Όταν οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης, είχαν ήδη συμπληρωθεί 80 ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους την Παρασκευή το πρωί.
Έπειτα από τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες διαπραγματεύσεων, η σύνοδος κορυφής που ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί είναι σίγουρα μία από τις συνόδους με τη μεγαλύτερη διάρκεια – αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να μπορούμε να την τοποθετήσουμε με σιγουριά σε συγκεκριμένη θέση στη λίστα των μαραθώνιων συνεδριάσεων, όπως αναφέρει το Politico.
«Δεν διαθέτουμε αρχεία για τη διάρκεια κάθε συνόδου από τη δεκαετία του 1970 – κι έτσι οποιαδήποτε δήλωση που θα έλεγε 'η σύνοδος με τη μεγαλύτερη διάρκεια' ή 'ανάμεσα στις πέντε συνόδους με τη μεγαλύτερη διάρκεια', θα βασιζόταν σε ατελείς και πρόσφατες μόνο πληροφορίες», ανέφερε στο Politico εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Συμβουλίου.
Πρόσθεσε όμως ότι το πιο πρόσφατο ρεκόρ διάρκειας καταγράφηκε πριν από είκοσι σχεδόν χρόνια. «Στη Νίκαια, το 2000... οι ηγέτες ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης, 7 Δεκεμβρίου και η σύνοδος ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, 11 Δεκεμβρίου, έπειτα από 4 νύχτες».
Το γραφείο Τύπου του Συμβουλίου ανέφερε σε ένα τουίτ το απόγευμα της Δευτέρας ότι η σύνοδος της Νίκαιας είχε διαρκέσει 90 ώρες, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις φήμες που είχαν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν εκείνη την ώρα ότι η υπό εξέλιξη σύνοδος θα κατακτούσε την πρώτη θέση στη λίστα με τις μακρύτερες διαπραγματεύσεις τα μεσάνυχτα.
Το 2000 η Γερμανία απαιτούσε να βαραίνει η ψήφος της στο Συμβούλιο περισσότερο, ώστε να αντανακλάται το γεγονός ότι ο πληθυσμός της είναι μεγαλύτερος από της Γαλλίας – μια ιδέα που καθόλου δεν άρεσε στο Παρίσι.
Ο Όλε Ρίμποργκ, Δανός ανταποκριτής από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι έχει καλύψει όλες τις συνόδους από το 1988 και συμφώνησε ότι εκείνη της Νίκαιας είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια τότε. Άλλες μαραθώνιες διαβουλεύσεις που θυμήθηκε ο Ρίμποργκ ήταν εκείνες του 1991 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μία σύνοδος στο Εδιμβούργο τον Δεκέμβριο του 1992 καθώς και μία συνάντηση τον Ιούνιο του 1997 όπου συζητήθηκε η Συνθήκη του Άμστερνταμ.
Πιο πρόσφατα, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ – καθώς οι πολιτικές αψιμαχίες που οδήγησαν στο βρετανικό δημοψήφισμα – οδήγησαν σε αρκετές εκτενείς συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
Το προηγούμενο έτος, το Συμβούλιο χρειάστηκε να συνεδριάσει από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου για να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που αντικατέστησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα πάντως με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η σύνοδος της Νίκαιας εξακολουθεί να κρατάει τα πρωτεία, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να συνεχίσουν τις συνομιλίες για είκοσι λεπτά παραπάνω προκειμένου να σπάσουν το ρεκόρ σήμερα το πρωί.