Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε χθες Σάββατο το βράδυ ότι ο στόχος τουρκικής αεροπορικής επιδρομής που εξαπολύθηκε την Τρίτη στο βορειοδυτικό Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι, ήταν κλινική, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για βάση της οργάνωσης ανταρτών Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
«Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο στόχος που επλήγη δεν ήταν νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο, αλλά κατάλυμα της οργάνωσης», είπε ο Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά αλ Κάντιμι, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της τουρκικής προεδρίας.
Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι η περικύκλωση του PKK το ωθεί να προβάλλει «ψέματα αυτού του είδους» και ότι η Τουρκία δρα με «μεγάλη ευαισθησία» στις επιχειρήσεις που διεξάγει.
Η ταυτότητα των θυμάτων
Η αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας έπληξε κλινική στη Σίντζαρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, όπου νοσηλευόταν μέλος του PKK (24588402). Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα θύματα ήταν τέσσερις κούρδοι μαχητές και τέσσερα μέλη του προσωπικού της κλινικής.
Οι μαχητές ανήκαν στην 80ή Ταξιαρχία της συμμαχίας Χασντ αλ Σάαμπι («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»), που έχει δεσμούς με το PKK και αποτελείται από Γεζίντι, μέλη μειονότητας που είχε υποστεί ανελέητο διωγμό από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από το 2014 και μετά.
Εντάσεις με τη Βαγδάτη
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις εναντίον βάσεων μετόπισθεν του PKK στο βόρειο Ιράκ.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις προκαλούν εντάσεις με την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αλλά ο τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνει αέναα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να «ασχολείται» με το PKK στις περιοχές αυτές αν οι αρχές του Ιράκ «δεν είναι σε θέση να το κάνουν».
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, το ιρακινό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας «καταδίκασε τις μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες» και «απέρριψε τη χρησιμοποίηση του ιρακινού εδάφους για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» — χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία.
Το PKK, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, διεξάγει από το 1984 ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς.