Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η «Air Defender 2023», πραγματοποιείται στον εναέριο χώρο της Γερμανίας από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 25 κρατών-μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης και κυρίως στην περίπτωση ενεργοποίησης του Άρθρου 5, για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον συμμαχικού εδάφους. Ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης αναμένονται σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές πτήσεις από και προς τα γερμανικά αεροδρόμια.
Germany 🇩🇪 kicks off largest multinational air force deployment in #NATO history
— NATO (@NATO) June 12, 2023
10,000 personnel and more than 250 aircraft from Allied and Partner nations will participate in collective defence training exercise #AirDefender23#AD23
Find out more: https://t.co/hNH1skvVdj pic.twitter.com/7kRnyNGmU4
Η AD23 περιλαμβάνει 220 αεροσκάφη και 10.000 άτομα από 25 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας και συνδυάζεται με την επίσης υπό γερμανική διοίκηση άσκηση MAGDAYS 23 και τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις RAMSTEIN DUST 23 και RAMSTEIN GUARD 23.
The following 2️⃣5️⃣ nations are participating in #AirDefender23 from 12 to 23 June: 🇧🇪, 🇧🇬, 🇭🇷, 🇨🇿, 🇩🇰, 🇪🇪, 🇫🇮, 🇫🇷, 🇩🇪, 🇬🇷, 🇭🇺, 🇮🇹, 🇯🇵, 🇱🇻, 🇱🇹, 🇳🇱, 🇳🇴, 🇵🇱, 🇷🇴, 🇸🇮, 🇪🇸, 🇸🇪, 🇹🇷, 🇬🇧, 🇺🇸
— Germany at NATO (@GermanyNATO) June 12, 2023
with 1️⃣0️⃣ 0️⃣0️⃣0️⃣ Personnel and 2️⃣5️⃣0️⃣ aircraft!
More info👇https://t.co/InhUbft8YE pic.twitter.com/ls2Q6lckwW
Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης και ως τεχνικός κόμβος, βρίσκεται, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων δεκαετιών. Η προετοιμασία της άσκησης έχει διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια και για την διοργάνωση θα χρησιμοποιηθούν έξι αεροπορικές βάσεις.
Μόνο οι ΗΠΑ στέλνουν στη Γερμανία 100 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το «αόρατο» F-35, το πλέον σύγχρονο μαχητικό της Συμμαχίας, αλλά και F-15, F-16, F-18, EA-18, Α-10, C-13 και C-17, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν με μαχητικά F-16.
Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα σχετικά με τις αποτρεπτικές δυνατότητές του. «Δείχνουμε ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι η κόκκινη γραμμή μας και ότι είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του», δήλωσε ο αντιπτέραρχος της Luftwaffe Ίνγκο Γκέρχαρτς, παρουσιάζοντας πριν από λίγες ημέρες την άσκηση.
Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι η Air Defender 23 είναι σχεδιασμένη ώστε να δείχνει «αμυντική» στάση προς τη Ρωσία. «Δεν θα κάνουμε πτήσεις πάνω π.χ. από το Καλίνινγκραντ», διευκρίνισε. Η πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Έιμι Γκούτμαν δήλωσε πάντως ότι η άσκηση θα αποτελέσει «εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης προς άλλες χώρες του κόσμου».
Δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Άρθρου 5.
Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στην Ολλανδία και στην Τσεχία και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back».
Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις. Ασκήσεις δεν θα πραγματοποιούνται τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.