Θετικά υποδέχτηκε η αγορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Intrakat για το 2022, ένα έτος ορόσημο για την εταιρεία. Η αλλαγή σελίδας στην Intrakat έχει τη σφραγίδα του Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος εστίασε τη στρατηγική της εταιρείας σε πέντε πυλώνες: Νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, αξιοποίηση ακινήτων καθώς και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Σημειώνεται πως η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης 2022. Κάτι που βάζει τα θεμέλια για τη συνολική επιστροφή στην κερδοφορία το 2024, ενώ η ενίσχυση των έργων ΑΠΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης. Γενικότερα καταγράφηκε σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου το 2022 (εδώ).
Κρατάμε από τα αποτελέσματα και ένα νέο ρεκόρ για την εταιρεία. Το ποσό προς εκτέλεση έργα στο τέλος του 2022 έφτασε το 1,32 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ιστορικά υψηλό ρεκόρ, το οποίο μαζί με αυτά που ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους και αυτά που αναμένονται μέσα στη χρονιά, οδηγούν στο συμπέρασμα για σημαντική αύξηση του ανεκτέλεστου.
Υπενθυμίζεται πως το 2022 αποκτήθηκε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων 500 MW και πλέον το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ φτάνει την ισχύ των 1,8 GW. Στα παραπάνω δεν υπολογίζεται η πλήρης ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων, για τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Στα παραπάνω προσθέστε και το χαρτοφυλάκιο της ΆΚΤΩΡ. Με το μεγάλο deal εξαγοράς του 100% της εταιρείας η Intrakat γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας με ανεκτέλεστο άνω των 4 δισ. ευρώ.
Με συμμετοχή-ρεκόρ, που ανήλθε στο 79,59%, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ, κατά την οποία οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
O OΠΑΠ συνεχίζει την ισχυρή μερισματική του πολιτική ανταμείβοντας τους μετόχους, καθώς για το 2022 η ανταμοιβή ανήλθε συνολικά στα 1,45 ευρώ ανά μετοχή. Η απόδοση αυτή είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της.
Το γεγονός πως οι μέτοχοι απολαμβάνουν τέτοιες ανταμοιβές οφείλεται στα ισχυρά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται πως το 2022 τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ανήλθαν στα 1,9 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 736 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 592,3 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως έρχονται σε μια δύσκολη συγκυρία για τις διεθνείς αγορές με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδηγεί υψηλότερα τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση να «πιέζει» την αγορά.
To management του ΟΠΑΠ παίζει καθοριστικό ρόλο, όπως παρατήρησαν οι μέτοχοι στη ΓΣ, στην ανάπτυξη της εταιρείας. Τα ισχυρά θεμελιώδη που συνεπάγονται δυνατές ανταμοιβές των μετόχων οφείλονται στις επιτυχημένες στρατηγικές πρωτοβουλίες που υλοποιηθήκαν το 2022. Χαρακτηριστικά, ο ΟΠΑΠ εστίασε στη ψηφιοποίηση και στην αναβάθμιση της διασκέδασης των πελατών, μέσω του καινοτόμου OPAP Store App, των νέων online προτάσεων, της αναβάθμισης των VLTs, των προγραμμάτων loyalty και των ενισχυμένων αποδόσεων στο Πάμε Στοίχημα, μεταξύ άλλων. Επίσης, η εταιρεία συνέχισε να υλοποιεί ένα δυναμικό εμπορικό πλάνο, που προσελκύει πελάτες στα καταστήματα του retail δικτύου της.
Αναφορικά με το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες για το 2023, τονίστηκε στη ΓΣ από τη διοίκηση της εταιρείας ότι ο ΟΠΑΠ θα προχωρήσει το ίδιο δυναμικά, με γνώμονα τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών του. Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη των καταστημάτων ΟΠΑΠ ως τοπικών προορισμών οικονομικά προσιτής διασκέδασης. Επίσης, η εταιρεία θα ενισχύσει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και θα επεκτείνει τη διαδικτυακή παρουσία της, μέσω των iLottery παιχνιδιών και της νέας, ανταγωνιστικής, online στοιχηματικής πλατφόρμας της.
Αυξημένες επενδύσεις έγιναν από την ΕΥΔΑΠ το 2022 και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει και υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Μέσω επενδύσεων και στην ενέργεια η εταιρεία στοχεύει να μειώσει τα κόστη της. Τα κέρδη του 2022 επλήγησαν από το αυξημένο ενεργειακό κόστος το οποίο ανήλθε στα 45,5 εκατ. ευρώ από 22,6 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ για το 2023 φαίνεται πως υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση.
Εκτός από τις ενεργειακές επενδύσεις προχωρούν οι επενδύσεις στην Ανατολική Αττική, οι οποίες χρηματοδοτούνται κατά 90% από ευρωπαϊκά κονδύλια και αναμένονται επίσης σημαντικές επενδύσεις για το μετασχηματισμό της εταιρείας και είναι έτοιμο ένα μέρος για δημοπράτηση. Επιπροσθέτως θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μεγάλης απώλειας νερού στο Μόρνο, αλλά και συνολικά να αντιμετωπιστούν οι διαρροές. Ο κ.Σαχίνης αναφορικά με την επιστροφή των μετοχών από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο, ανέφερε πως έτσι κι αλλιώς το νερό ήταν δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει.
Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχει διορία από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να επιστρέψουν οι μετοχές. Το 2022 παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης, την οποία η διοίκηση απέδωσε στις ανησυχίες του κόσμου για τον πληθωρισμό που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί και η ζήτηση για ενέργεια. Τα κέρδη υποχώρησαν στα 5 εκατ. ευρώ και η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Παρά την πίεση στα κέρδη λόγω ενέργειας, ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ σταδιακά αναμένεται να ανακτήσει και 150 εκατ. ευρώ που είχε δώσει στο ελληνικό δημόσιο για το αδιύλιστο νερό.
Δεν αποτελεί πλέον είδηση η καταγραφή ενός ακόμα ιστορικού υψηλού από τη Cenergy. Χθες έκανε ένα ακόμη και πλέον κοιτάζει τα 5 ευρώ, ενώ πριν λίγες μέρες ήταν κάτω από 4 ευρώ. Τα έργα που αναλαμβάνει έχουν τρομερό ρυθμό και σχεδόν καθημερινά ανακοινώνεται ένα νέο.
Η είσοδος στον FTSE 25 θεωρείται σίγουρη από αναλυτές, ενώ η Optima Bank αύξησε την τιμή στόχο από τα 4,50 ευρώ στα 6,20 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση αγοράς. Όπως αναφέρει κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δύσκολών ετών κατάφερε να αποκαλύψει τα ισχυρά της προσόντα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να προετοιμάσει το έδαφος για την ταχύτερη ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.
Μετά από ένα ισχυρό 2022 περιμένει πως το momentum θα επιταχυνθεί την περίοδο 2023-24 φέρνοντας τα EBITDA το 2024 λίγο κάτω από 200 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Optima δεν έχει υπολογίσει κάποιο περιθώριο ανόδου από την πιθανή μελλοντική επένδυση στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Orsted που θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω αύξηση στην τιμή-στόχο.
Περαιτέρω βελτίωση στην κερδοφορία και τα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αναμένει η Goldman Sachs, βλέποντας συνέχεια στην άνοδο των μετοχών τους, με την Alpha Bank να πρωταγωνιστεί με περιθώριο ανόδου 43% και τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν με 29%, 25% και 15% αντίστοιχα. Ο οίκος κρατάει σταθερή τη σύσταση αγοράς για Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, παραμένοντας ουδέτερος στην Eurobank. Για την Alpha Bank αύξησε την τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,60 ευρώ, δίνει τα 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ για την Eurobank, τα 6,20 ευρώ από 5,40 ευρώ για την Εθνική και τα 2,75 ευρώ από 2,20 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Για την Alpha Bank, η Goldman Sachs αναμένει απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 11% το 2024 που, δεδομένης της αποτίμησης μόλις 0,4x επί των ιδίων κεφαλαίων, συνεπάγεται ένα «κενό» 35% σε σχέση με τη Εθνική και την Eurobank, τα θεμελιώδη και τις αποτιμήσεις των οποίων αναμένεται να προσεγγίσει άμεσα. Κινητήριος μοχλός της κερδοφορίας των τραπεζών είναι τα υψηλότερα επιτόκια, καθώς η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να προσθέσει 70 μ.β. στα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών.
Επιπρόσθετα, η Goldman Sachs κάνει ειδική μνεία στη σχετική επενδυτική ασφάλεια που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες στο τρέχον περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας και επαναλαμβανόμενων τραπεζικών αστοχιών, χάρη στα ισχυρά αποθέματα ρευστότητας αλλά και στη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν τα εμπορικά ακίνητα, περιοχές που έχουν αποδειχθεί προσφάτως προβληματικές σε Ευρώπη και Αμερική. Τέλος, ο αμερικανικός οίκος επικροτεί τη μεγάλη πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες τόσο σε επίπεδο εποπτικών κεφαλαίων, όσο και στη μείωση των προβληματικών δανείων.
«Talk of the town», αλλά και περίπτωση επιτυχίας αποτελούν πλέον τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας υπό την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, ότι «τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναγεννήθηκαν. Οι εργαζόμενοι γύρισαν στις δουλειές τους και θα έχουμε συνολικά 2.000 νέους εργαζόμενους. Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ».
Από την άλλη χθες από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης κάλεσε τους φίλους εφοπλιστές να φέρουν τα πλοία τους για επισκευή στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Σημείωσε ότι το Νεώριο Σύρου πάει καλά, ενώ αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Την ίδια ώρα, αν και τυπικά βρίσκεται σε εκκρεμότητα η αλλαγή ιδιοκτησίας, πλέον στα ναυπηγεία μπαινοβγαίνουν πλοία για επισκευές, ενώ ήδη ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, ένα έργο τριετίας, που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει δαπάνες πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Ηδη με το πλοίο του ομίλου Τσάκου, το M/T ARCTIC μήκους 275 μέτρων, πλάτους 50 μέτρων, χωρητικότητας 163.216 dwt, τα πλοία προς επισκευή στην Ελευσίνα φθάνουν τα 15.
Οι εργασίες δε, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τον όμιλο ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies να ανακοινώνει στα τέλη του προηγούμενου μήνα την πλήρη ανέλκυση της δεξαμενής Νο.1 των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία πια βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισής της, ως μέρος του συνολικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου.
Μεγάλη πτώση στην τιμή της Mermeren έφερε η ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης που γίνεται στα 900 δηνάρια, δηλαδή περίπου 14,62 ευρώ. Αρχικά θα πρέπει να ειπωθεί πως η δημόσια πρόταση δεν απευθύνεται στους κατόχους ελληνικών πιστοποιητικών, αλλά μόνο σε όσους έχουν μετοχές της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Βόρειας Μακεδονίας. Γίνεται η δημόσια πρόταση από τη Dolit Investments η οποία αγόρασε το 100% της Παυλίδης Μάρμαρα και η οποία ελέγχει την πλειονότητα των μετοχών της Mermeren. Δεν έχει σκοπό πάντως να αφαιρέσει τη μετοχή από το Χρηματιστήριο της Βόρειας Μακεδονίας.
Στα 10,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ακινήτων της Λανακάμ, αλλά όποιος διάβασε τα οικονομικά της αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να του έκανε εντύπωση η εκτίμηση της διοίκησης για αύξηση πωλήσεων 17% το 2023. Δεν έδωσε ένα εύρος αύξησης, αλλά συγκεκριμένο ποσοστό. Λίγες εταιρείες έχουν δώσει guidance για φέτος. Για να δούμε αν θα φέρει το αποτέλεσμα που εκτιμά. Σημειώνεται πως η αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 10,5 εκατ. ευρώ.
Μέρισμα 11,80 ευρώ θα δώσει η Καρέλιας που εμφάνισε καθαρά κέρδη 85 εκατ. ευρώ, λίγο κάτω από αυτά του 2021. Όμως με καθαρό ταμείο και επενδύσεις πάνω από 640 εκατ. ευρώ, η αποτίμηση των 910 εκατ. ευρώ κάνει τη μετοχή να δείχνει υποτιμημένη.
Η μετοχή της Meta Platforms, μητρικής του Facebook, είναι και πάλι το «darling» της Wall Street. H μετοχή συνέχισε την κούρσα της την Πέμπτη με άλμα 14% μετά την εστίασή της στην τεχνητή νοημοσύνη και στις περικοπές κόστους να ενθουσιάζουν τους οπαδούς της που έχουν ήδη συμβάλλει στο διπλασιασμό της κεφαλαιοποίησης της φέτος. Η Meta Platforms θα προσθέσει άλλα $75 δισ. στην αγοραία αξία της και θα ξεπεράσει τη Nvidia, ως η μετοχή του δείκτη S&P 500 με την καλύτερη απόδοση το 2023 μέχρι σήμερα.
Το ράλι της Meta παρέσυρε ανοδικά και άλλες μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, από τις Snap και Pinterest μέχρι την Amazon. Οταν επιθυμείς να σου φέρεται η αγορά, όπως σε μια μετοχή growth, χρειάζεσαι ανάπτυξη! Και αυτό ακριβώς έκανε η Meta, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη όταν τα ερωτηματικά για ενδεχόμενη ύφεση ακούγονται όλο και περισσότερο. Τα αποτελέσματα της ώθησαν τους αναλυτές να ανεβάσουν τις τιμές-στόχους για τη μετοχή με τη μέση εκτίμηση στα $270 που αφήνει ανοδικό περιθώριο 13%.
Η Meta ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών με την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου να δείχνει οτι οι κολοσσοί του κλάδου της τεχνολογίας των ΗΠΑ καταφέρνουν να ξεφύγουν από την πρόσφατη «κοιλιά» που οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις.
Τη Δευτέρα που μας πέρασε, οι μέτοχοι της γερμανικής βιομηχανίας Thyssen Krupp (TKA XETRA) αιφνιδιάστηκαν όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφαση της διευθύνουσας συμβούλου Μαρτίνα Μερτς να αποχωρήσει από την εταιρεία. Με την ίδια ανακοίνωση, το εποπτικό συμβούλιο της επιχείρησης γνωστοποίησε το όνομα του διαδόχου της, του Ισπανού Μιγκέλ Άνχελ Λόπεθ Μπορρέγο, ο οποίος μέχρι το 2022 ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens και τώρα κατέχει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής βιομηχανικής επιχείρησης Norma Group (μέχρι την 31η Μαΐου).
Η αποχώρηση της Μερτς, η οποία φαίνεται πως ήταν οικειοθελής, προβλημάτισε πολύ τους μετόχους και προκάλεσε την πτώση της μετοχής της κατά 13%. Ο προβληματισμός τους έχει σχέση με το γεγονός πως η Μερτς είχε ανανεώσει το συμβόλαιό της με την εταιρεία πριν λίγους μήνες και με το ότι ήταν η αρχιτέκτονας του σχεδίου ανάκαμψης της εταιρείας που τέθηκε σε εφαρμογή το 2020 με την πώληση του τομέα ανελκυστήρων έναντι 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος της παραίτησής της δεν έχει γίνει γνωστός, πιθανολογείται όμως πως έχει σχέση με τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην προσπάθειά της να εξυγιάνει το πιο προβληματικό κομμάτι της επιχείρησης δηλαδή τον τομέα της χαλυβουργίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Thyssen Krupp, ο Μπορρέγο θα συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της Μαρτίνα Μερτς, αλλά οι επενδυτές δεν είναι και τόσο σίγουροι γι’ αυτό, καθώς είναι απόλυτα λογικό για τον Μπορρέγο να θελήσει να αφήσει την δική του σφραγίδα τροποποιώντας αυτό το σχέδιο. Όπως είναι φυσικό, η αβεβαιότητα που δημιουργεί η αλλαγή στην κορυφή της εταιρείας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρνητική κίνηση της μετοχής. Δύο μέρες μετά όμως, την Τετάρτη, η μετοχή έκανε μία αξιόλογη ανοδική κίνηση κατά 5,4%.
Η άνοδος δεν είχε σχέση με την αλλαγή της διοίκησης ή με κάποιες δηλώσεις του Μπορρέγο, αλλά με ένα δημοσίευμα του Bloomberg. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως η χαλυβουργία Emirates Steel Arkan από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο πιο σοβαρός ενδιαφερόμενος για την απόκτηση μεριδίου μειοψηφίας στον τομέα χαλυβουργίας της Thyssen Krupp. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, για την αγορά μεριδίου ενδιαφέρονται ακόμα η Ινδική χαλυβουργία JSW Steel και η εταιρεία private equity CVC Capital Partners, αλλά οι συζητήσεις με αυτές έχουν ατονήσει.
Ένα πιθανό σενάριο συνεργασίας προβλέπει πως η Emirates Steel Arkan, πέρα από την αγορά μεριδίου, θα ξεκινά την βασική επεξεργασία χάλυβα στα ΗΑΕ χρησιμοποιώντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και στην συνέχεια θα μεταφέρει τα ημιτελή προϊόντα στην Γερμανία για επεξεργασία στα πιο προηγμένης τεχνολογίας εργοστάσια της Thyssen Krupp. Αν κάτι δεν χαλάσει σύντομα, η εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι μπορεί να υποβάλει επίσημη πρόταση συνεργασίας στην Thyssen Krupp. Για να δούμε αν ο Μπορρέγο θα σταθεί τυχερός και θα καταφέρει να λύσει τον γρίφο του χαλυβουργικού τομέα της εταιρείας μόλις αναλάβει την ηγεσία της.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.