Την υπόσταση των γυναικών στην κοινωνία ακυρώνουν πλέον ολοκληρωτικά οι Ταλιμπάν στα τρία χρόνια αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Δεν θα μιλάς, δεν θα κοιτάς, δεν θα φαίνεσαι, δεν θα υπάρχεις… Αυτό είναι το διαστροφικό δόγμα για τις 14 εκατομμύρια Αφγανές που βρίσκονται στο έλεος του ισλαμικού καθεστώτος υπό τον Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.
Οι νέοι νόμοι περί «αρετής και ανηθικότητας» αποτελούν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, και γροθιά στις συνειδήσεις για όσα εξελίσσονται σε μία χώρα που έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα ραντάρ μία τριετία αφότου τερματίστηκαν 20 χρόνια αμερικανικής και ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής παρουσίας.
Από την πρώτη στιγμή της επιστροφής των Ταλιμπάν, μαζί με τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και την εφαρμογή της Σαρία στην πλέον ακραία εκδοχή της, το βαρύτερο τίμημα κατέβαλαν οι γυναίκες και τα κορίτσια που στερήθηκαν των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, πρωτίστως τη μόρφωση και την εργασία, γεγονός που, όπως επισημαίνουν ειδικοί εμπίπτει στο πεδίο της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος των διακρίσεων με βάση το φύλο.
Τώρα, «γιορτάζοντας» την τρίτη επέτειο επανόδου στην εξουσία, οι Ταλιμπάν ολοκληρώνουν το έγκλημα εξαφανίζοντας πλήρως τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή και καθιστώντας τες αόρατες στην κοινωνία.
Ακόμα και η φωνή τους απαγορεύεται πλέον. Πρέπει να σιωπούν δημοσίως. Όχι μόνο δεν τους επιτρέπεται να στέκονται με ακάλυπτο έστω και ένα εκατοστό του σώματος και του προσώπου τους όταν βγουν από το σπίτι -και αυτό εάν συντρέχει… ανάγκη. Όχι μόνο δεν τους επιτρέπεται να κοιτάξουν απευθείας στα μάτια έναν συνομιλητή που δεν είναι στενός συγγενής. Τους απαγορεύεται να μιλήσουν. Ούτε καν μέσα στους τοίχους του σπιτιού τους μπορούν να μιλήσουν ή να διαβάσουν δυνατά και να τραγουδήσουν, μήπως τυχόν ακουστούν έξω.
«Κάθε φορά που μια ενήλικη γυναίκα βγαίνει από το σπίτι της λόγω ανάγκης, είναι υποχρεωμένη να αποκρύπτει τη φωνή, το πρόσωπο και το σώμα της», αναφέρει το «αφιερωμένο» στις γυναίκες άρθρο 13 σε ένα μεγάλο σύνολο κανόνων για όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής που αριθμεί 114 σελίδες και 35 κεφάλαια, και έλαβαν την τελική έγκριση του ανώτατου ηγέτη Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.
Ο ήχος μίας γυναικείας φωνής εκτός σπιτιού θεωρείται ηθική παραβίαση, καθώς υποδηλώνει οικειότητα και μόνο γι’ αυτές τις περιστάσεις προορίζεται κατά τον παραλογισμό του καθεστώτος. Απαγορεύεται οι γυναίκες να κοιτούν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, και αν «πρέπει» να βγουν από το σπίτι πρέπει η μπούρκα να μην αφήνει ούτε μία σπιθαμή ακάλυπτη για να μην οδηγούν τους άνδρες στον πειρασμό και την ακολασία. Οι γυναίκες δεν επιτρέπειται να ταξιδεύουν μόνες, ούτε να επιβιβάζονται σε μεταφορικό μέσο με άνδρες που δεν είναι συγγενείς.
Για τις γυναίκες και τα κορίτσια που δεν συμμορφώνονται οι αρμόδιοι για την τήρηση των νέων νόμων, μία «αστυνομία ηθών» α λα Ιράν, θα αποφασίζουν ποια θα είναι η κατάλληλη τιμωρία αναλόγως της βαρύτητας του… εγκλήματος. Η παραβίαση των νόμων θα επιφέρει σύλληψη και φυλάκιση. Τιμωρία θα περιμένει και οδηγούς ταξί που τυχόν συμφωνήσουν να μεταφέρουν μία γυναίκα δίχως τον κατάλληλο άνδρα συνοδό.
Σε ανακοίνωση του «υπουργείου Δικαιοσύνης» του καθεστώτος αναφέρεται ότι οι ποινές για παραβιάσεις περιλαμβάνουν «συμβουλές, προειδοποιήσεις για θεία τιμωρία, λεκτικές απειλές, κατάσχεση περιουσίας, κράτηση από μία ώρα έως τρεις ημέρες σε δημόσιες φυλακές και οποιαδήποτε άλλη τιμωρία κρίνεται κατάλληλη».
Στη σφοδρή καταδίκη που ήλθε από τα αρμόδια χείλη των Ηνωμένων Εθνών, την Ύπατο Εκπρόσωπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τερκ και την ειδική αντιπρόσωπο για το Αφγανιστάν Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζαμπιλουλάχ Μουτζαχίντ, εξέδωσε ανακοίνωσε προειδοποιώντας κατά της… «αλαζονείας» όσων ενδεχομένως δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, ιδίως των μη μουσουλμάνων που μπορεί να εκφράσουν επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις. «Προτρέπουμε σε ενδελεχή κατανόηση αυτών των νόμων και σε σεβασμό των ισλαμικών αξιών. Η απόρριψη αυτών των νόμων χωρίς τέτοια κατανόηση αποτελεί, κατά την άποψή μας, έκφραση αλαζονείας», δήλωσε.
Πέραν της βαθιάς ανησυχίας που εκφράζεται από τον ΟΗΕ για τη μοίρα που έχουν επιφυλάξει οι Ταλιμπάν σε όλους τους Αφγανούς και κυρίως το έμφυλο απαρτχάιντ που έχουν εφαρμόσει, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να παρακολουθεί αμέτοχη τον ενταφιασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους ακραίους ισλαμιστές που κινούν ξανά τα νήματα στο Αφγανιστάν.
Εγκλήματα δίχως τιμωρία, εν μέσω γενικευμένης σιωπής και διεθνούς αδράνειας, συντελούνται στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, που ανακήρυξαν οι Ταλιμπάν μόλις λίγες ώρες αφότου ο τακτικός στρατός, πιστός στην κυβέρνηση του Άσραφ Γάνι και εκπαιδευμένος από τις δυτικές δυνάμεις, οπισθοχωρούσε μπροστά στην εισβολή τους στην Καμπούλ την 15η Αυγούστου 2021.
«Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει κανενός είδους νομιμοποίηση και αυτά τα νέα διατάγματα που αποσκοπούν στην περαιτέρω εξάλειψη και καταπίεση της γυναίκας αποτελούν ένδειξη του μίσους τους προς τις γυναίκες», δηλώνει η Φόζια Κούφι, Αφγανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του αφγανικού Κοινοβουλίου.
«Όταν λένε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να μιλούν δημόσια, καθώς θεωρούν τη γυναικεία φωνή ως μια μορφή οικειότητας, είναι απίστευτα τρομακτικό, αλλά όλος ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να είναι φυσιολογικό. Υπήρξαν πολύ λίγες αντιδράσεις για το τι συμβαίνει και οι Ταλιμπάν ενθαρρύνονται από αυτή την αδιαφορία. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες αλλά όλοι οι άνθρωποι που έχουν στο στόχαστρο. Πρέπει να λογοδοτήσουν», τονίζει.