Μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας όμως ένα από τα εμβληματικά αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ το «Θίοντορ Ρούζβελτ» βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικοινωνιακής και υγειονομικής κρίσης στο αμερικανικό ναυτικό που μοιάζει με θρίλερ.
To αεροπλανοφόρο Ρούζβελτ το οποίο πρωτοεμφανίστηκε κατά την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991, βρισκόταν στον Ειρηνικό, ανοικτά του Βιετνάμ όταν προ εβδομάδας, δύο ναύτες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Έκτοτε η κατάσταση έχει πάρει περίεργη τροπή, αφού ο Μπρετ Κρόζιερ ο κυβερνήτης του σκάφους συνέταξε μία επιστολή ασκώντας δριμεία κριτική στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ζητώντας την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων για να ελεγχθεί το ξέσπασμα του κορονοϊού στο πλοίο του. Μεταξύ άλλων, ο Κρόζιερ ζήτησε από το επιτελείο «αποφασιστική δράση» για τη σωτηρία του πληρώματος και λήψη μέτρων όπως η άμεση απομάκρυνση 4.000 ατόμων από το πλοίο και ο περιορισμός τους σε αυστηρή καραντίνα δύο εβδομάδων.
«Δεν θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο», αντέτεινε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ερωτηθείς για την ενδεχόμενη εκκένωση του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ, αμερικανική κτήση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στο μεταξύ, άρχισαν να αποβιβάζονται και να τίθενται σε καραντίνα σταδιακά 3,500 ναυτικοί από τους 4,685 επιβαίνοντες. Αυτή τη στιγμή θετικοί στον κορονοϊό είναι 160 ναυτικοί.
Παρόλα αυτά, ο υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτικού Τόμας Μοντλι έσπευσε να δηλώσει ότι αν χρειαστεί το αεροπλανοφόρο θα λειτουργικό, «έστω με το ένα πέμπτο μάχιμο» όπως είπε προκαλώντας την οργή του κυβερνήτη ο οποίος απάντησε ότι «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού Μάικλ Γκιλντει προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα αποδίδοντας την ένταση ανάμεσα στον κυβερνήτη και το Πεντάγωνο σε «παρανόηση και κακή συνεννόηση».
Όπως αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα Navy Times οι αξιωματούχοι του Ναυτικού προσπαθούν να δικαιολογήσουν γιατί το αεροπλανοφόρο ήταν στο Βιετνάμ εν μέσω ξεσπάσματος της επιδημίας, μέρος στο οποίο φέρεται να κόλλησαν τον ιό οι ναυτικοί.
Εν κατακλείδι, το πρόβλημα για το ναυτικό των ΗΠΑ είναι επικοινωνιακό και ουσιαστικό συνάμα, αφού εν μέσω της πανδημίας φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα απλό φαινομενικά θέμα όπως της εκκένωσης του αεροπλανοφόρου. Ένα άλλο ζήτημα είναι πως έγινε η διαρροή της επιστολής του κυβερνήτη στον τύπο. Ουσιαστικά όμως, όπως αναφέρουν αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης «ο χειρισμός του θέματος, το οποίο υποβίβασε η κυβέρνηση Τραμπ αρχικά και πήρε στη συνέχεια διαστάσεις, θυμίζει τον χειρισμό της κρίσης του κορονοϊου».
AP Photo/Bullit Marquez