Η στήλη έχει υποστηρίξει πολλές φορές πως χωρίς σωστή δουλειά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας, σοβαροί επενδυτές δεν θα έρθουν στην Ελλάδα. Η επενδυτική βαθμίδα είναι σημαντική, αλλά χωρίς καλά οργανωμένη κεφαλαιαγορά που να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου και να επεμβαίνει όταν αυτός καταστρατηγείται, ποτέ δεν θα θεωρηθούμε ανεπτυγμένη αγορά.
Και το κυριότερο: Κανείς δεν θα τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στην ελληνική αγορά, όταν η μη τήρηση των κανονισμών δεν έχει σοβαρές συνέπειες για όσους τους καταπατούν. Το παράδειγμα της Attica Bank και της πρώτης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στην τράπεζα είναι χαρακτηριστικό.
Έρχεται η αμερικανική εισηγμένη Ellington και διαψεύδει, όσα η αγορά πίστευε για την πρώτη ΑΜΚ της Attica Bank. Προσέξτε, δύο χρόνια δηλαδή είχαμε όλοι διαφορετική εικόνα από αυτήν που ίσχυε. Δεν τα λέμε εμείς, η ίδια η Ellington το αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στην ιστοσελίδα «Banking News».
H ουσία της επιστολής είναι πως η Ellington ποτέ δεν συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μαζί με το ΤΜΕΔΕ! Επομένως, εύλογα δημιουργείται η απορία, τότε ποιος συμμετείχε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 240 εκατ. ευρώ;
Υπενθυμίζουμε πως ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών (SSM) είχε θέσει ως προϋπόθεση της ΑΜΚ τη συμμετοχή ιδιώτη, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετάσχει στην ΑΜΚ. Τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν όλους τους εμπλεκομένους. Πρώτον, ο SSM γνώριζε για τη μη ύπαρξη ιδιώτη επενδυτή; Δεύτερον, πώς ενέκρινε τη συμμετοχή του ΤΧΣ, εφόσον δεν υπήρχε ιδιώτης επενδυτής; Τρίτον, γιατί τόσο καιρό όλη η αγορά είχε την εντύπωση πως η Ellington με το ΤΜΕΔΕ συμμετείχαν στην ΑΜΚ; Και βεβαίως, επειδή η Attica Bank είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τις μεγαλύτερες ευθύνες φαίνεται να φέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η οποία και θα έπρεπε ήδη να έχει απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, όχι μόνο σήμερα, αλλά κυρίως όταν λάμβανε χώρα η ΑΜΚ. Αντιγράφουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Attica Bank εκείνη την περίοδο:
«Οι Νέες Μετοχές καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) ενώ οι μετοχές που έμειναν αδιάθετες μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης κατανεμήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο σε επενδυτές που είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον έως τις 17.12.2021 και στην εταιρία RINOA LΤD στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας βασικών όρων συναλλαγής μεταξύ ΤΜΕΔΕ, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των εταιρειών Ellington Solutions S.A. και ES GINI Investments Limited».
Κάτι όμως, που όπως φαίνεται από την επιστολή της Ellington, δεν ισχύει. Στην ουσία αυτό που γίνεται σαφές είναι πως στην ΑΜΚ 240 εκατ. ευρώ συμμετείχε το ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Rinoa, το οποίο είναι άγνωστο αν συμμετείχε ουσιαστικά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης είναι σαφές πως η Ellington δεν συμμετείχε ούτε εκείνη στην ΑΜΚ παρά την αρχική της πρόθεση, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν ορισμένα προαπαιτούμενα που είχε θέσει.
Η λογική όμως έρχεται να «εκδικηθεί», καλύπτοντας τα κενά και τα ερωτήματα που τίθενται πολλαπλασιάζονται… Η παραπάνω ανακοίνωση κάνει ξεκάθαρη αναφορά για την Ellington Solutions και την Rinoa. Κανείς όμως δεν ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό, ούτε ξεκαθάρισε, ότι οι δύο εταιρείες δεν είχαν καμία σχέση με το αμερικανικό fund, ούτε φαίνεται πως διέθεταν τα απαραίτητα κεφάλαια για να επενδύσουν σε μία τράπεζα. Άλλωστε τα μετοχικά τους κεφάλαια ήταν χαμηλής αξίας.
Ποιος, εν πάση περιπτώσει, έλεγξε αν ένας μέτοχος έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια και φερεγγυότητα για να επενδύσει σε μία τράπεζα (!!), ιδιαίτερα στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτής, η οποία ήταν προάγγελος της δεύτερης; Η Τράπεζα της Ελλάδος; Το ΤΜΕΔΕ που συμβλήθηκε μαζί τους και ήταν ήδη μεγαλομέτοχος; Το ΤΧΣ έκανε έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due diligence) προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες και πώς ενημερώθηκε το επενδυτικό κοινό; Με ποιες γνωστοποιήσεις;
Δηλαδή, σε μια ευρωπαϊκή αγορά μπορεί κάποιος να εμφανίζεται πως θέλει να επενδύσει σε μια τράπεζα και ένας (μα ούτε ένας) από τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές να μην διερωτάται αν υπάρχει η δέουσα ικανότητα για την εν λόγω επένδυση;
Δεχόμενοι πως οι εταιρείες Ellington και Rinoa ενήργησαν καλή τη πίστη, καθώς πράγματι η αμερικανική εταιρεία είχε δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην ΑΜΚ και με τη μορφή δεσμευτικής επιστολής, τα ερωτήματα παραμένουν. Ποιος ιδιώτης συμμετείχε τελικά στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αν δεν ήταν η Ellington;
Σε περίπτωση που τα λεγόμενα της Ellington ισχύουν, εγείρεται ζήτημα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το παρελθόν και να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα προστατεύονται οι επενδυτές στο παρόν (και) στο μέλλον…
Απίστευτο το πρώτο εξάμηνο χρηματιστηριακά. Κατέγραψε αξιόλογη επίδοση ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 37,5% και ο τραπεζικός 57,5%. Για όσους έχουμε ζήσει τα πέτρινα χρόνια, τα χρόνια των μνημονίων και της διάλυσης των αποτιμήσεων, το εξάμηνο αυτό ήταν «βάλσαμο». Κατάφερε να μας θυμίσει ξανά ότι υπάρχει αγορά, ότι μπορούμε να ελπίζουμε. Μετά από πολλά χρόνια έχουμε δει σταθεροποίηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών πάνω από 100 εκατ. ευρώ και ίσως θα είναι και η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θα χαμογελάσουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες.
Ήδη το κάνουν. Εκπληκτικές αποδόσεις μοίρασε η αγορά και μάλιστα η άνοδος είχε διάχυση και εκτός από τα βαριά χαρτιά, θετικές αποδόσεις είχαν και τα μικρομεσαία. Πολλές μετοχές ξεπέρασαν την απόδοση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία μετοχή του πρώτου εξαμήνου με άνοδο 109% και ακολουθεί η Aegean με άνοδο 104% και Cenergy με άνοδο 99%. Ακολουθεί η Κλουκίνας Λάππας με άνοδο 92%, η Μαθιός με άνοδο 90%, η Βιοκαρπέτ με 68%, η ΕΧΑΕ με 66%, η Άβαξ με 64% η Μοτοδυναμική με 62%, η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος με 59% και οριακά χαμηλότερα η άνοδος για την Εθνική.
Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης μπαίνει και ένα φρένο στα σενάρια για τις εταιρείες ύδρευσης. Παραμένουν στο δημόσιο και η ρυθμιστική αρχή θα φτιάξει ένα πιο δίκαιο πλαίσιο, το οποίο σύμφωνα και με όσα έχουμε ακούσει από τις διοικήσεις των εταιρειών, θα βοηθήσει σημαντικά. Οι επενδυτές προφανώς και δεν θέλουν να ακούν για κρατικοποίηση, ενώ όσοι έχουν τοποθετηθεί και αναφερόμαστε στους μεγάλους παίκτες, γνωρίζουν τη σχέση της εταιρείας με το δημόσιο. Αυτό που θέλουν είναι να γίνουν οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί και να βγάλουν κέρδη για το μέτοχο.
Μετά από μία χρονιά που στιγματίστηκε από την ενεργειακή κρίση και επηρέασε τα κέρδη, πάμε σε μία καλύτερη χρονιά, όπου η κερδοφορία αναμένεται βελτιωμένη. Αυτή η εξέλιξη, αλλά και το γεγονός ότι έχουν ισχυρή ρευστότητα και μπορούν να αντέξουν και άλλα δύσκολα χρόνια προφανώς δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στο ταμπλό, παρά τη γενικότερη εικόνα ευφορίας. Η ΕΥΑΘ την Παρασκευή έδειξε ότι είχε καλό αγοραστή και προσπάθησε να ξεφύγει από τα ομολογουμένως εξαιρετικά χαμηλά και ελκυστικά επίπεδα. Σε τέτοια επίσης επίπεδα διαπραγματεύεται και η ΕΥΔΑΠ.
Άρδην έχει αλλάξει η εικόνα της Intrakat ένα χρόνο μετά την εξαγορά της από την WINEX των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου και με τη νέα διοίκηση στο τιμόνι της, ο χρόνος ήταν πλούσιος σε κινήσεις εδραίωσης και ανάπτυξης, αλλά και αποτελέσματα. Την ίδια ώρα η WINEX δείχνει διαρκώς την έμπρακτη εμπιστοσύνη της στην INTRAKAT, και στις προοπτικές της εταιρείας όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης για τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς ενίσχυσε το ποσοστό της στο 36,65%, αλλά και έβαλε και ένα νέο εξασφαλισμένο έργο 387 εκατ. ευρώ στο pipeline της εταιρείας. Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου δυναμικότητας 1.300.000 m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εταιρεία «ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE».
Σύμφωνα με τον CEO και αντιπρόεδρο της Intrakat κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, η εταιρεία το 2023 θα εμφανίσει έναν ισολογισμό με μηδενικές ζημιές έναντι αρνητικού αποτελέσματος 23 εκατ. ευρώ το 2022 και στη χρήση του 2024 θα καταγράψει κέρδη που θα επιτρέψουν και τη διανομή μερίσματος.
Η αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ και η εξαγορά της Άκτωρ μπορεί να είναι τα πιο ηχηρά γεγονότα σε αυτήν την πορεία, ωστόσο η δουλειά που έγινε στην εταιρεία, όπως επεσήμανε ο κ Εξάρχου, είναι σαν η νέα διοικητική ομάδα να «άλλαξε αλυσίδα ποδηλάτου εν κινήσει», για να καταδείξει το βαθμό δυσκολίας ανάκαμψης της Intrakat.
«Όταν αναλάβαμε την Intrakat είχε ανεκτέλεστο 1,25 δισ. ευρώ και τώρα έχει 2,1 δισ. ευρώ. Μαζί με το ανεκτέλεστο της Άκτωρ στο τέλος του χρόνου το ανεκτέλεστο θα φτάσει τα 4,9 δισ. ευρώ. Η Ιntrakat είχε 500 εργαζόμενους, σήμερα έχει 560 και όταν αποκτηθεί η Άκτωρ θα έχει 3.360 εργαζόμενους. Η κεφαλαιοποίηση πέρσι το καλοκαίρι ήταν 142 εκατ. ευρώ και σήμερα (σ.σ την Πέμπτη) 346 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Εξάρχου.
Για την Άκτωρ δε σημείωσε ότι, «είναι ένα «θηρίο» και με την κατάλληλη διοίκηση και τα εξασφαλισμένα κεφάλαια κίνησης θα επανέλθει δυναμικά», ενώ συμπλήρωσε πως η Intrakat ενεπλάκη για πρώτη φορά με έργα ΣΔΙΤ, όπως ο οδικός άξονας Καλαμάτας - Πύλου προϋπολογισμού 239,2 εκατ. ευρώ και ο οδικός άξονας ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη), προϋπολογισμού 188,6 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο σημαντικό είναι ότι η INTRAKAT προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην κοινοπραξία με την πορτογαλική εταιρεία Brisa, σε 49%, για το διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού έναντι 30% που όριζε η αρχική συμφωνία.
H αλλαγή πίστας για την κατασκευαστική αποτυπώνεται και στο ταμπλό. Όταν στις αρχές Μαΐου ο Αλέξανδρος Εξάρχου προέβαινε σε πρόβλεψη για την πορεία των κερδών του 2023 η μετοχή ήταν στα 1,60 ευρώ. Σήμερα είναι περίπου στα 2,30 ευρώ και έχει σημειώσει άνοδο περίπου 40%, ενώ η αποτίμηση έχει ξεπεράσει τα 360 εκατ. ευρώ. Όποιοι επενδυτές πίστεψαν στο όραμα των βασικών μετόχων επιβραβεύτηκαν.
Με discount 7% έναντι των ομοειδών της διαπραγματεύεται η Jumbo, σύμφωνα με την ανάλυση της Optima Bank, το οποίο όπως σημειώνει δεν δικαιολογείται λόγω του καλού επιχειρηματικού μοντέλου, των προοπτικών ανάπτυξης, της συνετής στρατηγικής και του υγιούς ισολογισμού. Η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E 12,1 τα κέρδη του 2023 έναντι 13x των ομοειδών και 12,7x του ιστορικού μέσου της δεκαετίας. Οι αναλυτές της τράπεζας αύξησαν την τιμή στόχο στα 31,10 ευρώ από 22,7 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 24% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ διατηρούν τη μετοχή στο χαρτοφυλάκιο των κορυφαίων επιλογών τους. Για το 2023 περιμένει καθαρά κέρδη 280,1 εκατ. ευρώ και για το 2024 311,4 εκατ. ευρώ.
Πρώτοι σε όλο τον κόσμο στη μέση της διαδρομής για το 2023. Η χρονιά μπορεί να κάνει «repetition» του 2019 όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε έρθει πρώτο σε απόδοση. Υπάρχει ένας ωφέλιμος χρόνος για θετική αυτονόμηση της εγχώριας αγοράς μέχρι τα μέσα του μήνα όταν και εκκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου στην Αμερική και πριν τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών την τελευταία εβδομάδα πριν τον Αύγουστο. Σε αυτό το διάστημα αναμένεται να κλείσουν συναλλαγές που βρίσκονται σε πολύμηνη εκκρεμότητα και η αγορά να πάει σε διακοπές τον Αύγουστο. Χρηματιστηριακά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε επαφή με τα υψηλά 9 ετών έχοντας ενσωματώσει όλες σχεδόν τις «δύσκολες» για τη διαμόρφωση του δείκτη αποκοπές μερισμάτων. Απομένει μόνο του ΟΤΕ την προσεχή Πέμπτη (0,578 ευρώ). Και το premium στα παράγωγα δεν λέει να κλείσει.
Σχεδόν 113 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού από τις 19 Μαΐου παραμονή των πρώτων εκλογών. Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είχε επίσης εισροές 16 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις καθαρές εισροές από την αρχή του έτους στα 46,2 εκατ. ευρώ. Πρωταθλήτρια απόδοσης στο εξάμηνο (ως την Πέμπτη 29/6) ήταν το ALLIANZ Επιθετικής Στρατηγικής Μετοχών Εσωτερικού (+44,5%) με δεύτερο πάλι αμοιβαίο του ομίλου της ALLIANZ αυτό το Μετοχών Εσωτερικού (+43,2%). Τα εύσημα στο διαχειριστή (Βαγγέλης Κριεμάδης) ο οποίος νίκησε με μεγάλη απόσταση την απόδοση του Γενικού Δείκτη και προηγείται στην κούρσα των θεσμικών αποδόσεων των αμοιβαίων στα μισά της χρονιάς.
Ο κ. Γιώργος Δούκας μετά από ένα μικρό πέρασμα στη Lamda Development και για σημαντικό χρονικό διάστημα στέλεχος στην ομάδα επενδυτικών σχέσεων της Τράπεζας Πειραιώς αναλαμβάνει υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων στην Optima Bank. Ο κ. Βάρσος Χρήστος, CFO της Σαράντης, αναλαμβάνει παράλληλα και Υπεύθυνος Εταιρικής Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Μετόχων. Σύντομα θα έχουμε νέα και από την πλήρωση της θέσης του/της υπεύθυνου επενδυτικών σχέσεων της Φουρλής. Οικονομολόγο αναζητά το Μαξίμου για την πλήρωση σχετικής θέσης.
Η στήλη εύχεται στον κορυφαίο ελληνα αναλυτη Ιακωβο Κουρτεση και την Βίκυ Λύκου που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου το περασμένο Σάββατο μακροημέρευση και υγεία.
Κάθε μέρα τον Ιούνιο προσγειώνονταν πάνω από 2000 αεροπλάνα στα ελληνικά αεροδρόμια. Η αύξηση σε σχέση με το 2019 είναι πάνω από 11% σε φόρτο αεροσκαφών. Η σεζόν πάει εξαιρετικά και αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη ανακοίνωση για το μεταφορικό έργο επιβατών πενταμήνου της Aegean: Οι 5 εκατομμύρια επιβάτες είναι αυξημένοι κατά 50% σε σχέση με το 2022 και 12% σε σχέση με το έτος ρεκόρ του 2019.
Από σήμερα εξάλλου και έως τις 3 Ιουλίου του 2026 το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξασκήσει τους παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων (warrants) που κατέχει στην Aegean με τιμή 3,2 ευρώ ανά μετοχή με δυνατότητα απόκτησης έως και το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Εντός 60 ημερών από την ημερομηνία της δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης, η Aegean δύναται να ασκήσει με δήλωσή της το δικαίωμα προαίρεσης και να αποκτήσει τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών στην αγοραία αξία τους.
Η αγοραία αξία ισούται με τη διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Aegean κατά τις τελευταίες 60 ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης.
Με βάση τις 60 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν πριν την 3η Ιουλίου η τιμή εξάσκησης προσδιορίζεται στα 9,4 ευρώ ανά μετοχή ήτοι 64,3 εκατ. ευρώ έσοδο για το Δημόσιο. Η στιγμή της εξάσκησης δεν είναι προσδιορισμένη, όπως και η πρόθεση της Aegean για την εξάσκηση του δικαιώματος και την ακύρωση ή όχι των μετοχών.
«Όλα τα μεγάλα έργα του ομίλου προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών κολοσσών και στρατηγικών επενδυτών, τόσο από το χώρο της ενέργειας, όσο και από το χώρο των κατασκευών». Τα παραπάνω αποτελούν δήλωση του Αντιπροέδρου του ομίλου Eunice κ. Γ. Πεχλιβάνογλου, του ελληνικού ενεργειακού ομίλου που βρίσκεται σε σημαντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του προς πάσα κατεύθυνση.
Η Eunice έχει βάλει στις ράγες ενεργειακά έργα που κρίνονται υψίστης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας (PTOLEMAIDA BESS, ARCADIA BESS, Greece Africa Power Interconnection, AIGAIO PROJECT, CRAVE H2 κλπ.) και η αναφορά Γ. Πεχλιβάνογλου μάλλον αποτελεί ένα παράθυρο για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά, ο όμιλος Eunice φαίνεται να ακολουθεί πιστά την πεπατημένη άλλων αντίστοιχων ομίλων στο χώρο της ενέργειας, που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη μεγάλων συνεργειών.
Μαγνήτης φυσικά και η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών στο μεγάλο έργο PTOLEMAIDA BESS, το οποίο μπαίνει σύντομα σε φάση υλοποίησης, αλλά και η πρωτοπόρα ενασχόληση του ομίλου με τις χρήσεις του πράσινου υδρογόνου σε βιομηχανικές εφαρμογές και μεταφορές.
Την Πέμπτη έγινε, επιτέλους, η πρώτη διαστημική πτήση της Virgin Galactic (SPCE NYSE). Για να είμαστε πιο σωστοί, έγινε η πρώτη εμπορική διαστημική πτήση της εταιρείας που ίδρυσε ο γνωστός επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον. Στο σκάφος VXX Unity επέβαιναν έξι άτομα, οι δύο πιλότοι, ένας υπάλληλος της Virgin Galactic και τρεις Ιταλοί, δύο αξιωματικοί της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένας μηχανικός του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της χώρας. Το ποσό που πλήρωσε το ιταλικό δημόσιο δεν έγινε γνωστό αλλά η ουσία του πράγματος είναι πως είναι η πρώτη πτήση από την οποία η εταιρεία αποκόμισε έσοδα. Το Unity έφθασε σε ύψος 44.500 ποδών στην «πλάτη» ενός αεροσκάφους της εταιρείας και στην συνέχεια συνέχισε αυτόνομα την πορεία του ανάβοντας τις μηχανές του.
Αφού ανέπτυξε ταχύτητα 2,88 Mach, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές την ταχύτητα μετάδοσης του ήχου, το Unity ταξίδεψε στα 52,90 μίλια πάνω από την επιφάνεια της γης και οι επιβάτες άρχισαν να νοιώθουν την έλλειψη βάρους. Τελικά το Unity επέστρεψε στην βάση Spaceport America στην πολιτεία του Νέου Μεξικού και αποβίβασε τους επιβάτες του. Η επιτυχημένη πτήση δεν συνδυάστηκε με αντίστοιχη ανοδική πορεία της μετοχής της εταιρείας, καθώς αυτή σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 10,76%.
Η αλήθεια είναι πως η μετοχή είχε κινηθεί πολύ θετικά τις προηγούμενες μέρες ενόψει της πτήσης της Πέμπτης αλλά όπως και να δει κανείς τα πράγματα, οι μέτοχοι της επιχείρησης είναι εξαιρετικά ζημιωμένοι από αυτή την επενδυτική τους επιλογή. Στα επίπεδα των 4,23 δολαρίων (το κλείσιμο της Πέμπτης), η μετοχή είναι περίπου 40% παραπάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα μηνών και 50% κάτω από τα υψηλά της ίδιας χρονικής περιόδου.
Αν κοιτάξουμε πιο πίσω στον χρόνο θα δούμε πως η τωρινή της τιμή είναι κατά 90% πιο χαμηλή από τα υψηλά που είχε κάνει το 2021, όταν η μετοχή είχε συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η μεγάλη πτώση οφείλεται στις πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας της επιχείρησης, καθώς αυτή έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Όταν η εταιρεία εισήγαγε τις μετοχές της στο χρηματιστήριο το 2019 χρησιμοποιώντας την μέθοδο SPAC, είχε προβλέψει πως το 2023 θα πραγματοποιούσε πτήσεις για περισσότερους από 1.500 επιβάτες που θα πλήρωναν για αυτό, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει φέτος και πολύ δύσκολο να γίνει το 2024.
Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, μόνο το 2022 χρειάστηκε να ξοδέψει σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα. Το τι θα γίνει στην συνέχεια είναι δύσκολο να πει κανείς. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας προβλέπει, σύμφωνα με το Bloomberg, πως μέχρι το 2027 θα καταφέρει να φτάσει στην κερδοφορία.
Από τη μεριά τους οι αναλυτές της Wall Street, όπως αναφέρει το Barron’s, εκτιμούν πως η εταιρεία θα επιτύχει κερδοφορία δύο με τρία χρόνια αργότερα. Έχοντας δει τόσες πολλές καθυστερήσεις και αναποδιές από το 2004 που ιδρύθηκε η επιχείρηση, είναι λογικό να υποθέσουμε πως όλες αυτές οι εκτιμήσεις θα αποδειχθούν και πάλι αισιόδοξες. Πιθανότατα, για πολλά χρόνια ακόμα, οι μέτοχοί της θα συνεχίσουν να βλέπουν τεράστια έξοδα και μεγάλες ζημιές.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.