Οι επενδυτές μέσω των τοποθετήσεών τους τις προηγούμενες εβδομάδες προεξοφλούσαν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν μάλλον αναμενόμενες αφού κάποιοι είχαν εντυπωσιακά κέρδη. Η χθεσινή πορεία του Γενικού Δείκτη και των μετοχών, μόνο ανησυχία δεν προκάλεσε.
Αντιθέτως, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έτριβαν τα χέρια τους, γιατί θα αγοράσουν σε καλύτερες τιμές. Δεν είδαμε αναλυτή, να λέει πως η ανοδική πορεία τελείωσε. Ίσα-ίσα βλέπουν ακόμα πιο ψηλά, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι. Η Alpha Finance βλέπει μία επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου καθώς τα κέρδη είναι μεγάλα και πλέον οι αποτιμήσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με τις αντίστοιχες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Alpha Finance εκτιμούν ότι η αγορά θα διατηρήσει την ανοδική της τάση σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηριζόμενη από το βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα από την αύξηση των κεφαλαίων προς επένδυση από την ΕΕ, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και της δυναμικής των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που προοιωνίζουν τη συνέχιση της εισροής κεφαλαίων και στο ΧΑ. Η Eurobank Equities σημειώνει πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου και η αγορά έχει καθαρό μονοπάτι re rating μπροστά της.
Οι εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου, αναφέρει, πως έχουν discount μεγαλύτερο του 25% έναντι των ομοειδών της Ευρώπης, ενώ από τις τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς διατηρούν την ελκυστική τους αποτίμηση.
Στις κορυφαίες της επιλογές έχει μετοχές με υψηλή κερδοφορία, ορατότητα και καλές διανομές όπως ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίο, ενώ επιλέγει ακόμα Πειραιώς και ΔΕΗ. Η Axia βλέπει να έρχεται νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα (έως το τέταρτο τρίμηνο) και αναφέρει πως η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενέπνευσε εμπιστοσύνη στην αγορά, η οποία αποτυπώνεται στα ομόλογα. Σημειώνεται πως το ελληνικό δεκαετές χθες διαπραγματευόταν στο 3,5%. Αν αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα θα αυξηθεί και ο αριθμός των επενδυτών που μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα ανοίγοντας την πόρτα για νέες εισροές κεφαλαίων.
Όπως είχαν προϊδεάσει οι αναλυτές, η παρουσίαση του επικαιροποιημένου business plan από τη διοίκηση της Alpha Bank, θα οδηγούσε σε αναθεωρήσεις εκτιμήσεων και κοντά στο 30% όπως έλεγαν κάποιοι. Η Optima Bank αύξησε την τιμή στόχο στα 1,83 ευρώ από 1,48 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση αγοράς. Εκτός από την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την περίοδο 2023-25, ώστε να είναι ανάλογες πλέον με αυτές της διοίκησης, περιμένει δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά, ενώ μείωσε και το εκτιμώμενο κόστος κεφαλαίου στο 11,3% από 13,5%.
Όπως αναφέρει στα τρέχοντα επίπεδα διαπραγματεύεται 0,58 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια του 2023, δηλαδή σε discount 27% έναντι των ομοειδών της Ν. Ευρώπης και 17% έναντι των ελληνικών. Πιστεύει πως οι στόχοι της διοίκησης είναι επιτεύξιμοι και θα μπορέσει να δώσει μέρισμα 0,041 ευρώ από τα κέρδη του 2023, ενώ θα επιτύχει κέρδη 539 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα χρήση και 810 εκατ. ευρώ το 2025.
Προφανώς και μεταξύ των εταιρειών που κερδίζουν από το αποτέλεσμα των εκλογών και λόγω αυτών που αναμένονται (ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα, επενδύσεις) είναι η ΕΧΑΕ. Μάλιστα η είσοδος νέων εταιρειών που αναμένεται και μεταξύ αυτών εμβληματικών, όπως το Ελ. Βενιζέλος, θα δώσει την ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω η σχέση αποτίμησης προς ΑΕΠ.
Εκτιμάται ότι η ΕΧΑΕ θα δει τα έσοδά της να βελτιώνονται και αν μάλιστα πετύχουν και μερικές από τις κινήσεις που έχει βάλει μπροστά η διοίκηση, τότε θα μπορούσαμε να δούμε σημαντικά υψηλότερες τιμές για την εισηγμένη. Το τελευταίο διάστημα βγαίνουν κάποιες πωλήσεις και ο όγκος είναι υψηλός, αλλά αν το Χ.Α. δει καλύτερα επίπεδα τιμών, θα είναι μεταξύ των κερδισμένων και αυτή.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο για να ανακτήσει, σύντομα, την επενδυτική βαθμίδα, αναφέρει σε σχετικό του report ο Holger Schmiedin, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το βασικό μήνυμα που στέλνει το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη αλλά και εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το βασικό μήνυμα που στέλνει το εκλογικό αποτέλεσμα προς την Ευρώπη είναι ότι οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που βρίσκονταν παλαιότερα στο επίκεντρο της κρίσης έδειξαν ότι με ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο μπορούν να μετατραπούν σε μια πηγή ανάπτυξης και σταθερότητας για την Ευρώπη.
Οι επενδύσεις, αναφέρει, από το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 42%, καθώς τόσο εγχώριες, όσο και ξένες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την αναπτυξιακή ατζέντα. Παράλληλα, ο Holger Schmiedin συγκρίνει την Ελλάδα του σήμερα με την Γερμανία του 2003-2005 όταν εφάρμοσε, δηλαδή, τις μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα, επισημαίνει ο ίδιος, έχει δείξει ότι το να αποτελεί μέλος του ευρώ μπορεί να προσφέρει περαιτέρω ώθηση σε μια χώρα στο να υλοποιήσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, αντί να ελπίζει σε μια δυνητικά πληθωριστική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από την Κεντρική Τράπεζα.
Η στήριξη σε πολιτικές που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η εφαρμογή από την κυβέρνηση πιο τολμηρών μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης και της αγοράς είναι οι δύο οικονομικές παράμετροι που διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Axia σε σχετική της έκθεση.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρει η Axia, έχουν αποφέρει αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνούν ακόμη και τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης.
Στα δεδομένα αυτά αν προστεθούν και οι θετικοί καταλύτες όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ο ισχυρότερος χρηματοοικονομικός τομέας και η πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Επιπρόσθετα, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας σε μείωση του λόγω χρέους προς ΑΕΠ. Με βάση αυτά τα δεδομένα αναφέρει η Axia, είναι πιθανό η Ελλάδα να αποκτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (IG) νωρίτερα παρά αργότερα (και πιθανότατα έως το 4ο τρίμηνο του 2023). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από το IG στις αξιολογήσεις των οίκων.
Καταλήγοντας η Axia επισημαίνει ότι η Ελλάδα βιώνει έναν κύκλο ανάπτυξης και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, οι προοπτικές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην αγορά.
Τα υψηλά επιτόκια θα συγκρατήσουν το ρυθμό δανειοδοτήσεων στην Ευρώπη φέτος και τον επόμενο χρόνο με την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στη Γερμανία, όπου ήδη υποχωρεί η ζήτηση για δάνεια, προβλέπει σε μελέτη της η ΕΥ (Ernst &Young). Εκτιμά ότι οι δανειοδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις 20 οικονομίες της ευρωζώνης θα αυξηθούν με ρυθμό 2,1% φέτος και 1,7% το 2024, με συγκρατημένους ρυθμούς σε σχέση με το 5% που σημειώθηκε το 2022 και ήταν υψηλό 14ετίας.
Αντιδρώντας στην έξαρση του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέρυσι άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια και η τελευταία της κίνηση έφερε το παρεμβατικό της επιτόκιο σε υψηλό 22 ετών, ενώ η ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης εισήλθε σε ύφεση νωρίτερα φέτος. Ο οίκος ΕΥ εκτιμά πως η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ρηχή και βραχύβια. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό και αυξήσεις επιτοκίων άνευ προηγουμένου στην ιστορία του ευρώ. Κατά συνέπεια, οι όγκοι χρηματοδοτήσεων θα επηρεαστούν από μια αναμενόμενη πτώση της ζήτησης για δάνεια τουλάχιστον για δύο χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥ.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης θα είναι εντονότερη. Προβλέπεται ρυθμός 2,8% το 2023 και 0,3% το 2024 από 6,9% το 2022.
Η Meta Platforms (META NASDAQ), μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram είναι έτοιμη να μπει σε μία έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Καναδά. Τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η εταιρεία προς τους Καναδούς νομοθέτες και τις αγορές.
Η Meta σκοπεύει να κόψει την πρόσβαση των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στο Facebook και το Instagram, αντιδρώντας στην απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας να αναγκάσει τους τεχνολογικούς γίγαντες να αρχίσουν να πληρώνουν δικαιώματα στους δημιουργούς των οποίων το περιεχόμενο μπαίνει στα δύο κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας.
Η εταιρεία υποστηρίζει πως αυτό δεν είναι δίκαιο, καθώς όλοι αυτοί οι δημιουργοί ωφελούνται τα μέγιστα από την εμφάνιση του περιεχομένου που δημιουργούν στις σελίδες των κοινωνικών της δικτύων. Στην ουσία υποστηρίζει πως ό,τι εμφανίζεται στα Facebook News κάνει γνωστούς τους δημιουργούς του στα δισεκατομμύρια χρηστών του κοινωνικού δικτύου και αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό για αυτούς.
Αν η Meta Platforms δεν υποχωρήσει, σε μερικές μέρες θα πάψει να εμφανίζεται ειδησεογραφικό περιεχόμενο στα κοινωνικά της δίκτυα και οι δημιουργοί θα δουν ξαφνικά την κίνησή τους να πέφτει κατακόρυφα αφού θα χάσουν την επαφή τους με τους χρήστες των δικτύων. Αυτή η κίνηση της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας δεν είναι κάτι καινούριο. Πριν δύο χρόνια είχε γίνει κάτι ανάλογο στην Αυστραλία, όταν το Αυστραλιανό Κοινοβούλιο είχε πάρει μία απόφαση παρόμοια με την πολύ πρόσφατη καναδική. Το «μποϋκοτάζ» που είχε ξεκινήσει η Meta δεν κράτησε όμως πολύ.
Ύστερα από σύντομες διαβουλεύσεις με τις αρχές της χώρας, και αφού πήρε κάποιες διαβεβαιώσεις, η εταιρεία αποκατέστησε την πρόσβαση των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στις υπηρεσίες ειδήσεων του Facebook και του Instagram και άρχισε να αμείβει τους δημιουργούς. Όπως διαβάζουμε σε σχετική ανάλυση του Reuters, από την έναρξη της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας στην Αυστραλία, κάθε χρόνο καταβάλλονται περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (134 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στους Αυστραλιανούς διαδικτυακούς παρόχους ειδησεογραφικού περιεχομένου από την Meta Platforms και την Google (δεν είναι απόλυτα σαφές το τι πληρώνει η κάθε μία από τις δύο μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις).
Τα ποσά αυτά είναι πραγματικά πολύ μικρά για το οικονομικό μέγεθος αυτών των τεχνολογικών κολοσσών αλλά είναι βέβαιο πως ανακουφίζουν σημαντικά τους Αυστραλούς (ιδιώτες ή εταιρείες) παρόχους ειδησεογραφικού περιεχομένου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters, η αντιπαράθεση της Meta με τους Καναδούς νομοθέτες θα είναι η ίδια με αυτήν προ διετίας στην Αυστραλία, δηλαδή η αμερικανική επιχείρηση θα αποκαταστήσει την πρόσβαση των Καναδών δημιουργών ειδησεογραφικού περιεχομένου αφού πρώτα εξασφαλίσει ορισμένες διαβεβαιώσεις που θα κάνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας λιγότερο επώδυνη για την εταιρεία.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς πρακτορείου, η Meta Platforms έχει πολύ σημαντική παρουσία στον Καναδά και δεν έχει συμφέρον να εμπλακεί σε μία παρατεταμένη διαμάχη με την χώρα. Θα προτιμήσει, όπως και στην Αυστραλία να μειώσει λίγο τα κέρδη της και να συνεχίσει την παρουσία της στην χώρα. Το πολύ ενδιαφέρον ερώτημα είναι το τι θα γίνει στην περίπτωση που παρόμοια νομοθεσία ψηφιστεί και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αφού το 40% των κερδών της έρχονται από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Δύσκολο να το μάθουμε μέσα στο 2023 αλλά για την επόμενη χρονιά δεν αποκλείεται καθόλου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.