Η Attica Bank αποτελεί το απόλυτο turnaround story, καθώς έχει μετεξελιχθεί στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα δίνοντας ώθηση στον ανταγωνισμό και στην ελληνική οικονομία, από εκεί που λίγα χρόνια πριν ήταν «πνιγμένη» στις ζημιές και τα κόκκινα δάνεια. Η χθεσινή μέρα ήταν ορόσημο για την τράπεζα, καθώς ένα προσωπικό στοίχημα της CEO, Ελένης Βρεττού, κερδήθηκε.
Η τράπεζα προχώρησε στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, επιτυγχάνοντας δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 2,8%. Επομένως η Attica Bank σε συνδυασμό με τα ίδια κεφάλαια που έχει μετά και την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη – εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων «Domus» και «Rhodium» λογιστικής αξίας περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Πλέον η διοίκηση στοχεύει στην πιστωτική επέκταση, στην αύξηση της κερδοφορίας και στην παραγωγή αξίας για τους μετόχους, δίνοντας παράλληλα λύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης και στα στεγαστικά δάνεια, όπου η τράπεζα προσφέρει προνομιακούς όρους για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», οι οποίοι δεν αφορούν μόνο τα επιτόκια, αλλά καλύπτουν μια σειρά από ανάγκες των αιτούντων δανείου.
ΟΠΑΠ και ΟΤΕ προτείνουν οι αναλυτές, ως αμυντικές μετοχές για όσους θέλουν ασφαλή καταφύγια και να αποφύγουν τη μεταβλητότητα που προκαλούν οι αποφάσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Donald Trump. Η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα των δύο εταιρειών και τις αποφάσεις των διοικήσεων για το μέρισμα. Για τον ΟΠΑΠ το ύψος του μερίσματος είναι άκρως ικανοποιητικό, αφού η διοίκηση έχει δεσμευτεί για τουλάχιστον 1 ευρώ και πάντα δίνει σημαντικά υψηλότερο ποσό, ενώ από τον ΟΤΕ, αν υπάρξει αύξηση του μερίσματος, θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για τη μετοχή. Την αρχή θα κάνει ο ΟΤΕ που θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2024 στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ο ΟΠΑΠ θα δημοσιεύσει στις 19 Μαρτίου. Και για τις δύο μετοχές τα περιθώρια ανόδου είναι αξιόλογα.
Για τον ΟΠΑΠ αναμένεται η κερδοφορία να ανέλθει στα 480 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια θετική έκπληξη από το ρεκόρ που σημειώθηκε πρόσφατα στο Joker με τα συνεχόμενα τζακ ποτ και το ποσό ρεκόρ που μοιράστηκε. Αν πετύχει τα κέρδη που αναμένουν κάποιοι αναλυτές, τότε η μετοχή θα διαπραγματεύεται με P/E 12 φορές, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται υψηλό.
Ο ΟΤΕ αναμένεται να εμφανίσει καθαρή κερδοφορία κοντά στα 575 εκατ. ευρώ που δίνουν P/E10 φορές στη μετοχή, άρα είναι κάπως χαμηλό. Η εξαιρετικά χαμηλή μόχλευση και των δύο εταιρειών αποτελεί ασφάλεια για τους επενδυτές. Για τον ΟΤΕ οι αναλυτές περιμένουν μέρισμα 0,80 ευρώ περίπου. Καταλύτης θα μπορούσε να είναι η πώληση της δραστηριότητας στη Ρουμανία.
Πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση αναδεικνύεται ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αφού φέρνει πρώτος στην Ελλάδα και θέτει σε κυκλοφορία δύο ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς τσιμέντου, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση σε μια πιο «πράσινη βιομηχανία».
Με συμμετοχή σε περισσότερα από τα εμβληματικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά, που υλοποιούνται στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, κινείται με συνέπεια προς μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, διαθέτοντας στην αγορά καινοτόμα προϊόντα, ενώ έχει σε υλοποίηση ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027.
Κορωνίδα των επενδύσεων είναι το καινοτόμο έργο δέσμευσης CO2 «OLYMPUS», που αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας, σε μία επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Περίοδο μεγάλου έρωτα φαίνεται πως περνάει ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης με τον επικεφαλής των Αττικών Εκδόσεων κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλο. Όπως άλλωστε με ενημέρωσαν, ο γνωστός επιχειρηματίας είχε πάει στην πρεμιέρα της Alter Ego στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ).
Σε κάθε περίπτωση η μετοχή των Αττικών Εκδόσεων σημειώνει συνεχή limit up κάνοντας ένα μεγάλο ράλι στο ταμπλό. Η εταιρεία, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει με ανακοίνωσή της πως «δεν έχει εισέλθει σε καμία συζήτηση το τελευταίο διάστημα σχετική με οποιουδήποτε είδους επιχειρηματική συμφωνία», βάζοντας τέλος (;) σε όποιες φήμες διακινούνταν στα χρηματιστηριακά γραφεία…
Το placement στην Trade Estates, αφύπνισε χθες τον κλάδο των εταιρειών ακινήτων. Παραμένει βέβαια μεγάλο το discount, αλλά είδαμε μία καλή κίνηση. Τόσο από την Lamda Dev. η οποία είχε υποχωρήσει σημαντικά, όσο και από τις AΕΕΑΠ. BriQ Properties, ΝΟVAL, Orilina και Premia Properties είχαν καλή άνοδο και με καλές συναλλαγές παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση ήταν ήπια πτωτική. Πιθανότατα να βοήθησε και η έκθεση της Alpha Finance, η οποία έδινε υψηλές τιμές στόχους. Υπενθυμίζεται πως έδωσε για την BriQ τα 3,40 ευρώ, για την Premia τα 1,85 ευρώ, για την Trade Estates τα 2,45 ευρώ και για τη Noval τα 3,30 ευρώ.
Νέα αύξηση της επιβατικής κίνησης σημειώθηκε τον Ιανουάριο και μάλιστα κατά 14,5%. Το αεροδρόμιο έχει μεγάλη κίνηση πλέον όλους τους μήνες και έχει ξεπεράσει τους στόχους που έχει θέσει, επομένως θα προχωρήσουν και οι επενδύσεις. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της δυναμικότητας στα 33 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό το νούμερο δείχνει αρκετά κοντινό, αφού το 2024 η επιβατική κίνηση ανήλθε στα 31,8 εκατ. ευρώ. Άρα θα δούμε σύντομα ενεργοποίηση επενδύσεων με στόχο να πάει η δυναμικότητα στα 40 εκατ. επιβάτες. Το επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση. Προβλέπει επέκταση κτιρίου κατά 81 χιλ. τ.μ., νέα έκταση για στάθμευση αεροσκαφών, νέο τερματικό VIP και πολυώροφο πάρκινγκ.
Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να ληφθεί από πλευράς ExxoMobil η επενδυτική απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, την οποία και ερευνά με την HelleniQ Energy.
Σύμφωνα με τον CEO της HelleniQ Energy Ανδρέα Σιαμισίη πέραν της συνεργασίας με την Exxon μέσα στο 2025 θα μπει σε τροχιά υλοποίησης το πλάνο των εξορύξεων, θα προχωρήσει η εξ ολοκλήρου απόκτηση της Elpedison αλλά και ο «πράσινος μετασχηματισμός» του ομίλου, ο οποίος εξακολουθεί να είναι βασικός στόχος, χωρίς όμως να παραβλέπεται το βασικό του αντικείμενο, δηλαδή τα καύσιμα που αποτελούν το 60% της δραστηριότητάς του.
Ακόμη, μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τα άλλα επενδυτικά σχέδια του ομίλου και ιδίως για την μονάδα φυσικού αερίου, όσο και για το FSRU.
Στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, θα επικεντρωθούν τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Κομισιόν που θα επισκεφθούν την Ελλάδα στις 18 - 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να διερευνήσουν και άλλα ευρύτερα θέματα που αφορούν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Η επίσκεψη των εκπροσώπων των Θεσμών στη χώρα μας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως ονομάζεται το «πακέτο» συστάσεων της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που γίνεται δύο φορές τον χρόνο και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάιο.
Τα προηγούμενα χρόνια το βάρος έπεφτε στα πρωτογενή πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Όμως αυτήν τη φορά στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι επενδύσεις και η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Mετά τα δυνατά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2024, η ισπανική τράπεζα Banco Santander ανακοίνωσε πρόγραμμα επεναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ. ευρώ για φέτος και το 2026 με τη μετοχή της να εκτινάσσεται 7%. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 11% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο στα 3,27 δισ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το 2024 η Santander αύξησε τα κέρδη της 14% στα 12,7 δισ. ευρώ, και στις δύο περιόδους ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν ποσά ρεκόρ στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών. Συνολικά τα ποσά προσεγγίζουν τα 120 δισ. ευρώ.
Δυνατό αποτέλεσμα και από την Credit Agricole, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, το τέταρτο τρίμηνο με αύξηση 27% στα κέρδη που έφτασαν τα 1,69 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές κατά μέσο όρο τα περίμεναν στα 1,32 δισ. ευρώ. Για ολόκληρη την περυσινή χρονιἀ η Credit Agricole πέτυχε κέρδη 7,1 δισ. ευρώ. Η τράπεζα δεν σχεδιάζει την εξαγορά της Banco BPM, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, την οποία επιδιώκει η Unicredit, σύμφωνα με τον απερχόμενο CEO της Credit Agricole Philippe Brassac. Tον Δεκέμβριο η γαλλική τράπεζα αύξησε το ποσοστό της στη ΒΡΜ στο 15,1%.
Ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ονόματα στον χώρο των καλλυντικών είναι η αμερικανική Estee Lauder (EL NYSE). Δυστυχώς για τους μετόχους της, οι χρηματιστηριακές της επιδόσεις δεν είναι ανάλογες της διεθνούς φήμης της και όπως θα μπορούσε να πει κάποια πελάτισσα της επιχείρησης, ανάλογες των τιμών των προϊόντων που κατασκευάζει και πουλά. Ενώ το 2021 η μετοχή είχε περάσει τα 370 δολάρια και πλησίασε μέχρι τα 400, στη συνέχεια ξεκίνησε μία πτωτική πορεία που δεν δείχνει να έχει τελειώσει ακόμα.
Προχθές Τρίτη, η μετοχή έπεσε για άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες κάτω από τα 70 δολάρια και στην ουσία βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2014. Η πτώση της κατά 16,07% την έφερε στα 69,47 δολάρια και ήταν η χειρότερη επίδοση για τις μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500. Όπως συμβαίνει πολύ συχνά, η πτώση είχε άμεση σχέση με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το τελευταίο της τρίμηνο που τελείωσε την 31η Δεκεμβρίου και ειδικότερα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης για την συνέχεια. Ο κύκλος εργασιών για αυτό το τρίμηνο έφθασε τα 3,98 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 4 δισεκατομμύρια και τα κέρδη ανά μετοχή τα 0,62 δολάρια, πολύ παραπάνω από τα 0,32 δολάρια που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Όμως η διοίκηση δήλωσε πως για το τρέχον τρίμηνο περιμένει κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,30 δολάρια, ενώ ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν για 0,63 δολάρια. Η υστέρηση ήταν πολύ μεγάλη και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος για την εκδήλωση μαζικών πωλήσεων από τους επενδυτές. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Barron’s, σημαντικό ρόλο στην υστέρηση των εκτιμήσεων παίζει η μεγάλη εξάρτηση της εταιρείας από την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά, όπως οι πωλήσεις που έχουν σχέση με τους αεροπορικούς ταξιδιώτες.
Το Barron’s επισήμανε πως τα δύο τελευταία τρίμηνα οι πωλήσεις στην Κίνα ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες έναν χρόνο πριν ενώ οι καθαρές πωλήσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού για το τελευταίο τρίμηνο ήταν 11% κάτω από το αντίστοιχο περσινό. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας των αναλυτών ήταν το σχόλιο του Mark Astrachan της εταιρείας Stifel, ο οποίος έγραψε πως τα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου και η καθοδήγηση της διοίκησης σχετικά με το τρέχον τρίμηνο δείχνουν πως η εταιρεία συνεχίζει να χάνει μερίδιο αγοράς στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται.
Τα προβλήματα στην Ασία παραδέχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος Stephane de La Faverie, ο οποίος ανέφερε πως η εταιρεία αναμένει αδύναμες λιανικές πωλήσεις στον τομέα των ταξιδιωτικών πωλήσεων στην Ασία. Προσπαθώντας να αντιδράσει στην δύσκολη κατάσταση, ο de La Faverie, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση της εταιρείας στην αρχή του χρόνου, αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της επιχείρησης, στα πλαίσια της οποίας θα απολυθούν μέχρι και 7.000 εργαζόμενοι.
Αυτή η αναδιάρθρωση θα κοστίσει από 1,2 έως 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και τα σχετικά νέα έκαναν ακόμα πιο βαρύ το κλίμα για τη μετοχή. Η προχθεσινή βουτιά θυμίζει την αντίστοιχη πριν τρεις μήνες, όταν είχαν ανακοινωθεί εξίσου απογοητευτικά νέα. Η ελπίδα των επενδυτών είναι πως το πρόγραμμα Beauty Reimagined που έχει εκπονήσει ο de La Faverie θα φέρει σύντομα αποτελέσματα, αυτό όμως δεν είναι και πολύ εύκολο, αφού η αγορά καλλυντικών υψηλού κόστους περνά παγκοσμίως δύσκολες στιγμές, με τους καταναλωτές να είναι πιο εκλεκτικοί και τον ανταγωνισμό να είναι πολύ έντονος. Αν η εταιρεία δεν γίνει ξαφνικά στόχος μετοχικών ακτιβιστών ή κάποιου πιθανού αγοραστή της, οι μέτοχοι μάλλον θα πρέπει να επιστρατεύσουν τα αποθέματα υπομονής που τους έχουν απομείνει.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.