Επειδή πολλοί, κατόπιν βέβαια εορτής, γράφουν πως «έπεσαν μέσα» στις προβλέψεις τους για την επιλογή του κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας και για αυτήν της Βουλής, έχω να σας μεταφέρω πως ένας από τους λίγους που είχαν προβλέψει με ακρίβεια τα -τότε- μελλούμενα ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Και παραμένουμε στα της (παρά) πολιτικής καθώς φτάνουν στα αυτιά μας ψίθυροι που λένε ότι ο υπουργός Άμυνας, κ. Δένδιας, δεν είναι τόσο κοντά όσο στο παρελθόν με τον Κώστα Καραμανλή τον Β’. Δεν τα πιστεύω αυτά τα πράγματα, εκτός αν ο Βούδας περίμενε διαφορετικά πράγματα από τον Νίκο Δένδια…
Προφανώς και όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες στον ΟΛΘ, δημιουργούν αίσθηση και ερωτήματα προς πολλές κατευθύνσεις. Το πιο σημαντικό είναι όμως πως κατάφερε η δημόσια πρόταση της Leonidsport B.V., ενός επενδυτή που όπως διαρρέεται από την πλευρά Σαββίδη, δεν έχει σχέση με τον βασικό μέτοχο, να αφυπνίσει τη μετοχή. Κάτι όμως που η αγορά δεν το πιστεύει, καθώς δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί αναλυτές που βλέπουν είσοδο της εταιρείας στον ΟΛΘ σε συνεννόηση με τον κ. Σαββίδη.
Όπως και να έχει η πλευρά Σαββίδη τις προηγούμενες συνεδριάσεις αγόραζε μετοχές πάνω από τη δημόσια πρόταση (27 ευρώ/μετοχή), ανεβάζοντας την τιμή. Χθες η ΟΛΘ έκλεισε με κέρδη 3,3% στα 28,2 ευρώ.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό, ο υποψήφιος επενδυτής θέλει το 21% και θέση στη διοίκηση, προφανώς για να έχει περισσότερη πληροφόρηση.
Ξεκαθαρίζει όμως, ότι γνωρίζει πως δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις αφού ακόμα και αν πετύχει η δημόσια πρόταση, δεν θα έχει την πλειοψηφία. Ένα επίσης ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη διασπορά και με τον νέο κανονισμό του Χ.Α. Τώρα είναι στο 21% και μπορεί, αν τελικά αποκτήσει μετοχές πάνω από 5% και μαζί με τις αγορές που κάνει ο βασικός μέτοχος, να πέσει κάτω από 15% η ελεύθερη διασπορά και άρα να πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός που βλέπει επιτήρηση και μετά διαγραφή. Υπάρχει βέβαια αρκετός χρόνος μέχρι τότε. Το άλλο θέμα είναι πως η μετοχή τόσο καιρό ήταν στα 21 ευρώ με την προηγούμενη δημόσια πρόταση στα 26,5 ευρώ και την αγορά του λιμανιού πάνω από τα 30 ευρώ πριν χρόνια.
Τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες (Euroxx, Eurobank Equities και Piraeus Securities) έχουν δημοσιεύσει εκτιμήσεις για την Alter Ego, η οποία θα ξεκινήσει δημόσια πρόσφορα για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου με ανώτατη τιμή τα 4 ευρώ. Σήμερα, θα αρχίσουν οι παρουσιάσεις σε θεσμικούς, τραπεζικά στελέχη και χρηματιστηριακές εταιρείες. Από την ανάλυση των εκτιμήσεων των τριών χρηματιστηριακών προκύπτει ότι η μέση εκτίμηση για τα μεγέθη διαμορφώνεται ως εξής: Ο κύκλος εργασιών για τη χρήση 2024 εκτιμάται στα 119,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με τη χρήση 2023. Τα αποτελέσματα EBITDA για τη χρήση 2024 εκτιμώνται σε 44,3 εκατ. ευρώ, και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) σε 15,8 εκατ. Ευρώ, αυξημένα κατά 30,2% και 92,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη της χρήσης 2023.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τη χρήση 2025 κάνουν λόγο για πωλήσεις 127,8 εκατ. ευρώ, EBITDA σε 51,2 εκατ. ευρώ και EBIT σε 23,7 εκατ. ευρώ. Με βάση τo consensus των αναλυτών και την εκτιμώμενη pre IPO αποτίμηση με βάση την ανώτερη τιμή διάθεσης ύψους € 4,00 ανά μετοχή, διαμορφώνει πολλαπλασιαστές EV/ EBITDA 2024 3,9x και EV/ EBITDA 2025 3,5x. Οι συγκεκριμένοι πολλαπλασιαστές θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί και σε σημαντικό discount σε σχέση με τις συγκρίσιμες εταιρείες στο εξωτερικό.
Πάντως, όπως λένε πληροφορίες, φαίνεται πως η Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη ανοίγει την όρεξη σε μεγάλους ομίλους του κλάδου. Ειδικότερα, οι μιντιακοί όμιλοι Αλαφούζου και Βαρδινογιάννη φαίνεται πως θέλουν να περάσουν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών…
Με καλή άνοδο χθες η μετοχή της Μοτοδυναμικής, λόγω ανακοίνωσης από την εταιρεία ότι είναι σε συζητήσεις με την Toyota για συνεργασία. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να αναλάβει πωλήσεις των προϊόντων της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, εξέλιξη που θα μπορούσε να βελτιώσει πωλήσεις και κερδοφορία. Η πρόσφατη βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α. την απομάκρυνε από τα χαμηλά των 2,50 ευρώ που είχε γράψει και τώρα πλησιάζει τα 3 ευρώ που θα είναι υψηλά 7 μηνών.
Μετά από 8 μήνες περίπου, η Austriacard κατάφερε να ξεπεράσει την τιμή του placement. Η διοίκηση έχει δώσει καλές εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση και περιμένει πως στο μέλλον θα πάει ακόμα καλύτερα. Ταλαιπωρήθηκε πάντως η μετοχή τους προηγούμενους μήνες από πωλήσεις επενδυτών που είχαν πάρει μετοχές στο placement αλλά δεν είχαν και τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Από την άλλη, ο βασικός μέτοχος βγήκε κερδισμένος, αφού πούλησε στα 6 ευρώ και άρχιζε να αγοράζει χαμηλότερα, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τη μετοχή.
Σε αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθεί η εταιρεία Καραμολέγκος μετά την καταστροφή του κέντρου Logistics «Απολλώνιον» στο Κορωπί, από πυρκαγιά, προκειμένου να αποζημιωθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Στο ασφαλιστικό σχήμα περιλαμβάνονται οι εταιρείες Ergo κατά 24%, Groupama κατά 15%, Εθνική ΑΕΕΓΑ 13%, Interamerican 12%, Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α. 11%, General Hellas 8%, EUROLIFE FFH 7%, Ορίζων 1964 Α.Α.Ε.Ζ. 6% και Interlife Α.Α.Ε.Γ.Α. 4%. Μεσίτης ασφαλίσεων της Καραμολέγκος είναι η εταιρεία Penco.
H αποτίμηση της ζημιάς θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ενώ ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου Καραμολέγκος και ειδικότερα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Παράλληλα, η λειτουργία του εργοστασίου δεν θα επηρεαστεί και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή τροφοδοσία των περίπου 30 καταστημάτων «Απολλώνιον». Επισημαίνεται, ότι η αποθήκη που καταστράφηκε περιείχε πρώτες και δεύτερες ύλες για την παραγωγή και όχι τελικά προϊόντα, κάτι που μειώνει την άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εταιρείας.
«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η UBS, η οποία προσθέτει και την Εθνική στα ευρωπαϊκά top picks. Η ελβετική τράπεζα διατηρεί ακόμη τη θετική της στάση και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δίνοντας αξιολόγηση «buy» (αγορά).
Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η αναθεώρηση των business plan με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν θετικό καταλύτη, που πιθανόν να καθησυχάσει περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους.
Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά των διαχειριστών, οι αναλυτές της UBS, αναφέρουν πως η Εθνική παραμένει η τράπεζα με τον μεγαλύτερο «συνωστισμό» (crowded trades) μεταξύ των τεσσάρων συστημικών, ακολουθούμενη από την Alpha Bank, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς επικρατεί το τελευταίο διάστημα ένας σχετικός «συνωστισμός». Ίσως ο «συνωστισμός» να οφείλεται και στα placements που διενεργήθηκαν πρόσφατα.
Μεταξύ των τραπεζών της ζώνης ΕΜΕΑ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα, αλλά όχι μεταξύ των μετοχών με τον μεγαλύτερο «συνωστισμό».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σχετικά μακριά από τις πιο «crowded trades» της τραπεζικής ζώνης EMEA.
Στο 18% του συνόλου της διακινούμενης ενέργειας στη Χαμηλή Τάση και στο 7,5% στη Μέση Τάση έφτασαν οι ρευματοκλοπές. Αυτό επιβαρύνει με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ το κόστος για τους καταναλωτές, ετεροχρονισμένα, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος από τις απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας εγγύς του 1 δισ. ευρώ, από το οποίο ποσό, πάνω από το 50% αντιστοιχεί σε ρευματοκλοπές.
Ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητά την άμεση ένταξη όλων των καταναλωτών από τον ΔΕΔΔΗΕ σε καθεστώς μηνιαίας καταμέτρησης, αλλά και την ταχεία προώθηση της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Οι προμηθευτές αναδεικνύουν το ζήτημα των ρευματοκλοπών μεταξύ των κορυφαίων προβλημάτων της αγοράς, καθώς στις πρόσφατες εκκαθαρίσεις που έγιναν από τον ΔΕΔΔΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο συντελεστής κανονικοποίησης των απωλειών (τεχνικών και μη) αυξήθηκε στο 18%, από το 13,54%.
Συμμετέχοντας σε σχετική δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ, ο ΕΣΠΕΝ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στις περιπτώσεις διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, οι προμηθευτές και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές, δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης, μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης, με το επιπρόσθετο κόστος που αντιστοιχεί στη διαπιστωμένη ενέργεια των ρευματοκλοπών. Μάλιστα, σημειώνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ανακτά το κόστος των ρευματοκλοπών εις διπλούν, τόσο κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις, όσο και κατά την προβλεπόμενη διαδικασία που εφαρμόζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, για την είσπραξη του σχετικού τιμήματος από τους υπόχρεους καταναλωτές.
Ο ΕΣΠΕΝ προτείνει ακόμα να προστεθεί στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών, μια διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου απενεργοποιημένων παροχών.
Νέα αναταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να προκαλέσουν οι περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου και της σταδιακής κατάργησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του 16ου ευρωπαϊκού πακέτου κυρώσεων.
Τα μέτρα που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν, ακόμη, περιορισμούς σε πλοία του σκιώδους στόλου της Μόσχας που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο αλλά και περαιτέρω ελέγχους σε εξαγωγές αγαθών που προορίζονται για άμεση στρατιωτική χρήση.
Σημειώνεται, ότι η Ρωσία ήταν βασικός προμηθευτής της ευρωπαϊκής αγοράς αλουμινίου πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι αποστολές μειώθηκαν λόγω των εκτεταμένων κυρώσεων, με τη Μόσχα να αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Βέβαια, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από τα επίπεδα του 2022.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς η οικονομία της ευρωζώνης δυσκολεύεται να αναπτυχθεί, τόνισε σε ομιλία του στην Μαδρίτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos. «Η πολιτική είναι ξεκάθαρη και θα συνεχίσουμε να μειώνουμε την ανασταλτικότητα της νομισματικής πολιτικής. Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία χάνει δυναμική», δήλωσε.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, εκτιμούν ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη νομισματική χαλάρωση για να τονωθεί η ανάπτυξη. Στις αγορές οι επενδυτές βλέπουν τρεις μειώσεις επιτοκίων από το τρέχον επίπεδο του 3%.
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια ώστε να πέσουν στο 2% μέχρι το καλοκαίρι, αφού η μάχη με τον πληθωρισμό έχει κερδηθεί. Πιστεύει ότι το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων για την ευρωζώνη είναι γύρω στο 2%. «Αν η υποχώρηση του πληθωρισμού επιβεβαιωθεί τα ερχόμενα τρίμηνα, όπως προβλέπουμε, τότε είναι λογικό να πάμε στο 2% μέχρι το καλοκαίρι χωρίς να επιβραδύνουμε τον ρυθμό χαλάρωσης», δήλωσε στην επιτροπή οικονομικών της γαλλικής γερουσίας την Τετάρτη.
Ένα από τα πιο γνωστά επιχειρηματικά «θύματα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper (UNO XETRA), η οποία κατέγραψε τεράστιες ζημιές όταν σταμάτησε η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης στην Γερμανία.
Τότε η Uniper αγόρασε φυσικό αέριο από τις διεθνείς αγορές, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά λόγω της μεγάλης ανόδου της τιμής του καυσίμου. Έτσι, η εταιρεία πέρασε σχεδόν ολοκληρωτικά κάτω από τον έλεγχο του γερμανικού δημοσίου στο τέλος του 2022. Η γερμανική κυβέρνηση ξόδεψε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την απόκτηση ποσοστού ανώτερου του 99% των μετοχών της Uniper, αλλά δεσμεύθηκε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως μέχρι το 2028 θα μειώσει το ποσοστό συμμετοχής της σε λιγότερο από το 25%. Όπως είναι φυσικό, η Γερμανία έχει αρχίσει ήδη την προετοιμασία της σταδιακής πώλησης του μεριδίου της στην Uniper.
Όπως είχε αναφέρει το Bloomberg τον περασμένο Οκτώβριο, η ελβετική τράπεζα UBS έχει οριστεί ως σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με τη γνωστή εταιρεία συμβούλων Roland Berger. Λόγω του ελάχιστου ποσοστού ελεύθερων μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο XETRA, στην ουσία πρόκειται για ένα είδος αρχικής δημόσιας εγγραφής, όπως έχει επισημάνει το διεθνές πρακτορείο.
Tο Bloomberg επανήλθε στο θέμα έχοντας νέες σχετικές πληροφορίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διάφορες ενεργειακές εταιρείες για τις μετοχές που θα πουλήσει το γερμανικό δημόσιο. Το πιο σοβαρό ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει εκδηλωθεί από την μεριά της εταιρείας Taqa, η οποία προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ελέγχεται από το εμιράτο του Abu Dhabi.
Η εταιρεία, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Abu Dhabi National Energy Company, ενδιαφέρεται για την επέκτασή της εκτός συνόρων και τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, ακολουθώντας τη στρατηγική που έχει χαράξει η ηγεσία του εμιράτου. Εκτός από την Taqa, το Bloomberg ανέφερε πως σχετικό ενδιαφέρον ενδέχεται να εκδηλώσει η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor (EQNR OSLO). Το τελευταίο deal της νορβηγικής εταιρείας έγινε τον Οκτώβριο που μας πέρασε, όταν αγόρασε μερίδιο αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δανέζικη Orsted A/S (ORSTED COPENHAGEN). Καθώς η Uniper είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, με δυναμικότητα της τάξης των 22,5 GW, είναι φυσικό να εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες του κλάδου.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, η Uniper παράγει ενέργεια από φυσικό αέριο (8,4 GW), άνθρακα (6,3 GW), υδατοπτώσεις (3,6 GW), πυρηνικούς αντιδραστήρες (1,4 GW) και πετρέλαιο (2,2 GW), με τα εργοστάσια να βρίσκονται στην Γερμανία (9,9 GW), το Ηνωμένο Βασίλειο (6,4 GW), τη Σουηδία (4,2 GW), την Ολλανδία (1,6 GW) και την Ουγγαρία (0,4 GW). Κατά το Bloomberg, η εταιρεία προσπαθεί να «απαλλαγεί» από ορισμένα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα, προσπαθώντας να γίνει πιο ελκυστική για τους πιθανούς ενδιαφερόμενους. Το ποσοστό που θα διαθέσει το γερμανικό δημόσιο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, το μόνο βέβαιο είναι πως θα πρέπει να μειωθεί από το 99% στο 25% μέχρι το 2028. Όπως ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα που μας πέρασε, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο διάθεσης όλου του μεριδίου του γερμανικού δημοσίου.
Ανεξάρτητα όμως από το τι θα αποφασίσει η γερμανική κυβέρνηση, υποθέτουμε μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η διάθεση του οποιουδήποτε ποσοστού θα γίνει σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που έχει αυτές τις μέρες η μετοχή στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Στα περίπου 45 Ευρώ, αντιστοιχεί σε συνολική αποτίμηση περίπου 19 δισεκατομμυρίων Ευρώ για την εταιρεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η πώληση των μετοχών του γερμανικού δημοσίου δεν αναμένεται να γίνει σε τιμή που θα αντιστοιχεί σε συνολική αξία εταιρείας πολύ πάνω από 10 δισ. Ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η μετοχή της Uniper μάλλον δεν αποτελεί ακόμα επενδυτική ευκαιρία για κάποιον ιδιώτη επενδυτή.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.