Νέα χαρτοφυλάκια και επενδυτές έκαναν αισθητή την παρουσία τους τόσο στο συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, όσο και στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στις ΗΠΑ πριν και μετά το συνέδριο. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η δυναμική εμφάνιση των νέων αυτών «παικτών» επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικό χαρτί και ειδικά για το επικείμενο τραπεζικό deal της Πειραιώς.
Παράλληλα, όμως, οι πιο διορατικοί αναζητούν την τράπεζα που θα ξεχωρίσει στη νέα φάση νομισματικής πολιτικής η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι. Σε αυτήν τη φάση μείωσης των επιτοκίων, η Alpha Bank φαίνεται να τραβάει τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η τράπεζα παραμένει η φθηνότερη σε όρους P/TBV σε σχέση με τις υπόλοιπες, με μία σειρά από επενδυτικούς οίκους να δίνουν στην τράπεζα του Βασίλη Ψάλτη σημαντικά περιθώρια ανόδου έως και 50%, όπως έδειξε η τελευταία έκθεση της JP Morgan.
Δεύτερον, γιατί ωφελήθηκε λιγότερο από την άνοδο των επιτοκίων και, χάρη στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία που παρουσιάζει, βρίσκεται στην καλύτερη θέση να διατηρήσει την κερδοφορία της σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Ίσως να είμαστε μπροστά στην πιο πετυχημένη νέα εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο, είτε ιστορικά, είτε αν θέλετε από την εποχή του 1999 όπου οι εκδόσεις καλύπτονταν με το «καλημέρα» και οι επενδυτές στριμώχνονταν για λίγα τεμάχια. Πάνε πολλά χρόνια που έχουμε να ακούσουμε τέτοιο ενθουσιασμό για μία νέα εισαγωγή. Να σημειώσουμε πως τόσο οι χρηματιστές που ασχολούνται με τους Έλληνες επενδυτές, όσο και αυτοί που ασχολούνται με τους ξένους έχουν πραγματικά μείνει με το στόμα ανοικτό από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί. Ο λόγος για το Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πρόκειται για εμβληματική εισαγωγή που βροντοφωνάζει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γιατί αυτοί που επενδυτές, ειδικά του εξωτερικού που ζητάνε μετοχές, είναι αρκετά πιθανό να ρίξουν και μία ματιά στη συνέχεια και στην υπόλοιπη αγορά.
Όμως και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τη σχετικά μεγάλη έκδοση και αν συνυπολογίσουμε πως μετά θα έρθει και η πώληση του ποσοστού που έχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν έχει «ταλαιπωρηθεί». Μπορεί δηλαδή να βγήκαν κάποιες πωλήσεις επενδυτών για άντληση ρευστότητας, αλλά οι μετοχές δεν κατέγραψαν κάποια αξιόλογη διόρθωση, αφού υπήρχαν άλλοι επενδυτές, πρόθυμοι να αγοράσουν.
Υπενθυμίζεται πως η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, δηλαδή την προσεχή Πέμπτη και στις 7 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής. Το εύρος που έχει δοθεί είναι μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ και μάλλον θα δούμε τιμή από τη μέση και προς τα πάνω του εύρους, ανάλογα και πού μπαίνουν οι εντολές στο βιβλίο των ξένων. Αναλυτές σημειώνουν πως το εύρος δεν δίνει ακριβή αποτίμηση. Αντιθέτως, δίνει μία ελκυστική αποτίμηση και ίσως γι΄ αυτό υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον, αφού και οι τουριστικές προοπτικές της χώρας είναι μεγάλες.
Το έχουμε ξαναγράψει και για να σας πούμε και την αλήθεια μας αρέσει να το γράφουμε, γιατί εγκαίρως είχαμε αναφερθεί στη συγκεκριμένη μετοχή και βλέπουμε πως πλέον καταγράφει μεγάλη άνοδο και έχει τραβήξει πάνω της τα επενδυτικά βλέμματα. Ο λόγος για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία συσσώρευε για πολλούς μήνες, αλλά τώρα δείχνει πως είναι μεταξύ των μετοχών που ξεχωρίζουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Προφανώς και η ενίσχυση της αποτίμησης δίνει ώθηση και στη «μαμά», δηλαδή τη Viohalco.
Ο όμιλος πότε με τη μία μετοχή, πότε με την άλλη, παραμένει τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο. Η Cenergy διατηρεί την κορυφαία επίδοση που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια και είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά της. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δείχνει πως έχει βάλει στόχο τα υψηλά του 2021, ήτοι τα 2,60 ευρώ και μετά ανοίγει ο δρόμος για να γράψει υψηλά 16 ετών. Επιπλέον η αποτίμηση έχει αρχίσει να κοιτάζει προς το 1 δισ. ευρώ βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα να είναι η επόμενη του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.
Οι μετοχές της κατηγορίας ΜΕΖΖ παραμένουν στο επίκεντρο εδώ και βδομάδες. Προς το τέλος του 2022 τράβηξαν τα βλέμματα λόγω της μεγάλης επιστροφής κεφαλαίου που αντιστοιχούσε σε απόδοση άνω του 20% και τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του ράλι τιμών. Οι λόγοι που ακούγονται στην αγορά πολλοί, αλλά λόγω της τιμής των μετοχών και της χαμηλής αποτίμησης, το trade πάει… σύννεφο που λένε στα χρηματιστηριακά γραφεία. Ειδικά η Phoenix φαίνεται πως φέτος είναι η χρονιά της. Έκλεισε το 2022 δίνοντας τεράστια απόδοση στους μετόχους και από τον φετινό Ιανουάριο έχει άνοδο άνω του 80%. Ακολουθούν και οι άλλες τρεις μετοχές της κατηγορίας με κάπως μικρότερες, αλλά και πάλι «δυνατές» αποδόσεις.
Ανέλαβε την ειδική διαπραγμάτευση της μετοχής της Κλωστήρια Ναυπάκτου η Optima Bank και αμέσως παρατηρήθηκε και ενίσχυση του όγκου συναλλαγών και της τιμής της μετοχής. Θα πρέπει βέβαια να δούμε και διάρκεια και να παραμείνει ο όγκος καλός. Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει να δούμε και άλλες κινήσεις και κυρίως να δούμε βελτίωση στα μεγέθη. Το ενεργειακό κόστος έπληξε σημαντικά τον κλάδο. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά.
Σημαντικό άνοιγμα στον τομέα λιανικού εμπορίου των οικιακών μικροσυσκευών πραγματοποιεί ο ΟΤΕ, καθώς η αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός, η οποία ανήκει στον όμιλο από το 2006, μπαίνει στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι να προσελκυστεί μεγάλο μέρος της υφιστάμενης πελατείας των 250 καταστημάτων Γερμανός και στην κατηγορία των οικιακών μικροσυσκευών, τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και online. Στα online καταστήματα θα είναι διαθέσιμη όλη η γκάμα των προϊόντων, ενώ στα φυσικά καταστήματα οι κατηγορίες και τα διαθέσιμα είδη θα καθορίζονται ανάλογα με τον χώρο.
Στα 8 «G Prime» καταστήματα που υπάρχουν στη χώρα και συγκεκριμένα σε Πειραιά, Κηφισιά Ασπρόπυργο, Σητεία, Μυτιλήνη, Καρλόβασι Σάμου, Ξάνθη και Ιωάννινα, οι επισκέπτες θα έχουν και ψηφιακή εμπειρία καθώς θα υπάρχουν και διαδραστικά συστήματα για επίδειξη και αγορά προϊόντων.
Τα προϊόντα που θα διατίθενται στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα θα είναι συσκευές για την κουζίνα (καφετιέρες, βραστήρες, τοστιέρες, φουρνάκια, μίξερ κλπ), συσκευές προσωπικής περιποίησης (σεσουάρ, ξυριστικές και κουρευτικές μηχανές κλπ) αλλά και συσκευές καθαρισμού και φροντίδας για το σπίτι (όπως ηλεκτρικές σκούπες, σκούπες ρομπότ, σίδερα ατμού, πρέσες κλπ). Ακόμη περιλαμβάνονται και συσκευές για το ιδανικό κλίμα και την θέρμανση (όπως αφυγραντήρες, καθαριστές αέρα, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμάστρες, ηλεκτρικές κουβέρτες, αερόθερμα κλπ).
Η γκάμα σταδιακά εμπλουτίζεται και με νέα προϊόντα, ενώ με το σύστημα click and collect θα μπορεί κάποιος να κάνει την παραγγελία ηλεκτρονικά και στη συνέχεια να το παραλάβει από το κατάστημα.
Δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε άμεση χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, τόσο η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με σχετικό report της Τράπεζας Πειραιώς.
Η πολιτική των δύο κεντρικών τραπεζών μπορεί ουσιαστικά να είναι ίδια, αλλά ακολουθείται για διαφορετικούς λόγους.
Οι αναλυτές της τράπεζας Πειραιώς θεωρούν ότι η Fed δεν βιάζεται να προχωρήσει άμεσα σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, δηλαδή σε μείωση των επιτοκίων, καθώς αναμένει να παγιωθούν οι θετικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, η οικονομία κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023 εξελίχθηκε καλύτερα των εκτιμήσεων με τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,3% και συνολικά το 2023 στο 2,5%. Ταυτόχρονα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν ιδιαίτερα καλές και ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει βαθμιαία να υποχωρεί.
Συνεπώς, όπως καταλήγουν, η Fed δεν πιέζεται άμεσα να προχωρήσει νωρίτερα απ' ό,τι θα επιθυμούσε σε χαλάρωση της πολιτικής της.
Αντίθετα στην ευρωζώνη, όπου η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια πολιτική αυξημένων επιτοκίων, οι προκλήσεις παραμένουν. Και αυτό γιατί η οικονομική δραστηριότητα κατά το δ΄ τρίμηνο παρέμεινε, μάλλον, στάσιμη και δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική θετική μεταβολή κατά το πρώτο διάστημα του 2024. Θετικός παράγοντας, παραμένει η επιστροφή του ποσοστού ανεργίας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού.
Θετική για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου εξακολουθεί να είναι η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι το περιθώριο ανόδου στην ελληνική αγορά το επόμενο 12μηνο είναι γύρω στο 15%. Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερεις «τοπ» επιλογές στις αναδυόμενες αγορές με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να διατηρεί τον στόχο των 1.550 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η προσδοκώμενη απόδοση του δείκτη είναι 16% σε δολαριακή βάση έναντι 14% που προβλέπει για τις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμάται στο 7,6 που την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο ελκυστικά αποτιμημένες. Ο αντίστοιχος δείκτης των αναδυόμενων αγορών είναι στο 11,5. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS) το επόμενο δωδεκάμηνο θα αυξηθούν κατά 8%.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να μπλοκάρουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας είναι πολύπλευρη. Το γνωστότερο ίσως παράδειγμα είναι αυτό των σημαντικών απαγορεύσεων στην εξαγωγή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας στον ζωτικό τομέα των μικροεπεξεργαστών, αλλά υπάρχουν και άλλες απαγορεύσεις σε διάφορους τομείς. Μέχρι τώρα όμως δεν είχαμε ακούσει κάτι σαν αυτό που φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Όπως διαβάσαμε χθες στο Bloomberg, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης έχουν βάλει στο στόχαστρο τις δραστηριότητες των «εχθρών» των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι νέο, αυτό που είναι νέο είναι ο τρόπος με τον οποίον θα προσπαθήσουν να ελέγξουν την κινεζική πρόοδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, οι αμερικανικές αρχές σχεδιάζουν να ζητήσουν από τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών την επιτήρηση της χρήσης των συστημάτων τους και τον εντοπισμό κάθε «ύποπτης» δραστηριότητα. Ως «ύποπτη» δραστηριότητα θα θεωρείται η χρήση των συστημάτων cloud για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης από πελάτες εκτός ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση, προσχέδιο της οποίας τέθηκε σε διαβούλευση από το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου χθες, προβλέπει πως οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις που προσφέρουν ανά τον κόσμου υπηρεσίες cloud θα πρέπει να αναφέρουν με πλήρεις λεπτομέρειες στις αμερικανικές αρχές τα στοιχεία όσων μη αμερικανών φαίνεται πως χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και τα data centers τους για την ανάπτυξη και την λειτουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ως τέτοια στοιχεία νοούνται η ταυτότητα των πελατών και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις IP μέσω των οποίων έχουν πρόσβαση στα συστήματα cloud.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να αναλάβουν όλο το κόστος αυτής της «κατασκοπευτικής» δραστηριότητας. Εταιρείες σαν την Microsoft (MSFT NASDAQ), την Amazon (AMZN NASDAQ) και την Alphabet (GOOGL NASDAQ), θα πρέπει να συλλέγουν, να αποθηκεύουν και να αναλύουν τα δεδομένα από την δραστηριότητα των μη αμερικανών πελατών τους. Αυτές οι κινήσεις του υπουργείου εμπορίου εντάσσονται στα πλαίσια της προσπάθειας της υπουργού Raimondo και των συνεργατών της να «ξεριζώσουν» τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που προέρχονται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνη.
Τις σχετικές έχει δώσει στο υπουργείο ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν. Θεωρητικά, αν αυτές οι προτάσεις υιοθετηθούν τελικά από τις αμερικανικές αρχές, θα περιορίσουν δραστικά την δυνατότητα «επικίνδυνων» προσώπων, φυσικών ή νομικών, να χρησιμοποιούν τα εκτεταμένα δίκτυα των αμερικανικών κολοσσών του cloud computing για την ανάπτυξη και την λειτουργία των δικών τους συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Προφανώς μιλάμε κυρίως για κινδύνους που εκτιμάται πως προέρχονται από την Κίνα και τις κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες ή επιχειρήσεις. Δεν ξέρουμε αν τέτοιες ρυθμίσεις θα πλήξουν πραγματικά την Κίνα, είναι όμως πολύ πιθανόν να προκαλέσει σημαντική χρηματική και οργανωτική επιβάρυνση στις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες προς το παρόν έχουν αποφύγει να σχολιάσουν τις εξελίξεις. Καθώς θα ακολουθήσει τρίμηνο διάστημα δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων, είναι δύσκολο να πούμε αν τελικά θα υιοθετηθούν και με ποια μορφή. Σίγουρα όμως έχουμε πάρει μία καλή ιδέα των αμερικανικών προθέσεων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.