καθαρές πωλήσεις των επενδυτών θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω εάν η αγορά συνεχίσει να υποχωρεί, ανέφερε η ανακοίνωση.
Με αποφασίζομεν και διατάσσομεν δεν γίνεται χρηματιστήριο όμως...
Χαμηλή Εμπορευσιμότητα: Από την περασμένη Δευτέρα οι μετοχές των Trastor, Καρέλια, Τράπεζα Αττικής και Alpha Real Estate έχουν όριο διαπραγμάτευσης το +/-10%. Αντίθετα η μετοχή των Αττικών εκδόσεων λόγω της αύξησης της εμπορευσιμότητας έχει όρια το +/-30%.
Κίνα: Την Μ. Τετάρτη θα έχουμε μια πολύ πιο ευκρινή εικόνα του τι συμβαίνει στην Κίνα καθώς αναμένοντα τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις του Απριλίου και το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.
Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έδειξαν σημάδια σταθερότητας.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,2% από 4,0% προηγουμένως, ενώ οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία παρέμειναν σταθερές στο 4,1%. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση -πάνω από τις προσδοκίες, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από το προηγούμενο 6,2%.
Η προσοχή θα είναι επίσης στραμμένη στα στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας για το α' τρίμηνο του 2025, με προσδοκίες για ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,2%, ελαφρώς μειωμένο από το 5,4% του δ' τριμήνου του 2024. Με το Πεκίνο να στοχεύει σε ανάπτυξη κοντά στο 5% για το έτος, τυχόν ενδείξεις οικονομικής εξασθένησης ενδέχεται να αυξήσουν την πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο για την χάραξη πολιτικής να αντιδράσουν πιο επιθετικά -μέσω περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων, ισχυρότερων δημοσιονομικών κινήτρων ή σταδιακής υποτίμησης του γουάν.
Επιτόκια ΕΚΤ: Για δυο μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο 2025 κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα μειώσουν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, προκειμένου, μέχρι τα μέσα του έτους, να διαμορφωθεί σε 2%.
Πάντως, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι η αβεβαιότητα για τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ, εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την ευρωζώνη και τονίζουν, χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ μάταια αναμένει περισσότερη σαφήνεια στο θέμα των δασμών.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το μεγάλο «αγκάθι» της ΕΚΤ είναι ότι φαίνεται να έχει τον έλεγχο ενώ, στην πραγματικότητα, ανταποκρίνεται σε εξωτερικές δυνάμεις που είναι απρόβλεπτες. Αυτό δείχνει ότι ο περιορισμός του ελέγχου στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες επηρεάζει την νομισματική σταθερότητα.
Βέβαια, υπάρχει και μια ομάδα οικονομολόγων που πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη ευελιξία τους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί ενώ η ύφεση και η πτώση των τιμών του πετρελαίου υποστηρίζουν τις μειώσεις, τα νέα δημοσιονομικά πακέτα, ειδικά από τη Γερμανία, ενδέχεται να αναζωπυρώσουν μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 17 Απριλίου θεωρείται κομβική για την περαιτέρω κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, λόγω των οικονομικών αναταράξεων και των αδιευκρίνιστων κινήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η γωνιά των αναγνωστών
Η «φούσκα» τους χρέους
Γεια σας κύριε Στούπα
Διαβάζω εδώ και χρόνια να αναφέρεστε στη φούσκα του αμερικανικού χρέους. Όταν σκάσει, θα κάνει όλες τις άλλες κρίσεις να μοιάζουν με παιδική χαρά.
Η Ιαπωνία είναι χώρα με τεράστιο χρέος εδώ και δεκαετίες. Παρά τα πολύ άσχημα δημογραφικά στοιχεία, συνεχίζει να υφίσταται ως οικονομία και χώρα. Μάλιστα, παρά τις όποιες δυσκολίες έχει περάσει κατά καιρούς, τον τελευταίο καιρό ο Warren Buffet έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην Ιαπωνία.
Αντίστοιχα, η Σιγκαπούρη έχει τεράστιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να θεωρείται το οικονομικό θαύμα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Φαντάζομαι πως μία ανταπάντηση θα είναι ότι και στις δύο αυτές χώρες το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους τους είναι εσωτερικό και όχι προς ξένους πιστωτές.
Την ύστατη στιγμή, αν οι ΗΠΑ βρεθούν να μην μπορούν να πωλήσουν το χρέος τους σε ξένους, δε θα μπορούσαν να το εσωτερικοποιήσουν; Δηλαδή, να το αγοράσει η FED, οι εταιρείες της Αμερικής που διαθέτουν τεράστια ρευστότητα ή οι πλούσιοι ιδιώτες, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα;
Θα αφήσουν οι αμερικανικοί θεσμοί να σκάσει μια τέτοια φούσκα, ειδικά όταν είναι στο δικό τους νόμισμα; Δε θα βρουν μία λύση τύπου Ιαπωνίας;
Περιττό να πω πως αν «σκάσει» η Αμερική, ο κόσμος θα γυρίσει δεκαετίες πίσω. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που κάτι τέτοιο θα επιφέρει, θα είναι καταστροφικές.
Σας ευχαριστώ πολύ, ΑΚ.
Απάντηση:
Η πορεία του δείκτη NIKKEI τα τελευταία 35 χρόνια είναι ενδεικτική της κατάστασης. Αν δεν υπήρχαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να απορροφούν το εξαγωγικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας η κατάσταση θα ήταν δραματική.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.