Της Πόπης έγινε με την Ellington στην τράπεζα Αττικής. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε;

Με τη συμμετοχή της Ellington στην Αττικής έχει γίνει αυτό που λέγανε οι πρόγονοί μας της Πόπης (αφορμή για την καθιέρωση της έκφρασης στάθηκαν τα ταξίδια επιβατικού πλοίου το 1920 με το όνομα Πόπη) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζει στο δικό της κόσμο.

Σε έναν κόσμο που δεν υπήρξαν ανοικτές πωλήσεις στις τράπεζες Πειραιώς και Alpha πριν αυτές προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και που όλα έγιναν στην Τράπεζα Αττικής με τρόπο εξαιρετικό. Κι επειδή ξέρω ότι είστε πονηροί αναγνώστες, πολύ σωστά αναρωτιέστε αν μεταξύ όλων αυτών υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος. Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο με το που έφυγε η Ellington από την Αττικής, άρχισαν όλα να μπαίνουν στη θέση τους. Τυχαίο;


Η πορεία των διεθνών αγορών μετά και τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ στην Κίνα, επηρέασε και την εγχώρια αγορά. Ήδη βέβαια είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα κινήσεις profit taking, αφού η άνοδος από την αρχή του έτους είχε ξεπεράσει το 42%. Επομένως, είναι λογικές οι όποιες κινήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι επενδυτές να αγοράσουν. Αυτή η «σύγκρουση» αγοραστών-πωλητών περιορίζει τα περιθώρια πτώσης και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επιθετικές διαθέσεις, ούτε μεγάλους τζίρους που να υποδηλώνουν αλλαγή πλεύσης.

Χθες είχαμε μία αξιόλογη υποχώρηση, αλλά χωρίς επιθετικές πωλήσεις και φυσικά χωρίς να ανησυχούν οι επενδυτές. Ίσως θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των μεγάλων τραπεζών και να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα εξαμήνου, αφού αν επαναληφθούν και από τις άλλες τράπεζες όσα είδαμε στην Πειραιώς, τότε ίσως δούμε νέα αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται πως η Πειραιώς είχε πει πως η πορεία του εξαμήνου δείχνει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν νωρίτερα. Η Eurobank έχει γενική συνέλευση την προσεχή Πέμπτη 20 Ιουλίου, η Alpha Bank στις 27 Ιουλίου και η Εθνική Τράπεζα στις 28 Ιουλίου.

Στη συνέχεια θα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Στις 31 Ιουλίου δημοσιεύει η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, την 1η Αυγούστου η Εθνική και στις 9 Αυγούστου η Alpha Bank. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις θυμίζουμε πως η Πειραιώς έχει δώσει εκτίμηση για κέρδη ανά μετοχή το 2023 πάνω από 0,55 ευρώ, η Eurobank 0,22 ευρώ, η Εθνική 0,75 ευρώ και η Alpha Bank 0,23 ευρώ.


Πριν από λίγο καιρό διαβάζαμε κάποια σχόλια κυρίως από την αντιπολίτευση, ότι η πορεία του τουρισμού το 2023 δεν είναι αυτή που περίμεναν οι ξενοδόχοι, πως υπάρχει μεγάλη πτώση κ.α. Την ίδια ώρα έβγαιναν βέβαια στοιχεία από τα αεροδρόμια που έδειχναν μεγάλη αύξηση. Τώρα διαβάζουμε για ισχυρή πορεία και κάποια ερωτήματα αν αντέχει η χώρα τόσους τουρίστες. Προφανώς και είναι πολλοί δηλαδή και όχι λίγοι.

Η στήλη πιστεύει καιρό ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά, αφού εδώ και μήνες ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines είχε μιλήσει για δυνατές προκρατήσεις. Αποτυπώνεται επίσης και στην πορεία της μετοχής που καταγράφει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, ενώ και οι αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους και άλλοι ξεκινούν κάλυψη. Πρόσφατα η Ambrosia Capital, ξεκίνησε την κάλυψη με τιμή στόχο τα 15,90 ευρώ. Η μετοχή χθες έφτασε μέχρι τα 12,44 ευρώ και η αποτίμηση πλέον είναι στα 1,1 δισ. ευρώ. Η απόδοση από την αρχή του έτους προσεγγίζει το 130%.


Δυνατά κινείται το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤΕΡ, με την κίνηση να αποδίδεται στη σύγκριση αποτιμήσεων και όχι σε κάποιες φήμες που είχαν κυκλοφορήσει παλαιότερα. Η ΕΚΤΕΡ είναι αδάνειστη και έχει αναλάβει καλά έργα που μπορούν να τις δώσουν καλά κέρδη στη φετινή χρονιά. Υπάρχει από την άλλη το θέμα στην Πάρο, όπου εκεί θέλει να χτίσει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Χρειάζεται να ξανακαταθέσει κάποιες άδειες προκειμένου να ξεπεραστούν κάποιες εκκρεμότητες.


Μεταξύ επίσης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που συνεχίζουν να ξεχωρίζουν είναι η Lavipharm. Η πορεία της ιδιαιτέρως θετική τους τελευταίους μήνες και η τιμή της μετοχής έχει υπερδιπλασιαστεί από την τιμή που έγινε η αύξηση κεφαλαίου (0,34 ευρώ). Χθες ξεπέρασε τα 0,71 ευρώ και αφορμή ήταν τα EBITDA που πρέπει να έχει το 2025 και το 2026 ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών. Το 2025 πρέπει να πετύχει 16 εκατ. ευρώ και το 2026 20 εκατ. ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλη η αύξηση, αφού το 2022 είχε 5,5 εκατ. ευρώ.  


Νέα ώθηση στην τιμή - στόχο της Μυτιληναίος δίνει αφενός η προοπτική για παραγωγή μετάλλων για ημιαγωγούς (chips) και αφετέρου το synergistic business model του ομίλου, μεταξύ ενέργειας και μετάλλων, το οποίο, μετά και την πρόσφατη κομβικής σημασίας αναδιάρθρωση της εταιρείας, είναι και αυτό που καταφέρνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον να κατοχυρώνει νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.

Η Eurobank Equities αύξησε, σε σχετικό της report, την τιμή - στόχο της μετοχής του ομίλου σε 40,3 ευρώ ανά μετοχή, από 30,5 ευρώ, στην προηγούμενή της εκτίμηση, με το upside να διαμορφώνεται στο 23%.

Η Eurobank διατηρεί τη σύσταση BUY και αναμένει ότι η Μυτιληναίος θα συνεχίσει δυναμικά την ανοδική της πορεία, ακόμα και από τα σημερινά επίπεδα των 33 ευρώ ανά μετοχή, καθώς η αγορά αρχίζει σταδιακά να ενσωματώνει στην τιμή της εταιρείας και τα νέα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται και μία διεύρυνση του πολλαπλασιαστή κερδών της εταιρείας, ο οποίος παραμένει ακόμα σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα.

Το γεγονός πως αυτή η αυξημένη κερδοφορία προέρχεται όλο και περισσότερο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσδίδει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μείγμα κερδοφορίας της Μυτιληναίος,  αφού οι «πράσινες» επενδύσεις έχουν υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών, οδηγώντας σε σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση του Τομέα των ΑΠΕ (M Renewables), ο οποίος για την Eurobank πλέον τοποθετείται στα 2,5 δισ. ευρώ, από περίπου 1,6 δισ. ευρώ, προηγουμένως. Σημαντική συνεισφορά σε αυτό έχει και η νέα επένδυση της Μυτιληναίος  στον Καναδά, η οποία από μόνη της συνεισφέρει σχεδόν 2,5 ευρώ ανά μετοχή στην αποτίμηση της εταιρείας.


Η United Group, η οποία ελέγχει τη Nova έχει, ήδη, επενδύσει πάνω από 1.8 δισ. ευρώ και έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ ως το 2027. Από το ποσό αυτό περίπου τα 400 εκατ. ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί μέσα στο 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η Nova, που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών συνεισφέρει το 33% στα συνολικά έσοδα 2.7 δισ. ευρώ του ομίλου.

Στόχος της Nova είναι η ανάπτυξη υπερσύγχρονου δικτύου  οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% των περιφερειών της χώρας. Με την επένδυση αυτή η Nova θα εγκαταστήσει υποδομές για το μέλλον, με την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών νέας γενιάς, που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για υπερυψηλές ταχύτητες.


Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το ράλι των $10 τρισ. της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις παγκοσμίως θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες. Για τις εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη S&P 500 στις ΗΠΑ αναμένεται μείωση 9% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, που σημαίνει ότι θα είναι το χειρότερο τρίμηνο από το 2020 αν η πρόβλεψη επαληθευτεί.

Στην Ευρώπη η εικόνα μπορεί να είναι χειρότερη καθώς αναμένεται μείωση 12% στα κέρδη. Ωστόσο, με τον πήχη τόσο χαμηλά, οι strategists των επενδυτικών οίκων είναι διχασμένοι για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματιστηριακές αγορές. Η προσοχή θα είναι στραμμένη στις επιπτώσεις της εξασθένησης του δολαρίου στους μεγάλους εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ, στην ουσία πίσω από την όλη φασαρία με την Τεχνητή Νοημοσύνη που τροφοδότησε την κούρσα της αγοράς φέτος και στις ενδείξεις του πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις από τα υψηλότερα κόστη και την πίεση που δέχονται οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας -  Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet - αναμένεται να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο. Τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναμένεται να σημειώσουν μεγαλύτερη μείωση από αυτά των αμερικανικών, σύμφωνα με την Barclays. Οι μεγάλοι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν ένα πρόσθετο εμπόδιο που είναι η ενίσχυση του ευρώ και του ελβετικού φράγκου.


Η καναδική εταιρεία Shopify (SHOP NASDAQ, TORONTO) είναι μία από τις αγαπημένες των επενδυτών του τεχνολογικού τομέα των τελευταίων ετών. Η παρουσία της στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου άλλαξε τις ισορροπίες και απείλησε την κυριαρχία της Amazon (AMZN NASDAQ).

Υπενθυμίζουμε πως η καναδική εταιρεία που ίδρυσε ο Γερμανός Τομπίας Λύτκε ελευθέρωσε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την κηδεμονία της Amazon, αφού τις έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξουν μόνες τους το δίκτυο ηλεκτρονικών πωλήσεων με την βοήθεια του λογισμικού της. Αυτό που θα μας απασχολήσει σήμερα όμως είναι λίγο διαφορετικό.

Το τελευταίο δεκαοκτάμηνο, η εταιρεία αναγκάστηκε να δώσει μεγάλη σημασία στην περικοπή εξόδων, καθώς η σημαντική άνοδος των επιτοκίων και το κακό χρηματιστηριακό κλίμα τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 υποχρέωσαν την Shopify και πολλές άλλες επιχειρήσεις να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην επίτευξη κερδοφορίας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η διοίκηση της επιχείρησης αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να πετύχει την συγκράτηση των εξόδων και να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Ένας τομέας στον οποίον έχουν επικεντρωθεί αυτές οι προσπάθειες είναι αυτός των συναντήσεων/συσκέψεων, οι οποίες εκτιμάται πως κοστίζουν πολλά χρήματα στην εταιρεία. Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, πολλές συναντήσεις γίνονται χωρίς να είναι στην πραγματικότητα απαραίτητες, με αποτέλεσμα το χάσιμο χρόνου από την μεριά των εργαζομένων και, σύμφωνα με το αρχαίο ρητό, χάσιμο χρημάτων από την πλευρά της εταιρείας.

Μιλώντας στο Bloomberg, στελέχη της εταιρείας υπολόγιζαν πως η ζημιά για την εταιρεία εξ αιτίας αυτών των δραστηριοτήτων  μπορεί να φθάνει στα εκατό εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Ήδη, από την αρχή του 2023, η εταιρεία έχει βάλει περιορισμούς στην οργάνωση των συναντήσεων/ συσκέψεων, απαγορεύοντας την συνεχή επανάληψη συσκέψεων στις οποίες συμμετέχουν μόνο δύο στελέχη και περιορίζοντας την διάρκεια και την συχνότητα των μεγάλων συσκέψεων στις οποίες παίρνουν μέρος πάνω από πενήντα εργαζόμενοι. Ένας άλλος σχετικός κανόνας είναι και αυτός που απαγορεύει την πραγματοποίηση συσκέψεων τις Τετάρτες. Την προηγούμενη Τετάρτη όμως μάθαμε από το Bloomberg το επόμενο βήμα στον αγώνα κατά των περιττών.

Το τμήμα ψηφιακής οργάνωσης της επιχείρησης έχει φτιάξει μία εφαρμογή που έχει ενσωματωθεί στα επαγγελματικά ημερολόγια των εργαζόμενων στην εταιρεία. Η εφαρμογή αυτή, η οποία υπολογίζει το κόστος για την εταιρεία από κάθε συνάντηση τέτοιου τύπου, έχει μέσα της έναν αλγόριθμο ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τον προβλεπόμενο χρόνο διάρκειας της συνάντησης, τον αριθμό των συμμετεχόντων, το είδος των καθηκόντων τους στην επιχείρηση, τον βαθμό τους και την ωριαία αμοιβή του καθενός από αυτούς.

Όπως αναφέρει ο εμπνευστής αυτής της εφαρμογής, μία τυπική συνάντηση διάρκειας τριάντα λεπτών μεταξύ τριών εργαζομένων κοστίζει στην Shopify κοστίζει στην εταιρεία από 700 έως 1.600 δολάρια ΗΠΑ, ενώ αν συμμετέχει και κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος το κόστος ξεπερνά και τις 2.000 δολάρια.

Σκοπός της εγκατάστασης αυτής της εφαρμογής είναι να κάνουν τους υπαλλήλους να φοβηθούν πως θα πέσουν σε δυσμένεια μέσα στην εταιρεία αν φανεί πως την φορτώνουν με υπερβολικά έξοδα. Ευφάνταστος τρόπος μείωσης των εξόδων αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα αποφευχθούν και κάποιες παρενέργειες, καθώς λογικά θα «κοπούν» και συναντήσεις με θετική συμβολή στα πράγματα της επιχείρησης.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.