Καμπανάκι Μυτιληναίου, ο ποδοσφαιρόφιλος Αλέξης και το «κεφάλι» της Cenergy

Με τον Κωνσταντίνο Τούμπουρο της Ελλάκτωρ εθέαθη ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο άνδρες παρακολούθησαν μαζί τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη στη Λεωφόρο. Όπως, άλλωστε, έχουν κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν...

---

Με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ έχει συνεισφέρει το τελευταίο τετράμηνο, δηλαδή από τον Ιούλιο ως σήμερα, στο μηχανισμό έκτακτης φορολόγησης των ηλεκτροπαραγωγών η εταιρεία Protergia του ομίλου Μυτιληναίου. Μάλιστα η εταιρεία το έπραξε αυτό αγόγγυστα, προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Αυτό ανέφερε ο Ευάγγελος Μυληναίος σε πρόσφατη ομιλία του στο LSE, διατυπώνοντας ωστόσο και μία ένσταση σχετικά με το έως πότε θα είναι εφικτή η λειτουργία του μηχανισμού αυτού από δημοσιονομικής άποψης.

Αντίθετα, από τη θέση του προέδρου της Eurometaux, ο κ. Μυτιληναίος άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως είπε στο πλαίσιο της διαδικασίας απότομης εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων, χωρίς ενδιάμεσο σχέδιο και υποδομές, δημιούργησε αντικίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, την στιγμή μάλιστα που η μη ύπαρξη ασφάλειας εφοδιασμού απειλεί την ίδια την ύπαρξη της βιομηχανίας.

Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις του κλάδου μη σιδηρούχων μετάλλων και αλουμινίου στη χώρα μας, αλλά και τη στήριξη που παρέχει στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι είναι ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Η αξία των εξαγωγών ανέρχεται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 5,4% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας και ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, ύψους 820 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι 3.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 30.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Μυτιληναίος, ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μίας πιο ισορροπημένης και ολιστικής προσέγγισης, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά και να διασφαλίζει την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Δεν μπορεί η Ευρώπη να πιέζει για πολιτικές βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης χωρίς να αξιολογήσει αν μπορούν να τις αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και κοινωνίες. Χρησιμοποιώντας, δε, ο κ. Μυτιληναίος ως παράδειγμα την εταιρεία του ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα επενδύσεων της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, το οποίο απλώνεται σε ένα μεγάλο εύρος διαδικασιών που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου. Για να φθάσουμε στο σημείο, όμως, να έχουμε πράσινη ανάπτυξη πρέπει να έχουμε επιβιώσει από τις απανωτές οικονομικές κρίσεις, την παγκόσμια ύφεση που είναι προ των πυλών και τον πληθωρισμό.

----

Σε μαραθώνιο έχουν επιδοθεί στις ΗΠΑ όσοι ομογενείς μας έχουν έμμεση ή άμεση εμπλοκή με την πολιτική, με απώτερο στόχο να μην ανατραπούν οι ισορροπίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Η διατήρηση των ισορροπιών στα δυο σώματα όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές εξασφαλίζει τη μέχρι στιγμής διαμορφωμένη αμερικανική θέση στα ελληνοτουρκικά, με αιχμή του δόρατος τις δυο τροπολογίες που μπλοκάρουν την πώληση των F16.

Οι τροπολογίες αυτές κατατέθηκαν  από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν στο νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Παράλληλα, η αντίστοιχη τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Κρις Πάπας στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη υπερψηφιστεί.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί μέσα από διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων, όπως προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα μετά τις μεσοπρόθεσμες εκλογές.

Ήδη, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν εξαπολύσει «πόλεμο» κατά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι μπορεί να ασκήσει ακόμη και βέτο, ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για το θέμα της τροπολογίας, έως ότου η Τουρκία σταματήσει την επιθετική, όπως χαρακτηρίζει, εκστρατεία σε όλη την περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Menendez είναι ένας από τους γερουσιαστές που πρότειναν και θεσμοθέτησαν τον νόμο για την Ασφάλεια και την Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed). Ένας από τους στόχους αυτού του νόμου, που ψηφίστηκε το 2019, ήταν να τεθεί η Ελλάδα στο επίκεντρο της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που έγινε.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πάντως,  οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με την Τουρκία και κυρίως για τα ανοίγματα που έχει κάνει προς τη Ρωσία, με τους S-400 και προς το Ιράν, καθώς, με την πολιτική αυτή δεν λειτουργεί ως ένας σωστός ΝΑΤΟϊκός εταίρος. Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει τόσο το ρόλο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Απόδειξη γι’ αυτό, άλλωστε αποτελεί η βάση της Αλεξανδρούπολης, η οποία εξυπηρετεί ΝΑΤΟϊκά την ανατολική Ευρώπη.

---

Σε λίγες ημέρες, για την ακρίβεια την άλλη Δευτέρα, θα γνωρίζουμε ποιοι κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για το έργο ύψους 106 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στην Χαλκιδική. Στο διαγωνισμό έχουν υποβάλει προσφορές το σχήμα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Χρ. Δ. Κωνσταντινίδη, η Άκτωρ Παραχωρήσεις και η κοινοπραξία Intrakat – Suez Eau France – ΕΥΑΘ. Η διάρκεια παραχώρησης του έργου, που θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ είναι τα 30 χρόνια, από τα οποία τρία αντιστοιχούν στην κατασκευή του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των απαραίτητων δικτύων. Η υλοποίησή του θα επιτρέψει την αποθήκευση νερού για μελλοντική χρησιμοποίησή του σε ταμιευτήρα, δεδομένου ότι η Χαλκιδική δεν διαθέτει επαρκείς και ποιοτικές ποσότητες  πόσιμου  νερού, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, οπότε η τουριστική κίνηση κορυφώνεται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Χαλκιδική, που αποτελεί τον τέταρτο δημοφιλέστερο προορισμό της χώρας, διαθέτει συνολικά 94 χιλ. τουριστικές κλίνες (οι 50 χιλ. αφορούν ξενοδοχεία) και περίπου 6.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ υπολογίζεται ότι το διάστημα από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο επισκέπτονται το Νομό Χαλκιδικής έως και 1,3 εκατ. τουρίστες.

 ---

Ανεβάζουν στροφές τα έργα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει σοβαρή υστέρηση. Λίγο οι καθυστερήσεις, λίγο το σχεδόν ανύπαρκτο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων να είναι…μετρημένες. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι οι τρεις, εν λειτουργία, μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων το 2019 αυξήθηκαν σε έξι, ενώ προσεχώς θα πατηθεί το κουμπί εκκίνησης και για την μονάδα στη Θήβα. Το εν λόγω project, που έχει υλοποιήσει η Intrakat μαζί με την εταιρία Watt, έχει συνολική ετήσια δυναμικότητα 35.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων (σύμμεικτων & προδιαλεγμένων), όπως και 7.000 τόνων ιλύος. Ακόμη, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δημοπρατηθούν τρεις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στον Βόλο, τη Λάρισα και την ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσουν εκείνες σε Καβάλα και Νάξο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης στη Θέρμη με προϋπολογισμό 63 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο με ετήσια δυναμικότητα 160.000 τόνων.

---

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία του Οκτωβρίου που θα κρίνει πολλά για τη συμμετοχή εταιριών σε βασικούς δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί η αγορά. Ξεκινώντας από τον MSCI η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει πλησιάσει ακόμα περισσότερο τα κριτήρια εισαγωγής του βασικού δείκτη με την κεφαλαιοποίηση της να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τα 2,2 δισ. ευρώ. Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς αφού η κεφαλαιοποίηση της ελεύθερης διασποράς βρίσκεται πάνω από το ένα δις. ευρώ.

---

Στον FTSE-25 προς το παρόν φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στην σύνθεση του δείκτη αν και το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται στις προσθαφαιρέσεις. Αν υπάρξει έξοδος κάποιας εταιρίας από την σύνθεση του δείκτη ή μείωση της ελεύθερης διασποράς με εκούσιο τρόπο κάτω από το 15%, με έκτακτη αναθεώρηση η μετοχή θα διαγραφεί και η πρώτη επιλαχούσα εταιρία θα καλύψει την κενή θέση. Προς το παρόν πρώτη στη λίστα των αναπληρωματικών είναι η Cenergy παίρνοντας κεφάλι στις αποτιμήσεις από την Autohellas. Η διαφορά είναι οριακή και όλα δείχνουν ότι θα κριθεί σε σκληρό φώτο φίνις στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

---

Δεν πάνε άσχημα τα αποτελέσματα των εταιριών στις ΗΠΑ αφού στις 62 εταιρίες του S&P 500 που δημοσίευσαν μεγέθη γ’ τριμήνου μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου η κερδοφορία είναι μειωμένη κατά 4,6% σε σχέση με το ιδιαίτερα ισχυρό γ’ τρίμηνο του 2021 ενώ ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 8,8%, ενισχυμένος κυρίως από τις εταιρίες του ενεργειακού κλάδου. Από τις εταιρίες που έχουν ανακοινώσει έως τώρα αποτελέσματα το 59,7% έχει δημοσιεύσει καλύτερα μεγέθη δραστηριότητας από τα αναμενόμενα και το 77,4% καλύτερα μεγέθη κερδοφορίας από τις εκτιμήσεις.

Με βάση τις νέες πληροφορίες που περιέχονται πλέον στο δείγμα των εταιριών του S&P 500 το γ’ τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με οριακή αύξηση κερδών (+0,6%) και με αύξηση 9,1% στον κύκλο εργασιών. Ωστόσο αν εξαιρεθεί η ενέργεια ο ρυθμός της κερδοφορίας για το γ’ τρίμηνο γυρίζει αρνητικός στο -6%. Η προβολή πλέον της μείωσης της κερδοφορίας στο δ’ τρίμηνο (εξαιρουμένου του κλάδου ενέργειας) είναι στο -3,6% από -1,9% στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στο σύνολο του 2022 η εταιρική κερδοφορία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 6,5%, ενώ για την επόμενη χρήση ο ρυθμός αύξηση των κερδών δείχνει επιβράδυνση στο 5,6%.

---

Αύριο το πρωί ανακοινώνει αποτελέσματα γ’ τριμήνου η Μυτιληναίος. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς τα μεγέθη που θα ανακοινώσει η εταιρία θα είναι ανάλογα με αυτά που εμφάνισε το 2020. Όχι το γ’ τρίμηνο του 2020 αλλά ολόκληρου του 2020! Και αν μέσα σε 90 ημέρες η Μυτιληναίος κατάφερε να εμφανίσει τα αποτελέσματα που είχε κάνει σε όλη την χρήση του 2020 η ασύμμετρη σχέση τιμής και αποτελεσμάτων οφείλει να έρθει σε μια πιο εύλογη ισορροπία.

---

Πού είναι ο πάτος της χρηματιστηριακής αγοράς; Με βάση την ιστορία, οι αγορές δεν βρίσκουν τον πάτο μέχρις ότου οι επενδυτές δουν επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed ή «κοιλιά» στην οικονομική δραστηριότητα στον ορίζοντα ή μέχρις ότου οι αποτιμήσεις πέσουν τόσο χαμηλά που να τιμολογούν ένα «bear» σενάριο.

Σήμερα, καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύει, επισημαίνει η UBS. Πρώτον, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων είναι πολύ μακριά, ακόμη και αν η Fed παύσει τις αυξήσεις στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 και η Fed έχει διαμηνύσει ότι είναι πρόθυμη να υπερσυσφίξει τη νομισματική πολιτική παρά να ρισκάρει ανεπαρκή δράση.

Δεύτερον, το consensus των προβλέψεων για τα κέρδη των επιχειρήσεων, που κατά μέσο όρο μιλούν για αύξηση γύρω στο 5% παγκοσμίως το 2023, δεν φαίνεται να ενσωματώνουν τις αρνητικές συνέπειες μιας περιόδου σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Πολλοί πρόδρομοι δείκτες ήδη δείχνουν προς τα κάτω. Η Κίνα επίσης παραμένει πηγή ρίσκου βραχυπρόθεσμα καθώς προσπαθεί να λύσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία COVID-19 και την αγορά ακινήτων.

Τρίτον, η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων σημαίνει επίσης πως οι αποτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει σε απόλυτες τιμές, δεν προεξοφλούν πλήρως ακόμη το «bear» σενάριο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Το sell off στις μετοχές μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια ενώ οι προσδοκίες χαμηλότερης ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί στις τιμές τους, επισημαίνει η ελβετική επενδυτική τράπεζα.

---

Ο Κώστας Μπίντας είναι ένας αρκετά επιτυχημένος συμπατριώτης μας. Από το 2009 εργάζεται στην Trafigura, την γνωστή και πολύ μεγάλη, επιχείρηση εμπορίας μετάλλων, ορυκτών, αργού πετρελαίου και διάφορων προϊόντων διύλισης του πετρελαίου (αυτές είναι οι βασικές της δραστηριότητες). Από το τέλος του 2021 ο Μπίντας διευθύνει, μαζί με τον Γκονσάλο ντε Ολασάβαλ, τον τομέα εμπορίας μετάλλων και ορυκτών, ύστερα από 7 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων ήταν διευθυντής του τομέα εμπορίας χαλκού. Την Πέμπτη που μόλις πέρασε, ο Μπίντας μίλησε στο διεθνές συνέδριο των Financial Times με θέμα την εξορυκτική βιομηχανία. Ανάμεσα σε αυτά που είπε, εντύπωση έκανε η αναφορά του στο πολύ χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τα παγκόσμια αποθέματα χαλκού.

Όπως είπε, τα αποθέματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή αντιστοιχούν μόνο σε 4,90 ημέρες παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο και να αντιστοιχούν σε 2,70 ημέρες κατανάλωσης, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ελλείψεων, καθώς τα αποθέματα χαλκού συνήθως αντιστοιχούν σε μερικές ημέρες κατανάλωσης. Ο Μπίντας υποστήριξε πως η ζήτηση χαλκού εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, παρά τις ανησυχίες για την κακή κατάσταση του κατασκευαστικού τομέα στην Κίνα και την επερχόμενη ύφεση στην Ευρώπη αφού η ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν πολύ μεγάλες ποσότητες του κόκκινου μετάλλου.

Ο Έλληνας αξιωματούχος της Trafigura, ο οποίος πέρυσι είχε προβλέψει πως η τιμή του χαλκού θα ξεπεράσει τα 6,50 δολάρια/λίβρα, πιστεύει πως η πτώση της τιμής του από τα 4,80 στα 3,30 δολάρια/λίβρα εξ αιτίας των φόβων που προαναφέραμε θα αποδειχθεί προσωρινή και σύντομα θα δούμε σημαντική άνοδο και την επιβεβαίωση της περσινής του πρόβλεψης. Με την άποψή του όμως δεν συμφωνούν όλοι. Στο σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται η άποψη του Μάρκους Γκάρβεϋ επικεφαλής αναλυτή του τομέα μετάλλων της Maquarie.

Ο Γκάρβεϋ υποστηρίζει πως η κατάσταση στην αγορά χαλκού θα αλλάξει σύντομα λόγω της αύξησης της προσφοράς που θα έρθει από την Χιλή και το Περού (μαζί εξορύσσουν περίπου το 40% του χαλκού παγκοσμίως) και από άλλες χώρες. Προσθέτει δε πως το πλεόνασμα χαλκού στην αγορά θα φτάσει στις 600 χιλιάδες τόνους, λίγο πάνω από το 2% της ετήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης. Ο ίδιος εκτιμά πως παρόμοιες εξελίξεις θα έχουμε και στα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα. Φαίνεται πάντως πως οι αξιωματούχοι των εταιρειών που εξορύσσουν χαλκό τείνουν να συμφωνήσουν με τον Μπίντα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Freeport McMoRan (FCX NYSE) δήλωσε προχθές πως του κάνει εντύπωση η αρνητική διάθεση των επενδυτών για τον χαλκό την στιγμή που στην πραγματική αγορά δεν «περισσεύει» καθόλου χαλκός, ενώ ο ομόλογός του της καναδικής Teck Resources (TECK NYSE) τόνισε πως οι απόψεις των αναλυτών της αγοράς για τον χαλκό είναι μάλλον αποκομμένες από την πραγματικότητα. Του χρόνου τέτοια εποχή μάλλον θα ξέρουμε ποιος έχει δίκιο!

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.