Την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της Αιγύπτου, της πιο πολυπληθούς αραβικής χώρας, αναλαμβάνει ο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ορκίστηκε την Τρίτη (2/4) πρόεδρος ενώπιον του Κοινοβουλίου. Βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μία δεκαετία και αναμένεται να παραμείνει στον θώκο έως το 2030, αφού κέρδισε τον Δεκέμβριο τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 89,6% των ψήφων απέναντι σε άλλους τρεις υποψηφίους σχετικά άγνωστους στο ευρύ κοινό.
Πρώην επικεφαλής του στρατού και υπουργός Άμυνας, ο Σίσι ενορχήστρωσε το 2013, έναν χρόνο πριν από την άνοδό του στην προεδρία, την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις.
Η νέα θητεία του, που αρχίζει από αύριο και θα έχει διάρκεια έξι ετών, υποτίθεται πως θα είναι η τελευταία σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με εικόνες της τελετής ορκωμοσίας που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Σίσι εκφώνησε τον όρκο του ενώπιον των βουλευτών που συγκεντρώθηκαν στην έδρα του Κοινοβουλίου, στη νέα διοικητική πρωτεύουσα η οποία κατασκευάστηκε επί προεδρίας του ανατολικά του Καΐρου.
Το γεγονός σηματοδοτεί επίσης τα εγκαίνια αυτής της νέας πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
Οικονομική κρίση
Μεσούσης σοβαρής οικονομικής κρίσης, η οποία έχει σημαδευθεί από έναν καλπάζοντα πληθωρισμό και έλλειψη ρευστότητας που δυσκολεύει τις εμπορικές ανταλλαγές, ξεκινά η νέα θητεία του Σίσι.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Αίγυπτος επωφελήθηκε ωστόσο από μια συρροή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων 35 δισ. από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την προσθήκη 5 δισ. δολαρίων σε ένα δάνειο αρχικού ύψους 3 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Για τους υποστηρικτές του κ. Σίσι, αυτή η συρροή ξένου συναλλάγματος αναμένεται να ξαναβάλει την οικονομία σε τροχιά, όμως οι παρατηρητές παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά μια βελτίωση χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις που θα αποσκοπούν στη μείωση της εμπλοκής του κράτους και του στρατού στην οικονομία.