Το πράσινο φως για τη μεγάλη ανταμοιβή των μετόχων έδωσε η γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, στην οποία μάλιστα υπήρξε και μεγάλη συμμετοχή, καθώς παραβρέθηκαν επενδυτές που κατείχαν το 78% του συνόλου των μετοχών.
Η συνολική διανομή είναι 1,85 ευρώ ανά μετοχή και είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων. Οι μέτοχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για το 2023, καθώς και για τα νέα ιστορικά ρεκόρ του ΟΠΑΠ. Μεταξύ άλλων, το ετήσιο GGR ξεπέρασε το ορόσημο των 2 δισ. ευρώ, ενώ το EBITDA έφτασε τα 744,9 εκατ. ευρώ, σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Στην τοποθέτησή του προς τους μετόχους, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, τόνισε ότι η εταιρεία ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και των φυσικών καταστροφών, χάρη στο ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο και τις πρωτοβουλίες της.
Σύμφωνα με τον κ. Karas «η συνεπής και αποδοτική υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward έδωσε ώθηση στις επιδόσεις της εταιρείας. Τόσο οι retail, όσο και οι online δραστηριότητες αναπτύχθηκαν δυναμικά, χάρη στην προσήλωση του ΟΠΑΠ στην ψηφιοποίηση, την τοποθέτησή του στην προσιτή διασκέδαση, την ανανέωση παραδοσιακών παιχνιδιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη».
Αναφορικά με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες για το 2024, τονίστηκε ότι ο ΟΠΑΠ θα κινηθεί με τον ίδιο δυναμισμό, εστιάζοντας στην περαιτέρω ενίσχυση των προϊοντικών προτάσεών του. Στο πλαίσιο αυτό, στο retail, θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των καταστημάτων ΟΠΑΠ ως τοπικών προορισμών προσιτής διασκέδασης. Επίσης, η εταιρεία θα αξιοποιήσει το Eurojackpot και μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Όσον αφορά στο online, προτεραιότητα της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πλατφορμών του, καθώς και η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες.
Τη στιγμή που η αγορά διψά για μεγάλα projects με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ρεαλιστικούς στόχους και ανάπτυξη, ο όμιλος Κοπελούζου δείχνει το δρόμο. Η κατασκευή του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού συνδυασμένου κύκλου ισχύος 840 MW της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», μία σύμπραξη των ενεργειακών εταίρων ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου (20%), προχωρά δυναμικά.
Μέσω του project η Ελλάδα μετατρέπεται σε δυνατός παίκτης στην παραγωγή ενέργειας και επιτυγχάνεται η ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. Γι' αυτό και το project που υλοποιεί στην Αλεξανδρούπολη είναι εθνικής εμβέλειας, γιατί αλλάζει επίπεδο στην ελληνική οικονομία και τα οφέλη της στην απασχόληση και την ανάπτυξη κρίνονται σημαντικά. Ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω και η δυνατότητα παρουσίασης του εργοστασίου για να γίνει αντιληπτό πόσο γρήγορα προχωρούν τα έργα.
Πρόκειται για μία επένδυση ύψους €400 εκατ. στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 24 μήνες. Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες πολιτικού μηχανικού, ενώ η κατασκευή του κύριου εξοπλισμού του σταθμού (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, λέβητας και γεννήτρια) γίνεται ήδη στα εργοστάσια του οίκου General Electric (GE).
Όσον αφορά στον αεριοστρόβιλο, έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του και έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία η δοκιμή «Full Speed No Load (FSNL)». Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή λειτουργίας του αεριοστροβίλου με καύση φυσικού αερίου, στο εργοστάσιο συναρμολόγησής του.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διευθέτηση των συνοδών έργων όπως οι γραμμές μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται στον σταθμό, οι απαραίτητοι υποσταθμοί 400 kV και η σύνδεση για παροχή φυσικού αερίου στον σταθμό.
Ο σταθμός θα τροφοδοτεί με ενέργεια την εγχώρια αγορά αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η διασύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει με απευθείας γραμμές στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας, σημείο κατάληξης -μεταξύ άλλων- της νέας γραμμής 400 kV προς Βουλγαρία.
Η νέα μονάδα, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 181 στρεμμάτων με εγκατεστημένη ισχύ 840MW και ετήσια παραγωγή 5TWH.
Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, ωστόσο ο νέος σταθμός παραγωγής θα έχει τη δυνατότητα για καύση υδρογόνου αλλά και μεικτή λειτουργία, κάτι που τον καθιστά συμβατό και απολύτως υποστηρικτικό με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Συνεχίζεται το αναπτυξιακό και επενδυτικό έργο της Cosmote, με το ευρωπαϊκό project 5G Seagull, το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και έχει στόχο την ανάπτυξη ενός 5G διασυνοριακού διαδρόμου Ελλάδας - Βουλγαρίας και υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility - CAM).
Το έργο που έχουν αναλάβει από κοινού η Cosmote, από ελληνικής πλευράς και η A1BG από την πλευρά της Βουλγαρίας συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πλαισίου Connecting Europe Facility-Digital (CEF-Digital) και εντάσσεται για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας διασυνοριακών διαδρόμων 5G (5G cross-border corridors) σε όλη την Ευρώπη και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Στο πλαίσιο του έργου, οι πάροχοι κινητών τηλεπικοινωνιών, Cosmote και A1BG, από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντίστοιχα, θα εξασφαλίσουν την κάλυψη 5G στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για την Ελλάδα, η Cosmote θα καλύψει 300 χιλιόμετρα του εθνικού αυτοκινητόδρομου, από το Βελεστίνο Μαγνησίας μέχρι τον Προμαχώνα Σερρών, με υπηρεσίες 5G, ενώ στη Βουλγαρία, η A1BG θα καλύψει αντίστοιχα τον αυτοκινητόδρομο Κούλατα-Σόφια μήκους 173 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, η υποδομή δικτύου που θα αναπτυχθεί, θα εξυπηρετεί τις αυξημένες απαιτήσεις για αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και απρόσκοπτη περιαγωγή επιλεγμένων περιπτώσεων χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (φωνής και δεδομένων), καθώς και υπηρεσιών συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (CAM).
Ήδη οι δοκιμές σεναρίων χρήσης αδιάλειπτης περιαγωγής μεταξύ των δικτύων της ελληνικής εταιρείας και Α1BG, σε πραγματικές συνθήκες, ολοκληρώθηκαν. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν υψηλής ποιότητας και χωρίς διακοπές κατά την περιαγωγή: φωνητικές κλήσεις, υπηρεσίες δεδομένων, όπως βιντεο-κλήσεις μέσω OTT εφαρμογών (Viber, WhatsApp) και υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως live video streaming. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν δύο υπηρεσίες 5G CAM: μία στον τομέα της ασφαλούς οδήγησης, που αφορά στην επίγνωση της κυκλοφοριακής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, και μία στον τομέα των μεταφορών για εύκολες, ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές αγαθών.
Τα deals που ανακοινώνονται και φημολογούνται παρέχουν στήριξη στις αποτιμήσεις και αυξάνουν τις προσδοκίες των επενδυτών. Οι εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής δείχνουν ότι στις αποτιμήσεις που βρίσκονται οι εταιρείες και μετά από ένα τέτοιο ράλι στον κλάδο, υπάρχουν επενδυτές που δίνουν premium για να εξαγοράσουν εταιρείες. Η Entersoft εξαγοράστηκε σε ιστορικά υψηλές τιμές και το ίδιο συμβαίνει με την Epsilon Net, μέσω της δημόσιας πρότασης.
Έτσι οι άλλες εταιρείες του κλάδου, προσπαθούν να πιάσουν αντίστοιχους πολλαπλασιαστές. Κάποιες είναι πίσω, όπως Performance, Quest και Austriacard. Έτσι, χθες είδαμε μία καλή κίνηση για τις ελληνικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει έξι ανοδικές συνεδριάσεις. Φυσικά και έχουν παίξει το ρόλο τους τα καλά εταιρικά κέρδη και το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων.
Μέχρι το 2033 η ΕΥΔΑΠ θα έχει επενδύσει 2,1 δισ. ευρώ και το όφελος θα έχει αρχίσει να φαίνεται σταδιακά από το 2027 και μετά. Όπως είπε ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, οι επενδύσεις θα ανακτηθούν πλήρως από το επιτρεπόμενο έσοδο, ενώ ο ρυθμιστής θα δώσει επίσης μία απόδοση που θα φανεί στα έσοδα.
Για το 2024 οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 81,6 εκατ. ευρώ από 44,2 εκατ. ευρώ το 2023 και το 2025 στα 204,4 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σαχίνης υπεραμύνθηκε της στάσης να κρατηθούν σταθερά και φθηνά τα τιμολόγια καθώς η εταιρεία θέλει να προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας νερό σε χαμηλή τιμή. Για το 2023 τα καθαρά κέρδη ήταν βελτιωμένα έναντι του 2022 και ανήλθαν στα 20,2 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2022 τα αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί από το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο υποχώρησε το 2023 και για τη φετινή χρήση υπάρχει η εκτίμηση πως θα μειωθεί περαιτέρω και κατά 10 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα ωφελήσει άμεσα την κερδοφορία. Η εταιρεία διαθέτει γεμάτο ταμείο το οποίο ανέρχεται στα 325 εκατ. ευρώ.
Αυξημένα έσοδα, μείωση δανεισμού και ισχυρή κερδοφορία, για πρώτη φορά απορρέουσα από το core business του ομίλου, ήτοι κατασκευές και παραχωρήσεις, αναμένεται να παρουσιάσει στα αποτελέσματά για το 2023, που δημοσιεύει σήμερα το πρωϊ, εκτός απροοόπτου, η ΑΒΑΞ.
Αν και η περσινή χρονιά δεν ήταν από τις παραγωγικότερες του κατασκευαστικού ομίλου, ωστόσο μάζεψε συμβάσεις συνολικής αξίας 1,7 δισ.ευρώ, οι οποίες αναμένεται και στα επόμενα χρόνια να αποδώσουν.
Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να σημειωθεί είναι ότι από εδώ και πέρα ο όμιλος έχοντας ρευστοποιήσει ήδη συμμετοχές όπως η Voltera και η Γέφυρα εστιάζει στις κατασκευές και στα μεγάλα έργα παραχώρησης και πραγματοποιεί μείωση του δανεισμού συνεχώς, ενώ με βάση τα αποτελέσματα του 2023 αναμένεται να προχωρήσει και στη διανομή μερίσματος μετά από πολλά χρόνια.
Να σημειώσουμε ότι σχετικές αναλύσεις υπολογίζουν την επιχειρηματική αξία του κλάδου της κατασκευής για την ΑΒΑΞ σε πάνω από 350 εκατ.ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι νέες συμβάσεις, και η συμμετοχή σε παραχωρήσεις, περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.
Όπως αναμένεται να γίνει σαφές στα αποτελέσματα του ομίλου σημαντική είναι η συνεισφορά της «Αττικής Οδού», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «τρέχει» και το μεγαλύτερο έργο του μετρό της Αθήνας.
Μετά την λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Τετάρτης, η Meta Holdings (META NASDAQ), ιδιοκτήτρια των κοινωνικών δικτύων και εφαρμογών Facebook, Instagram και WhatsApp, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το πρώτο επιχειρηματικό τρίμηνο του 2024.
Τα αποτελέσματα ήταν καλά, καθώς και ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη ήταν σαφώς ανώτερα της καθοδήγησης που είχε δώσει παλαιότερα η εταιρεία και των εκτιμήσεων των χρηματιστηριακών αναλυτών. Αυτό όμως δεν φάνηκε να βοηθά και πολύ την μετοχή, η οποία αμέσως μετά τις ανακοινώσεις σημείωσε πολύ σημαντική πτώση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που γίνονται εκτός του επίσημου ωραρίου, σημειώνοντας σε κάποιες στιγμές απώλειες μεγαλύτερες του 15% σε σχέση με τα 493,50 δολάρια που είχε κλείσει στο τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης. Εφόσον τα αποτελέσματα ήταν καλά, είναι προφανές πως κάτι άλλο ενόχλησε τους επενδυτές.
Για την ακρίβεια, δύο πράγματα ενόχλησαν τους επενδυτές. Το πρώτο ήταν το γεγονός πως οι εκτιμήσεις που έκανε η διοίκηση για τις επιδόσεις της εταιρείας κατά το τρέχον τρίμηνο ήταν ελαφρά χαμηλότερες από αυτό που ήταν προετοιμασμένοι να ακούσουν οι επενδυτές και οι αναλυτές.
Αυτό έκανε πολλούς να υποθέσουν πως κάτι μπορεί μην πηγαίνει τόσο καλά στον τομέα των διαφημιστικών εσόδων, από τα οποία αντλεί τα περισσότερα έσοδά της η εταιρεία, κάτι που φάνηκε και από την πτώση που σημείωσαν σχεδόν ταυτόχρονα οι μετοχές πολλών άλλων εταιρειών που έχουν έσοδα από διαδικτυακές διαφημίσεις. Η ελάχιστη αυτή υστέρηση, της τάξης του 1%, δεν μπορεί όμως να εξηγήσει την βίαιη πτώση της μετοχής.
Η «ευθύνη» για την μεγάλη πτώση πρέπει να αποδοθεί χωρίς καμία αμφιβολία στα αυξημένα επενδυτικά έξοδα που σκοπεύει να κάνει η επιχείρηση μέσα στα επόμενα τρίμηνα. Σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση, οι κεφαλαιακές δαπάνες για νέες επενδύσεις (capital spending) μέσα στο 2024 αναμένεται να κυμανθούν ανάμεσα στα 35 με 40 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση που μιλούσε για ένα εύρος 30 έως 37 δισεκατομμυρίων. Το κύριο μέρος των επενδύσεων αυτών θα είναι σχετικό με τις προσπάθειες του ομίλου Meta να κινηθεί δυναμικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Barron’s, τα αντίστοιχα έξοδα για το 2023 ήταν περίπου 28,1 δις δολάρια, δηλαδή 4 δισεκατομμύρια λιγότερα από το 2022, ενώ η οικονομική διευθύντρια του ομίλου δήλωσε πως αυτά τα έξοδα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο το 2025. Ο επικεφαλής της εταιρείας Mark Zuckerberg έκανε τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα αφού δήλωσε πως οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι να αρχίσουν να φέρνουν καρπούς.
Έτσι, πολλοί επενδυτές αποφάσισαν να πουλήσουν την μετοχή, φοβούμενοι πως αυτές οι επενδύσεις θα επιβαρύνουν την κερδοφορία της επιχείρησης. Όπως όμως μας θύμισε το Breakingviews του Reuters, οι μέτοχοι δεν έπρεπε να έχουν εκπλαγεί από όσα άκουσαν, αφού οι μεγάλες επενδυτικές δαπάνες που δεν φέρνουν άμεσα οικονομικά οφέλη είναι κάτι που έχουν ήδη δει αρκετές φορές στην Meta Holdings κάτω από την ηγεσία του Zuckerberg.
Κατά την Jennifer Saba, η τόσο απότομη αντίδραση είναι μάλλον λίγο παράξενη και η πραγματική αιτία αυτής της πτώσης δεν αποκλείεται απλά να είναι το γεγονός πως η συνεχής άνοδος της μετοχής από το τέλος του 2022 μέχρι τώρα μάλλον τους «κοίμισε» και τους έκανε να ξεχάσουν πως η μετοχή πενταπλασίασε την τιμή της από τα χαμηλά του 2022, όταν οι μέτοχοι την είχαν εγκαταλείψει προσωρινά, τρομαγμένοι από τις τεράστιες επενδύσεις του ομίλου στον τομέα του Metaverse. Δεδομένου πως έχουν περάσει λιγότερο από δύο χρόνια από τότε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πειστικά πως αιφνιδιάστηκε από όσα άκουσε το βράδυ της Τετάρτης από τον Mark Zuckerberg.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.