Όταν ο Τραμπ διέλυσε ένα πρωτάθλημα

Όταν ο Τραμπ διέλυσε ένα πρωτάθλημα

Του Γιάννη Μαντζίκου 

Το αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, γνωστό ως NFL, δεν έχει ξεφύγει από την κριτική του Τραμπ, ο οποίος συχνά πυκνά βάλλει εναντίον του. Η πιο πρόσφατη και γνωστή επίθεση αφορά την πολύκροτη υπόθεση του αθλητή, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος αψηφούσε την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ κατά την έναρξη των αγώνων, θέλοντας να στείλει με αυτόν τον τρόπο ένα πολιτικό μήνυμα για τις μειονότητες στην Αμερική. Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Τραμπ γνωρίζουν ότι η μανία του εναντίον του NFL έχει πίσω της ιστορία 40 ετών.

Πρόσφατα, σχεδόν παράλληλα με το βιβλίο του θρυλικού ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουορντ για τον Τραμπ, κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο που εξιστορεί την «πονεμένη ιστορία» της σχέσης του Αμερικανού προέδρου με τα σπορ. Στο βιβλίο του με τίτλο: «Φούτμπολ για ένα δολάριο: Η τρελή ιστορία της ανόδου και πτώσης του USFL», ο Τζεφ Πέρλμαν περιγράφει την καταστροφή της εναλλακτικής λίγκας του αμερικανικού φούτμπολ, την οποία διέλυσε ο Τραμπ! Αρκετοί αναλυτές βρίσκουν ενδιαφέροντες παραλληλισμούς ανάμεσα στον τρόπο που ο Τραμπ χειριζόταν το πρωτάθλημα αυτό, με τη σημερινή του προεδρία.

Ο νεόπλουτος Τραμπ

Το έτος 1982, λοιπόν, ο γνωστός μεγαλοκατασκευαστής, προσπαθούσε με μανία να αγοράσει μια ομάδα, εφόσον όμως δεν μπορούσε να αγοράσει τους Τζάιαντς της Νέας Υόρκης, στράφηκε στην ομάδα της Βαλτιμόρης που ήταν προς πώληση. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό φούτμπολ αποτελεί το λαοφιλέστερο άθλημα στη χώρα, ενώ ο διαφημιστικός χρόνος στον τελικό του πρωταθλήματος, γνωστό ως Σούπερ Μπόουλ, έχει το μεγαλύτερο κόστος από κάθε άλλο τελικό οποιουδήποτε αθλήματος παγκοσμίως... Εξάλλου, οι ιδιοκτήτες αυτών των ομάδων, εκτός του πλούτου τους, συμβολίζουν και την κρεμ ντε λα κρεμ της αμερικανικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η οικογένεια Φορντ που κατέχει τους Λάιονς του Ντιτρόιτ, η οικογένεια Κραφτ τους Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς και η οικογένεια Ρούνι τους Πίτσμπουργκ Στίλερς. Λογικό ήταν ο Τραμπ, που φημιζόταν για την επιδειξιομανία του, να ήθελε να μπει σε αυτό το κλειστό προνομιακό κλαμπ. Παρά ταύτα, η συνάντησή του με τον τότε κομισάριο Πιτ Ροζέλ δεν πήγε καλά, αφού ο τελευταίος φέρεται να είπε ότι «όσο ζω, αυτός δεν πρόκειται να αγοράσει ποτέ καμιά ομάδα».

Σύμφωνα με το βιβλίο του Πέρλμαν, ο Ροζέλ «αηδίασε» με την επίδειξη πλούτου του Τραμπ. Σημειώνεται ότι στα αμερικανικά αθλήματα, ο κομισάριος έχει αρμοδιότητες που σχεδόν τον καθιστούν απόλυτο άρχοντα. Όμως ο Τραμπ δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να μπει στο NFL διά της πλαγίας οδού - πώς; Αγοράζοντας την ομάδα Νιου Τζέρσεϊ Τζένεραλς στο μικρότερο πρωτάθλημα, με την ονομασία United States Football League. Το μικρότερο πρωτάθλημα δεν είχε τη δόξα και τη φήμη του NFL, όμως είχε ένα βασικό πλεονέκτημα, διεξαγόταν τους μήνες της ανάπαυλας του NFL, κάτι που για τους διψασμένους για φούτμπολ Αμερικανούς ήταν «μάννα εξ ουρανού». Παράλληλα, μια απεργία στο «μεγάλο πρωτάθλημα» έδωσε ακόμα περισσότερη δύναμη και ώθηση στο USFL. Τα νούμερα το επιβεβαίωναν, το 1984 και 1985 είχε ικανοποιητική προσέλευση στους αγώνες, καλά νούμερα τηλεθέασης και αρκετές διαφημίσεις.

«Τραμπ, θα φας γροθιά»!

Όμως ο Τραμπ είχε διαφορετικά σχέδια, για την ακρίβεια ήθελε να τον προσέξουν από τη μεγαλύτερη λίγκα πάση θυσία. Ο πρώτος τρόπος ήταν να γίνει η ομάδα του πρωταθλήτρια, ξόδεψε αρκετά, υποσχέθηκε ότι «θα ξαναγίνει μεγάλη» αλλά δεν κατάφερε τίποτα. Τότε αποφάσισε ότι θα έπρεπε να κάνει το άλμα στο... κενό και να τα βάλει με το NFL. Μάζεψε τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων ομάδων και τους έπεισε να μεταφέρουν τη διεξαγωγή των αγώνων την ίδια εποχή με το NFL, κάτι που αυτομάτως σήμαινε ότι το πρωτάθλημα έχανε το μοναδικό του πλεονέκτημα. Ομως ο Τραμπ δεν σταμάτησε εκεί, ζήτησε από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να συναινέσουν και να υπογράψουν σε ομαδική αγωγή εναντίον του NFL, με το πρόσχημα ότι μονοπωλεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Παρά την εξωφρενική του πρόταση, κάποιοι πίστεψαν ότι θα οδηγούσε το πρωτάθλημα στη «γη της επαγγελίας», εκτός του Τζον Μπάσετ, του βετεράνου ιδιοκτήτη ομάδας στο Χιούστον. Το βιβλίο του Πέρλμαν αποκαλύπτει μάλιστα την επιστολή Μπάσετ προς τον Τραμπ: «Παρότι είσαι νεότερος και δυνατότερος από μένα, την επόμενη φορά που θα σε δω θα σου ρίξω μια γροθιά για να καταλάβεις ότι δεν μπορεί να χορεύουν όλοι στον ρυθμό που θες εσύ»!

Το Βατερλό του ενός δολαρίου

Το 1986 ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεση USFL εναντίον NFL, με τον Τραμπ να προσλαμβάνει για δικηγόρο έναν φωνακλά, τον Χάρβεϊ Μάιερσον. Σύμφωνα με την αγωγή, η μικρότερη λίγκα ζητούσε περίπου 126 δισ. δολάρια (σε σημερινά χρήματα) από τη μεγαλύτερη λίγκα, με την κατηγορία του μονοπωλίου και των διαφυγόντων κερδών. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Μάιερσον κάλεσε ως μάρτυρα τον κομισάριο του NFL, Πιτ Ροζέλ, τον άνθρωπο που είχε αρνηθεί στον Τραμπ την αγορά ομάδας λίγα χρόνια πριν. Ο Ροζέλ, σύμφωνα με τον Τραμπ, του είχε υποσχεθεί ότι θα άνοιγε τον δρόμο για την πολυπόθητη αγορά, υπό τον όρο όμως ότι θα απέσυρε την αγωγή. Σύντομα και για κακή τύχη του Τραμπ, απεδείχθη περίτρανα ότι ο Ροζέλ δεν είχε υποσχεθεί τίποτα από τα όσα υποστήριζε ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος. Ο δικηγόρος του NFL έφερε έγγραφα που αποδείκνυαν ότι σκοπός του Τραμπ ήταν να συγχωνευθούν τα πρωταθλήματα. Συγκλονιστική ήταν όμως η απάντησή του: «Μπορούσα να αγοράσω όποια ομάδα ήθελα, αλλά αυτή η λίγκα είναι τελειωμένη, μπορούσα να αγοράσω τα πάντα». Δυστυχώς για τον Τραμπ όλοι γνώριζαν την αλήθεια...

Τον Αύγουστο του 1986 ο δικαστής έβγαζε την απόφασή του, καταδίκαζε το NFL για μονοπώλιο, αλλά όχι εις βάρος του USFL. Ο δικαστής μάλιστα ανέφερε ότι για τα προβλήματα φταίει «ο κύριος Τραμπ και ο κακός χειρισμός που έγινε μέχρι τώρα». Για την ιστορία, το δικαστήριο επιδίκασε και αποζημίωση στο USFL, το ποσό του 1 δολαρίου... Οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων ομάδων απογοητευμένοι που ο Τραμπ δεν τους είχε φέρει στη «γη της επαγγελίας» και ορισμένοι από αυτούς καταχρεωμένοι, πήραν την απόφαση να διαλύσουν τη λίγκα. Όσο για τον Τραμπ, αυτός τράβηξε την πορεία του προς τη δόξα.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 18ης Σεπτεμβρίου