Αλγερία: Φυλακίστηκε o διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου

Αλγερία: Φυλακίστηκε o διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου

Ο Ισάντ Ρεμπράμπ, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου της Αλγερίας, Cevital, ο οποίος θεωρείται ο πλουσιότερος επιχειρηματίας στη χώρα, οδηγήθηκε στη φυλακή στη διάρκεια της νύχτας, μετά την εμφάνισή του στην εισαγγελία στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς, ανέφερε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Ο 74χρονος Ρεμπράμπ, ο οποίος συνελήφθη χθες Δευτέρα, θεωρείται «ύποπτος για ψευδή δήλωση σχετικά με την κίνηση κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, υπερτιμολόγηση, εισαγωγή μεταχειρισμένου υλικού παρά την παραχώρηση τραπεζικών δημοσιονομικών και τελωνειακών προνομίων (που προορίζονταν για αγορά νέου υλικού)», διευκρίνισε το APS.

Ο ιδρυτής του Cevital είχε διαψεύσει χθες σε ένα τουίτ ότι συνελήφθη, λέγοντας ότι παρουσιάστηκε απλώς στη χωροφυλακή στο πλαίσιο του αποκλεισμού, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στο λιμάνι του Αλγερίου, από τις αρχές, βιομηχανικών εξοπλισμών της επιχείρησής του. Ο βιομήχανος υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός αυτός είναι παράνομος.

Ο όμιλος Cevital, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει η αλγερινή εφημερίδα Liberte και ο οποίος αγόρασε στη Γαλλία τον όμιλο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Fagor-Brandt ή ακόμη την εταιρία Oxxo που κατασκευάζει πόρτες και παράθυρα, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στη φυλάκιση του διευθύνοντα συμβούλου του.

Η Cevital δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών, της σιδηρουργίας, των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών ή ακόμη στον κατασκευαστικό τομέα και απασχολεί 18.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο όμιλος.

Τη Δευτέρα συνελήφθησαν επίσης τέσσερις αδελφοί της ισχυρής οικογένειας Κουνινέφ, ιδιοκτήτριας του σημαντικού ομίλου KouGC που ειδικεύεται σε έργα πολιτικού μηχανικού, υδραυλικά έργα και στον κατασκευαστικό τομέα.

Η οικογένεια Κουνινέφ είναι γνωστή για τις στενές σχέσεις της με τον Σαΐντ Μπουτεφλίκα, αδελφό και ισχυρό σύμβουλο του Αμπντελαζίζ Μουτεφλίκα, πρόεδρου της χώρας επί 20 έτη ο οποίος παραιτήθηκε στις 2 Απριλίου υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους και του στρατού.

Μετά την παραίτηση του Μπουτεφλίκα, η αλγερινή δικαιοσύνη ξεκίνησε σειρά ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς και παράνομες μεταφορές κεφαλαίων σε βάρος ισχυρών επιχειρηματιών οι οποίοι συχνά πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Μπουτεφλίκα.

Ο Ρεμπράμπ βρίσκεται από την πλευρά του σε σύγκρουση με τις αλγερινές αρχές τις οποίες κατηγορεί εδώ και αρκετά χρόνια ότι μπλοκάρουν τις επενδύσεις του στην Αλγερία.

Στις αρχές Απριλίου, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών της Αλγερίας, Αλί Χαντάντ, ισχυρός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας της Αλγερίας, που ανήκει στον στενό κύκλο του Μπουτεφλίκα, φυλακίστηκε μετά τη νυχτερινή σύλληψή του την ώρα που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα με την Τυνησία, για κατοχή αδήλωτου συναλλάγματος και δύο διαβατηρίων κατά παράβαση της αλγερινής νομοθεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ