Ένας εξέχων Αιγύπτιος ακτιβιστής αφέθηκε ελεύθερος υπό επιτήρηση έπειτα από πέντε χρόνια στη φυλακή, σύμφωνα με τις αδελφές του και τον δικηγόρο του.
Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, μπλόγκερ και τεχνικός πληροφορικής, ήταν μια ηγετική φωνή ανάμεσα στους φιλελεύθερους νεαρούς Αιγύπτιους οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση το 2011 που έθεσε τέλος στην 30χρονη διακυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Άμπντελ Φάταχ φυλακίστηκε επειδή διαδήλωσε χωρίς άδεια παραβιάζοντας έναν νόμο του 2013 ο οποίος, σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαγορεύει ουσιαστικά τις διαδηλώσεις. Η φυλάκισή του θεωρείται από τους ακτιβιστές παράδειγμα αυτού που χαρακτηρίζουν ως τη χειρότερη καταστολή των ελευθεριών στη σύγχρονη Ιστορία της Αιγύπτου.
Είχε καταδικαστεί αρχικά σε κάθειρξη 15 χρόνων. Εφετείο μείωσε την ποινή στα πέντε χρόνια φυλάκιση. Τον Νοέμβριο του 2017, ανώτερο ακυρωτικό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση.
«Ο Αλάα βγήκε», έγραψε σήμερα η αδελφή του, η Μόνα Σέιφ, στο Facebook και στο Twitter.
Η άλλη αδελφή του, η Σανάα Σέιφ, ανήρτησε στο Facebook ένα βίντεο που δείχνει τον Άμπντελ Φάταχ να παίζει με τον σκύλο του. «Δόξα τω Θεώ. Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ στο σπίτι του», έγραψε ο δικηγόρος του, ο Χάλεντ Άλι, σε μια ανάρτηση στο Facebook που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Άμπντελ Φάταχ με τον σκύλο.
Χαμογελαστός, ο Άμπντελ Φάταχ χαιρέτησε με ένα χτύπημα στον ώμο τους φίλους που περίμεναν την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook “Free Alaa”.
Στο πλαίσιο της ποινής του, ο Άμντελ Φάταχ είναι υποχρεωμένος να διανυκτερεύει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του για τα επόμενα πέντε χρόνια, παρά την αποφυλάκισή του.
Ο Άμπντελ Φάταχ είναι ένας από τους πολλούς ακτιβιστές που οδηγήθηκαν στη φυλακή αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 και ξεκίνησε την καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων, καθώς και των υπέρμαχων του κοσμικού κράτους ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.
Όταν αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε την πενταετή ποινή φυλάκισης του Άμπντελ Φάταχ το 2017, αφού είχε ήδη περάσει περισσότερα από τρία χρόνια στη φυλακή, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ήταν ένοχος για τη διοργάνωση μιας διαδήλωσης τον Νοέμβριο του 2013 επειδή την είχε προωθήσει στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ηγείται μιας καταστολής των αντιφρονούντων που δεν έχει προηγούμενο στην Αίγυπτο αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2014. Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Ο Σίσι αρνείται ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα και οι υποστηρικτές του λένε πως τα μέτρα ήταν απαραίτητα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Αίγυπτος μετά την εξέγερση του 2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ