Μπορεί οι θετικές εκθέσεις για το ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχίζονται, ωστόσο τρεις διεθνείς παράγοντες καθορίζουν την τάση, ελλείψει θετικής εσωτερικής ειδησεογραφίας. Πρώτον, οι φόβοι για το χρέος στην Κίνα, όπου εταιρείες πτωχεύουν και οι φόβοι για οικονομική συρρίκνωση εντείνονται. Δεύτερον, η Γερμανία και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Και τρίτον, οι ενδείξεις για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ και οι πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
Ο συνδυασμός των ανωτέρω δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις διεθνείς αγορές, το οποίο επηρεάζει άμεσα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το στοίχημα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Να μη χάσει τη στήριξη των 1.218 μονάδων, ένα στοίχημα που μέχρι στιγμής φαίνεται πως κερδίζει το χρηματιστήριο, μετά από τέσσερις πτωτικές εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για το ΧΑ. Επτά μετοχές συνολικά ξεχωρίζει η HSBC από την Ελλάδα και δίνει σύσταση αγοράς. Από τις συστημικές έχει σε όλες σύσταση αγοράς, αλλά ξεχωρίζει την Alpha Bank με τιμή στόχο τα 2,20 ευρώ και περιθώριο ανόδου κοντά στο 50%. Για την Εθνική δίνει τιμή στόχο τα 7,95 ευρώ με περιθώριο ανόδου 27%, για την Eurobank τα 1,95 ευρώ με περιθώριο ανόδου 27% και για την Πειραιώς τα 44 ευρώ με περιθώριο ανόδου 21%.
Ξεχωρίζει εκτός τραπεζών την Aegean με τιμή στόχο τα 16,30 ευρώ και επίσης δίνει τιμή στόχο τα 33 ευρώ για τη Jumbo και τα 20 ευρώ για τον ΟΠΑΠ. Όλες οι επιλογές έχουν περιθώριο ανόδου πάνω από 20% με το μεγαλύτερο να έχει εκτός από την Alpha Bank, o OΠΑΠ (30%). Οι αναλυτές της HSBC σημειώνουν πως η ελληνική οικονομία δεν καθοδηγείται πλέον από το δημοσιονομικό, αλλά κύριοι οδηγοί ανάπτυξης σχετίζονται περισσότερο με εξαγωγές και επενδύσεις. Η Ελλάδα ξεχωρίζει σύμφωνα με την HSBC ως μία πραγματικά επιτυχημένη ιστορία μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης.
Η αύξηση του WACC του ΑΔΜΗΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή βελτίωσε τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής και παρά την πρόσφατη διόρθωση λόγω της γενικότερης πορείας των χρηματιστηριακών αγορών, οι αγοραστές δείχνουν πως δεν την αφήνουν. Το τελευταίο διάστημα είναι δυνατές οι εντολές αγοράς που μπαίνουν στη μετοχή και απορροφούν με σχετική άνεση τις πωλήσεις που βγαίνουν.
Από χρηματιστηριακά γραφεία ακούγεται πως ο πωλητής είναι γνωστός ξένος που είχε μεγάλη θέση και εδώ και μήνες τη μειώνει με σκοπό να μηδενίσει. Προφανώς και οι αγοραστές το ξέρουν και δε βιάζονται. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων θα θυμίσουμε πως είχε ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και συνεχίστηκε και στο πρώτο του 2023 και αναμένεται συνέχεια.
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων θα βελτιώσει και το μέρισμα που θα δοθεί για την επόμενη χρήση, καθώς για τη χρήση 2022 ήταν χαμηλό, αφού τα κέρδη είχαν περιοριστεί. Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί θα αλλάξει και όλη την εικόνα των ΑΠΕ στη χώρα. Σύμφωνα με κάποιους που παρακολουθούν τη μετοχή, το ενεργειακό στόρι της Ελλάδας δεν μπορεί να «παιχτεί» χωρίς δίκτυα.
Πέριξ των 5 ευρώ κινείται πλέον η μετοχή της ΕΧΑΕ και οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ξένα χαρτοφυλάκια τοποθετούνται καθώς θεωρούν καλή τη διόρθωση που έγινε από τα υψηλά των 6 ευρώ, αλλά και χαμηλή την αποτίμηση συγκριτικά με τις ομοειδείς του εξωτερικού. Η μετοχή διαπραγματεύεται με πιο ελκυστικούς δείκτες και με καλύτερες προοπτικές. Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι τζίροι στο χρηματιστήριο να έχουν μειωθεί λόγω του καλοκαιριού, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές όμως παραμένουν σε καλά επίπεδα. Επιπλέον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει ξανά στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η αποτίμηση της αγοράς έχει βελτιωθεί και ανέρχεται στα 85 δισ. ευρώ όταν πριν από ένα ακριβώς χρόνο ήταν στα 64 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις λένε πως θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω η συνολική αποτίμηση μέσα και από εισαγωγές νέων εταιρειών. Η επενδυτική κοινότητα περιμένει το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος αλλά και εταιρείες ακινήτων να εισαχθούν τους επόμενους μήνες.
Ο Ιούλιος μπορεί να εμφάνισε σημάδια στασιμότητας στην εμπορευματική κίνηση του Πειραιά πήγε ωστόσο καλά από πλευράς επιβατικής κίνησης. Συγκεκριμένα στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ το σύνολο των διακινηθέντων εμπορευματοκιβωτίων εμφάνισε μείωση 0,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Στο επτάμηνο η τάση είναι θετική με ρυθμό αύξησης 4%.
Παράλληλα το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου έως 31 Ιουλίου ο συνολικός αριθμός των επιβατών που μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά διαμορφώθηκε σε 1.538.411 όταν αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2022 ήταν 1.417.249, (+8,55%). Αύξηση καταγράφεται και στα ΙΧ με 7,66%, στα φορτηγά με 5,73% και στα δίκυκλα με 7,82%. Η μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής κίνησης παρατηρείται στα νησιά του Αργοσαρωνικού καθώς μετακινήθηκαν το φετινό Ιούλιο 452.680 επιβάτες έναντι 389.908 τον Ιούλιο του 2022 (+16,1% σε σχέση με πέρυσι). Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου θα ανακοινωθούν στις 29 Σεπτεμβρίου.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατικών αεροσκαφών στην Ελλάδα τρέχουν με ρυθμό αύξησης 8-9% σε σχέση με το 2019, τον Αύγουστο. Καλά νέα για την Aegean η οποία στο εξάμηνο μετέφερε συνολικά 6,7 εκατ. επιβάτες και φαίνεται ότι πηγαίνει ολοταχώς για μια χρήση ρεκόρ. Τα αποτελέσματα εξαμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
«Κομμένη» από σήμερα η μετοχή της Austriacard. Όσοι ήταν μέτοχοι έως το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής θα λάβουν μία νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά. Οι νέες μετοχές θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ από την Τετάρτη 23 Αυγούστου, ενώ στις 30 Αυγούστου η εταιρία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου. Χωρίς το μέρισμα των 0,4 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύονται από σήμερα και οι μετοχές της Λάμψα.
Η πρόκριση των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και η εξασφάλιση της συμμετοχής τους σε ομίλους είναι μια καλή είδηση για την Cosmote η οποία έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του UEFA Champions League και Europa League ως το 2024. Τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρχουν ευρωπαϊκοί αγώνες που θα κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον των φιλάθλων των εμπορικότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων της χώρας. Η συνδρομητική βάση της Cosmote στο τέλος του α’ εξαμήνου είχε 648 χιλιάδες πελάτες.
Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν άλλα 2,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το σύνολο πλέον της έκθεσης στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει υποχωρήσει στα 17,66 δισ. ευρώ όταν στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν στα 35,4 δισ. ευρώ. Επίσης, προκύπτει ότι οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν μειωθεί κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 25,6 δισ. ευρώ, ενώ στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν 43,7 δισ. ευρώ.
Προειδοποίηση προς τους επενδυτές για τη διατήρηση των επιτοκίων, αλλά και των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, απευθύνουν οι αναλυτές της Bank Of America. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η αγορά των αμερικανικών ομολόγων εισέρχεται στη νέα κανονικότητα, «στον κόσμο του 5%», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η άποψη των traders των ομολόγων, ότι δηλαδή οι πρόσφατες χαμηλές αποδόσεις έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η νέα, αυτή, κατάσταση, αποδίδεται, σύμφωνα με την BofA στην ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, στο αυξανόμενο χρέος και τα ελλείμματα αλλά και στις ανησυχίες των οικονομικών αναλυτών ότι η FΕD θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε επίπεδα που είχαν να φανούν εδώ και μια δεκαετία.
Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές της BlackRock και της Pacific Investment Management αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από το στόχο της Fed, αφήνοντας περιθώριο ώστε οι αποδόσεις μακροχρόνιων τίτλων να κινηθούν ακόμη υψηλότερα.
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει επιστολή διαμαρτυρίας προς την ιταλική κυβέρνηση για την επιβολή φόρου 40% στα έκτακτα κέρδη των τραπεζών που ανακοίνωσε αιφνιδίως την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, κίνηση που θα φέρει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni σε αντιπαράθεση με τη νομισματική αρχή της ευρωζώνης, η οποία δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει στις κυβερνητικές αποφάσεις για τα δημοσιονομικά, αλλά η επιστολή της αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Ρώμης που έχει επανειλημμένα κριτικάρει την ΕΚΤ για τις αυξήσεις επιτοκίων. Το ίδιο είχε κάνει η ΕΚΤ και στην περίπτωση της Ισπανίας μετά την επιβολή φόρου στις τράπεζες.
Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε πλαφόν στον φόρο και τα έσοδα που θα αντληθούν δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών. Υπολογίζει ότι θα αντλήσει γύρω στα 3 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με την επίπτωση στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, Intesa και Unicredit, να εκτιμάται στα 970 εκατ. και 860 εκατ. αντίστοιχα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.