Αίγυπτος: Προτείνει την απελευθέρωση οκτώ ομήρων με αντάλλαγμα εκεχειρία διάρκειας 40 έως 70 ημερών
Shutterstock
Shutterstock

Αίγυπτος: Προτείνει την απελευθέρωση οκτώ ομήρων με αντάλλαγμα εκεχειρία διάρκειας 40 έως 70 ημερών

Η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, που εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει, επικαλούμενη ενημερωμένη αιγυπτιακή πηγή, ότι έχει υποβληθεί νέα αιγυπτιακή πρόταση για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση οκτώ ομήρων με αντάλλαγμα εκεχειρία διάρκειας 40 έως 70 ημερών.

Η πηγή αναφέρει ότι η πρόταση αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ της προσφοράς της Χαμάς να απελευθερώσει πέντε ομήρους με αντάλλαγμα εκεχειρία 50 ημερών και της ισραηλινής απαίτησης για απελευθέρωση 11 ομήρων ζωντανών.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι, σύμφωνα με την πρόταση, οι οκτώ όμηροι δεν θα απελευθερωθούν όλοι μαζί αλλά σταδιακά. Μέχρι στιγμής, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δώσει τελική απάντηση στην πρόταση.

Οι τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθούν να κρατούν 59 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των 58 από τους 251 που απήγαγαν οι τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι σοροί τουλάχιστον 35 νεκρών που έχουν επιβεβαιωθεί από τις IDF.

Δεν επιβεβαιώνει το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν έχει λάβει καμία επικαιροποιημένη αιγυπτιακή πρόταση για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι ενήμερο για τις αιγυπτιακές προσπάθειες να καταλήξει σε μια νέα πρόταση