Σε αντίθεση με την Τεχεράνη που αρνείται την επίθεση του Τελ Αβίβ στο Ιράν κάνοντας λόγο για τρεις απλές εκρήξεις και κατάρριψη drone στην επαρχία Ισφαχάν, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ εξαπέλυσε πυρά κατά του Ιράν, δίχως να περιγράφουν πώς έγινε αυτό.
Τα ειδησεογραφικά ΜΜΕ BBC, CNN και Guardian επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους που επιβεβαιώνουν το χτύπημα, το δε Guardian σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προειδοποιηθεί πως η επίθεση θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Μάλιστα, Ισραηλινοί είχαν διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι δεν θα στοχοθετηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα αμερικανικά δίκτυα ABC News, CBS και CNN, αναφέρθηκαν σε ισραηλινή επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή.
Από πλευράς του, ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα, αρκέστηκε μόνο στην απάντηση «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».
Aσφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Όπως σημειώνει το BBC, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), δημοσίευσε ένα βίντεο με λεζάντα που αναφέρει: «Ο πυρηνικός σταθμός του Ισφαχάν είναι απολύτως ασφαλής».
#Iranian TV reported complete security and peace at the #Isfahan nuclear site https://t.co/utDWG8oVpo
— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) April 19, 2024
Αν και οι λεπτομέρειες της ισραηλινής επίθεσης παραμένουν ακόμη ασαφείς, τα έως τώρα στοιχεία που υπάρχουν και επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν πως πρόκειται για περιορισμένα αντίποινα στο μπαράζ πυραύλων και drones που δέχθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ήταν μια «συμβολική επίθεση», που δεν θα ωθήσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο ισραηλινός στρατηγός ε.α. Ίσραελ Ζιβ στο ισραηλινό δίκτυο Channel 12.
Κι αν ήταν απλώς μια επίθεση σε μία μόνον αεροπορική βάση του Ιράν στο Ισφαχάν, τότε υπάρχουν πιθανότητες να μην ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή της Τεχεράνης που θα απαιτούσε μεγάλη αντεπίθεση, μια εξέλιξη που θα ήταν καλοδεχούμενη για τις χώρες της περιοχής, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.