Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να επιταχύνουν την παράδοση όπλων στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια για να βοηθήσουν το νησί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δήλωσε την Παρασκευή κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα απαιτήσει να σταματήσει η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, θεωρώντας τα ως αδικαιολόγητη υποστήριξη για το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που διεκδικεί το Πεκίνο.
«Η ταχύτητα με την οποία εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ή άλλες χώρες βοηθάμε την Ταϊβάν στη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων (της), νομίζω ότι μάλλον πρέπει να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο.
Ο Μίλεϊ είπε ότι η Ταϊβάν χρειάζεται όπλα όπως συστήματα αεράμυνας και εκείνα που μπορούν να στοχεύουν πλοία από την ξηρά.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι στρατιωτικές και αμυντικές δυνατότητες της Ταϊβάν», είπε.
Η Ταϊβάν από πέρυσι διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς οι κατασκευαστές έστρεψαν τις προμήθειες στην Ουκρανία καθώς μάχεται κατά των εισβολέων ρωσικών δυνάμεων. Το ζήτημα έχει απασχολήσει ορισμένους Αμερικανούς νομοθέτες.
Η Ταϊβάν έχει δηλώσει ότι οι αμυντικές της δαπάνες φέτος θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία όπλων και εξοπλισμού για έναν «πλήρη αποκλεισμό» από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών για μαχητικά F-16 και αναπλήρωσης όπλων.
Τον Αύγουστο η Κίνα οργάνωσε πολεμικά παιχνίδια γύρω από το νησί, εκτοξεύοντας πυραύλους πάνω από την Ταϊπέι και κηρύσσοντας ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και πλόων σε μια προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο θα προσπαθούσε να αποκόψει την Ταϊβάν σε έναν πόλεμο.
Ο Μίλεϊ δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας βρίσκονται σε «πολύ χαμηλό σημείο» και οι πρόσφατες διπλωματικές συναντήσεις, μεταξύ άλλων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη Γουάνγκ Γι, ήταν σημαντικές για να μειωθούν οι πιθανότητες κλιμάκωσης.
Ο Μίλεϊ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν κατά πόσον χρειάζεται να αλλάξουν τον τόπο όπου εδρεύουν ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις εντός της Ασίας-Ειρηνικού.
Η πλειονότητα των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή βρίσκεται στη βορειοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων 28.500 στη Νότια Κορέα και 56.000 στρατιωτών στην Ιαπωνία.